icon

Ako získať vlastné bývanie pri nízkom príjme?

Včera o 14:46

Ahojte, sme mladý pár s malým dieťaťom a bývame v okrese LC. Ja som učiteľka v materskej škole, priateľ robí vo výrobe a sťahujeme sa z jedného bytu do druhého (nájom, samozrejme). Chceli by sme mať niečo vlastné, či je to dom alebo byt, nechceme žiaden luxus, novostavbu, proste niečo "naše", pre našu malú rodinku. Naši aj priateľova rodina sú na dedine, u našich by sme bývať nemohli, tam sa nezmestíme. Priateľova rodina žije v starom poschodovom dome, ale je to malá dedinka, kde nemajú ani školu, ani škôlku, obchody proste nič, nerada by som tam išla ale asi nemáme inú možnosť. Nezarábame luxusne, ale obaja pracujeme.. no na hypo by sme mali mať našetrené aspoň tých 20%, čo je asi nereálne.. Prosím vás dajte mi nejaké typy ako šetriť alebo ako by ste riešili vy bývanie v tejto situácii... Ďakujem! 🙂

luccys
Včera o 15:43

No to je "super" napad, odstahovat sa dakde do Prdelakova, a este aj k tomu priatelovym rodicom...do mesiaca si vytrhas vlasy. Si tu necitala x tem, ake to je psycho, byvat s rodicmi? Okrem toho budete musiet vsade dochadzat. To tiez nie je jednoduche. Radsej by som ostala v podnajme a setrila na byt.

anonym_f2e3d0
Včera o 15:43

*k priatelovym rodicom, malo byt.

anonym_f2e3d0
Včera o 15:47
@luccys

No to je "super" napad, odstahovat sa dakde do Prdelakova, a este aj k tomu priatelovym rodicom...do mesiaca si vytrhas vlasy. Si tu necitala x tem, ake to je psycho, byvat s rodicmi? Okrem toho budete musiet vsade dochadzat. To tiez nie je jednoduche. Radsej by som ostala v podnajme a setrila na byt.

@luccys máš pravdu, nie je to výhra. Je to o tom, že zahryznúť si do jazyka a "skákať do svokra píska". To si už autorka musí zvážiť, či je toho schopná alebo nie. Každopádne- akýkoľvek krok spraví, bude cítiť diskomfort, aby mohla čo najskôr do vlastného..

sasa1310
Včera o 15:55
@adaam

tých 20 % zobrať pôžičku -aj keď s vyšším úrokom a tak hypotéku.
samozrejme v prípade, že váš príjem je dostatočný na splátky.

@adaam aj ste čítali, že neušetria nič? Veď potom z čoho budú vedieť splácať aj hypo aj spotrebný úver? baby veď čítajte.

dajda_01
Včera o 15:58
@anonym_28d01e

opustit priatela a najst si takeho co dom ma. Rozidete sa aj tak, kedze nemate financie a problemom bude prave to, Tak totreba vyuzit ze si este mlada a ze ta bude chciet niekto s vlastnym domom ci bytom, to je asi najlepsia rada aku mozes dostat.

@anonym_28d01e preboha 🤣🤣🤣 toto je uvažovanie

martul
Včera o 16:03

@anonym_autor koľko máte obidvaja rokov? Lebo mne to nejak nevychádza, nemať ani tých 10 tis našetrenych, veď nie ste krátko to škole

tilly
Včera o 16:07
@sasa1310

@adaam aj ste čítali, že neušetria nič? Veď potom z čoho budú vedieť splácať aj hypo aj spotrebný úver? baby veď čítajte.

@sasa1310 teraz platia nájom. To budú mať hypotéku. Ale asi budú musieť ísť na nejaký čas k svokrovcom, aby šetrili na tom nájme. Alebo financovať tých 20% nejak inak.

biba_18
Včera o 16:08

a rodina z dediny nemá pozemky, podiely na pozemkoch, zdedené a nevyužité? toto predať alebo na to zobrať americkú hypo…

sasa1310
Včera o 16:09
@tilly

@sasa1310 teraz platia nájom. To budú mať hypotéku. Ale asi budú musieť ísť na nejaký čas k svokrovcom, aby šetrili na tom nájme. Alebo financovať tých 20% nejak inak.

@tilly a napísala som niečo iné? mne to vysvetlovať nemusíš. Neverím, že rodinka, ktorá nevie nič ušetriť bude zrazu vedieť splácať hypo, spotrebný úver, poistky na byt, energie na byt atď. Samozrejme, že treba odrátať nájom, ale určite to bude viac ako nájom

sasa1310
Včera o 16:10
@biba_18

a rodina z dediny nemá pozemky, podiely na pozemkoch, zdedené a nevyužité? toto predať alebo na to zobrať americkú hypo…

@biba_18 a kde budú bývať a zároveň splácať hypotéku na pozemok?

biba_18
Včera o 16:12

@sasa1310 potrebujú 20% aby mali dosť na hypo na byt alebo dom. takže by bývali v byte alebo dome.

sasa1310
Včera o 16:13
@biba_18

@sasa1310 potrebujú 20% aby mali dosť na hypo na byt alebo dom. takže by bývali v byte alebo dome.

@biba_18 čiže založiť cudzí pozemok? Lebo z tvojho príspevku to nie je zrejmé

biba_18
Včera o 16:14

@sasa1310 veď píšem že pozemok rodiny

ivik4
Včera o 16:14
@zuzana76

@anonym_autor nasla som 2 izbovy byt v Lucenci za 52 000 a 3 izbovy za 77 000 eur. Nasetrit 20 percent na 2 izbovy byt je realne, to je 10 000 eur. Byty na dedine musia byt este lacnejsie.

@zuzana76 wau to su ozaj velmi nizke ceny

luccys
Včera o 16:15
@anonym_f2e3d0

@luccys máš pravdu, nie je to výhra. Je to o tom, že zahryznúť si do jazyka a "skákať do svokra píska". To si už autorka musí zvážiť, či je toho schopná alebo nie. Každopádne- akýkoľvek krok spraví, bude cítiť diskomfort, aby mohla čo najskôr do vlastného..

@anonym_f2e3d0 Len aby sa potom nestalo, ze si to priatel u rodicov rozmysli a nebude chciet ist odtial prec. Vsak je nam tu dobre, nebudeme vyhadzovat peniaze za hypoteku...

zuzana76
Včera o 16:16

Ja neviem, ale ucitelka v skolke aspon 1000 v cistom ma, nie? a jej chlap tiez aspon tolko. Z toho kupit garsonku za 30 000 sa musi dat. Par rokov prezit a setrit a potom predat a vziat hypo na dvojizbak.

zuzana76
@luccys

@anonym_f2e3d0 Len aby sa potom nestalo, ze si to priatel u rodicov rozmysli a nebude chciet ist odtial prec. Vsak je nam tu dobre, nebudeme vyhadzovat peniaze za hypoteku...

@luccys ano, to tiez moze hrozit

katica06

@anonym_autor som z okresu Lc, poznám ceny tunajších nehnuteľností. Vlani kupovala teta neďaleko 1iz za 30k, samozrejme nie v top stave. Ak chcete dom tak niektoré sú ozaj lacné tiez na prerábku ale sú v malých dedinkách čo ty ale nechceš. Vo väčšej obci s MŠ ZŠ nad 30k strašne veľa rekonštrukcie. 30% z 30k nie je zas závratná čiastka. To že koľko viete za rok, vieš iba ty. Samozrejme dá sa aj uskromniť, to že kde vieš tiež iba ty.

tilly
Včera o 16:19
@sasa1310

@tilly a napísala som niečo iné? mne to vysvetlovať nemusíš. Neverím, že rodinka, ktorá nevie nič ušetriť bude zrazu vedieť splácať hypo, spotrebný úver, poistky na byt, energie na byt atď. Samozrejme, že treba odrátať nájom, ale určite to bude viac ako nájom

@sasa1310 ja som ťa len trošku doplnila. Súhlasím s tebou.

anonym_edd327
Včera o 16:20

Treba začať maličkým bytom - 1izbak alebo garsónka. Kúpiť ho najskôr ako sa dá a splácať. Ak nemáš našetrené 20% tak sa dá založiť naviac iná nehnuteľnosť, nemusí byť tvoja, stačí že majiteľ súhlasí (obvykle rodičia), alebo na chýbajúcu sumu zobrať menej výhodnú pôžičku. Po pár rokoch máš niečo splatené a bytu narastie hodnota, takže ho môžeš predať a z toho už máš základ na väčší byt. Toto robia finančne gramotni ľudia skôr, než si založia rodinu, alebo najneskôr keď sa idú vziať, ale nie až keď máš deti a ten malý byt už nestačí. Vy ste sa zle rozhodli lebo ste mali deti skôr než ste si poriešili bývanie, pritom žijete v lacnej lokalite takže to bolo dosť hlúpe rozhodnutie lebo pred deťmi ste mali dobré možnosti. Teraz už len zaťať zuby, zobrať pôžičky koľko príjem pustí, a kúpiť z toho nejaký malý byt, aby vám aspoň ako-tak stačil. Nešla by som do domu, je to večný žrút peňazí a oveľa horšia investícia vo vašom prípade. Domy sa aj ťažko predávajú a hlavne také mizerné na aké teraz máte peniaze, takže odtiaľ by ste sa už nepohli. Malý byt v meste aspoň ľahko predáš keď bude šanca ísť do lepšieho.

patrike
Včera o 16:24

Tu su nizke platy a v pomere k nim drahe nehnutelnosti. Vy proste na vlastne byvanie nemate v sucasnej konfiguracii. Pytas sa na nejake zazracne riesenie, ked nemate ani 20% vlastnych penazi na hypo. Ziadne nie je. Tiez tuzim po velkom dome na velkom pozemku, ale hoci zarabam slusne, nemam na to.
Pre vas je riesenim zmenit sucasnu situaciu, najlepsie ist pracovat obaja do zahranicia, kde su aj najomne byty, tam zacnete. Bud tam zostanete alebo si zarobite na nakup niecoho tu.

deedol
Včera o 16:39

Autorka, rozpis prijmy a vydavky. Na dedinu k svokrovcom nechod, vela prejazdite plus ziadne sukromie

adaam
Včera o 16:43
@sasa1310

@sasa1310 kde píšu, že neušetria?
aktuálne nemajú tých 20%, ale ak by začali teraz šetriť, tak kým našetria, tak aj ceny bytov pôjdu hore. čím skôr ísť do banky a poradiť sa

anonym_216a57
Včera o 16:48

@anonym_autor Dvaja pracujúci ľudia a nemajú na hypotéku alebo prenájom bytu v Lučenci :D Delo. Keby je to BA, tak som ticho, ale Lučenec… veď si zoberte hypotéku na 50k a máte byt v centre mesta. A priateľ, mladý chlap, chce naveky zostať za pásom?Tipujem, že zarába minimálku, keďže je problém s hypotékou… prečo sa trošku neposnaží? Aj môj manžel, keď sme sa spoznali, robil na stavbách ako robotník, ale zarábal priemer. O rok založil s.r.o. s kamarátom, stavba drevodomov a odvtedy zarába okolo 4k mesačne. Tiež mal len 21 rokov, čerstvo zo školy. V podstate je to jedno, ale treba uvažovať nad tým, ako chcem vychovávať dieťa, keď nemám ani na byt.

anonym_f8217d
Včera o 16:54
@parvinka0001

@sasa1310 určite večne slobodný ktorý si ešte aj myslí že je mládenec

@parvinka0001 alebo ho žena opustila, keď nebol schopný vlastný dom zadovážiť 😂😂

sisska96
Včera o 16:55

Ak málo zarábate, tak jedine na dedine lacnejší byt dom . Sú aj za 50 000 eur

parvinka0001
Včera o 17:00
@anonym_f8217d

@parvinka0001 alebo ho žena opustila, keď nebol schopný vlastný dom zadovážiť 😂😂

@anonym_f8217d asi

anonym_2f306a
Včera o 17:18

Ale vsetky tu zbytocne prsty derieme, ked nevieme ani zakladne info - aky mate momentalne prijem, aky mate mesacny rozpocet, ake su vase zvyklosti. Ja ti mozem napisat „prestante fajcit, objednavat donasky a chodit na gellace“, ked nic z toho nerobite.

Byvanie u svokrovcov (aj ked na MK sa to nenosi) moze fungovat, mam v blizkom okoli viacero prikladov kde to funguje paradne a benefituju obe, resp vsetky tri strany. Ale to uz musis vediet ty ake su vztahy, plus je dost mozne ze sa pokazia prave spolocnym byvanim.

Aky typ muza je priatel? Kde ma postavis tam budem? Alebo skor akcnejsi? Hlada si lepsie platene miesto? Pozera ponuky? Snazi sa v praci postupit? A ty? Hladas moznost privyrobenia? Napr strazit deti vo vecernych hodinach/vikendoch?

Posledny bod: dufam ze mas dobru antikoncepciu. Neodporucam do tohto stavu priviest druhe, potazmo tretie dieta…

anonym_56f22b
Včera o 17:27
@biba_18

@biba_18 Si myslíš že rodina ide hneď predávať aby mladí mali. To už tak nefunguje.

biba_18
Včera o 17:30

@anonym_56f22b prečo by nefungovalo. u nás to funguje