icon

Bývanie na prvom poschodí: Výhody a nevýhody?

5. júl 2026

Ahojte, čo si myslíte o bývaní na prvom poschodí, resp. nadzemné podlažie. Môj muž o tom nechce ani počuť. Celkovo co som pozerala, ze sú byty na 1.ppschodi sa ťažšie predávajú, respektíve sú dlho v ponuke za dobré ceny. Myslím novostavby, kde sú pod bytom len rôzne prevádzky. Chceli by ste taký byt? Nemá niekto skúsenosti s takým bývaním?

Strana
z2
biba_18
5. júl 2026
@anonym_8226d7

Prvé poschodie bytu má viac nevýhod ako výhod. Vačší hluk z ulice, vačší prach z ulice, žiadny výhľad z okna. Chlad od spodu (predsa len keď pod vami máte suseda, čo kúri, tak to cítiti aj na podlahe 🙂 ). Viem že u nás na sídlisku sa aj do nejakého balkona na prvom poschodí feťák vyškriabal nejako po hromozvode (ten by na také 4-té poschodie nevyliezol).
Tieto byty sú síce cenovo lacnejšie, ale sa aj najhoršie predávajú. Výhoda je akurát tak v tom, že nemusíte čakať na výťah a prvé poschodie si vyšlapete. Ale inak nič.

@anonym_8226d7 v košiciach tak raz obťažoval nejaký mladú mamičku na 4-tom či tak nejak.. preliezol z okna na chodbe 🤷‍♀️

eeffka
5. júl 2026
@anonym_autor

Pod týmto bytom už nieje žiaden byt, iba čínska reštaurácia, preto mam z toho obavy, všimla som si, že byt je aj dosť dlho v ponuke, možno kvôli tomu vyvýšenom prizemiu

@anonym_autor v ponuke je kvoli smradu, mna natahuje len idem okolo ciny, nieto nad nou byvat

klotildabazarik
5. júl 2026

@anonym_autor vyhoda asi ziadna, mozno ze ti nafajcia sused pod oknom, inak nic nikto take byty nechce preto su v ponuke dlhšie a za nizsie ceny,

biba_18
5. júl 2026
@klotildabazarik

@anonym_autor vyhoda asi ziadna, mozno ze ti nafajcia sused pod oknom, inak nic nikto take byty nechce preto su v ponuke dlhšie a za nizsie ceny,

@klotildabazarik nikto ich nechce, lebo málokto vie, iba si myslia… 🤷‍♀️

anonym_415313
5. júl 2026

@anonym_autor vyvysene prizemie je super, ak su pod vami garaze ci pivnice, lokalita bezpecna a vyhlad prijemny, my sme tak mali s vyhladom do zahradky, z okna som mohla kontrolovat deti, zilo sa tam vyborne. Pocas studia som vsak zila v byte nad nejakou vyvarovnou, toto neodporucam. Kadejake pachy, pod oknami vecne fajcili zamestnanci a to som mala z tej strany len kuchynu, spalna nastasie bola do parku, lebo by som to nedala...

anonym_207f4d
5. júl 2026

My sme byvali na vyvysenom prizemi zhodou okolnosti tiez v Brne, podobne ako je uvedene v prvom prispevku. Byvali sme v kludnej stvrti, nedaleko lesa, okna a balkon sme mali otocene smerom k luke a lesu, cize nam tam nechodili ziadni asociali, ziadne elektricky, mali sme klud. Takze naozaj zavisi od lokality, niekde by mi prve poschodie nevadilo, niekde ano. Kazdopadne, nad restauraciou by som nebyvala nikdy.

terezmaria
Včera o 06:49

Bývame na vyvýšenom podlaží, pod nami je len obchod. Tiež som sa bála ale nakoniec som spokojná. Máme výhľad do zelene a celkovo kľud. Nikdy som nechcela bývať vysoko a vždy si vravím, že keby sa nedajbože niečo stalo a začalo horieť, tak si maximálne zlomým nohu keď vyskočím z okna či z balkónu.

anonym_8f946c
Včera o 07:21

Bývame na prvom poschodí a pod nami sú už iba pivnice. My sme už pri prerábke riešili izoláciu podlahy, takže zima nie je. Teda ak by som sedela na zemi asi je, ale inak nie.
Ja som ale veľmi spokojná, nevýhoda je asi len rýchlejšie špinave okna. Ale na všetky nevýhody som zvyknutá, keďže pochádzam z domu.
Ja mám veľmi rada nás byt a vyberali sme ho presne kvôli tomu, že je ľahko dostupný aj pri pokazenom výťahu. A ešte máme malé deti, takže sa nestresujem ani susedmi.

anonym_8f946c
Včera o 07:24
@klotildabazarik

@klotildabazarik a toto je výhoda. Viac takých ľudí a my čo vieme že tieto byty sú fajn aspoň ušetrime. 😀

windblue
Včera o 21:15

Mam taky a je to úplne v pohode. Ak je to v zateplenej bytovke, nie je to panelák a susedia nad vami nie sú kreteni, tak nie je problém. Co sa týka chodby pod, tak sú už bežne vykurovane, takže netiahne, dalo by sa pripadne spraviť podlahové vykurovanie, v byte je chladnejšie ako vo všetkých ostatných a mam to v pohode po jedných schodoch. Nevýhodou je ze ak budu susedia nad vami retardi a budú vyhadzovať alebo prasit niečo z okna, tak to mate na parapetoch, pripadne sj niekto fajčí pod otvoreným oknom tak je to nepríjemné riešiť, ale vždy to išlo a boli tk veľmi vynimocne situácie, nič pravidelne.

Strana
z2