icon

Brali by ste hypotéku na nový dom?

24. máj 2026

Ahojte, vlastním 3 izbový byt, bez hypotéky, nadobudnutý pred manželstvom.S mužom nemáme žiadne dlhy, klasická rodina, dve deti, prijem obaja fajn.Dlhšie už rozmýšľame nad domom, no na to by sme museli brať hypotéku keďže byt si chcem jednoznačne nechať.Išli by ste do toho, alebo nie?Ja sa stale neviem rozhodnúť, na jednej strane veľmi túžim po dome, na druhej strane máme v podstate bezstarostný život a môžme kľudne spávať.Viem, ze byt sa moze prenajímať a z toho platit hypoteka, no u nas niesu také vysoké nájmy, žijeme na dedine urcite by to nepokrylo splátku, možno polovicu, možno ani to nie.Stale sa neviem rozhodnúť

Strana
z2
anonym_dcbca8
25. máj 2026
@anonym_f0eaed

Určite áno. Zit celý život v králikárni, variť sa tam v lete, vyjsť za dvere a nebyť na dvore musí byt veľmi frustrujúce pre človeka. Kto tvrdí opak, tomu neverim. V byte akurát depky, nič iné.

@anonym_f0eaed to nepoznáš iné byty zrejme, mňa dom dosť zaťažuje, nemám potrebu byť na dvore, sme tam víkendovo, ale máme aj byt kde som rada na terase, takže nie každý je dvorový ako ty

elz1920
25. máj 2026

Ja by som si vybrala pokojný spánok a kľud.

Keď už by som veľmi potrebovala ten dom, nedala by som do zálohy byt nadobudnutý pred manželstvom. Dnes kdekomu zrazu prepne, aj dlhoročnému obetavému manželovi môže. Nepripravila by som sa o zadné dvierka, ak by som ich mala.

autor
25. máj 2026
@princkrason

za mna nie , lepsie byt a vsetko mat blizko ako dakde dom aj ked novy a este na hypo k tomu navyse

@princkrason tak dom by bol na dedine kde sme aj teraz, nechcem odtiaľto ist, obaja tu žijeme celý zivot

autor
25. máj 2026
@bosorkabb

Nie nezobrala by som si hypotéku na dom ak mám spokojný život v byte bez hypotéky.
Viem si predstaviť kúpiť chatu na víkend blízko bytu.
A teda byt ktorý máš nepredavaj ani nezaloš. Je len tvoj.

@bosorkabb mame zahradu, ale len taky kúsok, co to posadim, deti tam majú pieskovisko, somariny ale nieje tam voda ani elektrina, síce v dedine ale aj tak nieje to také len vyjsť na dvor, mat tam bazén a všetko co potrebujem.ja by som strasne chcela mať kuchyňu vonku na terase 😀

anonym_539f5b
25. máj 2026
@anonym_autor

@bosorkabb mame zahradu, ale len taky kúsok, co to posadim, deti tam majú pieskovisko, somariny ale nieje tam voda ani elektrina, síce v dedine ale aj tak nieje to také len vyjsť na dvor, mat tam bazén a všetko co potrebujem.ja by som strasne chcela mať kuchyňu vonku na terase 😀

@anonym_autor no tak najskor normalny pozemok aspon 800m ak nie aj viac.My mame pozemok do tvaru L.A pekne jedna stavba vedla druhej,sopa,altanok,a pristresok na 2 auta,a ide sa robit k tomu dalsie miesto aj s jamou na opravovanie aut.To bol taky muzsky sen muza,mat jamu,aby sa dostal bezpecne pod auto a ci nastriekat proti hrdze alebo co kolkvek zo spodu vymenit.Tiez bazen a dom kocka.Takze si clovek len otvori branu ovladacom,rovno zaparkuje pod pristresok a par krokov domov.Cize vobec nezmokne.Rucne otvaranie bolo fakt zatrest.A toho blata,jaj.Zamkovu 100m si pokladal muz sam,po nocnej a na dalsiu nocnu.

bosorkabb
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak sú to vaše peniaze, že.
Ja nie som moc človek pre dom.

anonym_8703db
25. máj 2026
@anonym_95b03f

@anonym_15f68d ty o com tocis? 🤣 Par komentov vyssie ste byvali v Bratislave. Ale to je uplne jedno, tato strategia moze fungovat tomu, kto ma potrebu neustale sa stahovat. Bez hypoteky sa da byvat aj inak, nemusis neustale nieco predavat 🙂 A poviem ti tajomstvo, mozes mat aj svoje vlastne byvanie plus dalsie na prenajom a teraz sa dobre drz - obe bez hypoteky a nie ze z prenajmu platis hypo. Len treba dobre premyslat a “netocit” nehnutelnosti bezhlavo.

@anonym_95b03f no tak nám prezraď to tajomstvo ako sa to dá takto zrealizovať, vlastne bývanie, ďalšie na prenájom, a toto všetko bez peňazí - čiže bez hypotéky. No daj

anonym_8703db
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor takže tvoj muž býva takpovediac u teba, v tvojom byte? A keď sa rozidete tak by zostal na ulici? Máš to dobre premyslené, ty nič nestratís, ale on áno. A vidím ze to tu nikomu odrazu nevadí. Ale keby to bolo opačne, tak by odpovede boli hneď iné.

autor
25. máj 2026
@anonym_8703db

@anonym_autor takže tvoj muž býva takpovediac u teba, v tvojom byte? A keď sa rozidete tak by zostal na ulici? Máš to dobre premyslené, ty nič nestratís, ale on áno. A vidím ze to tu nikomu odrazu nevadí. Ale keby to bolo opačne, tak by odpovede boli hneď iné.

@anonym_8703db moj manzel je jedináčik, svokrovci majú veľký dvojgeneračný dom.Vratil by sa tam ak tak.Pôvodne bol návrh taky ist bývať tam, ale to som ja odmietla

autor
25. máj 2026
@anonym_8703db

@anonym_8703db a ano, mam to premyslené, mala som to premyslené uz pred manželstvom, vela sme sa o tom rozprávali, zivot moze priniesť rôzne situácie a aj dokonalý partner sa vie zrazu otočiť o 180stupnov, moze prist tragedia, moze sa stat hocico.Moja priorita bola aby som vedela v prípade hocijakej situácie s detmi fungovať a nemusela riesit ci budeme mat kde bývať

anonym_f58e96
25. máj 2026

Tak najdôležitejšie asi je, aká vysoká by bola splátka hypo. Už viete v akej výške bude hypotéka? Teda akú vam podla príjmov schvália?

anonym_15f68d
25. máj 2026
@anonym_95b03f

@anonym_15f68d ty o com tocis? 🤣 Par komentov vyssie ste byvali v Bratislave. Ale to je uplne jedno, tato strategia moze fungovat tomu, kto ma potrebu neustale sa stahovat. Bez hypoteky sa da byvat aj inak, nemusis neustale nieco predavat 🙂 A poviem ti tajomstvo, mozes mat aj svoje vlastne byvanie plus dalsie na prenajom a teraz sa dobre drz - obe bez hypoteky a nie ze z prenajmu platis hypo. Len treba dobre premyslat a “netocit” nehnutelnosti bezhlavo.

@anonym_95b03f
Kazdy sme iny nas to bavilo my byvame na niekolkych miestach zalezi od sezony a Bratislava je tiez jedno znich deti su uz dospele plus HO.

autor
25. máj 2026
@anonym_f58e96

Tak najdôležitejšie asi je, aká vysoká by bola splátka hypo. Už viete v akej výške bude hypotéka? Teda akú vam podla príjmov schvália?

@anonym_f58e96 nie, vobec sme to este neriešili až takto, len sa o tom doma rozprávame a rozmýšľame ci skusit ist do toho alebo nie.

gab1sol
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_f58e96 nie, vobec sme to este neriešili až takto, len sa o tom doma rozprávame a rozmýšľame ci skusit ist do toho alebo nie.

@anonym_autor na internete majú banky hypotekárne kalkulačky. Pokojne môžete zájsť do banky a dať si urobiť prepočet. A možno zistite, že vám hypotéka nevychádza a možno naopak, že to v pohode zvládnete a budete pokojne spávať. A možno, keď vám povedia, čo všetko to obnáša vo vašom prípade, tak vás to odradí. Alebo naopak, ešte viac vás to podporí vo vašom rozhodnutí.

autor
Autor odpoveď zmazal
gab1sol
25. máj 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor pre ten prvotný prepočet môžete ísť pokojne aj do inej banky. Vôbec nemusíte ísť rovno k bratrancovi. Dajte si urobiť u konkurencie prepočet, nechajte tomu trochu času, premyslite si to… A ak sa rozhodnete a pôjdete k bratrancovi, aspoň už budete cca vedieť, čo môžete očakávať a budete vedieť porovnať ponuky.

Strana
z2