icon

Ako zareagovať pri nečakanom platobnom poplatku?

liaka
26. mar 2026

Chcela som kúpiť niečo cez internet. Keď chcem zaplatiť on line poplatok 0,40 centov. Potom je v ponuke len dobierka za 1,20. Písala som im, či nemôžem zaplatiť prevodom zadarmo a takáto bola odpoveď.

Ako zareagovať pri nečakanom platobnom poplatku?
anonym_86e4e9
26. mar 2026
@billy_jean

@liaka prečo nie? Platila som kávu a bom poplatok za platbu kartou. Viem, ako išli hore náklady, viem prečo je to tak a viem, že podnikateľ by to vôbec nechcel účtovať, keby nemusel.

@billy_jean
Presne, ja by som tiež zaplatila. Veď podnikateľ nemôže za to, čo si tu väčšina zvolila, tak čo.

anonym_d39e0a
26. mar 2026

Nezijem sice na slovensku, ale ked som tam bola minuly rok na dovolenke, tak ma tiez celkom prekvapil poplatok za platbu kartou v restauracii. Nebolo to 40centov ale nejake percento z celkovej vysky uctu. 🙄

parvinka0001
26. mar 2026
@liaka

@billy_jean ja by som nenakupila...

@liaka ty chápeš že oni tieto sumy sú započítané už vo výrobkoch ???? Či sa ideš posrat ozaj pre tých 50 centov .🤦

To ozaj si nekúpis vec pre 50centov riadny škrob si teda

anonym_c6c120
26. mar 2026
@anonym_8808b6

Bud na to mam alebo nemam.Na co je toto dobre???Tak si to neobjednavaj,ja vzdy kupujem na dobierku cez kuriera a vyjde to proste o 10eur naviac,niekedy sa objednava vec za 5eur a 10eur je dobierka.
S tym musis pocitat,nic nie je zadarmo.

@anonym_8808b6 čo tu trepeš,že dobierka 10 eur.Dobierka je 1-2 eurá

rozculena
26. mar 2026
@billy_jean

@liaka prečo nie? Platila som kávu a bom poplatok za platbu kartou. Viem, ako išli hore náklady, viem prečo je to tak a viem, že podnikateľ by to vôbec nechcel účtovať, keby nemusel.

@billy_jean bola som nie v jednej reštike a kaviarni a nikde takto sprosto žiadny poplatok nepýtali

lienka.7
26. mar 2026

@liaka si troll, ze?

rozculena
26. mar 2026
@parvinka0001

@liaka ty chápeš že oni tieto sumy sú započítané už vo výrobkoch ???? Či sa ideš posrat ozaj pre tých 50 centov .🤦

To ozaj si nekúpis vec pre 50centov riadny škrob si teda

@parvinka0001 a prečo si henten nezapočíta ten poplatok do svojho tovaru? Ja vôbec nechápem,prečo ho tu obhajujete

anonym_92e226
26. mar 2026
@billy_jean

@billy_jean tak toto je protiprávne. Bolo to už rozoberane viac krát. Človek už fakt aby platil za všetko. Je to ako platit za pohár vody XY eur, ako si nejakí chytraci pýtajú.

billy_jean
26. mar 2026
@anonym_92e226

@billy_jean tak toto je protiprávne. Bolo to už rozoberane viac krát. Človek už fakt aby platil za všetko. Je to ako platit za pohár vody XY eur, ako si nejakí chytraci pýtajú.

@anonym_92e226 vôbec s tým nemám problém. Nikto ma nenúti platiť kartou, môžem kľudne hotovosť. Je to moja voľba, nemusím ani chodiť do takého podniku.

anonym_92e226
26. mar 2026
@rozculena

@parvinka0001 a prečo si henten nezapočíta ten poplatok do svojho tovaru? Ja vôbec nechápem,prečo ho tu obhajujete

@rozculena lebo treba zbytocne rozduchavat vášne. Pan podnikateľ urcite predáva za náklady. U takého kkt by som si nič nekúpila

anonym_92e226
26. mar 2026
@billy_jean

@anonym_92e226 vôbec s tým nemám problém. Nikto ma nenúti platiť kartou, môžem kľudne hotovosť. Je to moja voľba, nemusím ani chodiť do takého podniku.

@billy_jean pre mňa za mňa plat za aj za to, ze dýchas.

billy_jean
26. mar 2026
@anonym_92e226

@billy_jean pre mňa za mňa plat za aj za to, ze dýchas.

@anonym_92e226 je to malopodnikateľka, má maličkú kaviareň v business centre, ide na minimálnej marži, veľmi sa snaží udržať. Je možné, že to do konca roka nedá. Má to veľmi pekne popísané a vysvetlené, kedy je účtovaná platba (do 10 eur) a prečo. Všetci to chápeme. Podporujeme ju.

sissy27
26. mar 2026
@liaka

@sissy27 kabelka v sume 75 eur. Poštovné zadarmo. A teraz čo? Keby sa platilo poštovné zaplatím. Keďže tú kabelku chcem, zaplatila by som aj 75,50 za ňu. Ale nie týmto spôsobom, že za to, že chcem zaplatiť za tovar mám dať niekomu 0,40. Vám by sa to páčilo ísť kúpiť rožky a predavačka Vám povie, ale zaplaťte viac nakoľko chcete platiť kartou? A reraz mi pán majiteľ napísal, že už spustili platbu prevodom. Že už to znova spustili. Takže sa dalo platiť aj tak, ale pán majiteľ si potreboval len niečo dokázať.

@liaka keby si venovala tolko energie uzitocnejsim veciam ako tomuto nezmyselnemu vylevu, tak mas tych 40 centov davno zarobenych. A ked uz ta tak ide roztrhat za 40centov tak vedz, ze doprava nebola zadarmo, niekto ho totiz zaplatil. Mozno by sa ti viac oplatilo dat 5€ za dorucenie a neplatit 40c 🤷‍♀️
Ja bud veci chcem alebo nechcem a podmienky obchodnika akceptujem alebo nie - bez zbytocnych kecov a vylevov okolo. Na to je moj cas prilis drahy.

anonym_92e226
26. mar 2026
@billy_jean

@anonym_92e226 je to malopodnikateľka, má maličkú kaviareň v business centre, ide na minimálnej marži, veľmi sa snaží udržať. Je možné, že to do konca roka nedá. Má to veľmi pekne popísané a vysvetlené, kedy je účtovaná platba (do 10 eur) a prečo. Všetci to chápeme. Podporujeme ju.

@billy_jean jaj, tak keď ju podporujete, tak to je potom samozrejme o inom. Inak na kaviarni sú najväčšie marze, to ale asi vieš. A potom ze ľudia nemajú peniaze, keď takto "podporuju" iných podnikateľov.

unbeholfen
26. mar 2026

To je jasná vec. Veľa poplatkov je. Preto ma vždy poprosia obchodníci aby som platil hotovosťou. Vďaka tým poplatkom sa vraciame naspäť k hotovosti namiesto pohodlnejšej digitálnej meny. Už keď si ludia začali zvykať že stačí pípnuť mobilom bezkontaktne, a mysleli si že to ide tým smerom a bude to stále lepšie t.j. začnú mať čoraz viacerí možnosť platby kartou, tak sa to uberá naspäť že radšej pýtajú hotovosť aby sa vyhli poplatkom za terminál a prevody.

unbeholfen
26. mar 2026
@billy_jean

@billy_jean mňa zase štve že som si už zvykol na pohodlie bezkontaktnej platby telefónom a teraz zrazu kvôli týmto cirkusom s poplatkami ma často poprosia aby som platil hotovosťou.

unbeholfen
26. mar 2026

Zase sa vrátime do doby hotovosti ked som si neustále musel robiť starosti s rozminenaním peňazí. Stále zhánať drobné aby som mal… Už som sa tešil že tieto časy skončia. Veľa menších prevádzok sa bráni terminálom a možnosti platby kartou.

anonym_92e226
26. mar 2026
@unbeholfen

@billy_jean mňa zase štve že som si už zvykol na pohodlie bezkontaktnej platby telefónom a teraz zrazu kvôli týmto cirkusom s poplatkami ma často poprosia aby som platil hotovosťou.

@unbeholfen od mája tuším nad 1 euro už musia mať terminál povinne. Ja s tým súhlasím. Všetko majú podnikatelia davno zarátané v cene, takže nie je o com. Ale chápem, že človek co tomu nechápe ľahko podľahne takémuto vyplakavaniu.

katarinaba
26. mar 2026
@anonym_92e226

@unbeholfen od mája tuším nad 1 euro už musia mať terminál povinne. Ja s tým súhlasím. Všetko majú podnikatelia davno zarátané v cene, takže nie je o com. Ale chápem, že človek co tomu nechápe ľahko podľahne takémuto vyplakavaniu.

@anonym_92e226 ano, budu musiet umoznit bezhotovostnu platbu. Ostava karta, no bude moznost (dobrovolna), ze sa bude platit cez QR kod a to pojdu peniaze z uctu na ucet - cize uz sa bude dat tym "terminalovym" poplatkom vyhnut.

unbeholfen
26. mar 2026

@anonym_92e226 & @katarinaba
Prúser je v tom že ak je niečo “povinné” tak malé prevádzky sa tomu just budú brániť. Síce oficiálne nútiť nemôžu ale kto bude proti ak ho požiadajú o hotovosť? Nikto sa nechce pohádať s oblúbeným stánkarom kde si každý deň cestou na stanicu kúpi niečo pod zub a podobne. Mne už kebabárka povedala že len hotovosť ona to chce len tak. Mnohí si zriadia ten QR oný ale len na okrasu, ale ludí budú nutiť platiť hotovosťou. A zase sme tam že štamgast nechce byť za zle s krčmárom…

unbeholfen
26. mar 2026

Ale pri objednávaní z eshopu sa mi nič také nestáva ako je spomenuté. Väčšinou kliknem na Apple Pay (u niektorých je to G Pay) a zaplatí sa to. Nezadávam tam IBAN-y, čísla z karty a pod. Kliknem na jablko že apple pay a je zaplatené.

rozculena
26. mar 2026
@unbeholfen

Prúser je v tom že ak je niečo “povinné” tak malé prevádzky sa tomu just budú brániť. Síce oficiálne nútiť nemôžu ale kto bude proti ak ho požiadajú o hotovosť? Nikto sa nechce pohádať s oblúbeným stánkarom kde si každý deň cestou na stanicu kúpi niečo pod zub a podobne. Mne už kebabárka povedala že len hotovosť ona to chce len tak. Mnohí si zriadia ten QR oný ale len na okrasu, ale ludí budú nutiť platiť hotovosťou. A zase sme tam že štamgast nechce byť za zle s krčmárom…

@unbeholfen tak pôjdem do inej krčmy

katarinaba
26. mar 2026
@unbeholfen

@unbeholfen prestan, bud chce predat a vezme aj kartu, alebo nepreda. To si 2x rozmysli. Ja hotovost pri sebe nenosim, mozem len kartou. A tiez si rozmyslia ci zaplatia pokuty, ak si dovolia toto povedat zakaznikovi. Ako som pisala vyssie - qr kod bude bezplatny, nema absolutne ziadny dovod neprijimat bezhotovostnu platbu. A zivnostnikom navyse bola zrusena transakcna dan, tak uz sa nemaju duplom co vyhovarat.
Ja som sama zivnostnik, naokolo poznam vela zivnostnikov. Ziadny to nema lahke, naklady su vysoke - to je vsetko pravda. Ale zakaznik nesmie byt rukojemnikom - a kto takto k zakaznikovi pristupuje, sam si pili konar pod zadkom.
To uz je co za vymysel, ze ja si od predajcu nieco kupim a este mu mam platit za to, ze mu ten tovar zaplatim? Nech sa preberie. Z principu by taky predajca u mna skoncil.

unbeholfen
26. mar 2026
@katarinaba

@unbeholfen prestan, bud chce predat a vezme aj kartu, alebo nepreda. To si 2x rozmysli. Ja hotovost pri sebe nenosim, mozem len kartou. A tiez si rozmyslia ci zaplatia pokuty, ak si dovolia toto povedat zakaznikovi. Ako som pisala vyssie - qr kod bude bezplatny, nema absolutne ziadny dovod neprijimat bezhotovostnu platbu. A zivnostnikom navyse bola zrusena transakcna dan, tak uz sa nemaju duplom co vyhovarat.
Ja som sama zivnostnik, naokolo poznam vela zivnostnikov. Ziadny to nema lahke, naklady su vysoke - to je vsetko pravda. Ale zakaznik nesmie byt rukojemnikom - a kto takto k zakaznikovi pristupuje, sam si pili konar pod zadkom.
To uz je co za vymysel, ze ja si od predajcu nieco kupim a este mu mam platit za to, ze mu ten tovar zaplatim? Nech sa preberie. Z principu by taky predajca u mna skoncil.

@katarinaba platba za platbu? Že máš zaplatiť za to že si zaplatila? To sú transakčné dane, alebo ak zrušili tak asi poplatok tým spoločnostiam VISA a Mastercard?

Ja nosím aj hotovosť pre tieto prípady, len mám s tým navyše prácu lebo donedávna som využíval banku ktorá neumožňuje pri výbere z bankomatu zvoliť aké chcem bankovky, tak som mal extra starosť zháňať drobáky, rozmieňať to atď. Takže pre mňa je pohodlnejšie platiť mobilom. Mám v ňom kartu ale ani QR kód by nevadil. Len takéto drobnosti že stánok s langošom, taxikár a pod to sú dvoj-troj eurové položky a chcú hotovost.

unbeholfen
26. mar 2026
@rozculena

@unbeholfen tak pôjdem do inej krčmy

@rozculena len mne chutí práve tam kde sa bránia poatbe kartou…

unbeholfen
26. mar 2026

Alebo idem do železiarstva, potrebujem len 2 skrutky, alebo 2 hmoždinky. Sú to položky do 1€ a ja mám buď telefón alebo bankovku 50€ a mám platiť 40 centov. Alebo v predajni s bicyklami potrebujem 1 krytku na ventil čo som stratil, alebo jediný špic ktorý chcem vymeniť a to sú centové položky. A ja mám iba bankovky 100€ či 50€ tak na to aby som mal menšie musím do potravín aby rozmenili až potom môžem ísť pre tie drobnosti.

Pre mňa by bol ideálny svet keby sa úplne všade a od nula € by sa dalo platiť digitálne. To by bolo úplne bezstarostné.

trisha_r
26. mar 2026

@liaka odpoveď bola nanajvýš neprofesionálna, aj keď vtipná. Teraz už o chvíľu bude poplatok za poplatok. Najvyšší čas urobiť prevrat, lebo pôjdeme o žobrote,kým našich xy zbytočných poslancov odcestuje niekde kde majú svoje sídlo.

anonym_7a608f
26. mar 2026

Akože admini premenujú pomaly každý diskusiu ale "platobný poplatok" je ok ?? 🤣🤣🤣
Ja viem.... Odveci.

unbeholfen
26. mar 2026

Keď admini premenujú (vraj to robí umelá inteligencia) tak sa stále dá manuálne editovať nadpis a vrátiť ten pôvodný. Len to musí autor témy.

unbeholfen
26. mar 2026

Zvykol som tak srandovať že “kúpil som si peniaze” je to polopravda lebo išlo o tie čokoládové mince. Vyzerajú ako ozajstné mince takže v podstate som si kúpil peniaze, aj keď ide o maškrtu.