Kedy vyriešia problémy s Temu a clom?
Ahojte kolko myslite, ze bude trvat kym to nejak vyriesia 😁
@tilly svojimsposobom mas v autach kopu cinskych vyrobkov.
pred 35 rokmi na nas krivo pozerali lebo sme kupili japonca, pred 25 ked sme kupili automat, hadaj na com vsetci kamosi a ich manzelky jazdia dnes?
@natalka13 ale ja viem. Aj to niekde tu píšem.
Ja neviem, či som sa zle vyjadrila a nebolo možné to pochopiť, alebo sa moje komentáre niekde stratili v preklade. Moja myšlienka je asi taká, že čínskeho tovaru je v Európe už príliš veľa, aj toho potrebného- súčiastky do áut, zdravotníckych zariadení, zipsov a neviem čoho ešte a aj toho nepotrebného- všelijaké somariny z tému aspol, ktoré vôbec nepotrebujeme k životu. Čína sa za posledných pár rokov stala z krajiny tretieho sveta, druhou najbohatšou krajinou. Pritom je to krajina, kde neexistujú ľudské práva, stále je tam detské zotrocovanie. Už teraz nás pomaly držia za gule, celý svet držia za gule. Ak budú najbohatšia a najvplyvnejšia krajina, bude to veľmi veľmi zlé. To si potom budeme hovoriť, že zlatý Trump, ako bolo dobre za neho. Druhá vec je ekológia. Objednávame veci, ktoré absolútne nepotrebujeme, nechávame si ich dopravovať v kontajneroch cez pol zemegule a poto ich vraciame späť... a potom plačeme, že je príliš teplo a sucho.
Tak skrátka, ak sa nevyhneme súčiastkam, zipsom apod z Číny, tak čo už, ale mať doma haldy blbostí, načo 🤷♀️.
@katarinka963 mimochodom, ak mi google dobre povedal, tak niektoré z tych znaciek ktore si sem dala (trosku ma urazilo ze si myslis ze neviem co je D&G 😀) sa tiez vyrábajú aj v Číne. Co len potvrdzuje to, co tu cely cas hovorím 🙂. Ze výroba v Číne neznamena nekvalita. Co teba ako si napisala nezaujima, ale mozno niekoho ineho to bude zaujímať.
@gerrwie_girl pytala som da GFF alebo RB a RBF
vies mna tieto všetky znacky zivili a aj zivia dodnes
@anonym_autor tak to je pri kazdej téme na MK, je to uplne normalne ked sa tema rozvinie do hĺbky a diskutuje viac ludi 🙂.
@gerrwie_girl toto nie je do hlbky tu sme zacali riesit vyrobu, otroctvo a pritom som sa spytala na Temu a clo 🙈
@gerrwie_girl toto nie je do hlbky tu sme zacali riesit vyrobu, otroctvo a pritom som sa spytala na Temu a clo 🙈
@anonym_autor ja ta chapem, ale to je proste MK 🙂. Reaguje sa na komentare ktore sa v danej konverzácii nachádzajú a ono to vzdy akosi ide inym smerom. Ale tak myslim ze si dostala aj odpoved na svoju otázku, ze sa tie poplatky pravdepodobne nikdy nezrušia 🤷♀️.
Ono to nie je tak, ze niekto clo zaviedol a niekto ine ho zrusi. Od prveho jula sa zrusilo oslobodenie zasielok do 150 eur a namiesto neho je pausalna trojka. Kluc je ale v tom, ze tie 3 eura nie su za balik, ale za kazdu colnu polozku v nom. Preto to skace z 11 na 24 - ked mas v kosiku tricko, kablik a nejaku drobnost do kuchyne, su to tri rozne polozky a plati sa trikrat.
Prakticky z toho vychadza, ze jeden drahsi kus je teraz vyhodnejsi ako desat lacnych drobnosti v jednej objednavke. Pri veciach za dve eura ten pausal cenu jednoducho zdvojnasobi.
A este nieco, co sa zatial velmi nepise - od novembra k tomu ma pribudnut manipulacny poplatok okolo 2 eur na vacsinu zasielok z tretich krajin. Takze skor ako zrusenie cakaj dalsiu polozku navyse.
Pri elektronike to ma jednu vynimku, ktora sa hodi vediet: mobily, notebooky a tablety maju colnu sadzbu nula percent, takze tam sa neplati ziadne percento z ceny, len ten pausal a DPH. A ked uz ide o mobil alebo notebook, ma zmysel porovnat si to aj s repasovanymi kusmi od predajcov v EU, cize Alza, Swappie, iguru.sk a podobne. Tam mas zaruku 12 az 24 mesiacov podla konkretneho kusa a pripadnu reklamaciu riesis doma, nie cez cinsku podporu.

@natalka13 veď toto. Čína nás valcuje a postupne zotročí, tak prečo ju ešte viac podporovať kúpou auta z čínskeho startupu alebo z ich pofidernych eshopov
@tilly svojimsposobom mas v autach kopu cinskych vyrobkov.
pred 35 rokmi na nas krivo pozerali lebo sme kupili japonca, pred 25 ked sme kupili automat, hadaj na com vsetci kamosi a ich manzelky jazdia dnes?