Ako si Generácia Z plánuje zabezpečiť bývanie?
Mám pocit, že zostaneme v prenájmoch celý život...
A nie, v dnešnej dobe sa naozaj už nestačí len "snažiť a šetriť".
@anonym_c8cc38 Ja súhlasím s tým že prečo by každé pomaly ešte "20 ročné decko" malo niečo vlastniť, je to také slovenské, kľudne sa dá žiť v podnájmoch. ALE to by trh s podnájmami musel fungovať, na Slovensku je stále veľmi malý a nefunkčný, stačí že máš dieťa, psa malého, mačku, škrečka, máš inú farbu pleti a podobne a nik ti neprenajme, nakoľko prenajímatelia si môžu vyberať a berú človeka bieleho, s istým príjmom, bez detí a zvierat, nefajčiara. Ak niečo z toho nesplňaš máš smolu.
@marsmykkok Ver tomu, že toto nie je iba Svk. Podmienky na podnájom sú tvrdé. Na druhú stranu sa nečudujem, ľudia si chránia svoj majetok.
@klotildabazarik Pretože v dôchodku naozaj platiť prenájom nechceme.
@anonym_autor a kolko mas do dochodku ked vravis ze gen z? 😂 Ty si myslíš ze sa nejakeho dochodku vobec dozijes?
@abbey1 👍presne, ako my hypoteky v 90tych rokoch ,uroky 15% a max vyska do 70% ceny bytu. A ziaden prispevok statu.
A museli sme to zvladnut. Prvy stol z bazaru, zaclony od babky...a tu sme. Ziadne pepco temu za par eur a o rok vyhodit.
@natalka13 Presne. Aj my sme tak zariaďovali. Obývačkovu stenu sme si kúpili novú až za peniaze kočíkovné pri staršej dcére.
@anonym_autor a kolko mas do dochodku ked vravis ze gen z? 😂 Ty si myslíš ze sa nejakeho dochodku vobec dozijes?
@klotildabazarik Prečo by sa nedožil? Nemusí mu síce byť vyplácaný dôchodok, ale príde vek, keď nebude vládať platiť nájom a kam pôjde? Pod most?
V tom vysnenom zahraničí ľudia bez vlastného bývania v starobe zisťujú, aký to je prúser.
@anonym_autor
Prestaň mať nároky a ego ako balón, hajde do zahraničia robiť "podradne" práce pár rokov, ideálne potom dvaja alebo tam hneď ostať. Ale dnes mladí chcú byť hneď vo vedúcich pozíciách. Mať v čistom aspom tých 2500€ takmer nič preto nerobiť. Deti nechcú, preboha lebo zodpovednosť! Pre každú prkotinu sa zložia.
Tak čo ostáva? To čo ostatným, robiť pár rokov, šetriť a kúpiť alebo žiť v Tom podnájme. Čo chces pocut? Naši rodičia dostali nenávratne pôžičky, byty "skoro zadarmo". A tiež neplaceme. Nehnuteľnosť som mala, predala, žijem v podnájme a nie je to ani hanba ani dráma.
@anonym_ab62db Panebože, zasa len urážky a nezmyselné domnienky. Poctivo pracujem tu na Slovensku, všetko mám vydreté. Len upozorňujem na to, že aj keď človek pracuje, šetrí a odrieka si, tak to už skrátka nestačí na to, aby sa raz dočkal vlastného bývania. Tie ceny rastú neskutočne.
Som gen z, mám vlastné bývanie a aj niektorí kamoši či bývalí spolužiaci. Niektorí si to odmakali v zahraničí, iní na Slovensku, lebo nezarábajú priemerne a niekomu pomohla rodina. Bohužiaľ, ak niekto pracuje v BA a zarába podpriemerne, tak na vlastné bývanie v tomto meste mať nebude. Ak sa chce niekto dopracovať čím skôr k vlastnému bývaniu tak je najjednoduchšie ísť fakt makať do zahraničia. Takže v tomto s tebou úplne nesúhlasím, že nestačí sa snažiť a šetriť. Stačí, ale nie na Slovensku z minimálneho príjmu popri platení šialeného nájmu.
@anonym_cb93f7 V akej oblasti pracujete, ak sa smiem spýtať? Čisto informatívne - syn končí strednú. Ďakujem.
@anonym_84e1e5 IT
Tak ja neviem koho je to chyba? Kupujúci predávajú po babičkách družstevné byty niekoľko stonásobne drahšie ako bola ich nadobudnutá hodnota. nehovorím o novostavbách. Predajte normálne a nemusia byť tie nehnuteľnosti tak drahé. Ľudia si to sami robia.
@anonym_265621 ty keby máš byt ktorý má trhovú hodnotu 300 000, tak by si predal za 200 000 hej? Aby si dal šancu niekomu kúpiť byt? 😅😂
@anonym_84e1e5 IT
@anonym_cb93f7 Myslela som si, ďakujem za odpoveď.
@anonym_84e1e5 IT
@anonym_cb93f7 A prajem ešte, nech sa darí✊🍀
@anonym_ab62db Panebože, zasa len urážky a nezmyselné domnienky. Poctivo pracujem tu na Slovensku, všetko mám vydreté. Len upozorňujem na to, že aj keď človek pracuje, šetrí a odrieka si, tak to už skrátka nestačí na to, aby sa raz dočkal vlastného bývania. Tie ceny rastú neskutočne.
@anonym_autor
Ja teba konkrétne neurazam. A práve - na aj robíš poctivo a ho z toho. Prečo? No práve preto lebo asi tých 2 až 4 k mesačne nezarobia! Tak choď robiť na e-4 roky mimo ak a šetrí. A neboj, nie som namyslená horenia zahájená koza. Tiež toľko nezarabam aké isto lepšie mimo ak ako tam. Veď sa potom môžeš vrátiť a už aj cíti našetrené budeš mať.

@anonym_autor
Prestaň mať nároky a ego ako balón, hajde do zahraničia robiť "podradne" práce pár rokov, ideálne potom dvaja alebo tam hneď ostať. Ale dnes mladí chcú byť hneď vo vedúcich pozíciách. Mať v čistom aspom tých 2500€ takmer nič preto nerobiť. Deti nechcú, preboha lebo zodpovednosť! Pre každú prkotinu sa zložia.
Tak čo ostáva? To čo ostatným, robiť pár rokov, šetriť a kúpiť alebo žiť v Tom podnájme. Čo chces pocut? Naši rodičia dostali nenávratne pôžičky, byty "skoro zadarmo". A tiež neplaceme. Nehnuteľnosť som mala, predala, žijem v podnájme a nie je to ani hanba ani dráma.