icon

Zvláštne správanie 10-ročného syna: Je to puberta?

10. dec 2024

Ahojte , chcela by som sa poradiť , syn ma 10 rokov . Doteraz normalne dieta bez nejakych vacsich problemov ked nepocitam obdobie vzdoru ktore trvalo dlho . Od septembra je ako vymeneny. Nechce chodit medzi nas do obyvacky ani do kuchyne , je iba vo svojej izbe max ide do kupelne , kde sa hodinu umyva a mydluje lebo si mysli ze smrdi . Nechce ranajkovat , na desiatu nic nezje zevraj nestiha , pride domov jest nechce . Zacne jest az okolo piatej vsetko mozne.Vadia mu pachy , vsetko mu pripada smrdlave aj to co nie je . Napriklad dnes zacal hystericky vyvadzat ze varim a ze to strasne smrdi . Som z neho uz na prasky . Je toto puberta ?

tenerifka
10. dec 2024

Hm....moze byt zacinajuca puberta, ale napadlo mi: Ma mobil, pc a pristup na internet? Mate s manzelom pod kontrolou, ake stranky navstevuje?

nin12345
10. dec 2024

On sam sebe smrdi, varenie mu smrdi, vsetko mu smrdi no neviem to je velmi zvlastne ze tak odrazu

koniarova
10. dec 2024

Nie. Nie je to puberta. Je to začínajúci vážny problém. Navštív odborníka čo najskôr.

autor
10. dec 2024

@tenerifka ma mobil a pristup na internet , ale teraz uz tam nejak ani nechodi aj to obmedzil . A ked som mu kontrolovala mobil , nic som tam take nenasla

pribinak
10. dec 2024

Nemyslím si že toto je puberta. Tu bude nejaký iný problém

januska12323
10. dec 2024

To znie ako depresia alebo niečo iné. Neviete sa s ním porozprávať čo ho trápi?

betulinka1
10. dec 2024

Hodinu sa umýva??? Hmmm to je zvlastne spravanie. Z mojej praxe, nemusi to byt tvoj pripad. Iba uvediem priklad, ak sa tu niekto do mna pusti. Extrémne umyvanie zvykne byt spojene so sexuálnym zneužívaním, “citim sa spinavy” . Ale na druhej strane citlivosť na pachy s asbergergom. No za mna smer psycholog. Ale najprv sa s nim porad ty.

terezkaarthuramax
10. dec 2024

Ten hysak pre jedlo to asi ndjakeho doktora.. to ostatne nemoze to byt v tom ze sa mu paci nejake dievca?drzim vam palce aby sa to vyriesilo.🧡

tenerifka
10. dec 2024

isla by som do skoly a porozpravala sa s triednym ucitelom, ci si nevsimol nieco nezvycajne....

terezkaarthuramax
10. dec 2024

@betulinka1 viem o pripade dieťaťa ktoremu sa stalo to o com pises ale take pocity ze sa hodinu umyva take nemalo.

calathea97
10. dec 2024

Jednoznačne nie je niečo v poriadku. Odporúčam aby si sa s ním porozprávala a ak z neho nič nedostaneš, tak psychológ. Inak u psychológa treba rátať s tým, že sa mu na prvom ani druhom sedení pravdepodobne neotvorí, ale treba zotrvať v návštevách. Rovnako sa treba opýtať v škole či tam nie je náhodou nejaký problém so šikanou ...

jaass
10. dec 2024

Mne to príde ako šikana. Nič nepovie a skrýva to, že všetko smrdí

autor
10. dec 2024

@calathea97 viem že sa s ním nekamaratia spolužiaci je tam taký divný zavistlivý kolektív ty máš to ty maš hento a skupinkovanie po dvoch a on ostal ako outsider , konkrétne o šikane neviem zisťujem aj túto možnosť . Už som to riešila s triednou . Inak v škole problémy so správaním nemá chvália ho učitelia .

koniarova
10. dec 2024

Určite má v škole problém. A smejú sa mu. Preto sa stále umýva, vám vyhýba a zosobnil si to tými pachmi. Pravdepodobne si ho doberali, že smrdí. Rieš to hneď.

pribinak
10. dec 2024

Skús že das mu peniaze a nech si sám ide kúpiť nejaký dezodorant, ale už taký dospelácky
Či potom nebude spokojnejší

anjelicek26
10. dec 2024

Nerobia si z neho v skole srandu,že smrdí? Niektoré typy šikany vedia spustiť riadny problém. Zájdite co najskôr za učiteľkou. A rozhovor zo synom.

mamamasama
10. dec 2024

Možno nejaká šikana zo strany spolužiakov. Možno si niekedy niečo smažila a bolo to cítiť. Detiská mu to možno dali vyžrať. Nebude to pubertou.

adri266
10. dec 2024

Podla mna sikana zo strany spoluziakov. Staci koment, ze smrdi, staci koment, ze mu smrdi dych a preto nic nechce jest.
Volaj triednej, pytaj sa, ci nie je nejaky problem v triede. Inak, neschudol, ked nechce jest?

calathea97
10. dec 2024

Bohužiaľ deti sú zlé a hlavne na základnej škole na to treba dávať pozor... Pamätám si, že aj u nás na škole sa chlapci jednému chlapcovi smiali, že smrdí (vôbec nesmrdel, to myslím akože ešte v tom období, keď som ja chodila na základnú čo už je tiež kopec rokov...). Bohužial ak je v kolektíve niekto slabší a ostane nezačlenený, tak to dopadne takto... deti bohužiaľ málo kedy majú zľutovanie takto v kolektíve. Akonáhle sa nájde pár odvážlivcov, ktorí začnú s posmeškami alebo inou formou šikany, tak je veľmi veľká pravdepodobnosť, že aj ostatné detu sa pridajú. Deti to ešte nevedia spracovať inak to bohužiaľ začína až bo veku 13-15 rokov, takže naozaj treba byť ostražitý

domka222
10. dec 2024

Tiež som toho názoru, že mu povedali,že smrdí. Preto sa vyhýba všetkým pachom a zrejme sa bojí, aby to nebolo z neho cítiť

terezkaarthuramax
10. dec 2024

@calathea97 presne som zazila co pises. Napriek tomu si myslim.ze deti.su zle lebo to obkukaju u rodicov.ved tu na koniku su niektore zeny na seba zle. Posmievaju sa tým,čo.su opatrnejsie napríklad ak ide o stravu v tehotenstve a potom.sudia tu konikovii.

calathea97
11. dec 2024

@terezkaarthuramax Áno, súhlasím s tebou. Deti také správanie môžu mať aj od rodičov, rodiny, z telky, z pc .... Ale aj deti, ktoré vedia, že je to zlé a že sa takto správať nemá, tak sa môžu v určitom období takto správať. Nie sú ešte dozreté a tie deti jednoducho nevidia to, čo môžu spôsobiť. Naozaj 10 ročné deti týmto spôsobom ešte neuvažujú. Pre nich je proste jednoduchšie keď niekto so šikanou začne sa pridať k ostatným, než "plávať proti prúdu". Podľa mňa sú triedy na základných školách riešené veľmi zle. Často je v jednej triede 20+ detí a tým pádom sa často stáva, že ani triedny učiteľ nič nepostrehne...

autor
11. dec 2024

@terezkaarthuramax presne tak

zzzzza
11. dec 2024

@betulinka1 citlivosť na pachy asperger

ysseba
11. dec 2024

Tiež by som zvážila možnosť, že či ho niekto nezneužíva, ale myslím si, že to bude menej pravdepodobné. Ale mala by som niekde na pozadí aj túto možnosť. Pravdepodobnejšie podľa mňa budú tie výsmechy v škole. Teraz idú prázdniny, uvidíš, že ako sa jeho správanie bude vyvíjať počas prázdnin. Ja by som asi tiež zvážila psychológa. Ale určite tam najprv chodievaj len ty - poradiť sa o čo možno ide, ako k nemu pristupovať, ako sa správať a aké otázky sa pýtať aby si zistila to, čo potrebuješ. Držím palce. Aj ja mám 10 ročného, vidím ako sa z malého chlapčiatka stáva veľký chalan (mladým mužom je to ešte skoro nazvať), skrátka vidím zmenu aj v správaní, záujmoch, vyjadrovaní sa, ale toto čo ty popisuješ určite nie je normálne, určite sa dačo deje a nesúvisi to len výhradne so začínajucou pubertou. Držím palce nech sa to vyrieši. Budem rada ak sa aj po čase ozveš, že ako sa to vyvíja, čo sa dialo.

autor
11. dec 2024

@ysseba dakujem krasne , urcite dam vediet

terry658
11. dec 2024

@calathea97 u nás bola zas šikana kvôli veľmi malej triede. Odkedy som dcéru dala do inej školy kde je veľa detí v triede tak je pokoj.

ketrint
11. dec 2024

Možno by som zvážila aj začínajúce OCD. Moj brat mal presne toto, neskutočne všetko drhol a umýval (seba v pohode hodinu, ruky keď prišiel domov v pohode 20min tiekla voda kým si umyl, keď šiel jesť jablko napr tak tiež ho extra umýval atd.) Ak by šlo o toto, je lepšie to podchytiť čím skôr, veľmi rýchlo sa to radikálne zhoršuje.

Držte sa.