Známkovanie prváčíkov
Pred časom sa tu objavila otázka na túto tému a bola som dosť prekvapená jednak , že prváčikovia sa na niektorých školách známkujú už v prvom pol roku, jednak z reakcie učiteľky v prvom stupni, ktorá toto známkovanie obhajovala. Z jej reakcie vyplývalo, že prvý ročník ZŠ nepokladá za niečo, čo by malo byť motivačné (a vytvárajúce vzťah ku škole na ďalšie roky), resp. v jej ponímaní je motiváciou práve tá zlá známka, a že dôvodom zlých výkonov dieťaťa je nedostatočná príprava. Najviac ma ohúril argument, že skôr či neskôr aj tak prestanú mať školu radi, pretože kto ju vlastne mal rád... Moje deti ešte do školy nechodia, ale úprimne sa už teraz obávam, aby nenatrafili na takéhoto "pedagóga" (Komenský sa musí v hrobe obracať). Neviem posúdiť, aké hlboké vedomosti majú učitelia ZŠ na prvom stupni o vývojovej psychológii (príprava tejto konkrétnej učiteľky na skúšku z tohto predmetu však musela byť pramizerná a skúšajúci zrejme riadne prižmúril oko), ale dovolím si tvrdiť, že mnohé trojky, štvorky (prípadne aj päťky), ktoré školáčikovia prváčikovia vyfasovali v podstate v adaptačnom prvom polroku školského roku od podobných rádoby učiteľov, sú hodnotením skôr nezrelosti ich nervovej sústavy, než úsilia vynaloženého na zvládnutie daného učiva. Veľmi mi to pripomína ignorantstvo z obdobia, keď už síce boli známe dys- poruchy, ale učitelia to pokladali za blbosť. Takto napr. vyhodnotili za nevzdelateľného jedného nášho známeho. Ešte že sa jeho matka poznala so skúseným neurológom, ktorý u chlapca zistil dyslexiu. Dnes je z chlapca renomovaný lekár, primár oddelenia. Ďalší náš známy dyslektik je dnes univerzitný profesor.. Mal "spekla" šťastie, že ho neučila podobná učiteľka, pretože by sa asi osobitnej škole nevyhol (a gramatické chyby robí aj dnes). Nerada by som však takýto prístup paušalizovala a stále verím, že dotyčná učiteľka nebola reprezentatívnou vzorkou a že je dosť učiteľov, kvôli ktorým sa deti do školy tešia, a ktorí dokážu zo vzdelávania pre deti urobiť zábavu, radosť a dobrodružstvo, nie len únavnú a nenávidenú tortúru. Že ich naučia, ako a prečo sa učiť. A pre zaujímavosť jeden článok, s ktorým sa stotožňujem http://najmama.aktuality.sk/clanok/231661/znamk...
@macamac super že sa vyjadrila aj učiteľka,veľa vecí je aj o komunikacii ja som z tej plejady pečiatok bola tiež zmetená slniečka zvieratka -znamky su jasnejšie 🙂 a je pravda dnes je veľa škol na vyber a aj napriklad aj sposobov vyučby,čo som v teme o prvačikoch tak su tuším až tri druhy šlabikarov na jeden sa dokonca veľa rodičov sťažuje/hubsov/.dnes je kopec škol a vyber je naozaj pestrí .ked sa mi niečo nezda alebo učitelke vždy sa na škole porozpravame,nečakam na rodičovské. 🙂
@zuzkaanicka poznam matku-ucitelku-ktora kazdy tyzden pise staznosti na kdeakeho ucitela svojej dcery. Zaujimave je ze s tymi ucitelmi okrem nej nik nema problem.
@vallery
@zuzkat1 tak to je kombinacia diagnoz-matka+ucitelka 😅 ... boze, co ma este caka 😅
@zuzkat1 Nuz, bohuzial u nas to tak neplati :( (ale zase ja nie som prvoplanovo ucitelka hehehe). Minimalne traja rodicia uz na nu podavali staznost pani riaditelke ... Ucitel, ktory hlada na detoch len chyby a ak ich nenajde pri skolskych veciach, tak ich hlada inde (jedno z deti synovej triedy malo ako tristvrterocne hodnotenie skolskych vykonov napisane: chodi do skoly s neostruhanymi farbickami. Je nezodpovedne, ze ho nevediete od prvych chvil k zodpovednosti ... mi pride chore).
Ale beriem aj to, ze su rodicia, ktori nemaju realnu predstavu o svojich detoch a vinia za to ucitelov.
Uznavam aj to, ze v dnesnej dobe robit ucitela a byt dobrym ucitelom je tazke, ale ako som pisala, poznam velmi vela dobrych uciteliek, ktore si velmi vazim.
Osobne si myslim, ze ucitelky 1 - 2 by mali byt uzasne tetusky, ktore su mile, chapave a empaticke, ale na druhej strane vedia si urobit a udrzat zdravy poriadok. A ci budu hodnotit znamkami, slovami, peciatkami .... to je uplne jedno. Hlavne by to hodnotenie malo mat povzbudzujuci charakter, ktory dieta posunie dalej, na ktoreho zaklade bude dieta chciet a neodradi ho to!
Ucitelka prveho rocnika, ktora hovori na otvorenej hodine plnej rodicov po dvoch mesiacoch skoly: "Ake slovo viete povedat na C? Nikto? Ako to ze nikto? Minimalne 8 ruk by malo byt hore, ved 8 deti tu vie citat ...."
Tak to mi pride silna kafe .... toto totiz nie je hodnotenie, ale zhadzovanie ....
A male PS. ak ma niektora tetuska tuto prispievajuca problem so slovom SERIEM, kuknite si dnesnu vecernu ponuku televizie 🙂. K animalnym oznacenia sa nevyjadrujem 🙂.
@vallery Ty si velmi prijemna "tetuska" 😅 ... a pred synom tiez pani ucitelku titulujes animalne? 😉 ... nehnevaj sa, ale mas pomerne zaujimavy prejav, nie som ziadna citlivka, ale trocha sebareflexie by Ti asi neuskodilo 😉
@fidka79 vies, ovela lahsie je vsetko zvalit na znamky (verifikovat toto je naozaj velmi tazke, takze sa to doslova ponuka ako vinnik) a ucitelov na prvom stupni ... psycholog sice nikdy neucil, ale vie presne ako sa ucit ma ... ucitel nie je psycholog, takze sa k tomu nesmie vyjadrit ... to je taka zaujimava logika ... tu som sa v podstate dozvedela, ze kedze nemam humanitne zameranie, tak nemozem vela ani o tom vediet ... je jasne, ze znamky za nechut k studiu nemozu, ale toto tu nevysvetlis 😉
@zuzkaanicka
Ako vidieť, ešte stále Ťa neprešla potreba dokolečka obhajovať svoje názory... Tak sa teda pokús pristúpiť k problému aspoň trochu kompetentne a nemiešať ustavične hrušky s jablkami. Tj. UČENIE nerovná sa forma HODNOTENIA, o ktorej je tu reč. Preto nie je dôvod, aby psychológovia učili, to už si strelila fakt kvalitne mimo misu. Nebavíme sa o kvalite učenia, ale o tom, aký vplyv má jedna konkrétna forma hodnotenia na motiváciu dieťaťa učiť sa a mám na mysli vnútornú motiváciu. Isteže táto motivácia závisí od viacerých faktorov, ale tu je reč len o tomto jednom. Tak to skús pochopiť, než opäť za usmievavými smajlami vypeníš.
@bellss
Obávam sa, že než si sa vyjadrila, neprečítala si všetko. Nepísala som o zosypaní z prvej dvojky, ale o tom, že nie je normálne, aby dieťa v septembri nastúpilo do školy a v októbri už nosilo v žiackej každý druhý deň štvorky, päťky. To sa nerobilo ani za socíku a nerobí sa to všade ani teraz, chvalabohu. Ak si myslíš, že toto nemôže zanechať na dieťati stopy, resp. že ho to motivuje k väčšiemu úsiliu, tak k tomu nemám skutočne čo dodať.
A nevychádzam z vlastných skúseností, deti do školy ešte nechodia, ale z diskusných príspevkov šokovaných matiek na tomto fóre. A podotýkam, že dotyčné písali, že sa s deťmi denne učia hodiny! Čo je teda choré tiež. Aj podľa tých "blbých" psychológov.
@bibianka neviem kto vypenil, ale ak sa Ti moje prispevky nepacia, tak ich necitaj a citaj take, ktore sa Ti pacia ... ja nepletiem hrusky s jablkami ... to je skor Tvoja domena ... ja akurat pisem, ze to, ci bude dieta zo skoly znechutene, to nemusi zalezat na (ne)znamkovani, ale na tom, na akeho ucitela dieta natrafi, na tom, ake ma studijne predpoklady, na tom ake ma podmienky doma atd ... proste tych faktorov je ovela, ovela viac ... zhodit to na znamkovanie je povrchne a je uplne jedno, ze si to myslia psychologovia ... nech to dokazu, potom to mozu prezentovat ako spravnu hypotezu ... kym nie je verifikacia, tak je to len hypoteza a mozno nespravna 😉
@zuzkaanicka Ty už ani nereaguješ na to, čo píšem. Toto fakt nemá cenu, nepochopila si podstatu a zacyklila si sa do nejakých svojich dojmov. Jediné, čo si z toho môžem vziať ja, je, že si za známkovanie od začiatku, a to stupnicou od 1-5 a teda ak dieťa v prvom polroku ešte nestíha a chytá štvorky, päťky, je to podľa Teba v poriadku a nemá to na neho demotivujúci vplyv.
O iných motivačných faktoroch som sa tu nebavila a ani nebudem, zaujímal ma teraz len tento jeden konkrétny. Ak si to stále nepochopila, tak bohužiaľ, s tým nič nenarobím...
@bibianka no, problem bude asi ten, ze Ty nechapes, co pisem ja, ale nevadi ... Ty tu obhajujes to, ze by sa nemalo znamkovat, lebo to ma zly vplyv na dalsi vztah ziaka v vzdelavaniu ... na zapade sa neznamkuje a ten vztah nie je o nic lepsi ako na Slovensku ... a ja Ti k tomu uz len dodam (znovu zopakujem), ze ak je dobry ucitel, tak znamkami nic nepokazi a ak je zly ucitel, tak vcelicky mu nepomozu ... podla mna, ja som sa nezamotala a reagujem presne na to, co pises Ty ... Ty to vidis inak, ale s tym Ti ja uz nepomozem 😉
@bibianka a este nieco doplnim ... pokial sa chces bavit o vzdelavani, tak nemozes brat do uvahy jeden faktor ... to sa proste neda ... ak nejaky proces ovplyvnuje viac faktorov, tak ich musis brat do uvahy a aj ich interakciu, inak taky vyskum nestoji za nic ... a este k tej stupnici ... ja som nikde nenapisala, ze sa ma brat od 1 do 5, ak to najdes, tak mi to odcituj ... ja som pisala, ze dobry ucitel vie ako na to, aby ani znamkami nic nepokazil, takze mi nevkladaj do klavesnice to, co tam nemam 😉
@zuzkaanicka Písala som o známkovaní v prvom polroku a konkrétne som spomínala štvorky, päťky. Ty od začiatku oponuješ, takže z toho vyplýva, že buď:
A. súhlasíš s tým, čo mne prekáža (známkovanie v prvom polroku, ak to znamená, že dieťa bude nosiť štvorky, päťky),
alebo
B. reaguješ na niečo, čo som nenapísala, ale Ty si nejak vyfantazírovala, že si to myslím.
Ak sa teda teraz ohradzuješ proti A., platí B. a takáto debata pre nemá nemá žiaden zmysel. Máš len potrebu sa hádať, nech je to o čomkoľvek. Na toto ja fakt nemám čas. Ani chuť.
@bibianka ale, ja som hned na zaciatku jasne napisala, ze nielen znamky ovplyvnuju ten vztah k dalsiemu vzdelavaniu a ze zalezi viac na tom, na akeho ucitela natrafia ... Tvoja dedukcia je uplne nespravna ... ak suhlasim so znamkovanim, to este neznamena, ze suhlasim so 4 a 5 v prvom polroku ... to z toho nijako nevyplyva ... ked je dobry ucitel, tak take znamky nebude davat, vie, ze deti ma motivovat ... takze neprekucaj a skus sa radsej zamysliet nad tym, co som Ti pisala ... nemozes vypichnut jeden faktor a na ostatne kaslat, takto sa postupovat neda, ak to teda ma mat nejaky zmysel 😉
@bibianka a nemam potrebu sa hadat, neviem ako si na to prisla ... ja sa s Tebou nehadam, ja mam len iny nazor ako Ty ... ak sa Ty hadas, tak to je Tvoj problem 😉
@vallery presne
@bibianka to ze sa s nimi hodiny ucia je mozno to co preco neznasaju a bojkotuju skolu..sama som mala ziaka kde bolo matke zakazene ucit sa doma s dietatom,lebo potom v skole nepracuje...nedodrzala to. Zo skusenosti viem ze v 90% vadi znamka ambicioznej matke a nie dietatu. A tahat do toho psychologov... Nepoznam ani 1 normalneho.mozno 1ho.
@zuzkat1 presne, zvycajne viac skody narobi ambiociozna matka, ktora ocakava same jednotky a ked nie su, tak doma vystresuje dieta a potom sa este ide stazovat do skoly, ze ucitelka nie je v poriadku ... nie je normalne, aby sa prvak na ZS ucil doma 2 hodiny ... tolko uloh isto nedostavaju ... ak ho matka nuti prepisovat 5-krat obluciky, tak dieta musi znechutit a nakoniec ten finalny vytvor moze vyzerat horsie ako prvy pokus, lebo ruka uz nezvlada, dieta unavene, nastvane, matka vytocena a problem je na svete ... znamka v tomto zohrala akurat tu ulohu, ze matka chce, aby malo same jednotky, tak doma trenuje ... mozno si len chce splnit to, co sama nezazila 😉
@zuzkaanicka tak tak... Dietatu sa da krasne vysvetlit ze 4ka je len znamka,ze teraz to nevyslo ale nabuduce to bude lepsie. Tak isto by som postupovala pri podpise miesto peciatky.lebo ani to nie je ok aby vsetci mali peciatky alebo 1ky ci 2ky... Kde k tomu pride skutocne sikovny ziak ze ma 1ku aj taky co je na 5ku. A to ze sa tu stazuju len tie co maju zlu znamku je jasne.ale mozno aj ten 1kar sa doma chysta 2hodiny.
@zuzkaanicka len dodam ze deti uz velmi vnimaju to hodnotenie ci je ferove. Vidia ze cital som bez chyby mam1ku a on cital hrozne tiez ma 1ku...vysledok? naco sa mam snazit aj tak je to za 1na.
@zuzkat1 ja by som v prvom polroku nedala 4 alebo 5 ... tam si myslim, ze uplne staci 1-3 ... lenze presne ako pises, ak maju mat vsetci rovnako, tak potom ten, co je na jednotku, tak ten ma byt rovnako ohodnoteny ako ten slabsi? ... takze ten, kto je naozaj na jednotku a vidi, ze aj ten, co je ovela slabsi ma jednotku, ten nema byt demotivovany? ... to je uz aka spravodlivost? ... stale si myslim (a sotva ma tu niekto presvedci o opaku), ze ak je ucitel dobry, tak tie znamky nikoho nedemotivuju, ak je ucitel nanic, tak udupe aj vcelickami, ci smajlikmi ... no, ale toto proste nevysvetlis-mame iny nazor, tak sme nic nepochopili 😉
@zuzkat1 no ak si taka super pedagogicka tak pridi vysvetlit mojej ze aj ta jej prva stvorka v jej skolskej kariere (je piatacka) z telesnej z hodu kriketovou loptickou (hodila 12 metrov a podla nejakych tabuliek je to na stvorku) je v pohode a tiez je to len znamka,
doma sme sa na tom len zasmiali ... nad nou pochvala za repre skoly vo volejbale na sutaziach .. 😀 ale teda ona to nevie nejako prekusnut ... 😖
mas este male dieta .... uvidis sama ked bude chodit do skoly ci vsetci ucitelia budu tak super ... ako to tu vykreslujes ....
kludne mozes sem napisat ako jej to vysvetlit .... ja som skusala bezsupesne a to ide este obdobie gymnastiky ktoru na jedna tiez nezvladne ... uz teraz doma cvici a skusa ..
@maznacik007 ja mam skolacku ... sice je vyborna ziacka a dokonca vynika aj v telocviku 😉 ... ale obcas donesie aj ona horsiu znamku ... a ja neviem cim to je, ale absolutne znamky neriesi ... vie od nas (odo mna a manzela), ze znamka nie je vsetko, dolezite je, co naozaj vie ... u nas sa ziadna znamka este nerozoberala ... kazdy den jej skontrolujem ulohy (toto vyzaduje triedna od vsetkych, resp. na ich skole sa to vyzaduje, je piatacka a este stale im mame podpisovat ulohy, uvidim, kedy s tym skoncia), mrknem, kde robi chyby, vysvetlim a ideme dalej ... keby doniesla 4-ku z hodu, tak by sme isli do zahrady, skusili by sme si hodit obidve, videla by, ze hodime skoro rovnako, zasmiali by sme sa a vsetko by islo dalej ... vysvetlila by som jej, ze jej ide ovela lepsie napr. plavanie a to, ze nevie daleko dohodit-to bud treba zobrat ako fakt, alebo zacat trenovat a na buduce hodi lepsie 😉
Ja som jednoznačne proti známkovaniu číslami v prvom ročníku. Slovné hodnotenie je omnoho lepšie pre decká, stupne číselné sú strašne jednoznačné, iný je rozdiel medzi Vynikajúci a dobrý-nie tak výrazný, dieťa si stále môže myslieť, že je dobré a medzi 1 a 3/4-kor, keď učitelka tvrdí že už dvojka je nie dobrá-čo potom 4
@zuzkaanicka no len moja je dost ctiziadostiva ... po mne to nema ... ja som hodila menej ako ona kedysi co aj vie ... a ma len jednotky a nejake dve ci tri dvojky v ziackej a tu stvorku .. 😅
ja ulohy vobec neriesim s nou ... hadam od polroka prvej triedy len tak raz za tri tyzdne podpisujem ziacku ... a samozrejme ked ma oslovi ze nieco nerozumie ... tak to ano ..
@maznacik007 to je len o talente-vychovy...tie by som ja neznamkovala.
@maznacik007 ja tiez ulohy s nou neriesim, ja jej ich len podpisujem, lebo to tak vyzaduje skola ... moja dcera je tiez ctiziadostiva, ale aj vie, ze ak nejake chyby urobi, tak nemoze dostat jednotku-vie sa celkom dobre ohodnotit ... cize, keby hodila malo (podla tabuliek), tak by sa nevzrusovala nad znamkou, ale zacala by trenovat ... a toto je problem mnohych rodicov (a povedzme si uprimne-velmi lahko sa to prenesie na dieta) -rodicia neriesia pricinu, ale dosledok ... neriesia to, co ich dieta nevie, riesia znamku ... a to je chyba ... potom sa mnohe zvali na znamky, ale tie su v tom nevinne 😉
@yukki presne tak ... je to neskutocne frustrujuce pre dieta ak v prvej triede v prvom polroku dostava same trojky a stvorky ... naco je to dobre ...
a spusta ucitelov neakceptuje ani odporucania CPPP o hodnoteni ziaka so specialnymi potrebami ...sak to vies sama najlepsie ...

Nemyslím si, že známkovanie prvákov je až tak zlé. Ja čo si pamätám, tak sme dostávali včeličky. Samozrejme, že hneď od prvého dňa ako sa učia písať čiarky a oblúčiky by som to nehodnotila VŠ systémom, ale príde mi divné nedať žiakovi žiadnu známku, či už vo forme čísla alebo nejakej včeličky. A to slovné hodnotenie mi príde také...veď na to sú rodičovské združenia. Mojej mamke vždy učiteľka povedala, čo mi ide a v čom sa mám zlepšiť. Ale dostávali sme aj známky, pre lepší prehľad. Už zas nerobme z tých detí niekoho, kto sa zosype hneď pri prvej dvojke. A že učitelia by mali byť aj psychológovia...myslím, že učitelia na prvom stupni musia byť aj psychológovia. A neviem o tom, že niekto z môjho okolia mal zlú učiteľku na prvom stupni. Skôr v tých posledných ročníkoch na ZŠ. A tiež by som nezáujem o učenie nepripisovala učiteľom na prvom stupni, v 1.ročníku. Prvý ročník je celý hrou. To, že známkujete písanie Aa, Bb,... počítanie, písanie čiarok a oblúčikov dieťa neovplyvní natoľko, aby to ohrozilo jeho kariéru alebo rozhodovanie kam na VŠ. A ešte k slovnému hodnoteniu...myslím, že niekedy slovné hodnotenie, ktoré je napísané nesprávne, od učiteľa, ktorého učenie nebaví, môže mať na dieťa oveľa horší dopad ako jedna známka. A samozrejme je tu aj to, že nie každý pochopí rovnako slová toho druhého. Pekný deň🙂