Ako si Generácia Z plánuje zabezpečiť bývanie?
Mám pocit, že zostaneme v prenájmoch celý život...
A nie, v dnešnej dobe sa naozaj už nestačí len "snažiť a šetriť".
@abbey1 Prosím vás, mám v práci kolegov od 10-20 rokov starších, ktorým dávali ešte 100% hypotéky a stačilo byť zamestnaný a hypo schválili. Najväčší gól sú kolegovia, ktorí odkúpili mestské byty za pár tisíc slovenských korún a potom ich predali za státisíce eur. To sú také "knížecí rady" od ľudí, ktorí vôbec nemajú potuchy o tom, aká situácia je s bývaním dnes.
@anonym_autor "Najväčší gól sú kolegovia, ktorí odkúpili mestské byty za pár tisíc slovenských korún a potom ich predali za státisíce eur"... Ja som "kupovala byt" tuším v 1994. Neskôr sa skutočne odkúpil od bytového družstva za malú zostatkovú hodnotu a na LV som bola majiteľ. ALE, keď som chcela ten byt od pôvodných majiteľov tak som im musela vyplatiť akoby "odstupné" vyše 200 000 SK, aby sa na bytovom družstve previedol byt na mňa. Takže to nemuselo byť celkom tak ako píšeš. Možno v časoch keď sa začali stavať byty, sídliska a vznikali bytové družstva v čase socializmu ich dostávali ako podnikové. Neviem aj tí čo kupovali niekedy v 1975, tak spomínali, že za byty platili...
@anonym_autor aspoň sa naučia trosku zodpovednosti a disciplíne. Svet není peŕicko. Ani nám nepadali pecene holuby priamo do huby. Mnoho z nás makalo ešte počas VS, aby sme sa potom mali dobre. Tak nech sa paci. Nie je život len o užívaní a flakani sa a potom vyplakavat, ze všetko je drahé. A po ďalšie, na začiatok stačí 1 izbak niekde na okraji a nie hned 3 izbak v centre mesta, resp." Domcek"
Ja som tu mala rozpisany dlhy prispevok, len som ho potom zrusila. Osobne mam nazor, ze vlastne byvanie si zadovazit nebolo nikdy lahke - pre beznych ludi. Moj starky bol rocnik 1913, ked sa ozenil, prizenil sa do domu nevesty. Nikdy nemal svoj dom...No a zenil sa cez vojnu, prve dieta mali pocas vojny, potom im komunisti zhabali cele horpodarstvo, hostinec, to, co sa snazili budovat, im znarodnili a starkej velkodusne ponukli, ze ma ist predavat do Jednoty, ci ako sa to volalo vtedy. Tak zobrali im zivobytie a potom mala ist robit za mini platicek. Starky povedal, ze v ziadnom pripade a ostala doma a on sa staral o rodinu. Isiel makat do fabriky. Spinavych magnezitovych zavodov. Z toho potom zomrel na rakovinu (v tej dedine postavili dom aj jednemu synovi a ten tiez umrel na rakovinu, aj dalsi susedia v okoli),...2 synom postavili svojpomocne domy v 70-tych rokoch, moja mama ako najmladsia zdedila stary 100 rocny dom. Tam sme byvali aj so starkymi. Moj ocino sa pristahoval k svokrovcom, nevlastni nic. My s manzelom sme si kupili spolocny dom tesne pred 40-kou, sme rocniky - 80-te roky. Kazda doba ma svoje specifika. A nikdy to nie je len ruzove.
Niekedy je problem aj v tom, ze dnes aby kazdy mal svoje (aj zena svoj byt, aj muz svoj byt), kedysi bolo, aby sme mali SPOLU. A potom tu citas, ze niekto kupuje druhy, treti investicny byt. To mi hlava neberie a to muz zaraba o dost lepsie, ako vacsina Slovakov.
Kedysi sa domy stavali svojimi rukami, pomahali kamarati a aj 10+ rokov. To uz dnes robi mizive percento ludi.
My sme postavili dom pred 5rokmi, o rok nám konci hypo (na 6rokov). Dcéra mala teraz 18, darovali sme jej stavebný pozemok. Len dúfam, že do konca života bude schopná postaviť dom a splatiť hypo😵💫🫣 muž chcel ten pozemok predať, ešteže som riadne zasiahla, pretože fakt by nikdy nič nemala.
My sme postavili dom pred 5rokmi, o rok nám konci hypo (na 6rokov). Dcéra mala teraz 18, darovali sme jej stavebný pozemok. Len dúfam, že do konca života bude schopná postaviť dom a splatiť hypo😵💫🫣 muž chcel ten pozemok predať, ešteže som riadne zasiahla, pretože fakt by nikdy nič nemala.
@anonym_280db7 wow, to ste mali krátku hypo.
Tak my sme štyridsiatnici a vlastný byt sme kupovali ako 33 roční, skôr sa proste nedalo, dlho sme sporili sumu 30 00, oplatilo sa to kvôli lepšiemu úroku. Sťahovali sme sa do vlastného s malými deťmi. Teraz sú to už teenageri a ich budúce bývanie plánujem sčasti podporiť predajom nehnuteľností po našich rodičoch.
@anonym_280db7 wow, to ste mali krátku hypo.
@anonym_autor krátku veru. Aj to sme brali kvôli oploteniu, aby sme neboli v bazéne ako vo výklade každému na očiach😂 pretože už sme bývali v novom, akurát ten plot chýbal.
Mne sa zdajú ceny bytov porovnateľne ako pred 25 rokmi
Keď sme kupovali v roku 2002 dvojizbovy byt, bolo to 45 x nás mesačný príjem (dvaja ľudia)
Hypotéka bola útok 8% že úplne super
Dnes stojí dvojizbovy byt v podobnom stave takisto 45 našich platov. A úrok rozhodne nie je 8%
Je ale fakt, že my pomôžeme s tými 20-30%% určite ako rodičia (pripadne tou prvotnom pomocou s bývaním a šetrením ako už spomínali)
vôbec vám nezávidím ☹ moja generácia má voľné peniaze a ženie ceny hore. bohužiaľ, je to tak ...
@biba_18 Nepovedala by som že tvoja generácia, ale celkovo bohatí. Proste niekto má vilu a 5 investičných bytov, niekto nedostane hypotéku ani na jednoizbák... Ak niekomu dajú rodičia lebo majú prachy alebo majú voľné nehnuteľnosti v rodine po mrtvych, na dalšiu ako investičnú si zoberie hypotéku, potom zomrie bezdetný ujo a majú další byt, potom starká a tak a takto majú kopu nehnuteľností a niekto nemá ani tú jednu.
@anonym_autor este stale je situacia taka, ze si mozu nasetrit a zobrat hypo.
@anonym_autor na par rokov do zahranicia aj za tymto ucelom nasetrenia si, prist domov, kupit nehnutelnost na hypo alebo bez, s partnerom alebo bez, ako chces( moj typ)
Furt len place ta vasa generacia.V praci malo zarobite,byty su drahe....Ved si dohladajte info kolko stali byty pred 15timi rokmi,kolko sa zarabalo a aky vysoky bol urok.Bolo to rovnake ako dnes,s tym rozdielom,ze mate ovela vacsie moznosti zarobit si viac.
24rocny chlapec po skole plat 146 tis ceskych korun. 24 rocna slecna plat 85 tisic. no neviem.
@anonym_a23fa8 V 24roch sú absolventi a taký nástupný plat v žiadnom odbore nie je reálny
Tak ja neviem koho je to chyba? Kupujúci predávajú po babičkách družstevné byty niekoľko stonásobne drahšie ako bola ich nadobudnutá hodnota. nehovorím o novostavbách. Predajte normálne a nemusia byť tie nehnuteľnosti tak drahé. Ľudia si to sami robia.
@anonym_265621 kupujúci predávajú byty niekoľko stonásobne drahšie ako bola ich nadobudnutá hodnota.... What????? 😂 Ty určite vieš, o čom píšeš, to je zjavné
ja som mladá gen z, 20 rokov a pracujem niečo vyše roka. pol roka som bývala s rodičmi, kúpila som dosť zlata na rezervu a potom som išla do podnájmu. plat 1700 v hrubom, odkladám mesačne 400 eur do etf fondov. kariérne napredujem dobre, o 4 roky budem brať hypotéku na dom
@anonym_autor
Tak aj prispejem k tomuto vyplakávaniu, len tak pre informáciu: Slovensko má s viac ako 90 % jednu z najvyšších mier vlastníctva bývania, ale jedna z najbohatších krajín Európy, Švajčiarsko, má vlastníctvo len okolo 40 % a zvyšných 60 % ľudí žije v podnájme. Prečo? Náš syn žije v Zürichu, zarába vysoko nad priemer, a tiež bývajú v podnájme, pretože potrebujú trojizbový byt a nemôžu nájsť nič pod 2 milióny.
Po VS sa nám podarilo s mužom ísť na polroka bývať na 1 mini izbu na internáte. Spali sme na 1 posteli, varila som na 1 platničke. Chodili sme všade bicyklom. Potom sme si prenajali byť, malý, 1 izbový, zatuchnuty, v pofidernom baraku. Pokračovali sme v šetrení kde sa dalo. Za rok a pol sme si našetrili tých 15 percent z ceny bytu. Niečo nám na tých 15 percent pridali rodičia zo stavebného sporenia, čo tam roky odkladali. Pre predstavu, môj plat po VS bol okolo 550 eur. Manžel mal o niečo malo viac. Byt stal 98 000. Po kúpe bytu nám neostalo nic. Dostala som vtedy 1000 eur od dedka, nahodne. Za to sme kúpili všetko vybavenie, z detskej som si doniesla stol. Máš pocit, že sme to mali jednoduché? Tiež mi príde tá suma bytu nepomer k vtedajšiemu nasmu platu. Rokmi sme našetrili na pozemok, na dom. Byť sme dobre predali a splácanie hypotéku na dom. Obaja sme s mužom mali aj druhú prácu nejaký čas. Dovolenky low-cost. Žiadne auto až kým sme neislo do domu. Tu to bola nutnosť. Môj prvý riadny telefón som si kúpila v 33 rokoch, nech mame s čím fotiť po narodení dieťaťa. Muž až pred 40tkou. Ja neviem, ale tiež nám nič z neba nespadlo. Viem, že tie sumy za bývanie sú ohromné. Avšak vzhľadom na naše platu, bolí tie sumy za byty tiež veľké.
@anonym_autor
Tak aj prispejem k tomuto vyplakávaniu, len tak pre informáciu: Slovensko má s viac ako 90 % jednu z najvyšších mier vlastníctva bývania, ale jedna z najbohatších krajín Európy, Švajčiarsko, má vlastníctvo len okolo 40 % a zvyšných 60 % ľudí žije v podnájme. Prečo? Náš syn žije v Zürichu, zarába vysoko nad priemer, a tiež bývajú v podnájme, pretože potrebujú trojizbový byt a nemôžu nájsť nič pod 2 milióny.
@anonym_c8cc38 veru pre veľa svajciarov je sen o vlastnej nehnuteľnosti len snom, zas na druhej strane byty na prenájom sú vo väcsine cez Verwaltung nie súkromné osoby ako na SVK, a prenájom nedostaneš ako presiahne 30% tvojho príjmu. Plus prenájom ostáva roky rovnaky. Preto sa vždy ľudia búria ak sa ide prerábať, lebo majú 10-20-30 rokov ten istý nájom. Meniť sa môže ak nájomca požiada na základe indexu s tým že niektorý rok to môže byť viac , iný menej. No Zürich je sám o sebe jedna veľká katastrofa, čo sa bytov týka a je jedno či prenájom alebo kúpa.
@anonym_autor No tak, ako väčšina generácií pred vami.
@abbey1 👍presne, ako my hypoteky v 90tych rokoch ,uroky 15% a max vyska do 70% ceny bytu. A ziaden prispevok statu.
A museli sme to zvladnut. Prvy stol z bazaru, zaclony od babky...a tu sme. Ziadne pepco temu za par eur a o rok vyhodit.
My ked sme prerabali dom,aj pomocou hypoteky ta sa navysovala podla toho ako sa co robilo,tak ani dovolenky,ani rezerva.Teraz ked clovek ma vsetko porobene,je aj na dovolenku aj 6m rezerva na setriacich pod uctoch.Naozaj clovek nemoze mat vsetko,obzvlast ked uz su aj deti.
24rocny chlapec po skole plat 146 tis ceskych korun. 24 rocna slecna plat 85 tisic. no neviem.
@anonym_a23fa8 asi tak, ešte jednu nulu zabudla dopísať a zmeniť znak na czk 😀
@anonym_autor
@anonym_c8cc38 Ja súhlasím s tým že prečo by každé pomaly ešte "20 ročné decko" malo niečo vlastniť, je to také slovenské, kľudne sa dá žiť v podnájmoch. ALE to by trh s podnájmami musel fungovať, na Slovensku je stále veľmi malý a nefunkčný, stačí že máš dieťa, psa malého, mačku, škrečka, máš inú farbu pleti a podobne a nik ti neprenajme, nakoľko prenajímatelia si môžu vyberať a berú človeka bieleho, s istým príjmom, bez detí a zvierat, nefajčiara. Ak niečo z toho nesplňaš máš smolu.
Ceny nehnutelnosti su vysoke a ak je niekto sam, nema podporu v rodine, nic nezdedi a musi sa spoliehat len a jedinena seba, tak to bude mat velmi tazke. Ak nechce byvat v nejakej zapadnutej dedine bez pracovnych prilezitosti a sluzieb, v starej barabizni. Mladi si budu musiet zhanat dostatocne platenu pracu, aby si mohli dovolit vlastne byvanie, co automaticky povedie k vacsiemu odlivu do zahranicia. Hlavne pri dnesnom standarde single zivota. Alebo budu musiet makat skutocne tvrdo, ci uz sa vypracovat vo svojom odbore, alebo mat nejaky side job. Pripadnesa ozaj uskromnit,zit v podnajme, alebo sa naucit, ako si napriklad opravit stary barak svojpomocne.
@abbey1 👍presne, ako my hypoteky v 90tych rokoch ,uroky 15% a max vyska do 70% ceny bytu. A ziaden prispevok statu.
A museli sme to zvladnut. Prvy stol z bazaru, zaclony od babky...a tu sme. Ziadne pepco temu za par eur a o rok vyhodit.
@natalka13
Aj my sme mali 16.5% na hypoteke prvu vec co sme kupili bol sijaci stroj, sili sa zaclony, zavesy, potahy na sedacku z 50 rokov a na staru rozheganu valendu pretierali stare stolicky od babky.to bola nasa renovacia, ked tu clovek cita jaj musime vsetko vymenit nova kuchyna nova kupelna , nasa kupelna bola tyrkysova este od vojny a prezili sme.
Ja neviem, my riesime s priatelom kupi bytu teraz v Brne, mame 24, ja zarabam 3500€, on 6000€, byt hladame cca 5000€ za meter stvorcovy, nizsie sa moc neda v centre. Mame nasetrene na hypo
@anonym_cb93f7 V akej oblasti pracujete, ak sa smiem spýtať? Čisto informatívne - syn končí strednú. Ďakujem.
@anonym_autor pravidelne zas a znova téma o bývaní. Pečené holuby nám padali aj padajú do huby. Mám hypo do 60tky.
@anonym_autor a co musis nieco vlastnit? Nezijete predsa v genaracii starých materi, kde bol zaklad postavit dom odrodut 8 deti a umrieť, su nekonečné moznosti preco by mali mlady ludia nieco vlastniť
@anonym_autor a co musis nieco vlastnit? Nezijete predsa v genaracii starých materi, kde bol zaklad postavit dom odrodut 8 deti a umrieť, su nekonečné moznosti preco by mali mlady ludia nieco vlastniť
@klotildabazarik Pretože v dôchodku naozaj platiť prenájom nechceme.
@klotildabazarik Pretože v dôchodku naozaj platiť prenájom nechceme.
@anonym_autor tak treba nieco preto aj urobit.Je vela moznosti aj dnes.Ist do zahranicia,najst si lepsiu pracu s vyssim platom.Uplne sa uskromnit a riadne setrit.
Alebo si zobrat spotrebak ako 20percent k tomu hypo,po roku to sklbit a opät na to treba hlavne mat dobry prijem.

@abbey1 Prosím vás, mám v práci kolegov od 10-20 rokov starších, ktorým dávali ešte 100% hypotéky a stačilo byť zamestnaný a hypo schválili. Najväčší gól sú kolegovia, ktorí odkúpili mestské byty za pár tisíc slovenských korún a potom ich predali za státisíce eur. To sú také "knížecí rady" od ľudí, ktorí vôbec nemajú potuchy o tom, aká situácia je s bývaním dnes.
@anonym_autor Jasne, jasné. Nám dali hypo na pekné modré oči a spláca nám ju sused, však.
V dnešnej dobe otvorených možnosti študovať, pracovať na sebe, tak budete nariekať, aké to je extrémne ťažké. Naši rodičia, pripadne starší súrodenci si tie svoje domy odmakali vlastnými rukami po práci, celé víkendy. Doslova oddreli každý meter domu.
Moja generácia začínala s nízkymi platmi, a splácali sme hypo ako diví.
Dcéra žije v cudzine, plat má výborný vzhľadom na vzdelanie a náročnú prácu, ale ceny nehnuteľností sú tam astronomické. Množstvo ľudí žije celý život v nájme a problémy prídu na staré kolená.
Ste mladí, netreba mať veľké oči. Krok za krokom všetko príde.