icon

Bývame v nájme. Môže majiteľ robiť obhliadky bytu?

Včera o 20:51

Ahojte 🙂

Bývame v byte v nájme, majiteľ ho chce predať na jar. Dal nám 3 mesiace výpovednú lehotu. To je ok. Ale už teraz chce chodiť s realiťakom a záujemcami pozerať. Chce aby sme vždy pripravili byt na obhliadku. Realitak chce robiť video a aby všetky naše veci boli preč vtedy. Je toto ok? Lebo podľa mňa na to nemá právo keďže platíme nájom stále. Máme všetko v byte ktorý naplno užívame. Neviem si predstaviť každý týždeň teraz pripraviť byt na obhliadku. Ako postupovať? Ďakujem 🙂

anonym_e58d21
Včera o 23:02

znama prenajima cca 5 bytov uz roky. zrovna sme mali debatu na tuto temu.
vravela, ze vzdy ma v kazdej zmluve podmienku, ze ma pravo robit obhliadky.
doteraz jej to kazdy podpisal a byty ma stale obsadene. takze asi az taka “zvlastnost” to nie je..

autor
Včera o 23:05
@anonym_e58d21

znama prenajima cca 5 bytov uz roky. zrovna sme mali debatu na tuto temu.
vravela, ze vzdy ma v kazdej zmluve podmienku, ze ma pravo robit obhliadky.
doteraz jej to kazdy podpisal a byty ma stale obsadene. takze asi az taka “zvlastnost” to nie je..

@anonym_e58d21 ok ak by som dal ja výpoveď a išiel preč je mi jasné že by som to musel strpieť ale byt predáva majiteľ a v zmluve to nemáme

anonym_e58d21
Včera o 23:12
@anonym_autor

@anonym_e58d21 ok ak by som dal ja výpoveď a išiel preč je mi jasné že by som to musel strpieť ale byt predáva majiteľ a v zmluve to nemáme

@anonym_autor rozumiem ti. spomenula som to len preto, ze to asi nie je nic nezvykle. ona mi to z pohladu prenajimatela vysvetlovala tym, ze nemoze s novym najomnikom cakat az sa byt vyprazdni. chce predist tomu, ze byt bude musiet platit sama ktovieako dlho.

gemerka17
Včera o 23:15
@anonym_autor

@anonym_autor nič sa ti nestane, ked byt pripravíte na video. Schovať osobne veci. Skrine by som nevypratavala. Bežne sa dava do zmluvy, ze majiteľ ma pravo na obhliadky so záujemcami, aspoň posledný mesiac. Aby ťa nerusili a by nemuseli zakaždým chystať ako tak byt, dohodneme sa viacero obhliadoch po sebe. Ty by si vtedy v byte byť nemal, je to neprijemne pre všetky strany. Neboj sa nikto ti nič nevezme, ak je majiteľ a realitak normálny, da ti na veci pozor. Nie raz sme takto boli na obhliadke bytu. Normálny ľudia sa dohodnú, nerobte si napriek.

betulinka1
Včera o 23:40

@anonym_autor ved nech si spracuje to video firmou, ktora mu tie skrine z toho priestoru da prec. Slusne by som majiteľovi povedala. Ze urcite sa nebudes balit a presuvat skrine, ked sa to da vyriesit takto. Okrem toho, ked je to pekne zariadené, útulnejšie pôsobí zariadený byt. Nam napriklad realitak povedal, bola prázdna spálňa, aby sme tam pri fotkach dali postel. Ze to bude krajsie aj pri obhliadkach. Davali sme byt do najmu. Bola tam jedna skrina po starom nájomcovi a na videu nebola. Takze to ide. Nepresuvali sme ju.

sisaka
Včera o 23:41

Podľa mňa mať upratany byt je normálne a keby som sa mala sťahovať, tak osobné veci vyložené po byte by som koli Prehliadkam odložila do skríň.
My prenajimame 2 byty a nájomcov vždy starostlivo vyberáme a vyslovene sa vyhýbame konfliktným typom.
Keď ideme fotiť, ľudia si automaticky spracú osobné veci a prehliadky robíme po dohode. Zatiaľ s tým nikto nemal problém 🤷‍♀️
Treba sa rozumne dohodnúť a nie si robiť napriek, neviem ako na Slovensku, ale tu sa nájomníkom dávajú referencie, asi nikto nechce aby potenciálny prenajímateľ sa o nich dozvedel, že majú problém udržovať poriadok v byte a je problém pri ukončovaní nájomnej zmluvy…

anonym_9b26b2
Dnes o 00:10
@sisaka

Podľa mňa mať upratany byt je normálne a keby som sa mala sťahovať, tak osobné veci vyložené po byte by som koli Prehliadkam odložila do skríň.
My prenajimame 2 byty a nájomcov vždy starostlivo vyberáme a vyslovene sa vyhýbame konfliktným typom.
Keď ideme fotiť, ľudia si automaticky spracú osobné veci a prehliadky robíme po dohode. Zatiaľ s tým nikto nemal problém 🤷‍♀️
Treba sa rozumne dohodnúť a nie si robiť napriek, neviem ako na Slovensku, ale tu sa nájomníkom dávajú referencie, asi nikto nechce aby potenciálny prenajímateľ sa o nich dozvedel, že majú problém udržovať poriadok v byte a je problém pri ukončovaní nájomnej zmluvy…

@sisaka
To je blbost davat byt na predaj na internet ako je, AI za minutu navnadi ako by mohol vyzerat

sisaka
Dnes o 00:11
@anonym_9b26b2

@sisaka
To je blbost davat byt na predaj na internet ako je, AI za minutu navnadi ako by mohol vyzerat

@anonym_9b26b2 nerozumiem, ale nevadí.

anonym_96d1ef
Dnes o 00:53
@sisaka

@anonym_9b26b2 nerozumiem, ale nevadí.

@sisaka
Spravis to iste sko agenti robia s novymi este nedokoncenemi, predavat prazdny byt, AI to vyrobi len si povedz styl alebo daj si to vyrobit v Cine vsak sme v 2026

anonym_419db7
Dnes o 06:49

Keď sme boli s mužom v nájme, tak sa stalo ti isté. My sme ale tie veci z poličiek dali do škatúľ 🙂 upratali kvôli videu naozaj dôkladne, nejako sme v Tom nevideli problém. Skrine a ich obsah nikoho nezaujímal. A jasne že kvety a periny a uteráky a také sprostosti, ktoré má doma každý, to sme nechali, realitacka to ešte naaranzovala.

Môžeš sa odvolávať na zmluvu, obhanat právnikmi, ale reálne čo z toho budeš mať? Odídeš tak či tak. Tebe by sa páčilo, keby ti niekto tvrdohlavo bránil v predaji?

autor
Dnes o 07:18

No ak by som mal byt a dával ho do nájmu tak by som určite počkal kým ľudia z neho odídu ktorých tam mám , mňa by ani nenapadlo predávať kým tam mám ľudí čo mi platia. Ale ok. Zaujímavé názory. My cez týždeň pracujeme. Partnerka má home office kedy volá takže počas toho nemôže určite a víkendy nie sme doma lebo športovujeme.

autor
Dnes o 07:21

Ja by som proste predával tak že počkám kým odídu ľudia a potom by som si vo svojom byte už samozrejme robil čo chcem ale ja chápem nájom tak že kým sa platí a mám tam ľudí tak je to ich domov a ja som sa na ten čas zriekol práva užívať to.

draik
Dnes o 07:42

Nie ste povinní pripraviť byt tak, ako keby ste tam nebývali. Obhliadky ako také sú ok.

simona20201309
Dnes o 07:54
@anonym_autor

@beata_k máme 3 mesiace na vysťahovanie a platíme nie málo za nájom príde mi že máme nárok mať veci v byte v stave v akom sa bežne užíva byt

@anonym_autor do akých krabic máš baliť veci? Nemate skrine? Som si istá ze to prekrucas. Majiteľ chce aby ste udržiavali poriadok, pretože pri predaji bytu sú obhliadky úplne bežné, niekedy aj 5x za deň. Normálny realitak sa bude snažiť naplánovať obhliadky tak, aby k vám nechodil každý jeden deň. Stačí upratať, odložiť veci do skríň.
Zrejme mate kopu haraburd keď spomenul krabice. Pozri sa na to z jeho pohľadu- snaží sa predať byt. Ako ho môže predať keď tam mate bordel?

simona20201309
Dnes o 07:58
@anonym_autor

Ja by som proste predával tak že počkám kým odídu ľudia a potom by som si vo svojom byte už samozrejme robil čo chcem ale ja chápem nájom tak že kým sa platí a mám tam ľudí tak je to ich domov a ja som sa na ten čas zriekol práva užívať to.

@anonym_autor prečo by mal stratiť mesačný príjem z bytu?

autor
Dnes o 07:59
@simona20201309

@anonym_autor do akých krabic máš baliť veci? Nemate skrine? Som si istá ze to prekrucas. Majiteľ chce aby ste udržiavali poriadok, pretože pri predaji bytu sú obhliadky úplne bežné, niekedy aj 5x za deň. Normálny realitak sa bude snažiť naplánovať obhliadky tak, aby k vám nechodil každý jeden deň. Stačí upratať, odložiť veci do skríň.
Zrejme mate kopu haraburd keď spomenul krabice. Pozri sa na to z jeho pohľadu- snaží sa predať byt. Ako ho môže predať keď tam mate bordel?

@simona20201309 neviem do akých asi si ich chce doniesť, povedal že príde a vezme aj otca aby všetko zvládli. Nemáme bordel normálne žijeme......

autor
Dnes o 08:01
@simona20201309

@simona20201309 tak lebo on sa teraz zo dňa na deň rozhodol predať, tak by som to bral ako samozrejmosť, nemôžem mať aj nájom aj rušiť ľudí v byte lebo teraz som sa rozhodol že predávam veď to je predsa problém majiteľa, my už 5 rokov riadne platíme nájom, nebol s nami jediný problém

anonym_f7895e
Dnes o 08:03
@simona20201309

@simona20201309 preco by mal obtazovat platiacich klientov? Len preto, ze je nenazrany? Keby som ja nieco take pozadovala, tak by som im odpustila cast najomneho za narusanie chodu a sukromia, na ktore maju pravo.

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
Dnes o 09:05
@anonym_autor

@simona20201309 tak lebo on sa teraz zo dňa na deň rozhodol predať, tak by som to bral ako samozrejmosť, nemôžem mať aj nájom aj rušiť ľudí v byte lebo teraz som sa rozhodol že predávam veď to je predsa problém majiteľa, my už 5 rokov riadne platíme nájom, nebol s nami jediný problém

@anonym_autor jeeeejda ved on to chce len na jedno natočenie..... 🙏
Tak predsa tých veci mate veľa a všade.. ak nedokážete upratať tak ze máš všetko odložené v skriniach, tak potom sa nehnevaj, ale toto by si fakt mal pochopiť. Zapratany byť sa naozaj ťažko predáva. Možno bude stačiť tie veci vyložiť pred dcére na tých 20min. A aj keď platíte, stále je to jeho byt, takže keď ho chce predať tak asi ho nepredá len na základe fotiek. Je to úplne bežné keď sa predáva byť, tak obhliadky sú aj s nájomníkmi na gauči.

autor
Dnes o 09:35
@simona20201309

Tak predsa tých veci mate veľa a všade.. ak nedokážete upratať tak ze máš všetko odložené v skriniach, tak potom sa nehnevaj, ale toto by si fakt mal pochopiť. Zapratany byť sa naozaj ťažko predáva. Možno bude stačiť tie veci vyložiť pred dcére na tých 20min. A aj keď platíte, stále je to jeho byt, takže keď ho chce predať tak asi ho nepredá len na základe fotiek. Je to úplne bežné keď sa predáva byť, tak obhliadky sú aj s nájomníkmi na gauči.

@simona20201309 chcú chodiť potom raz týždenne so záujemcami

anonym_d6d2dd
Dnes o 11:07

Bože, bývanie v cudzom ti nevadí, a jedno video (nie tvojho majetku) ti vadí? Nechápem

anonym_d6d2dd
Dnes o 11:13
@anonym_9b26b2

@sisaka

@anonym_9b26b2 kupovala som niekoľko bytov. V živote by som neprišla pozrieť byt, ktorý by nemal reálne fotky. To by pre mňa znamenalo, že ten byt je niečo príšerné preto musí mať fotky cez AI

anonym_3e5d46
Dnes o 11:14

To je taky probkem sa dohodnu jeden den, byt upratat, upravit a nafotit/ video?
Rozumni ludia sa dohodnu v pohode.

snowflakenel
Dnes o 11:15
@anonym_autor

@simona20201309 chcú chodiť potom raz týždenne so záujemcami

@anonym_autor neboj sa, zas tolko zaujemcov nebude, aby Vam chodili zas nejak casto.

anonym_96d1ef
Dnes o 11:48
@simona20201309

@simona20201309
Nastastie prenajiman vonku vase nazory su stale ako za komunistov.

anonym_96d1ef
Dnes o 11:51
@simona20201309

@simona20201309
Ja sa len cudujem kolko financne negramontnych tu je a stale myslou v socializme

anonym_e58d21
Dnes o 12:34

niet nad dobre a detailne pripravenu zmluvu..
autor, to, ze si nastvany je pochopitelne.
ale ides do konfliktu, ked majitelovi hrozi financna strata. je uplne jedno, ci mu budu v pripade prazdneho bytu najblizsie mesiace chybat peniaze na dovolenku v dubaji alebo na onkoliecbu pre pribuzneho, pripadne bude mat problem s bankou pri nesplacani hypoteky. proste chce mat istotu, ze hned po tebe ubytuje noveho najomnika. asi by si ako majitel uvazoval rovnako..

anonym_20be09
Dnes o 13:02
@anonym_autor

@beata_k hľadáme ale nedá sa to za týždeň, on už bol v byte s realiťakom prvý krát doniesol výpoveď a povedal že toto chcú robiť

@anonym_autor tak sa toho isteho realitaka opytaj aj ci neriesi prenajmi,ze by si chcela rychlo odtial prec.Niekedy to vedia robit aj realitky.

akvi
Dnes o 13:23

Podľa mňa nemôže toto od teba žiadať, je to cez čiaru. Alebo nech dá úľavu na nájomnom za ochotu. Akože to, že on sa rozhodol predať neznamená, že môže žiadať niečo, čo nie je v zmluve. Môže to byť akurát tak tvoja dobrá vôľa, že vôbec umoznis realitakovi to nafotiť. Ja som si myslela, že nič horšie, ako nájomná zmluva, ktorú má moje decko v zahraničí, už neuvidím, ale takéto niečo ani tam nie je, a to sú tam také veci, že ak by nestálo ďalších 20 záujemcov v rade, tak ju neodporúčam podpísať nikomu, nie že vlastnému decku. Nech sa zmieri so stavom alebo nech príde 2 týždne pred skončením nájmu, keď už budete tak či tak baliť. A nie tri mesiace vopred. Keď byt prenajimal, nemal spravené fotky? Môjmu decku v zahraničí povedal realitak, že ak bude chcieť náhodou odísť skôr, ako je zmluva, tak že nech mu len zavolá, on to dá znova do ponuky bez toho, aby ho akokoľvek otravoval a na obhliadky sa potom dohodne.