Ako bezpečne zaplatiť pri kúpe nehnuteľnosti cez hypotéku?
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s ľuďmi, ktorí kupovali nehnuteľnosť cez hypotéku.
Máme podpísanú rezervačnú zmluvu, ktorá platí do 6. 11. Ak tomu správne rozumiem, do tohto dátumu by sme mali podpísať kúpnu zmluvu.
Kúpna cena sa má uhradiť z dvoch častí – väčšiu časť tvoríme z vlastných finančných prostriedkov a zvyšok má byť financovaný hypotékou. V zmluve sú stanovené lehoty, dokedy musia byť jednotlivé časti zaplatené. Pri poslednej časti sa uvádza lehota do 15 dní od podpisu kúpnej zmluvy, pričom táto suma má byť uhradená z hypotekárneho úveru.
Momentálne ešte čakáme na schválenie hypotéky.
Mám dve hlavné otázky:
1. Ako bezpečne zaplatiť vlastné peniaze? Ide o pomerne vysokú sumu, ktorú máme podľa dohody poslať priamo na účet predávajúceho. Ako sa môžeme zabezpečiť, aby sme o peniaze neprišli, ak by sa následne niečo skomplikovalo? V čase platby ešte nemusíme byť zapísaní na liste vlastníctva. Je vhodné využiť notársku alebo advokátsku úschovu?
2. Ako funguje čerpanie hypotéky a lehota 15 dní? Ak podpíšeme kúpnu zmluvu 6. 11., odkedy sa počíta lehota na zaplatenie poslednej časti? Ako dlho zvyčajne trvá čerpanie hypotéky po schválení a podpise kúpnej zmluvy? Čo sa stane, ak banka nestihne peniaze odoslať do stanovenej lehoty, hoci oneskorenie nebude z našej strany?
Budem vďačná za rady a skúsenosti ľudí, ktorí riešili podobnú situáciu, prípadne za odporúčania, na čo si dať pozor v zmluvách. Ďakujem.
Notarska / bankova uschova. Ak teda nenatrafis na notara, akeho sme mali v Ke, pregambloval 4 miliony zo zabezpek.
je trh kupujúcich, lehotami sa netráp, predávajúci radi počkajú. banka má vlastné lehoty, kupujúci a predávajúci sa musia prispôsobiť. a nakoniec - všetkým ide o to isté tak prečo si robiť problémy kvôli pár dňom hore dole? 🤷
Celá transakcia sa prispôsobuje podmienkam banky (príp. bánk, ak sa aj vypláca hypotekárny úver predávajúceho), v ktorej si beriete hypotéku. V niektorých bankách neakceptujú zloženie peňazí do notárskej úschovy alebo ich vinkuláciu a musia byť uhradené priamo predávajúcemu. Takže je zbytočné sa tu radiť. Ak chcete relevantné odpovede treba sa skôr obrátiť na advokáta špecializujúceho sa na prevody nehnuteľností, pretože nie každý advokát pozná aj bankové procesy a postupy jednotlivých bánk.
je trh kupujúcich, lehotami sa netráp, predávajúci radi počkajú. banka má vlastné lehoty, kupujúci a predávajúci sa musia prispôsobiť. a nakoniec - všetkým ide o to isté tak prečo si robiť problémy kvôli pár dňom hore dole? 🤷
@zuzanka.zuzu V akom vesmíre žijem, keď v BA a v ZA som mala problém sa dostať k bytom? ( Kupovala som ich nedávno, rozumej 2-3m späť) a bola to absolútna bitka a preplácanie. ( 2i byty).
Notarska / bankova uschova. Ak teda nenatrafis na notara, akeho sme mali v Ke, pregambloval 4 miliony zo zabezpek.
@patrike ano, ani v banke to tusim nie je zahrnute v tych 100k fondu ochrany vkladov... je to blbe, no...
@biucii predávali sme niekoľko bytov, aj kupovali. Nikdy v živote po vklade do katastra a následnej plombe to netrvalo dlhšie ako 5 dní (pripísanie peňazí z banky). Aj to som asi pridala deň navyše určite

@biucii k bodu 1 - notarska uschova / vinkulacia prostriedkov v banke... oproti plombe alebo este lepsie zapisu na vase meno... tak sa prakticky nemoze stat, ze pridete o byt a aj peniaze...