icon

Ako zareagovať pri nečakanom platobnom poplatku?

liaka
26. mar 2026

Chcela som kúpiť niečo cez internet. Keď chcem zaplatiť on line poplatok 0,40 centov. Potom je v ponuke len dobierka za 1,20. Písala som im, či nemôžem zaplatiť prevodom zadarmo a takáto bola odpoveď.

Ako zareagovať pri nečakanom platobnom poplatku?
Strana
z3
unbeholfen
26. mar 2026

A potom ešte pridajme lenivosť pri pokladni. To znamená že mal som v peňaženke drobné aj bankovky, platil som 1,20€ a vedel by som aj presne zaplatiť aby sa nemusela babrať s výdavkom. Ale v ruke/poruke som mal mobil ako väčšina mladých a bolo pohodlnejšie priložit k terminálnu mobil (bezkontaktná platba) ako vytiahnúť tašky/vrecka peňaženku, otvoriť priehradku s mincami a hľadať príslušné mince.

Priloziť mobil je jednoduchšie ako vybrať a otvoriť peňaženku 😏

katarinaba
26. mar 2026
@unbeholfen

@katarinaba platba za platbu? Že máš zaplatiť za to že si zaplatila? To sú transakčné dane, alebo ak zrušili tak asi poplatok tým spoločnostiam VISA a Mastercard?

Ja nosím aj hotovosť pre tieto prípady, len mám s tým navyše prácu lebo donedávna som využíval banku ktorá neumožňuje pri výbere z bankomatu zvoliť aké chcem bankovky, tak som mal extra starosť zháňať drobáky, rozmieňať to atď. Takže pre mňa je pohodlnejšie platiť mobilom. Mám v ňom kartu ale ani QR kód by nevadil. Len takéto drobnosti že stánok s langošom, taxikár a pod to sú dvoj-troj eurové položky a chcú hotovost.

@unbeholfen prepac, ale ja tebe vobec nerozumiem.

unbeholfen
26. mar 2026

A ešte aj v dobe keď na vlakovej stanici nebol zavedený poplatok za kúpu lístka pri okienku, mne bolo jednoduchšie už počas jazdy na bicykli kupovať listok v mobile. Na porovnanie:

- Na stanici zamknem bicykel na mieste pre bicykle
- Prejdem do budovy stanice
- Vystojím rad pri okienku
- Zase sa vraciam na nástupište

- Už počas toho ako sa bicyklom presúvam z domu na stanicu, rovno počas jazdy v sedle zakúpim lístok cez mobil
- Odstavím bicykel na miesto pre bicykle čo je hneď vedľa nástupišta a idem rovno na nástupište

Vidíte ten rozdiel? Nech žije digitálna platba!

unbeholfen
26. mar 2026
@katarinaba

@unbeholfen prepac, ale ja tebe vobec nerozumiem.

@katarinaba ani ja nerozumiem prečo sa niektorí (pravažne drobní obchodníci) tak strašne vyhýbajú digitálnemu plateniu. Je tam akýkoľvek rozdiel pri hotovosti a platbe kartou?

anonym_392e53
26. mar 2026

Neplatia cez brány, každý slušný e-shop ti pošle bankové spojenie aj keď ho nemajú v možnostiach.

unbeholfen
26. mar 2026
@anonym_392e53

Neplatia cez brány, každý slušný e-shop ti pošle bankové spojenie aj keď ho nemajú v možnostiach.

@anonym_392e53 ehe, ano, tak. Zvyklo občas ponúknuť 3 verzie platby a medzi nimi bola aj platba prevodom. Prvá možnosť platba pri prevzatí, druhá tou platobnou bránou kde zmagnem to jablko, a tretia dali svoj IBAN a variabilný symbol je obvykle číslo mojej objednávky a vybavené.

anonym_92e226
26. mar 2026
@unbeholfen

@katarinaba ani ja nerozumiem prečo sa niektorí (pravažne drobní obchodníci) tak strašne vyhýbajú digitálnemu plateniu. Je tam akýkoľvek rozdiel pri hotovosti a platbe kartou?

@unbeholfen lebo "doba cashu". Fakt nechapes?

katarinaba
26. mar 2026
@unbeholfen

@unbeholfen momentalne je rozdiel - platba kartou - banka si strhne z kazdej platby nejake percento ako poplatok. Napr. predas tovar za 100 eur, zakaznik zaplati kartou 100 eur, ale tebe banka posle na ucet 98 eur.
Falsia vec - v kamennej predajni, stanku - hotovost prinasa moznost predaja nacierno, kdezto platba kartou uz prechadza systemom, nie je mozne ju zamlcat.
Ale nerozumiem preco eshop neprijima platbu prevodom - ved to je bezplatne a navyse tovar odosle az po zaplateni. Pri kare tiez, ale tam uz je ten poplatok v banke. A dobierka - toto je najrizikovejsie - kedze zakaznik plati az pri prevzato, nemusi prevziat, ale postovne eshop plati. Tuto to ma pan podnikatel cele popletene. A evidentne sa najdu zeny, ktorym to pride normalne.

unbeholfen
26. mar 2026
@katarinaba

@unbeholfen momentalne je rozdiel - platba kartou - banka si strhne z kazdej platby nejake percento ako poplatok. Napr. predas tovar za 100 eur, zakaznik zaplati kartou 100 eur, ale tebe banka posle na ucet 98 eur.
Falsia vec - v kamennej predajni, stanku - hotovost prinasa moznost predaja nacierno, kdezto platba kartou uz prechadza systemom, nie je mozne ju zamlcat.
Ale nerozumiem preco eshop neprijima platbu prevodom - ved to je bezplatne a navyse tovar odosle az po zaplateni. Pri kare tiez, ale tam uz je ten poplatok v banke. A dobierka - toto je najrizikovejsie - kedze zakaznik plati az pri prevzato, nemusi prevziat, ale postovne eshop plati. Tuto to ma pan podnikatel cele popletene. A evidentne sa najdu zeny, ktorym to pride normalne.

@katarinaba ďakujem/e za pekne prehľadné vysvetlenie. 😉 Teraz to už pochopia všetci ako tie veci fungujú.

liaka
autor
27. mar 2026
@katarinaba

@katarinaba no včera mi potom odpísal, že už pustil zas prevod. Takže to bola vychcanosť, že platbu prevodom pozastavil. Lebo napísal, že znova spustil prevod.

anonym_209995
27. mar 2026

Bolo to neprofesionálne, ale zároveň ti vysvetlil, ako to funguje, lebo ľudia ani netušia, aké poplatky pri podnikaní musia podnikatelia zbytočne platiť. Ak si malý podnikateľ, tak ti riadne ovplyvňuje príjem.

martin96321
28. mar 2026
@anonym_5efe8f

Nakúpila by som inde, strašná komunikácia.

@anonym_5efe8f Pani sa jasne pytala a prisla velmi jasna, zrozumitelna odpoved)) Sice trochu netradicna,ale aspon nezavádzala.

anonym_5efe8f
28. mar 2026
@martin96321

@anonym_5efe8f Pani sa jasne pytala a prisla velmi jasna, zrozumitelna odpoved)) Sice trochu netradicna,ale aspon nezavádzala.

@martin96321 Prišla neprofesionálne odpoveď, úplne mimo. Pýtala sa či môže zaplatiť prevodom. Odpoveď mala byť či ponúkajú alebo neponúkajú takúto možnosť.
Miesto toho dostala drzú odpoveď prečo má spoplatnenú platbu kartou.

unbeholfen
29. mar 2026

Pošlite mi IBAN a variabilný symbol, zaplatím vám tam.

Strana
z3