Ako sa vyhnúť podvodom na bazári: rady a skúsenosti
Stalo sa vám, že ste niekomu na bazári poslali peniaze vopred a on vás potom zablokoval, prestal komunikovať a sľúbenú vec nikdy neposlal?
Ako ste na to reagovali? Zmierili ste sa s tým, že ste prišli o peniaze, alebo ste podnikli kroky, aby neoklamal aj ďalších ľudí?
Zvyknete si pred platbou overiť číslo účtu, meno, telefónne číslo alebo e‑mail?
A ak ste to urobili, našli ste informácie, že už oklamal viacerých, alebo sa neukázalo nič podozrivé?
@anonym_autor neposielam € cudzim ludom. Prinajhorsom € za postu
@veve229 Keď posielaš peniaze za poštovné, overuješ si vopred, komu ich posielaš?
Lebo existujú aj podvodníci, ktorí ponúkajú veci "zadarmo" len za poštovné, peniaze zoberú a nič nepošlú.
@veve229 Keď posielaš peniaze za poštovné, overuješ si vopred, komu ich posielaš?
Lebo existujú aj podvodníci, ktorí ponúkajú veci "zadarmo" len za poštovné, peniaze zoberú a nič nepošlú.
@anonym_autor nekupovala som dávno niečo z bazáru, skôr som za osobný odber. Ak som voľakedy kupovala niečo, tak z vinted. Ale teda svojho času, keď som kupovala z bazoša alebo tu z MK, som si vždy overila IBAN človeka, či ho niekde nenájdem spomenutý. Vždy som si pýtala meno, priezvisko a adresu a dotyčného som si googlila a pozerala na FB prípadne v iných zdrojoch.
@anonym_autor tie osoby, co posielaju veci "zadarmo" za postovne - preboha, ved to je vzdy do oci bijuci oj*eb
mne sa to nestalo ale viem že je niekolko skupin na fb ohladom podvodníkov tam sa dá overiť účet, ptm velmi výhodné ponuky sú podozrivé kto ,, daruje,, kavovar , jedálenský stol alebo vírivku a ešte k tomu si vypnuté komentáre ved to je podozrivé
na FB úraduje jedna podvodníčka Monika Holásová niekolko rokov okradla ľudí o tisíce má niekolko účtov na fb aj bankových, niekolko To a nič
skús napísať do skupin na FB určite sa niekto nájde a môžete podať TO aj ked na SK je to k ničomu ale aspoň budeš mať pociť že si niečo spravila
podvodníkom sa darí preto je lepšie bud osobný odber alebo overená platforma
Veľa ľudom sa to stalo. Mne ešte nie aj keď vždy platím dopredu aj s poštovným - alebo si ho vybavujem sám. Keď je to na FB marketplace tak si preverujem predajcu, ako dlho má profil, čo je v ňom uvedené, fotky, kto komentoval/dával like - či to nie sú nejakí boti, či už niekde predával, v ktorých skupinách, čo o ňom písali, ako vyzerajú fotky, všímam si detaily, miesto kde sú spravené, podklad - koberec, podlaha, stôl, pozerám zhody s inými vecami čo predáva či sú z rovnakého domu/bytu a hľadám či to nie sú ukradnuté fotky z iných inzerátov atď... až potom oslovujem - záujem o kúpu. No a potom ak komunikácia ide ok cez overenie účtu... tu to už ide hladko, nenarazil som na nejakých podvodníkov.
@anonym_autor Kupujem veci len do určitej hodnoty, ktorú by som v prípade podvodu vedel oželieť.
Ale raz (bolo to asi pred 15 rokmi) som kupoval grafickú kartu za 50€. Peniaze som poslal, predávajúci nič neposlal. Cez banku a jeho účet som sa dopátral k majiteľovi účtu a zažaloval som ho, aby súd vydal platobný rozkaz. On sa odvolal, tak bolo pojednávanie. Dokazovanie bolo jednoduché, nemal som právneho zástupcu. Súd mi dal za pravdu a vydal rozsudok, že majú uhradiť dlžnú sumu aj s trovami konania. Nakoniec zaplatili cez 150 €, cez exekútora by to mali cez 250 €.
Kupujem len cez fb a vinted. Cez FB si vždy pozriem profil, ak tam má veľa priateľov, fotiek, vyzerá ten profil reálne, tak vyplatim vopred (ale sumu tak max do 30€). Raz som naletela v minulosti na podvod, ale bolo to fakt len par eur. Odvtedy si dávam väčší pozor.
@anonym_autor Kupujem veci len do určitej hodnoty, ktorú by som v prípade podvodu vedel oželieť.
Ale raz (bolo to asi pred 15 rokmi) som kupoval grafickú kartu za 50€. Peniaze som poslal, predávajúci nič neposlal. Cez banku a jeho účet som sa dopátral k majiteľovi účtu a zažaloval som ho, aby súd vydal platobný rozkaz. On sa odvolal, tak bolo pojednávanie. Dokazovanie bolo jednoduché, nemal som právneho zástupcu. Súd mi dal za pravdu a vydal rozsudok, že majú uhradiť dlžnú sumu aj s trovami konania. Nakoniec zaplatili cez 150 €, cez exekútora by to mali cez 250 €.
@chrobak7 super, takto treba na podvodníkoch
kupujem a aj predavam len pri osobnom odbere. ak su veci za malu financnu hodnotu, poviem si, ze to radsej darujem, vzdy sa niekto v okoli najde, komu mozem veci posunut. radsej ako sa zbytocne zapodievat kadejakymi spekulantmi.
stalo sa mi to raz, ale nie na beznyhc bazaroch, ale na FB, v skupine kde sa knihy predavaju.. prvykrat som chcela knihu kupit a hned som sa nachytala :D Uz aj vinted podvodnici zacali fungovat, nenajde sa proste sposob ako sa tomu uplne vyhnut. Napr kupujuce si vymyslia, ze dostali nieco ine, neprijali zasielku a kadeco... proste neuzavrie sa obchod a vrati im vinted peniaze, alebo citala som pripad, ze podvodnicka nieco predava, aj nieco kupuje (lacnejsie) zaroven a da penaize poslat z od kupujucej k predavajucej a potom napise, nech ta jedna jej posle tovar a peniaze v hotovosti v zasielke atd :D Proste stale sa niektori vynajdu. Ja to velmi neriesim, karma je zdarma ako sa hovori, nakupujem malo. Predavat predavam, ale tiez pomenej, nemam na to acs a zvacsa kupujuce tolko spekuluju , ze trpezlivost nemam na to :DDD veci zadarmo by chceli a tanecky okolo kazdej jednej veci.. :D cest vinimkam samozrejme, su aj rychle obchody 🙂
15 rokov tu nakupujem a podviedla ma len 1 osoba 🙂. Dôležité je pozerať si recenzie. Inak neoverujem nic.
asi 20 rokov som na bazosi a iba raz ma podviedla baba za vstupenky za 20e 🙈 viac ma mrzelo že nepôjdeme lebo to bolo detské vystúpenie, než tých 20e 😁 overovala som si IBAN a mobil, nič mi nenašlo. asi som bola medzi prvými 🤷 meno majiteľa účtu bolo Martina Tutková
@anonym_autor Bežne nakupujem s platbou vopred, ale stalo sa mi iba raz, že mi knihu za 10 eur predajkyňa neposlala. Našťastie to bolo na platforme, kde sme všetci registrovaní, takže nás správkyňa vyzvala, aby sme sa spojili a podali na dotyčnú trestné oznámenie. Ja som predtým skúsila predajkyňu osloviť a peniaze mi vrátila.

@anonym_autor neposielam € cudzim ludom. Prinajhorsom € za postu