icon

Známkovanie prváčíkov

bibianka
19. dec 2013

Pred časom sa tu objavila otázka na túto tému a bola som dosť prekvapená jednak , že prváčikovia sa na niektorých školách známkujú už v prvom pol roku, jednak z reakcie učiteľky v prvom stupni, ktorá toto známkovanie obhajovala. Z jej reakcie vyplývalo, že prvý ročník ZŠ nepokladá za niečo, čo by malo byť motivačné (a vytvárajúce vzťah ku škole na ďalšie roky), resp. v jej ponímaní je motiváciou práve tá zlá známka, a že dôvodom zlých výkonov dieťaťa je nedostatočná príprava. Najviac ma ohúril argument, že skôr či neskôr aj tak prestanú mať školu radi, pretože kto ju vlastne mal rád... Moje deti ešte do školy nechodia, ale úprimne sa už teraz obávam, aby nenatrafili na takéhoto "pedagóga" (Komenský sa musí v hrobe obracať). Neviem posúdiť, aké hlboké vedomosti majú učitelia ZŠ na prvom stupni o vývojovej psychológii (príprava tejto konkrétnej učiteľky na skúšku z tohto predmetu však musela byť pramizerná a skúšajúci zrejme riadne prižmúril oko), ale dovolím si tvrdiť, že mnohé trojky, štvorky (prípadne aj päťky), ktoré školáčikovia prváčikovia vyfasovali v podstate v adaptačnom prvom polroku školského roku od podobných rádoby učiteľov, sú hodnotením skôr nezrelosti ich nervovej sústavy, než úsilia vynaloženého na zvládnutie daného učiva. Veľmi mi to pripomína ignorantstvo z obdobia, keď už síce boli známe dys- poruchy, ale učitelia to pokladali za blbosť. Takto napr. vyhodnotili za nevzdelateľného jedného nášho známeho. Ešte že sa jeho matka poznala so skúseným neurológom, ktorý u chlapca zistil dyslexiu. Dnes je z chlapca renomovaný lekár, primár oddelenia. Ďalší náš známy dyslektik je dnes univerzitný profesor.. Mal "spekla" šťastie, že ho neučila podobná učiteľka, pretože by sa asi osobitnej škole nevyhol (a gramatické chyby robí aj dnes). Nerada by som však takýto prístup paušalizovala a stále verím, že dotyčná učiteľka nebola reprezentatívnou vzorkou a že je dosť učiteľov, kvôli ktorým sa deti do školy tešia, a ktorí dokážu zo vzdelávania pre deti urobiť zábavu, radosť a dobrodružstvo, nie len únavnú a nenávidenú tortúru. Že ich naučia, ako a prečo sa učiť. A pre zaujímavosť jeden článok, s ktorým sa stotožňujem http://najmama.aktuality.sk/clanok/231661/znamk...

zuzkaanicka
20. dec 2013

@barcelona94901 no, ale to sa zhodneme-vobec nezalezi na tom, ci sa znamkuje, ale na tom, na akeho ucitela dieta natrafi ... a samozrejme, aj v skolstve su aj dobri aj ti horsi, ako v kazdom odvetvi 😉

macamac
20. dec 2013

@barcelona94901 to máš pravdu
ale to je v každom povolaní
dobrý lekár, dobrý murár, dobrý elektrikár.....
treba hľadať, resp. riešiť...
každý sme iný 😉

barcelona94901
20. dec 2013

@macamac škôl aj učiteľov je dosť,to je pravda ,ale kde ostala "kvalita"

zuzkat1
20. dec 2013

@macamac tak tak...ja mam skor pocit ze podaktori tie pozitiva nevidia ani ked ich nimi ovalis...zato negativa vidia okamzite... Vsetko ma pre a proti...je na nas ako sa k tomu postavime..

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkaanicka Po odstránení známkovania by boli minimálne ušetrení stresov deti, u ktorých sa neskôr diagnostikujú dys-poruchy (a so stúpajúcim percentom patologických pôrodov pribúda aj počet takýchto detí). To, že často ide o nadpriemerne inteligentné detí je známe (ovšem asi nie v "nehumanitných kruhoch). Neviem, čo je na tom spravodlivé, že takéto deti sú počas prvých dvoch rokov, než (ak vôbec) sa u nich zistí diagnóza, trestané za túto svoju diagnózu. A že to môže mať celoživotné následky je známe tiež. Isteže, prečo brať ohľad na menšinu, keď ja io žijem spokojne... Ovšem optika sa zásadne zmení, ak sa tou menšinou stanem ja, však? Rozdiel medzi tebou a psychológom je, že ty si len obyčajná väčšinová a voči ostatným pomerne málo (ako vidieť) empatická matka, zatiaľ čo psychológ sa zaujíma o celé spektrum populácie, nie len o vlastné deti. A okrem toho som presvedčená, že deti na školách, kde sa v prvom polroku neznámkuje, sú na tom z hľadiska psychohygieny a pohody vo všeobecnosti lepšie. To samo osebe sa mi zdá dostatočný argument.

macamac
20. dec 2013

@barcelona94901 dnes aj kvalita napr. potravín, výrobkov dennej spotreby, odevov....už nie je, čo bývala 😝
ale ja mám asi šťastie
moje kolegyne sú naozaj šikovné, tvorivé,... a nemám pocit, žeby naše deti v škole trpeli
samozrejme, nevidím do každého
to len na margo toho, že si dosť skeptická a nedôverčivá v schopnosti učiteľov

na to, aké braky učebnice sa dnes vydávajú, učitelia sa snažia učiť zmysluplne a ak sa už nemôžu oprieť o kvalitnú učebnicu, vedia si poradiť 🙂
učebnica je aj tak len pomôcka
len neviem, načo sa vyhadzujú také milióny na knihy takej "kvality" 😒

zuzkaanicka
20. dec 2013

@barcelona94901 to je tazke ... mladi ludia nemaju velmi motivaciu ist studovat ucitelstvo ... a nie je iste, ci je to len kvoli peniazom ... ked vsade vidis, ze ludia nemaju ucitela za nic, tak kto by isiel dobrovolne studovat, aby bol potom nic 😝 ... su taki, ktorych to bavi (bez ohladu na peniaze a postavenie) a potom su taki, ktorych to tak nebavi, ale nejako to "preziju" ... lenze toto je v kazdom povolani, akurat ucitel a lekar su na tom inak-su viac vidiet a viac to asi vadi, ked ich praca nebavi 😖

barcelona94901
20. dec 2013

@zuzkaanicka pekár ked upečie zlý rohlík..tak ho vyhodí,zaplatí si škody..lenže ak žiačik natrafí na takého učiteľa,čo sa minul povolaním,alebo vyhorel..zle si zaradil napríklad dieťa ..a sposobí mu škodu,traumu,ublíži jeho dušičke,psychike ,čo s ním? vieš..to sa s dieťaťom vezie,kým ten rohlík pekár jednoducho hodí do koša .. 😖

zuzkaanicka
20. dec 2013

@macamac k tym ucebniciam len tolko-su taki VS ucitelia, ktori si pisanim ucebnic nadhanaju "ciarky" ... tak sa necuduj, ze tie ucebnice su nepouzitelne 😝 ... bohuzial, aj na VS ucia ludia, ktori by tam byt nemali 😝

zuzkat1
20. dec 2013

@bibianka je to len tvoje presvedcenie... A To nie je argument... Navyse u nas bezne dys poruchy diagnostikuju v 1roc.a pokial viem inde tiez.tak isto mam skusenost ze rodicia odmietaju tie diagnozy lebo ich dieta nie je "debil". A takisto ked sa davaju peciatky tak opak peciatky je podpis...a to mas ako zlu znamku...

macamac
20. dec 2013

@bibianka jaaaj prepáč, ale ty si tiež len teoretik od stola, bez praxe v teréne 😉
napr. ja som sa počas svojej praxe nestretla s prístupom k deťom, aký popisuješ a udávaš tu ako všeobecne platný
ako som písala, aj slabší žiak dostal v prváku jednotku, v podstate všetci
a v ďalšom ročníku sa už kryštalizoval a podľa toho sa postupovalo ďalej
psycholog, špeciálny pedagóg,...

no a poviem ti, že po vyšetreniach podaktorých detí, čo mi poslali psychológovia napísané.... 😅
škoda reči
úúúúplne ale úúúplbne odveci, celé zle.....
a potom sa dieťa trápilo ďalej
to sú mi len odborníci 😅 - podaktorí
diagnóza sama o sebe 😝 ( dovolila som si použiť slovník MK) 😅 😒

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkat1 Si učiteľka? Tak to by si teda mala vedieť, veď to ste sa museli na PF učiť. Vieš si predtsaviť, ako diagnostikovať dyslexiu pred tým, než sa dieťa začne učiť čítať??? Alebo dysgrafiu a dysortografiu, než sa začne učiť písať??? Alebo dyskalkuliu, než sa dieťa začne učiť počítať??? A prvé dva roky sa nevyhovujúce výsledky ešte môžu pripisovať nezrelosti, prípadne nedostatočnej príprave. Som tak trochu šokovaná, že učíš na špeciálnej škole a neovládaš takéto triviálne veci 😖

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka dakujem za zatriedenie ... hoci ma vobec nepoznas, uz si ma ocenila 😝 ... to je tiez sposob ... takto si niektori ucitelia (ktori by za katedrou nemali byt ani minutu) zaskatulkuju deti a tie potom maju stresy ... ja mam tu vyhodu, ze z Tvojho prispevku stres mat nebudem, ja sa akurat bavim 😅

bibianka
autor
20. dec 2013

@barcelona94901 Kamarátka má na škole učiteľku, ktorá týmto malošom nadáva do debilov. A nie je spôsob, ako sa jej zbaviť 😢

zuzkaanicka
20. dec 2013

@barcelona94901 toto ja viem, ved som to tam aj napisala, ze pri uciteloch a lekaroch to vadi viac ... akurat ja napr. to neovplyvnim, svoju pracu mam rada a myslim, ze ju robim dobre, ale posobenie ostatnych ucitelov nemam sancu zmenit 😉 ... je to tazke, na MK nevyriesitelne 😉

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkaanicka Neviem, či si to zaregistrovala, ale so zatriďovaním si začala sama.

macamac
20. dec 2013

@barcelona94901 a kde je rodič v celom tomto procese?
prečo len ten učiteľ zase len zle zaradí dieťa a spôsobí mu traumy?
čo všetci rodičia sú nesvojprávni?
kto pozná dieťa lepšie, než svoj rodič?
hádam vyučovacie výsledky sú výsledkom nejakej spolupráce,či?
dieťa - rodič - škola
ak sa rodič venuje dieťaťu, učí sa sním, tak ak ten neschopný učiteľ si nevšimol v tom "dave" jeho dieťa a problémy s učením, snáď aspoň ten rodič si všimne, nie? a ide riešiť
či sa mýlim?
to len učiteľ je zodpovedný?

alyce
20. dec 2013

@bibianka keby zacne taka ucitelka ucit moje dieta, hned ho z tej skoly beriem prec. My sme natrafili nastastie na ucitelku, ktora berie kazde dieta individualne. Moj syn je julovy a to velmi vidno. No ona mi stale hovori, ze hoci sa este nedokaze sustredit, je bystry a pali mu to. Kazda domaca uloha je za 1 ked je urobena a ked je fakt pekna tak 1*. Pisomky sa hodnotia od poctu chyb, ale to je zas fer. Ja som na zaciatku nad domacimi ulohami plakala spolu so synom a potom som pochopila, ze nemozem chciet od neho viac ako dokaze. A to vdaka jeho ucitelke a ta teda uz oducila tolko rokov, kolko ja zijem 😀 takze nie znamkovanie je problem, ale pristup ucitela.

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka a kde?

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkaanicka toto asi nebolo len také všeobecné tvrdenie 😉 "nuz, niekedy je aj matka diagnoza, resp. rodicia"

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka inak je zaujimave, ako Ty vsetko vies a napr. @zuzkat1 tu hned "odsudis", ze je nevzdelana 😝

zuzkat1
20. dec 2013

Moja skusenost je taka ze rodicia najviac miluju ucitela ktory deti mojka a dava 1ky... Nic ich nenauci ale to rodicov nezaujima,lebo dieta ma 1ky a ucitelka je same tutu mutu. Naproti tomu su Ucitelky s velkym U! Prisne,spravodlive,ktore naucia aj nesiku ale daju aj zlu znamku a kvoli takym sa otvaraju taketo diskusie ze zly zly ucitel...
Priklad: mna ucila Ucitelka..prisna,ale dobra..4ky 5ky padali jak nic..vysledky?vsetci aj najposlednesi 4kar to dotiahol daleko v zivote.
Susedna trieda tutu mutu a same 1ky. Vysledky? Polovica z nich predava za minimalnu mzdu.
Nahoda? nemyslim.

A preco maju rodicia radsej tutu mutu a 1ky? Lebo tak maju od deti a starosti zo skolou pokoj.

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka to som napisala obecne, ak si si to vztiahla na seba, tak to je uz Tvoj problem, na Teba som nemyslela 😅

barcelona94901
20. dec 2013

@bibianka no ved to ☹

zuzkat1
20. dec 2013

@bibianka diagnostiku robi nasa spec.ped.a z praxe ti hovorim ze necakame 3roky. Prvak ma na konci roku vediet citat s porozumenim.ak to nejde tak v druhom polroku to uz vidis

bibianka
autor
20. dec 2013

Pozrite sa tu na MK na príspevky matiek, ktorých prváci začali už v októbri nosiť zo školy štvorky. Keď matky píšu, koľko hodín s nimi trávia denne prípravou, behá mi mráz po chrbte. Ak je toto v poriadku a ak si niekto myslí, že tieto deti týmto získavajú pozitívny vzťah ku škole, tak pardón, ale som zrejme z inej planéty.

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka no, ale tie hodiny nad domacimi ulohami ako suvisia so znamkami? 😉 ... treba trochu aj pohnut rozumom a zamysliet sa, nielen bezhlavo verit, co napise psycholog ... predsa ak sedi nad domacimi ulohami, tak to bude preto, ze bud nechape vyklad v skole, alebo ucitel dava vela uloh, ale so znamkami toto nesuvisi, tak si neplet hrusky s jablkami 😉

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkat1 Prepáč, ale ja tu hovorím o prvej triede, kde sa deti začínajú učiť písať, čítať, počítať a ktorú pokladám za motivačnú. Ty si to komplet zovšeobecnila.

zuzkat1
20. dec 2013

@zuzkaanicka ale nechaj ju...Samozrejme ze som nevzdelana🙂 Ved mam iny nazor🙂

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka ale @zuzkat1 pise o prvom rocniku 😉