Môže SBSkár zakázať vstup do potravín bezdomovcovi, ktorý kradne?
Moze dat sbskar zakaz bezdomovcovi ktorý kradol uz zákaz do potravín priklad tesco? Ci to musi ist cez sud?
Právo vojsť do obchodu a nakúpiť zo zákona neexistuje, je to súkromný majetok a majiteľ môže v prevádzkovom poriadku zakázať vstup resp. má právo neobslúžiť človeka, ktorý je napríklad znečistený, je pod vplyvom alkoholu alebo porušuje pravidla prevádzky (kradne)… nemôže to spraviť na základe rasy, náboženstva, pohlavia atď., tam platí antidiskriminačný zákon
@anonym_227378 presne tak
Nie. Na základe čoho?
@tom_i je to sukromny podnik...kazdy si moze urcit pravidla sam...v tomto stat nema ziadne slovi
@anonym_7f37c0 pani županová, obyvatelia oslovili miestny úrad, dlho tam o nej nemali vedomosť, aké problémy spôsobuje a obťažuje okolie. ale kto v závere zasiahol neviem. Susedia poznali aj rodinu, oni to neriešili, len sľubovali, možno teda oni alebo úrad nejako intervenoval. Bývalá na Saratovskej a jej územie sa rozširovalo z okolia od domu, potom billa, až dole k tým restikam, Lidl, Tesco, Lidl Lamač, a k.ves.
U nás v Kauflanfe je jeden sbs, ktorý ich nepustí ani do tej vstupnej 'chodby', pretože ich už pozná. Sú tam deň čo deň, obťažujú zákazníkov, smrdia močom. Myslite si čo chcete, ja to schvaľujem. Nie je mi príjemné, keď ma aj s dieťaťom obstúpia traja-štyria chlapi podgurážení alkoholom. Poznáme ich tam všetci. Keď neobťažujú priamo v/pri obchode, tak chodia od auta k autu a drzo skúšajú, či je otvorené. Nezabúdajte, že nielen oni majú svoje práva.
@anonym_bb69aa malo by sa to začať riesit lebo je to vonku sami asociál kradnu pijú potom drogy atd
@chobotnica777 zrejme nie. Ja som raz nakupovala v Tesco, pani si do tašky, pred našimi očami dala asi 15 kusov Študentskej pečate. Pri kase sme to vraveli pokladnicke, ona kývla plecom a to sme jej ju aj ukázali, ktorá pani to je. Zrejme majú veľké odpisy a neriešia maličké krádeže. Určite pani nakupuje aj ďalej v danom Tescu. Súd nerieši krádeže do istej sumy.
@anonym_98fbe5 riesil by to obchod aj aktivnejsia predavacka, ALE vela ludom/zamestnancom je blbe sa ozvat, ako sa vravi "nestoji" im to za to, natahovat sa s niekym... Tie nahrady skody/manka nie su zase len taka brnkacka, nejaky limit na ubytok je,a le kradeze 15tich cokolad tam malokedy patria, odpisuju sa tam zvacsa pokazene veci, po spotrebe v istom %. Zvysok ak sa nechyti vinnik, ide z hmotnej zodpovednosti a pod.
Pracovník SBS alebo prevádzkovateľ obchodu môže v určitých situáciách zakázať vstup konkrétnym osobám, no musí pritom postupovať v súlade so zákonom o súkromnej bezpečnosti a nesmie dochádzať k diskriminácii.
Kedy môže SBS zakázať vstup?
Právomoci SBS sú v tomto smere jasne definované a opierajú sa najmä o ochranu majetku a bezpečnosti v objekte:
-Osoby pod vplyvom: SBS má právo nevpustiť do predajne osobu, ktorá je viditeľne pod vplyvom alkoholu alebo omamných látok, ak by mohla ohroziť bezpečnosť alebo majetok
-Hygienické dôvody a zápach: Hoci zákon explicitne nespomína "bezdomovcov", prevádzkový poriadok väčšiny obchodov umožňuje vykázanie alebo nevpustenie osôb, ktoré svojím vzhľadom, zápachom alebo znečisteným odevom obťažujú ostatných zákazníkov alebo znehodnocujú tovar (napr. potraviny).
-Predchádzajúce incidenty (zlodeji): Ak bola osoba v minulosti prichytená pri krádeži alebo opakovane porušuje pravidlá (napr. agresivita), prevádzkovateľ jej môže udeliť zákaz vstupu do konkrétnej prevádzky.
-Nevhodné správanie: Agresívne správanie, vulgarizmy voči personálu alebo obťažovanie iných zákazníkov sú zákonným dôvodom na požiadanie osoby o odchod a následný zákaz vstupu.
Limity a riziká zákazu vstupu
Hoci je obchod súkromným majetkom, ide o verejne prístupné miesto, čo prináša určité obmedzenia:
Zákaz diskriminácie: Obchod nemôže zakázať vstup paušálne celej skupine ľudí (napr. len na základe etnicity alebo sociálneho postavenia). Zákaz musí byť vždy odôvodnený konkrétnym správaním danej osoby (napr. krádež, agresivita).
Dokazovanie: Ak SBS zakáže vstup "starému známemu" zlodejovi, musí byť schopná v prípade kontroly alebo konfliktu preukázať, že táto osoba v minulosti skutočne zákon alebo pravidlá porušila.
Právomoc polície: Ak osoba odmieta odísť napriek zákazu, SBS ju nemôže fyzicky "vyhodiť" (pokiaľ neútočí), ale musí privolať políciu, ktorá osobu vykáže pre neoprávnený zásah do práv k nehnuteľnosti.
V praxi sa v reťazcoch ako Tesco často využíva interný zoznam problémových osôb, ktoré pracovníci SBS poznajú z kamerových záznamov a pri pokuse o vstup ich slušne, ale dôrazne upozornia, že majú do objektu zákaz vstupu.

V našej billa zakázali vstup jednej obyvatelke sídliska. Nebola ani bezdomovec, ani špinavá, pošťatá, len neskutočne obťažovala zákazníkov vonku aj dnu, aby jej kúpili niečo a potom špekulovala s výmenou tovaru za hotovosť. Osobne som zažila slušný prístup sbskara, ktorý jej zabránil vstupu. Poznali ju ľudia už z 3 sídlisk v okolí, vyše pol roka nevieme čo je s ňou. Psychiatrická pacientka asi, rodina ju neriešila, asi zasiahol sociálny odbor mestskej časti
@cacianka
@cacianka presne viem o kom je reč. Ale nevedela som, že to riešil miestny úrad. Myslela som, že to konečne doriešila jej rodina