icon

Známkovanie prváčíkov

bibianka
19. dec 2013

Pred časom sa tu objavila otázka na túto tému a bola som dosť prekvapená jednak , že prváčikovia sa na niektorých školách známkujú už v prvom pol roku, jednak z reakcie učiteľky v prvom stupni, ktorá toto známkovanie obhajovala. Z jej reakcie vyplývalo, že prvý ročník ZŠ nepokladá za niečo, čo by malo byť motivačné (a vytvárajúce vzťah ku škole na ďalšie roky), resp. v jej ponímaní je motiváciou práve tá zlá známka, a že dôvodom zlých výkonov dieťaťa je nedostatočná príprava. Najviac ma ohúril argument, že skôr či neskôr aj tak prestanú mať školu radi, pretože kto ju vlastne mal rád... Moje deti ešte do školy nechodia, ale úprimne sa už teraz obávam, aby nenatrafili na takéhoto "pedagóga" (Komenský sa musí v hrobe obracať). Neviem posúdiť, aké hlboké vedomosti majú učitelia ZŠ na prvom stupni o vývojovej psychológii (príprava tejto konkrétnej učiteľky na skúšku z tohto predmetu však musela byť pramizerná a skúšajúci zrejme riadne prižmúril oko), ale dovolím si tvrdiť, že mnohé trojky, štvorky (prípadne aj päťky), ktoré školáčikovia prváčikovia vyfasovali v podstate v adaptačnom prvom polroku školského roku od podobných rádoby učiteľov, sú hodnotením skôr nezrelosti ich nervovej sústavy, než úsilia vynaloženého na zvládnutie daného učiva. Veľmi mi to pripomína ignorantstvo z obdobia, keď už síce boli známe dys- poruchy, ale učitelia to pokladali za blbosť. Takto napr. vyhodnotili za nevzdelateľného jedného nášho známeho. Ešte že sa jeho matka poznala so skúseným neurológom, ktorý u chlapca zistil dyslexiu. Dnes je z chlapca renomovaný lekár, primár oddelenia. Ďalší náš známy dyslektik je dnes univerzitný profesor.. Mal "spekla" šťastie, že ho neučila podobná učiteľka, pretože by sa asi osobitnej škole nevyhol (a gramatické chyby robí aj dnes). Nerada by som však takýto prístup paušalizovala a stále verím, že dotyčná učiteľka nebola reprezentatívnou vzorkou a že je dosť učiteľov, kvôli ktorým sa deti do školy tešia, a ktorí dokážu zo vzdelávania pre deti urobiť zábavu, radosť a dobrodružstvo, nie len únavnú a nenávidenú tortúru. Že ich naučia, ako a prečo sa učiť. A pre zaujímavosť jeden článok, s ktorým sa stotožňujem http://najmama.aktuality.sk/clanok/231661/znamk...

Strana
z5
zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki ale na druhej strane ... ak si dieta bude stale mysliet, ze je pomerne dobre, pride do druheho rocnika a potom dostane 4 (lebo tam sa uz asi znamkovat ma, ci?) ... to potom bude riaden sok ... a potom sa zacne bubnovat, ze ani v druhom rocniku nech sa neznamkuje a takto mozeme zrusit postupne znamkovanie az po maturitu, tam potom dostanu omalovanku a mozu ist domov 😅

zuzkat1
22. dec 2013

@zuzkaanicka 4 ci 5 ani ja nie ale 3ku hej... No zas keby mam ziaka co 5x po sebe nema du a ani nic nevie tak by som bola v pokuseni😅

yukki
22. dec 2013

viem, bohužiaľ.
@maznacik007

zuzkaanicka
22. dec 2013

@zuzkat1 tak, keby nemal viackrat po sebe DU, tak pisem rodicom a pozyvam na navstevu 😉

maznacik007
22. dec 2013

@zuzkaanicka ako prepac toto neni o trenovani .... moja skusa stojky, kotule hodiny a aj tak neni su ani zdaleka take dobre ako urobi jej patrocny brat co je po dvoch operaciach ruky... 😉

ale jemu zas mozes aj ruky polamat ale nenakresli postavu co vyzera ako postava, dcera kresli nadherne...

mne je prioritne aby bola v pohode a nie v strese ... kedze ten jej zhorsuje jej autoimunitne ochorenie stitky ... 😉

zuzkaanicka
22. dec 2013

@zuzkat1 , @maznacik007 inak, vychovy by som ani ja neznamkovala, lenze ak ma byt na vysvedceni znamka, tak potom si ju asi ucitel nemoze vycucat z prsta ... samozrejme, telocvik sa da ucit aj bez tabuliek, to uz zalezi od konkretneho ucitela ... takze zase by som nevinila znamky, ale sposoby toho ucitela ... fakt tie znamky su v tom nevinne 😉

zuzkaanicka
22. dec 2013

@maznacik007 no, odpovedala som Ti v predoslom prispevku 😉

zuzkat1
22. dec 2013

@zuzkaanicka a potom to bude vyzerat tak ako to uz zacina aj teraz...dojdem do uradu a mam nastudovane zakony lebo tam ich nepoznaju,nastupim po materskej a detto studovat zakony lebo mi neuznali dovolenku..alebo reklamacie s nastudovanymi zakonmi lebo v obchode ich nepoznaju,do lekarne s nastudovanymi liekmi lebo sa v nich nevyznaju atd..

maznacik007
22. dec 2013

@yukki moja tu zbytocne pises tieto zeny tu maju len svoju pravdu, to ze ty mas dieta ktore ma integraciu, ktoru nikto nerespektuje v skole a napriek tomu jej capaju styrky patky, ze nezohladnuju nic a denne pises tri hodiny ulohy to im je jedno ... to je tvoja chyba ...

proste nase skolstvo asi ostalo v dobach davno minulych a individualny pristup je nieco nezname a divne a akoby k tomu prisli ine deti ... sak ano ....

skoda reci ...

fakt by som ti dopriala aby ste mali niekde nablizku alternativnu skolu ... lebo tam to ti ucitelia dokazu prijat a pracovat aj s inakostou ...

zuzkaanicka
22. dec 2013

@zuzkat1 no, ved toto "uvolnenie" presne vedie k tomu, ze nam tu bude postupne vyrastat lacna pracovna sila 😝

zuzkaanicka
22. dec 2013

@maznacik007 to nie je tak, ze mame svoju pravdu ... proste treba si uvedomit, ze znamky su len znamky, tie isto nikomu neskodia ... skor uskodi ucitel, ktory nie je na spravnom mieste ... nic viac, nic menej sa tu nesnazim vysvetlit ... a dalsia vec, velmi zalezi aj na tom, ako sa k znamkam stavaju rodicia ... vychova skolaka nie je len o kontrolovani ziackej knizky ... to uz je len zaver ... treba sa mu venovat, ak nieco nevie, tak to s nim treba prebrat tak, aby sa to naucil, ak to nevie rodic, tak sa moze dohodnut s ucitelom, alebo najst niekoho na doucovanie ... lenze v mnohych rodinach to prebieha tak, ze Ty si dostal trojku, potom nasleduje vychovna polhodinka, potom sa rodic vyzuri na ucitelovi, ale aby si s tym dietatom sadol a pozrel sa, co nevedelo a za co tu trojku dostalo, to uz nie ... netvrdim, ze toto je Tvoj postup, takto to v mnohych rodinach funguje, resp. nefunguje 😝

yukki
22. dec 2013

@zuzkaanicka , ja som už prosila pani učiteľku, aby mi posielala úlohy-lebo my napríklad z matematiky nemáme nič na doma, ani pracovný zošit, ani Dú, nič, len raz za štvrťrok sa zapísali do žiackej známky a to som zírala ...... ani som to netušila, pritom decko je integrované kôli ADHD. Že nezvládla základy a teda nemohla ani ďalšie zvládať... No a poslala nám dva razy že čo teda berú v matematike, tak sme doma vymýšľali, i tak i tak sa to učili, špekulovali....ale to bolo dva razy, dva dni-a odvtedy zasa nič. Dozviem sa až na polroka ďalšie známky a čo sa dozviem-že prepadá? Ale ja som nemala šancu si to s ňou doma pozrieť lebo som síce prosila, aby mi bolo zasielané sem tam učivo ale prosba nevyslyšaná....detto prírodoveda, nosí trojky, ale netuším z čoho a zošit alebo...čo vlastne majú? som ani nevidela-len nájdem v žiackej napísané že režim dňa, jedlá dňa všetko trojky-teda raz za štvrťrok som sa to dozvedela.... Písané písmo-prečo sa v mnohých štátoch naokolo od neho upúšťa a deti sa ho učia-ak vôbec- až od tretieho ročníka? Kdežto náš prvý ročník je postavený! na jeho zvládnutí, slučiek horedolu pospájaných a vlnoviek a vycifrovaných-áno, ja som to pred rokmi zvládla bez problémov, ale chce to fest vyzretý mozog u prváka....Prečo sa v susedných štátoch pristupuje k písmu Comenia script-kde sa písmená nespájajú a zrkadlia tlačené písmo? Ak decko povedzme dobre číta, ale písané písmo nezvláda-ak na diktáte dokáže napísať slovo tlačeným, ale písaným ani za nič, tak u nás prepadá, tam by šlo v pohode ďalej.... neviem, no....chodíme aj do CPPPP a jedinú cestu vidím v integrácii aj z kognitívnej stránky, hoci MR dcéra nevykazuje.....Zložili ju tie známky, a furt ju aj mrzia, môžem sa ja poskubať keď všade pretrváva názor, že len jednička je dobrá a všetko ostatné je už zlé....

zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki no, ale vidis, vo vasom pripade su znamky len dosledok ... keby mala ucitelka rozum, tak toto s Tebou riesi ... neviem, ci pomoze, ak za nou pojdes a skusis to znovu predebatovat ... toto co pises, to je jednoznacne chyba ucitelky ... takto to nema fungovat a este som ani nepocula, aby to niekde takto mali ... to proste musis vidiet aj sama, ze tie znamky za toto nemozu 😉 ... ja by som za nou isla a keby nepomohlo, tak by som isla za riaditelom, alebo zastupcom pre prvy stupen ... toto treba riesit ... to je uplne jedno, ci mas integrovane alebo klasicke dieta-takyto system predsa nemoze vyhovovat nikomu 😖 ... co sa tyka pisma, neviem, zalezi od dietata ... ja tiez nie som za cifrovanie, ale toto ta ucitelka neovplyvni, to je celostatny system ... treba vsak riesit to, co sa s ucitelkou riesit da ... aj ked teda, ja by som toto riesila uz niekedy v oktobri.

yukki
22. dec 2013

@zuzkaanicka veď vidíš, že som riešila-do štvrťroka sme nevedeli, nikto, že systém je postavený takto. Riešila som priebežne aj tú integráciu.....ale už som vyčerpaná, ver mi. V januári pôjdeme zasa do CPPPP a zistím, čo je možné urobiť
častokrát sa učiteľ díva na rodiča tak akoby....zhovievavo v zmysle-len si povedz, JA som dlhoročný pedagóg a viem Všetko o pedagogike a ty samozrejme, rodič môj, chceš len výhody pre to svoje decko, chápem, chápem....len si povedz.
Ja by som predsa s ňou doma ten blbý režim dňa prešla, obrázky vystrihala, docvičila-viem, že chápanie času jej nejde ale ve´d som ani netušila, že také čosi berú....detto matematiku.....
Vieš, ja si myslím, že pani učiteľka nedáva úlohy na doma aj preto, lebo chce vidieť, čo ktoré dieťa zvládne-a všetky z rovnakej štartovacej čiary, a nie, čo sa s ním zvládnu naučiť rodičia.....a aby tak urobila v prvom ročníku selekciu, koho nechať opakovať, koho odporučiť do špecky....alebo neviem, ináč si to (aby to ešte bolo priaznivé, ospravedlňujúce pre ňu) si vysvetliť neviem

zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki no, je to divny system ... takto nemas sancu vcas zistit, co to dieta vie, resp. nevie a nemas sancu mu pomoct ... to je nejaka blbost s tou startovacou ciarou, to ak pani ucitelka takto vymyslela, tak mozno tiez patri uplne inde, nie do triedy ... netvrdim, ze si neriesila, ved som citala, ze si riesila, ale ja by som sa nenechala odbit ... taketo postupy by jej sotva riaditl odobril ... a ostatni rodicia sa nestazuju? ... su spokojni? ... keby to boli vysokoskolaci, tak ani nemuknem, ale toto su deti vytiahnute zo skolky, takze spolupraca rodic, dieta a ucitel by mala byt samozrejmost ... fakt som o takomto pristupe este nepocula 😖

yukki
22. dec 2013

@zuzkaanicka a verím, že nie každý sa venuje deckám rovnako, ale....napríklad ja som s ňou celý minulý rok navštevovala raz týždenne CPPPP kde mali Prípravu na zaškolenie a dávali nám kopu domácich úloh, čiže som si to "ods....a" o jeden rok navyše a pripravujem sa s ňou aj teraz ale ver, že nevládzem, a len si ničím krehké vzťahy s deckom, ktoré už čo to v živote preskákalo, ktoré si absolútne neverí a každý ďalší neúspech-tak jednoznačný zlou známkou.....jej tú biednu sebadôveru a mienku o sebe ako takú ešte podkopáva...Proste napríklad nám by pomohlo, keby namiesto trojky bola ohodnotená slovom dostatočná....či dobrá či jak to by bolo....

zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki inak, ja osobne by som to riesila uz v prvom stvrtroku ... mne by bolo divne, ze ani netusim, co sa napr. na matematike deje, ale tak ja mam tu diagnozu ucitel 😅

zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki Ty, ja si myslim, ze malej by pomohlo, keby mala poriadnu ucitelku ... tato je uplne mimo 😉

zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki inak, neviem ako na Slovensku, ale v CR v mnohych skolkach je v ramci predskolskej taky "kruzok" predskolacek ... povinne to nebolo, raz tyzdenne sme sa ale stretli, deti nieco robili, rodicia videli ako to ide ich dietatu, mohli ho porovnat v ramci skupiny ... dcera toto nejako nepotrebovala, v tom case citala, pisala, pocitala, ale brala som to ako taky nacvik na skolu a aspon sme sa ako rodicia lepsie spoznali, deti potom isli do jednej triedy na ZS ... nie je to zly napad 😉

maznacik007
22. dec 2013

@yukki moja ... teraz sa sustred najma na jedno aby si bola ok .... deti ta potrebuju a lubia ... aj ked to mozno tak nedaju najavo ...

kasli na to tu v tejto diskusii robis maximum ... drviva vacsina zien a vratane mna by nedokazali takto bojovat ako ty na tolkych frontoch ... neries co kto mal nemal nezvladli by sme ani desatinu z toho co ty za takych okolnosti ...

a Kika ma silny koren, tolko veci co si prezila v detstve a nezlomilo ju to ... ona este vykvitne ... ved krasne jej ide citanie .. a super lyzuje ... ja by som skor skusila poriesit to cez CPPP ci sa neda vybavit slovne hodnotenie speci len pre nu ...popozeram ...

fakt sa nestresuj uzivaj si Vianoce, sneh, lyze ... juuj toto ti tak v dobrom zavidim ... my tu mozeme kravy past ... 😀

zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki Ja Ti drzim palce, len sa nedaj v skole odbit ... mna by ale vazne zaujimalo, ci je niekto spokojny so systemom tej vasej pani ucitelky ... viem si predstavit, ze su deti, ktore to v pohode zvladaju (napr. moja dcera by si toto pochvalovala), ale takych deti je malo ... viac je tych, ktore tu spolupracu (rodic, dieta, ucitel) potrebuju ... minimalne v prvom rocniku ... toto mi uz pripada ako keby niekto malym detom zavadzal VS system 😝 ... akurat je trochu rozdiel (nielen vekovy) medzi prvakom na ZS a VS ... to si asi pani ucitelka nevsimla 😝

zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki a kde mate sneh? ... zavidim 😉

yukki
22. dec 2013

@zuzkaanicka v raji, slonevskom

zuzkaanicka
22. dec 2013

@yukki takze v raji 😉 ... uprimne zavidim sniezik, to hned aj tie vianoce maju inu prichut 😉

iva330
25. dec 2013

i ja by som prispela do diskusie u nás sa prváci od polovice oktobra známkujú normalne od 1-5 aj do žiackych knižiek,čo sa mi zdá,nech sa na mňa niekto hnevá úplne prísne,minule písali prácu zo slovenského jazyka myslím 4 ulohy na celú stranu, zabudol napísať dva dlžne,pani učiteľka mu za uvedené slová kedže nemal na nich dĺžen strhla dva body a potom mali nakreslenú jaštericu a v mali napísať písmená ktorá už poznajú v tomto slove, napísal všetky len i dal na predposledné miesto, za čo mu pani učiteľka strhla bod,takže z 20 mal 17 bodov a mal 2, tak toto je úplne prísne ,ale naša pani učiteľka má prísne známkovanie, keď robia opisy textu tak maju 1 chyba 1,dve chyby 2,tri chyby 3 , to by som ešte brala ,je to opis, myslím si,že v niektorých veciach je to na prvákov strašne prísne,úplne zbytočne, my sme to také prísne nemali a naučili sme sa všetci, aj sme úspešne vyštudovali, jasné,že nie všetky deti potom zvládajú tempo a každé tretie dieťa posielajú na psychologické vyšetrenie pomaly,či nemá nejakú poruchu učenia, pritom si myslím,že naše deti sa v porovnaní s inými krajinami učia toho omnoho viac ,poznajú celú históriu, učia sa o všetkých krajinách sveta,takže podľa mňa je naše školstvo náročné a naši školáci majú veľa vedomosti 🙂

bibianka
autor
29. dec 2013

Pohľad na podobnú otázku z čerstvej českej diskusie:
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree...

Zaujal ma tam tento, myslím, že múdry názor:
"Jak říká ředitelka naší školy: není důležité dávat dětem špatné známky a ukazovat jim to, co neumějí, ale něco je naučit."

zuzkaanicka
29. dec 2013

@bibianka to je pekny citat, ale aj tak z toho nevyplyva, ze problem je v znamkovani-problem je v osobe, ktora so znamkami manipuluje 😉

Strana
z5