Známkovanie prváčíkov
Pred časom sa tu objavila otázka na túto tému a bola som dosť prekvapená jednak , že prváčikovia sa na niektorých školách známkujú už v prvom pol roku, jednak z reakcie učiteľky v prvom stupni, ktorá toto známkovanie obhajovala. Z jej reakcie vyplývalo, že prvý ročník ZŠ nepokladá za niečo, čo by malo byť motivačné (a vytvárajúce vzťah ku škole na ďalšie roky), resp. v jej ponímaní je motiváciou práve tá zlá známka, a že dôvodom zlých výkonov dieťaťa je nedostatočná príprava. Najviac ma ohúril argument, že skôr či neskôr aj tak prestanú mať školu radi, pretože kto ju vlastne mal rád... Moje deti ešte do školy nechodia, ale úprimne sa už teraz obávam, aby nenatrafili na takéhoto "pedagóga" (Komenský sa musí v hrobe obracať). Neviem posúdiť, aké hlboké vedomosti majú učitelia ZŠ na prvom stupni o vývojovej psychológii (príprava tejto konkrétnej učiteľky na skúšku z tohto predmetu však musela byť pramizerná a skúšajúci zrejme riadne prižmúril oko), ale dovolím si tvrdiť, že mnohé trojky, štvorky (prípadne aj päťky), ktoré školáčikovia prváčikovia vyfasovali v podstate v adaptačnom prvom polroku školského roku od podobných rádoby učiteľov, sú hodnotením skôr nezrelosti ich nervovej sústavy, než úsilia vynaloženého na zvládnutie daného učiva. Veľmi mi to pripomína ignorantstvo z obdobia, keď už síce boli známe dys- poruchy, ale učitelia to pokladali za blbosť. Takto napr. vyhodnotili za nevzdelateľného jedného nášho známeho. Ešte že sa jeho matka poznala so skúseným neurológom, ktorý u chlapca zistil dyslexiu. Dnes je z chlapca renomovaný lekár, primár oddelenia. Ďalší náš známy dyslektik je dnes univerzitný profesor.. Mal "spekla" šťastie, že ho neučila podobná učiteľka, pretože by sa asi osobitnej škole nevyhol (a gramatické chyby robí aj dnes). Nerada by som však takýto prístup paušalizovala a stále verím, že dotyčná učiteľka nebola reprezentatívnou vzorkou a že je dosť učiteľov, kvôli ktorým sa deti do školy tešia, a ktorí dokážu zo vzdelávania pre deti urobiť zábavu, radosť a dobrodružstvo, nie len únavnú a nenávidenú tortúru. Že ich naučia, ako a prečo sa učiť. A pre zaujímavosť jeden článok, s ktorým sa stotožňujem http://najmama.aktuality.sk/clanok/231661/znamk...
@bibianka mohla by si napisat, aku dlhu mas prax a ci si ucila aj inde ako na VS a ak to nie je tajne, tak co ucis?
@zuzkaanicka snad si si nemyslela ze si nieco ine?😀 chudatka deti
@zuzkat1 😅
@macamac povedz mi teda čo viac može rodič spraviť,než vziať svoje dieťa do inej školy?
pretože školy sa takýchto učiteľov nezbavuju ,bohužiaľ,ale je to tak
ako je možné,že dievčatko,ktoré sa tešilo do školy ,na pani učiteľku..sa začalo pomočovať,rodičia riešili,no nepochodili! je normálne aby malá prváčka mala taký strach zo školy,že bola v strese,bolelo ju bruško,začalo hnačkovať,zvýšila sa jej teplota,chodila do školy s plačom a to je iba jeden konkrétny príklad ,tých detí je viac ..a povedz mi,ako takéto neschopné,precitlivené dievčatko po zmene triedy sa zrazu mohlo stať najlepšou žiačkou? ako je možné,že jedno vystresované klbko ,zmenou učiteľa rozkvitlo ? ako je možné ,že u jednej učiteľky je dieťa grázlikom..má slovník plný poznámok a zlých známok,kým u druhej učiteľky je najlepší v matematike,čítaní...atd..a rodičia tohto žiačika si mysleli,že pani učiteľka sa poplietla ,ked chválila ich dieťa ..chápeš..nie všetko je o neschopných žiakoch,rodičoch..niekedy sa možu aj pretrhnuť a nepomožu si,,škola to nerieši..vezmi si aj taku šikanu prváčikov..to je u nás tiež v plienkach..na školách..práve aj rodičia sa stretávaju ešte s tým,zo strany učiteľov ,že dieťa je citlivé..atd
vezmi si detičky,ktoré aj maju nejaký problém a pani učiteľka si ich zaradí ako lenivé,tie čo sa neučia a rodičia sa možu aj na hlavu postaviť,nepomožu si..a v druhej,tretej triede sa príde na to,že ups ,ale to dieťa má taký a onaký problém..alebo je nadané,.no problémové ,pretože má kopec otázok,napríklad,,,,a pani učiteľka na to nemá čas,dieťa dostáva poznámky,že vyrušuje... to dieťa už je zaškatuľkované ,už sa to s ním vlečie
ja píšem len to ,že je veľmi doležité,akého učiteľa prváčik vyfasuje a že nie všetci učitelia by prešli za 1 🙄
@zuzkaanicka Nehnevaj sa, tak za čo to dieťa vlastne dostáva známky? Jeho výkon je priamo úmerný zrelosti nervového systému (ktorý v tomto veku ešte stále dozrieva), intelektu a úsiliu vynaloženému na učenie. Stále hovorím o prvom ročníku a hlavne prvom polroku, kde môžu byť výkony ešte aj pri enormnom úsilí veľmi rozkolísané. Dať dieťaťu 5 potom, čo sa doma pripravovalo 2 hodiny mi príde brutálne. To isté dieťa by mohlo o pár mesiacov excelovať, ovšem už to nie je tak isté, pretože ak ho učiteľka "utlčie" päťkami, jeho sebavedomie a snaha ťažko ostanú bez následkov
@zuzkaanicka Len na VŠ a učím jazyk. A prax mám siahodlhú...
@bibianka Ono je to asi takto (z mojho pohladu pedagoga 1. stupna ZS). Ja osobne tiez nesuhlasim so znamkovanim prvakov, najma v prvom polroku. Ale ucitel jednoducho znamkovat musi, ak je to na danej skole takto stanovene. Totiz, ak dam dietatu motivacne dobre znamky, zrazu pride vysvedcenie a BUM. Tam to uz musi byt ako-tak objektivne, ale cudovali by ste sa, kolki rodicia nechodia na rodicovske zdruzenia a potom su zhrozeni, aku znamku ma dieta na vysvedceni. Ved v ziackej malo take dobre znamky... Ono to musi sediet aj s klasifikacnym zaznamom. Ja to robim tak, ze sa s rodicmi dohodnem, ktore znamky su dolezite a ktore skor len za rozne aktivity (to su tie motivacne jednotky). A nech sa sustredia na tie dolezite, aby vedeli ako na tom dieta stoji. A je fakt, ze mnoho deticiek sa rozbehne az okolo polroka, na to VZDY treba prihliadat. Snad som nikoho nepoburila, toto je len obraz toho, preco ucitelia musia(aj ked je to mnohym proti srsti) znamkovat prvacikov.
@bibianka ale Ty asi necitas, co Ti pisem ... to, ci je znamkovane, alebo nie, nesuvisi snad s tym, kolko sa doma ucim ... keby nebolo znamkovane, tak by doma nerobilo nic? ... ano, su rodicia, ktori zacnu doma s dietatom pracovat, az ked prinesie zlu znamku-ale toto je prave to zle a nie ta znamka ... si mylis dosledky s pricinou ... a nepises ako dlho ucis, ale to je jedno ... kazdy, kto uci na VS, tak by si mal vyskusat aj ucenie mensich deti, kazdemu by to prospelo, to mi ver 😉
@bibianka co je siahodlha prax? ... to sa snad dalo napisat aj ciselne, nie?
@zuzkaanicka Mám stále dojem, že každá hovorí o niečom inom... A učím skutočne veľmi dlho. A niečo, na čo musím motivovať ešte aj vysokoškolákov. Dokonca aj známkami, predstav si to. Dospelých ľudí!
@bibianka to je problem napisat, ako dlho ucis? ... ja takmer 20 rokov ... a vysokoskolakov tiez motivujem, sice nie znamkami (tipujem, ze aj na Slovensku su kredity a body), ale motivujem ... a znovu Ti zopakujem len tolko, ze ak je nanic ucitel, tak smajlici nepomozu a ak je dobry, tak znamky neodradia ... a znovu aj zopakujem, ze o opaku ma nepresvedcis 😉
@zuzkaanicka tak ja učím dlhšie
@zuzkaanicka tvoja argumentačná sila je z môjho pohľadu tak na E-čko, takže nepresvedčíš ani ty mňa 😉
odporúčam prečítať si http://brenna.blog.ihned.cz/c1-61096790-znamkov...
@bibianka no, ja myslim, ze na rozdiel od Teba argumentovat viem, skor bude chyba v prijimaci 😉
@bibianka jedna vec je byt scitana a druha aj sa nad tym zamysliet ... a ked sa nad vzdelavacim procesom zamyslis, tak Ti nutne musi vyskocit, ze znamkovanie je len jeden z mnohych aspektov ... samozrejme, su ludia, ktori argumentuju len tym, ze znamkovanie ma vplyv ... ano, ma, ale nie jediny 😉 ... a ja nemam snahu Ta presviedcat, ja Ti len pisem svoj nazor, je iny ako Tvoj, takze som neempaticka ... to je zase sila Tvojich argumentov😉
@bibianka a je celkom zarazajuce, ze bojujes proti znamkovaniu, ale bez nejakeho dlheho poznania si hned ohodnotila mna aj @zuzkat1, u mna si dokonca aj konkretizovala E-ckom ... nuz, mala by si sa asi trochu nad sebou zamysliet a az potom kydat na ucitelky prveho stupna 😝 ... mne je osobne uplne fuk, ze si ma zaskatulkovala, nepoznam Ta, ale ak uz u niekoho kritizujes skatulkovanie a sama tak konas, tak chyba bude medzi Tvojou stolickou a pocitacom 😉
@zuzkaanicka Fúha, to E-čko Ťa teda dostalo do varu (3 príspevky za sebou v pár minútových odstupoch). A to si ostrieľaná, životom zocelená ženská, nie prváčik, čo sedí 3-4 týždne v školskej lavici 😎
@bibianka mna nic do varu nedostalo ... to, kolko som toho napisala, to je snad moja vec a ze to bolo na tri male prispevky-no, okrem MK mam aj inu robotu, takze odbieham ... mne sa fakt paci, ako Ty hned vsetko vies ... mna Tvoje E-cko akurat rozosmialo 😅
@barcelona94901 😕
veď som písala, že ak rodič natrafí na nie dobrého učiteľa a škola to nerieši, má možnosť svoje dieťa vziať inde
nechápem preto tvojmu príspevku adresovanému mne
prípady, čo si popísala, sú dosť extrémne. ja som sa našťastie vo svojom okolí s ničím podobným nestretla
netreba tu vypichovať len tie najnegatívnejšie zážitky s učiteľmi a na tých stavať a tvoriť nejakú mienku, "poučku" všeobecne na učiteľov
ale zažila som opačný extrém, kedy dokázalo dieťa prvého stupňa svojim správaním vyslovene psychicky deptať a šikanovať učiteľku. za výdatnej pomoci svojej rodiny, verejným zosmiešňovaním...a pod 😒
takže asi tak
nie je všetko len o zlom učiteľovi
niekedy dokážu byť deti omnoho krutejšie 😒
ale stačí, debát o tom, akí sú učitelia...... je tu dosť 🙂
nebudem si kaziť predvianočnú náladu 😉 🙂
@macamac ten opačný prípad sme tiež zažili,išlo o dieťa pani učiteľky na prvom stupni..
no tam stačilo preradiť do inej triedy a z extrému,ktorý deptal učiteľku,deti,vychovávateľku
,dieťa,ktoré sa bilo ,bolo drzé, urvali si na nom pľuca
a práve zmena učiteľa spravila svoje ,taký baránok je z neho ,nepovedala by si ,že ide o to isté dieťa 😉
nevypichujem,ale píšem,že nie všetko je iba o "blbých "rodičoch a deťoch 😉 a tých prípadov je skutočne veľa
@barcelona94901 Obavam sa, ze 89% ucitelov by stroskotalo ... a to som pedagog a seriem si do vlastnych radov. Tiez mame prvacika ... ale teda taku kravu, ako ma on a ake problemy sme s nou riesili prve dva mesiace (empatia??? chapavost??? nula bodov .... a to teda nase dieta je extremne inteligentne, poslusne .... len na zaciatku potrebuje trochu viac casu, kym sa udomacni v ramci society, kde sa potom dokaze presadit a je najoblubenejsim clankom - ale to by musel byt dany ucitel predovsetkym clovekom ...), to ze nas pozna riaditelka, u ktorej sme presedeli par dni, to ze moja riaditelka a riaditelka synovej skoly sa o nas bavia (poznaju sa), to ze sme druhy tyzden hladali novu skolu a prejednavala som problem na ministerstve ... o tom potom...
Mam vychodene vsetky stupne pedagogickych skol ake sa daju, skolu som doteraz milovala, v ramci praxe mam skusenost len s dobrymi ucitelmi (velmi uzko spolupracujem s mnohymi ucitelmi 1 - 4 kvoli integrovanym detom). Od tohto septembra som sa akosi prebrala do reality nasich skol ... a je fakt, ze odkedy mam deti, hovorim, ze zo vsetkych mojich spoluziakov by som zverila nase deti tak mozno 10tim ... A zo vsetkych mojich studentov, su to zakazdym tak maximalne traja na skupinu 30 vysokoskolakov. Desi ma len jedna vec. Ak rovnako studuju, vystuduju a robia svoju pracu aj lekari (co teda nepredpokladam, ze tak nie je), tak sme ...
@bibianka ahoj. Vyjadrujem sa teraz ako mamina prvacky. U nas deti znamkovane nie su a ja osobne som tomu rada... Znamky dava len p. Ucitelka na slovencine - stara skola - ale len jednotky... Pisem za moje dieta - mala si plne uvedomuje ked jednotku ci vytlacku nedostane ze je to zle a musime natom popracovat - nemusi distat paetku pre toto uvedomenie... Staci chvilka prace doma a problem je vyrieseny...
Nasa 60rocna slovencinarka mi stale hovori ze sebavedomie tychto malinkacov treba rozvijat, neubit ho kvoli takej malej veci ze napr. Skaredo napisalo slovo ked o den nato ho uz napise krasne... Skor ho podporit v snahe, vela vysvetlovat etc. ... Ja s nou plne suhlasim.
( moja malinka patri k tym sikovnejsim v triede - plynule krasne cita, pise az na male vynimky krasne, pocita super - a aj tak jej uplne staci ich motivacny system - oni este na konci kazdeho tyzdna vyhodnocuju najlepsich ktori na vikend dostanu maskot triedy a nasledne kreslia do kroniky co s nim zazili plus dostavaju bonusove body - tu sa ale zaratava ich celkove posobenie v triede nielen vykon pri uceni...)
Osobne si nyslim ze dat 5 prvakovi je chore ... Omnoho viac pomoze rozhovor s drobcom ci jeho rodicom a pochopenie problemu.
@dai uplne s Tebou suhlasim ... ale v podstate je jedno, ci sa znamkuje, alebo nie ... dobry ucitel neda prvakovi patku ... proste, ak je dobry ucitel, tak je jedno, ci znamkuje, alebo peciatkuje ... ak je ucitel nanic, tak je jedno aky ma system ... a uplne najhorsie je, ak sa rodic zacina svojmu dietatu venovat az potom, ked pridu zle znamky-nehovoriac o tom, ze to venovanie este moze byt take, ze dieta zdepta viac ako ucitel 😝
@bibianka uplne s tebou suhlasi, tento tyzden som to osobne riesila s nasou ucitelkou. Maly je prvak a uz vyfasoval 3. Jeden den dostal 1 z diktatu a na druhy den 3, vôbec sa mi to nepaci, vidim, co to robi s mojim dietatom, tak som sla za pani ucitelkou, ze sa mi tento ich system znamkovania nepaci, ona ma ale uistovala, ze 3 nic neznamena nepreukaze sa to na pol rocnom hodnoteni. Ja som jej povedala, ze moj maly teraz place pri domácich úlohách, je totalne znechuteny, tak to ostava na mne a snazim sa ho chvalit, povzbudzovat.
@vallery a vy takto "pekne" o tej ucitelke aj pred synom rozpravate? 😝

@zuzkat1 ja mam tiez iny nazor, tak som neempaticka matka 😝