icon

Aké sú prognózy o cenách bytov v budúcnosti?

tonkoantonko
Dnes o 16:31

Ahojte, rozmýšľam nad kúpou bytu, ale čoraz viac ma odrádzajú reči o demografii. Veď o pár rokov nás bude podstatne menej, najmä ľudí v produktívnom veku, logicky by teda mal byť menší dopyt po bývaní a ceny by mohli ísť dole. Je to pre mňa veľká suma peňazí preto sa bojím. Jedná sa o malú obec pri Šamoríne (ale blízko sú satelity BA ako Kvetoslavov, atď preto si myslím, že ten dopyt by sa presunul aj sem).

VÚB hovorí, že v roku 2040 bude chýbať tretina záujemcov o bývanie. Nejaké tie články o tom už vyšli. Máme tu mladých, ktorí odchádzajú do zahraničia, a starnutie populácie. Neprerazí to napokon tú fiktívnu bublinu a neprinesie to pokles cien, ktorý už niekoľko rokov mnohí predpovedajú len tak?

marsmykkok
Dnes o 16:35

@tonkoantonko Môj laický názor, počet obyvateľov síce klesne, ale zároveň stúpne počet ľudí čo budú žiť osamote, teda napríklad teraz je jeden byt zväčša pre dvoch dospelých, potom bude pre jedného dospelého... Teda podľa mňa o menšie byty záujem bude vždy. Ak klesne záujem tak o veľké byty.

anonym_d7d15d
Dnes o 16:37

@tonkoantonko Nemyslím si, že čakaním niečo vyriešiš. Staré byty a domy sa budú časom búrať, pretože sa v nich nebude dať žiť a ľudia budú chcieť stále viac, lepšie, väčšie, modernejšie. Síce mnohí budú žiť možno osamote, ale aj tak budú chcieť mať vlastné bývanie. Ideálne v dobrej lokalite, s občianskou vybavenosťou a dostatkom práce. Málokto bude snívať o polorozpadnutej barabizni v obci pri Šamoríne.

anonym_21a158
Dnes o 16:37

Kym sa budu tlacit peniaze a kym nezacne brutalna recesia, ktora zredukuje kupyschopnost ludi, tak byty budu jedna z mala istot ulozenia majetku, ktoru nezozerie inflacia a kadejake dane a balicky tejto skorumpovanej komunistickej vlady.

anonym_9f9d55
Dnes o 16:43

@tonkoantonko chces 15 rokov cakat na to, ze klesne demograficka krivka a potom kupis byt? Dovtedy inflacia vyzenie ceny este vyssie ako su teraz. A co ak budes cakat 30, 40 rokov, kym bude prebytok ponuk na byvanie a konecne zacnu klesat ceny?

tonkoantonko
autor
Dnes o 16:52
@anonym_9f9d55

@tonkoantonko chces 15 rokov cakat na to, ze klesne demograficka krivka a potom kupis byt? Dovtedy inflacia vyzenie ceny este vyssie ako su teraz. A co ak budes cakat 30, 40 rokov, kym bude prebytok ponuk na byvanie a konecne zacnu klesat ceny?

@anonym_9f9d55 Lenže možno to nebude 30, 40 rokov, Populácie v produktívnom veku bude už o pár rokov oveľa menej a to je práve najväčšia kúpna sila. Preto neviem.

parvinka0001
Dnes o 16:56

Ceny nikdy dolu už nepôjdu . Včera mi stačilo že v Ba v novom bývaní za neprerobeny byť 315 tisíc 🤦 my sme kupovali byť v Michalovciach pred 12 rokmi stal necelých 40 tisíc . Teraz byty tu idú cca 140 a viac . Jedny tu predávajú dom za necelých 600 tisíc na Michalovce sa ľudia zbláznili totálne. Garáž u nás od 15 a viac

anonym_9f9d55
Dnes o 16:57
@tonkoantonko

@anonym_9f9d55 Lenže možno to nebude 30, 40 rokov, Populácie v produktívnom veku bude už o pár rokov oveľa menej a to je práve najväčšia kúpna sila. Preto neviem.

@tonkoantonko ked mas kde byvat, tak nekupuj, mozno dovtedy nasporis a vyhnes sa hypoteke. Ked byvas v najme, tak to rovno mozes platit hypoteku, na peniaze to vyjde takmer rovnako ale aspon budes vo svojom

anonym_a9037f
Dnes o 16:58

Sranda. Mna stale a stale udivuje ze si niekto mysli, ze ceny nehnutelnosti pojdu dole. Kym sa nestane nieco naozaj extremne (napr pride vojna priamo k nam atd), ceny v normalnych lokalitach proste dole nepojdu ...

tonkoantonko
autor
Dnes o 16:59
@anonym_a9037f

Sranda. Mna stale a stale udivuje ze si niekto mysli, ze ceny nehnutelnosti pojdu dole. Kym sa nestane nieco naozaj extremne (napr pride vojna priamo k nam atd), ceny v normalnych lokalitach proste dole nepojdu ...

@anonym_a9037f Ale keď tých ľudí bude menej? Kto to bude potom kupovať?

anonym_602a32
Dnes o 17:03
@anonym_a9037f

@anonym_a9037f aj mňa to udivuje, tieto demografické prognózy nejakého tajtrlika z VÚB. Nie ľudí nebude menej, svetová populácia rastie, prichádzajú cudzinci, v KE sa pozri , ti čo roznášajú Wolt a pod. sú sami indovia Pakistanci a pod. Nestavia sa ako za socíka, že celé sídlisko, ale pár luxusných bytov v dobrej lokalite. Ceny pôjdu hore a žiadna demografické krivka ich nezníži. V 1993 stala dvojka v KE 13 000 Aj, ubehlo 23.rokov a cena tej istej dvojky je koľko? 250 000eur?

anonym_f104b8
Dnes o 17:03
@tonkoantonko

@tonkoantonko Zbytočne spekulujes, podľa mňa sa len popalis, ak budeš čakať ďalších 10 -15 rokov. Ceny nejak výrazne dole nepôjdu, videl si už v kapitalizme, aby sa niekto dobrovoľne vzdal svojho zisku? Ja nie. Iba ak by ozaj bola nejaká špeciálna situácia, napr.vojna ( bohchran). Ja som tak pred 20 rokmi myslela, že tie ceny sa nejako skoriguju, a áno, skorigovali sa.. Byty ktoré stáli okolo 130 Si stoja teraz okolo 230 eur. Takže tak

anonym_9f9d55
Dnes o 17:05
@tonkoantonko

@tonkoantonko o kolko ich bude menej? O 30%? Pochybujem. Staci sa pozriet na vysledky posledneho scitania ludu podla rocnikov. Sice idu slabe rocniky do produktivneho veku, ale zas tak malo tych mladsich ako povedzme 25 a starsich ako 10 rokov nie je. Ak hovorime len o slovenskych obyvateloch, lenze prazdne miesta na pracovnom trhu naplnia migranti a ti tiez budu musiet niekde byvat.

anonym_f104b8
Dnes o 17:07
@anonym_f104b8

@tonkoantonko Zbytočne spekulujes, podľa mňa sa len popalis, ak budeš čakať ďalších 10 -15 rokov. Ceny nejak výrazne dole nepôjdu, videl si už v kapitalizme, aby sa niekto dobrovoľne vzdal svojho zisku? Ja nie. Iba ak by ozaj bola nejaká špeciálna situácia, napr.vojna ( bohchran). Ja som tak pred 20 rokmi myslela, že tie ceny sa nejako skoriguju, a áno, skorigovali sa.. Byty ktoré stáli okolo 130 Si stoja teraz okolo 230 eur. Takže tak

@anonym_f104b8 Oprava 130.000 Sk, a teraz 230.000 €

anonym_9c2432
Dnes o 17:13

Ved pokojne cakaj na lepsie ceny, kupia ini, ktori ti to potom budu prenajimat 🤷‍♀️

citronove_koliesko
Dnes o 17:23

@tonkoantonko este nikdy nesli nehnutelnosti tak dolu aby sa oplatilo cakat dajme tomu do 2040. Dovtedy budes byvat kde? Ak u rodicov za par eur tak ok este mozes cakat na nejaky prepad, ale ak v prenajme tak nic moc.
Ak vyslovene akurat ceny nevystrelili hore tak by som necakala. Najlepsie ceny na kupu nehnutelnosti boli v minulosti, potom dnes a potom uz bude len drahsie.

anonym_dcc5ab
Dnes o 17:23

A na co je dobra takato spekulacia? Mas svoj byt? Radsej budes splacat hypo niekomu inemu? Alebo cucat do 47ky v detskej izbe?

Mozno postavia v tej dedine super truper firmu a bude to hot spot. Mozno slovensko vystupi z eu a nehnutelnosti pojdu cenami do prdele. Mozno porodis 19te dieta Kollarovi. Mozno ta zajtra zrazi auto. Mozno… mozno.

Neda sa kalkulovat so vsetkym co moze buducnost priniest. Ved by som sa zblaznila.

anonym_53e129
Dnes o 17:29

Nehnutelnosti idu kazdym rokom hore a aj pojdu.Ani inflacia ani drahsie hypoteky ceny nezastavili,nieto este,ze pojdu dole.
Si to uvedom.
No ak mas uz vlastny byt/dom nespekuluj,ale ak si v najme,uz vcera bolo neskoro na kupu.Idealne plati stale kupuj dnes.
Tak je na tebe ako budes rozmyslat,ale toto rozmyslanie nie je dobre.
A mas vlastne prijem na hypo??Skusala si kolko by ti dali??

tonkoantonko
autor
Dnes o 17:31

A čo vravíte na tú lokalitu? Chcel som pri BA ale iné si momentálne nemôžem dovoliť. Plus financoval by som to z vlastného, 125 000 2 izbák obec Malá Paka. 60m2

hiro
Dnes o 17:31

@tonkoantonko Bude to o lokácii. V Austrálii žije 70% ľudí v 5 mestách, v Japonsku 90%. Na dedinách dávajú domy v podstate zadarmo, nie je dôvod tam žiť, v mestách kde chcú ľudia žiť extrémne draho. Takže napriek poklesu populácie ceny rastú a klesajú len na zlých miestach.

anonym_761a1c
Dnes o 17:42
@tonkoantonko

A čo vravíte na tú lokalitu? Chcel som pri BA ale iné si momentálne nemôžem dovoliť. Plus financoval by som to z vlastného, 125 000 2 izbák obec Malá Paka. 60m2

@tonkoantonko ak mas 125 tisic, tak zober uver na dalsich 100 a kup 2 izbak v BA. Ten nikdy nestrati na hodnote. Niekde v Malej Pake ti nikto nezaruci ako sa budu ceny hybat.

anonym_15fa5d
Dnes o 17:52

Nikdy to nevieš predpovedať. Reči o tom, že ceny sú na maxime kolujú od roku 2018 a odvtedy išli násobne hore. My vlastníme niekoľko bytov 80% nehnuteľnosti prenajímame iným národnostiam ako sú Slováci. Demograficky Slovensko (a aj Európa) nerastie už veľa rokov ale stále viac a viac ľudí sa tu sťahuje za prácou. Taktiež stále menej a menej ľudí si môže dovoliť vlastne bývanie a preto sú odkázaní na celoživotný pobyt v nájmoch. Netvrdila, že cely budú naďalej takto raketovo rásť ale stavila by som cely nás majetok na to (ak by mi to manžel dovolil haha) že o 10-20-30-40 rokov budú ceny nehnuteľnosti minimálne na takej úrovni ako sú teraz.