Zmení sa školský systém do roku 2026?
Co je na tom pravdy? Nebude sa znamkovat... Nebudu domace ulohy... A ze do 2026 maju na to prebehnut vsetci.
@akvi No, ono by stacilo, keby taki, co vedia len tie zakladne pocty, nesli na SS s maturitou. Lenze teraz sa dost tlaci na to, aby aspon tu maturitu mal kazdy, kto ma dve dierky v nose.
@zuzanockamt nedobehnu. Alebo dobehnú, keď to budú chcieť/potrebovať. Kým je učiteľ tlačený? Riaditeľom, rodičmi? Nech ide dieťa na takú školu, na akú má. Nie všetci húfne na gymnázium a potom, keď prelezu, tak prídu k @dskjhfdlkdjhl na VŠ a h..o vedia. Presne toto je ten začarovaný kruh.
@akvi Učiteľ hlavných predmetov je tlačený riaditeľom (podľa výsledkov T9 sa robia štatistiky), rodičmi ( podľa výsledkov T9 sa udeľujú body na PP). Žijem v tom roky. Vidno, že v štátnom klasickom školstve nepracuješ/nefunguješ.
@zuzanockamt čo sa stane, ak teda bude mať tvoja trieda horšie výsledky v testovaní? Vyhodia ťa?
@akvi To nie, nevyhodia. Ale tie tlaky tam sú. A aj toto je jeden z dôvodov, prečo odísť.
@akvi No, zacarovany kruh je to preto, lebo teraz sa detom nehovori pravda. Keby si niektory ucitel dovolil povedat ziakovi, ze je proste nevhodny na to, aby isiel studovat tam, kde je napr. matematika (ale kludne si tam dosad hocijaky iny predmet), tak ho rodicia este udaju. A teda reformu treba urobit najma v hlavach premotivovanych rodicov. Kym ta neprebehne, tak sa ziadna zmena konat nebude.
@akvi A druhá vec - za ten istý plat vyššia zodpovednosť. Aj to je nespravodlivé v platovom hodnotení, keďže telocvikár, biológ, dejepisár má omnoho menšiu zodpovednosť a plat rovnaký.
@kittykat22 lenže tu ide o celkove nastavenie spoločnosti, nastavenie pohľadov dospelých ľudí a to je dlhodobý problém, ktorý vlastne nemá riešenie.. rozprávame sa tu o detoch, len tie deti vychovávajú dospelí..
@dskjhfdlkdjhl s tým úplne súhlasím. Ľudia veľmi ťažko nesú pravdu. A ja vidím v reforme ten priestor, aby ju uzreli. Ak poviem rodičom a ich dieťaťu, že pozri, z matematiky si na úrovni 6. ročníka, buď zamakáš a dobehnes to alebo nepôjdeš na gymnázium, lebo nie je šanca spraviť prijímačky. A je to úplne v poriadku, môžeš ísť na školu xy, tam je minimum matematiky.
@kittykat22 No, to by ma celkom zaujimalo, ktora VS to takto v CR pozaduje, to bude nejaka rarita.
@akvi To sice takto rodicom povedat mozes, ale tym to konci.
@zuzanockamt tie tlaky si vyrábaš sama. Môžeš to kľudne aj pustiť. To je opäť presne to, čo píše @dskjhfdlkdjhl , rodičia a niektoré deti ťažko nesú pravdu. Ale no a čo, čo ty ako učiteľ s tým? To je ich problém. Raz ak niekto na to nemá, tak nebudem sa tváriť, že má a dávať falošné nádeje. Proste časť detí neurobí dobre T9 a časť sa nedostane na gymnázium, lebo na to proste nemá.
@akvi Ok, nemá zmysel to tu riešiť, keďže nie si reálne v praxi.
@dskjhfdlkdjhl no podľa mňa to je veľmi dôležité, povedať to.
@akvi Vies, vacsina deti sa dozvie tu pravdu az na VS a nesu to velmi tazko a bohuzial, uz aj na VS ucia alibisti, ktori im tu pravdu nepovedia a kludne ich pustia dalej, dokonca s tym, vsak ich vyhodi niekto iny.
@akvi ano, suhlasim, je to dolezite, ale bohuzial nerealne-lebo tych, ktori su ochotni tu pravdu povedat, je uz ako safranu.
@akvi v reforme, ktora znizuje latku vzdelavania nemozes ten priestor hladat. A ak ucitel povie ziakovi, ze jeho znalosti su na urovni 6. rocnika, tak to je hotova samovrazda pre toho ucitela. Rodic obvini za neschopnost svojho dietata toho ucitela, ze ho to nenaucil. To je realita. Vidim, co stvaraju rodicia na rodicovskych zdruzeniach. Nie rodicia,nie ziak...za neschopnost, lajdactvo, hlupost, pomalost moze vzdy ucitel a "ti druhi". Nikdy nie rodic, dieta.
@zuzanockamt podľa mňa má zmysel o tom hovoriť a veľký. Ja viem, že ty máš nejakú skúsenosť a ja ti musím pekne liezť na nervy 😅, lebo máš pocit, že tomu nemôžem rozumieť. Ale ja sa práve snažím dať ti pohľad z vonku toho celého. A ja konkrétne s vami dvoma @dskjhfdlkdjhl debatujem rada. Ale ok, chápem, že sa ti nechce hádzať mi ďalšie argumenty.
@stanulienkat neznizujes latku, vytvaras práveže oveľa väčší priestor. Roztvoris nožnice. Aj pre šikovných, aj pre tých menej.
@akvi asi si si ma teraz pomylila-iny nick pisal, ze uz v tejto debate konci.
@dskjhfdlkdjhl nie, nepomylila, označila som zuzanockumt, teba som spomenula, že si tá druhá, s ktorou rada debatujem, vlastne som si všimla, že často debatujeme my tri o školstve.
@akvi OK, ja robim aj nieco ine, citala som az od mojho nicku😀
@akvi ta ziarovka by problem nebol, lenze najskor treba natiahnut vedenie... a to pri tejto reforme chyba, tu sa rozdavaju ziarovky, ale kable sa nezapojili... reforma sa musi robit v praxi, nie od stola. A v praxi ju robi kto? Ucitelia. Vyhoreni ucitelia, ktori su casto v preddochodkovom veku a uz fakt po tych rokoch nemaju chut zacinat nieco nove...preto treba zacat od ucitelov. Odbremenit ich, podporit ich, prestat z nich robit handry v ociach verejnosti. Pozri, ja som mlada a svoju pracu zboznujem, robim ju na 120%, ale plne chapem, ze clovek, co v tomto marazme pracuje 20-30 rokov, ma iny pohlad a iny pristup a ze potrebuje aj inu motivaciu ako dobry pocit...

Nezapojim sa sice rovno ale inak to ak vase deti sa ucia nasobilku tak, ze sa ucia od 1-5, ptm prejdu na nieco ine a tak az zvysok? Ved tie deti to zabudnu 😀 to iste aj vybrane slova sme sa ucili vsetky a trz to maju rozdelene na dva rocniky? 😀😀😀