Ako na prepis bytu na katastri elektronicky?
Čaute, predávame byt a chceli by sme ušetriť na poplatku na katastri tak že to podáme elektronicky cez občiansky s čipom. Je to hrozný proces alebo sa to dá zvládnuť aj bez právnika? Bojím sa či tam dako neodpinkajú tie prílohy ak ich zle oskenujem. Máte s tým niekto skúsenosť že mu to prešlo na prvýkrát a fakt to stálo len polovicu?
@anonym_autor V prvom rade, to čo ty oskenuješ je prd platne, to ti nikto nezožere. Žiadne take, že "oskenujem". To musíš ísť na poštu a tam ti tie tvoje papiere za pár šupiek "zdigitalizujú", čiže ti to dajú na tebou donesené USBčko do formátu .asice - to je oficialny formát a žiaden iný ti nezožerú, takže zabudni na to, že tam nahraješ kupnu zmluvu v PDF a vystarané.
Okrem toho najprv podáš zamýšľaný vklad a až potom návrh na vklad (to ti ušetrí ďalších pár eur).
Myslím si, že človek, ktorý vie čítať to úplne v pohode zvládne, ja som to zvládol neraz. Takže smelo do toho.
@thirstymonk dá sa podať zamýšľsný vklad aj teraz? Po tom útoku na kataster? Ja som tú možnosť teraz nenašla.
@thirstymonk dá sa podať zamýšľsný vklad aj teraz? Po tom útoku na kataster? Ja som tú možnosť teraz nenašla.
@anonym_2d9732 aj mne sa zdá, že im to teraz (ešte stále) nefunguje
V prvom rade si musíš na pošte zabezpečiť konverziu listinných dokumentov do elektronickej podoby, daju ti to na usb kluc a to prilozis k podaniu. Na stranke slovensko.sk si cez "Nájsť službu" vyberieš v políčku "Názov inštitúcie alebo úradu" príslušný Okresný úrad a cez službu Všeobecná agenda vieš podať elektronický návrh na vklad. So zamýšľaným návrhom na vklad neviem ako to aktuálne je, od kedy padol kataster samostatne tato sluzba neexistuje, ak tak jedine tiez cez Všeobecnú agendu, to je momentálne jediný spôsob ako sa dá podať elektronické podanie na kataster...
@anonym_2d9732 Aha tak toto neviem, ja som podaval naposledy v roku 2024 a ešte všetko fungovalo :D
Dá sa to aj bez pošty, stačí všetky prílohy elektroniky podpísať (automaticky sa vytvorí ten ich podporovaný formát v ktorom je pdf + podpis).
Oznámenie o návrhu na vklad sa nedá podať a je natrvalo zrušené 😉

@anonym_autor V prvom rade, to čo ty oskenuješ je prd platne, to ti nikto nezožere. Žiadne take, že "oskenujem". To musíš ísť na poštu a tam ti tie tvoje papiere za pár šupiek "zdigitalizujú", čiže ti to dajú na tebou donesené USBčko do formátu .asice - to je oficialny formát a žiaden iný ti nezožerú, takže zabudni na to, že tam nahraješ kupnu zmluvu v PDF a vystarané.
Okrem toho najprv podáš zamýšľaný vklad a až potom návrh na vklad (to ti ušetrí ďalších pár eur).
Myslím si, že človek, ktorý vie čítať to úplne v pohode zvládne, ja som to zvládol neraz. Takže smelo do toho.