Čo obnáša presťahovanie do Kittsee?
Ahojte,
Veľmi silne uvažujeme, že predáme nás dom na SVK a presťahujeme sa do Kittsee. Práca aj skola by nám ostali v Bratislave.
Mame už vyhliadnutu aj nehnuteľnosť.
Neviem však čo všetko od toho môžem očakávať. Google mi vyhodí iba poplatky za kúpu a podobne, toto viem.
Baby, ktoré bývate v rakúskom pohraničí alebo tam mate známych, ste tam spokojní?
Môže nastať nejaký problém?
Na čo si dať pozor?
Nesla by som Burgenland, ale NO. Burgenland sú mentalitou takí ti právi a správni Rakusania, musis vediet super po Nemecky, inak si obycajny Auslander pre nich, udávajú za neprihlasene auta, za prace na dome. NO (Wolfsthal a dalej) je pohodicka, tam sú ľudia mili, rýchlo sa dá zapadnúť, ľudia sa neudavaju ani za auta (ziju tam 10 rokov ľudia s SK SPZtkami a pod).
@anonym_autor a to chcete chodiť do prace a do školy cez hraničný priechod? To kvôli čomu tam chcete ísť, keď kvôli práci a škole budete naďalej chodiť do Ba. Koľkokrát hlásia uzavretie hranice Kittsee - Jarovce, poprípade kolónu cez 30 minút, hlavne, keď tu je sviatok a tam nie.
Preco chce niekto byvat v AT pracovat na Svk ?😳😳
@anonym_autor Auto musis prehlasit a platit zan potom ovela vacsie dane a poistky atd
A deti budu musiet na vojencinu
@martinmmartin to co je za blbost? Ze vojencina. Na to ti treba obcianstvo, ktore neziskas prestahovanim sa do at.
@martinmmartin to co je za blbost? Ze vojencina. Na to ti treba obcianstvo, ktore neziskas prestahovanim sa do at.
@guiseppinka ale syna ked tam porodis tak hej
@martinmmartin ale netrep
@martinmmartin musel by byt obcan AT a obcianstvo porodom neziska, dokonca ani legalnym dlhodobym pobytom len tak 😉
@anonym_6fa125 Preto lebo zajac, to je vec autorky.
@anonym_6fa125 Preto lebo zajac, to je vec autorky.
@alica110 a tebe niekto zjedol ranajky ? Normalne som sa pytala ty🐓
@anonym_6fa125 Sliepka je aspoň užitočná narozdiel od teba 😅
@alica110 Pfuh, velmi nestastna osoba musis byt 😨
Prajem aspon pekny den ….
autorka, ake mas dovody ist na zahranice?
- mate peniaze na RD ? lebo ak ste v AT nepracovali, nemas narok na gemeinde byt, tam je podmienka byt byvat v AT alebo pracovat
- viete aspon jeden nemecky?
- deti chces dat do AT skolky / skoly? napr. v Kittsee stoja obedy 6 euro/ skola mas obed s druzinou 300 euro
- poistka na auto, cestna dan, zakonne poistenie je niekolko nasobne viac ako na SR
- energie- teplo, plyn, elektrina su neskutocne palky
- v neposlednom rade, ked bola korona, citila som sa ako nakazena museli sme sa dat ockovat ( mnohi proti svojej voli) a boli neskutocne kolony
nastuduj si co vsetko obnasa zivot v pohranici/ v kittsee
kludne sa pytaj, byvam tu, odpoviem
autorka, ake mas dovody ist na zahranice?
- mate peniaze na RD ? lebo ak ste v AT nepracovali, nemas narok na gemeinde byt, tam je podmienka byt byvat v AT alebo pracovat
- viete aspon jeden nemecky?
- deti chces dat do AT skolky / skoly? napr. v Kittsee stoja obedy 6 euro/ skola mas obed s druzinou 300 euro
- poistka na auto, cestna dan, zakonne poistenie je niekolko nasobne viac ako na SR
- energie- teplo, plyn, elektrina su neskutocne palky
- v neposlednom rade, ked bola korona, citila som sa ako nakazena museli sme sa dat ockovat ( mnohi proti svojej voli) a boli neskutocne kolony
nastuduj si co vsetko obnasa zivot v pohranici/ v kittsee
kludne sa pytaj, byvam tu, odpoviem
@anonym_172942 veľká vďaka za recenziu. Súrne potrebujeme riešiť bývanie a keď som pozerala nehnutelnosti v BA alebo satelitoch, tie sú ceny len o niečo malo vyššie.
Vždy ma lákalo bývať tam páči sa mi ta oblast.
A v zásade celý vývoj geopoliteckej situácie ma vedie k tomu, že je asi lepšie byť za hranicou.
Nemienim tam využívať ani školstvo a pod. Ide mi len čisto o bývanie. Všetky ostatné veci by som si ponechala na SVK.
Nemecký vie manzel tak, že sa dorozumie. Nie však excelentne. Myslíš, že je to veľký problém?
Skôr sa pozastavujem nad otázkou dani- co môj príjem z SVK? Budem musieť byt nejako dodanena v rakusku?
My uvažujeme tiež nad bývaním v at. Nie kittsee, ale niekde pod kopcami, edestal apod.
Kým by sme to zrealizovali (postavili dom), deti by sme už mali po maturite, takže školstvo by sme využili max univerzitu vo Viedni a tam chodí pomerne dosť Slovákov.
Dochádzať denne na ôsmu nemusíme, takže zápchy až tak neriešim.
Čoho sa bojím, že tam je ten život fakt drahší, čo by sme ešte prežili, skôr mentalita domácich. Udávanie za všetko apod. Nechystám sa porušovať zákony a nariadenia, ale človek ich všetky nepozná, tak sa asi stane občas niečo, čo nie je úplne v súlade
@anonym_172942 veľká vďaka za recenziu. Súrne potrebujeme riešiť bývanie a keď som pozerala nehnutelnosti v BA alebo satelitoch, tie sú ceny len o niečo malo vyššie.
A v zásade celý vývoj geopoliteckej situácie ma vedie k tomu, že je asi lepšie byť za hranicou.
Nemienim tam využívať ani školstvo a pod. Ide mi len čisto o bývanie. Všetky ostatné veci by som si ponechala na SVK.
Nemecký vie manzel tak, že sa dorozumie. Nie však excelentne. Myslíš, že je to veľký problém?
Skôr sa pozastavujem nad otázkou dani- co môj príjem z SVK? Budem musieť byt nejako dodanena v rakusku?
@anonym_autor
staci sa dorozumiet. hlavne je dobre aspon mat ozaj zaklady aby si vedela komunikovat ako tak. ak ti ide cisto o byvanie, jasne, ze tie ceny su isto porovnatelne dokonca aj mensie nez v nenazranej Bratislave, sledujem reality od 2018 takze viem ...pri tomto ziskate TP, to znamena, ze mozes mat na deti potom Familienbeihilfe, co su RP , takze je to k dobru, peniaz. mne dorovnajau cca 160 euro na dieta. Treba pocitas s nakladmi vyssimi na Elektrina teplo, voda stocne, vsetky sluzby su v AT o dost drahsie, pri kupe nehnutellnosti ide cca 3 % Realitnemu maklerovi a takisto teraz uz si nepamatam kolko z kupnej ceny,aha nasla som
Z kúpnej ceny na zmluve:
3,5% daň z kúpy nehnuteľnosti
1,1% zápis do katastra nehnuteľností
3% provízia RK
cca 2% notár
takze ano to je cca 10% z kupnej ceny navyse.
to znamena pri 300 000 este navyse 30 000
aby si vedela.
My uvažujeme tiež nad bývaním v at. Nie kittsee, ale niekde pod kopcami, edestal apod.
Kým by sme to zrealizovali (postavili dom), deti by sme už mali po maturite, takže školstvo by sme využili max univerzitu vo Viedni a tam chodí pomerne dosť Slovákov.
Dochádzať denne na ôsmu nemusíme, takže zápchy až tak neriešim.
Čoho sa bojím, že tam je ten život fakt drahší, čo by sme ešte prežili, skôr mentalita domácich. Udávanie za všetko apod. Nechystám sa porušovať zákony a nariadenia, ale človek ich všetky nepozná, tak sa asi stane občas niečo, čo nie je úplne v súlade
@anonym_4babfa zivot je tu isto kvalitnejsi, aj ked niektori Slovaci si myslia, ze ked ziju za hranicami, kakaju zlate kovienka. Zial.
@anonym_autor prijem sa oficialne zdanuje az ked mas HO na rakuskej IP.
@martinmmartin nie. Iba amerika dava obcianstvo pri narodeni... ps: mam syna a ma svk obcianstvo
@martinmmartin nie. Iba amerika dava obcianstvo pri narodeni... ps: mam syna a ma svk obcianstvo
@guiseppinka tiez som o tom nikdy nepocula, co pise pan Martin martin😅
@anonym_autor ale vieš, že hypo na dom v zahraničí nedostaneš
@anonym_67ea1e toto uz neviem, good point. Ja som HYPO zatial neskusala.
@anonym_67ea1e hypo mam zistené, že dávajú v rakúskej banke - príjmy z SVK by sa mali posudzovať rovnako, takže toto by mohlo byt OK. Jedine áno, tie poplatky za kataster atd. sú násobne vyššie ako u nás.
@anonym_67ea1e hypo mam zistené, že dávajú v rakúskej banke - príjmy z SVK by sa mali posudzovať rovnako, takže toto by mohlo byt OK. Jedine áno, tie poplatky za kataster atd. sú násobne vyššie ako u nás.
@anonym_autor ano su. pozeras realitky?
@anonym_67ea1e dostaneš. Tak isto, ako zahraniční, zarábajúci v eurách dostanú na Slovensku
@anonym_autor ak pracujes pre sk firmu, home office za hranicami ti nebude umozneny
@anonym_autor Auto musis prehlasit a platit zan potom ovela vacsie dane a poistky atd
@martinmmartin nemusia na vojencinu, nakolko nemaju rakuske obcianstvo. Nemozes sluzit inemu statu bez obcianstva na zaklade pobytu. Meldenzettel nie je opravnenie k zmene obcianstva, na to maju deti narok po 5-7 rokoch myslim. Nemaju tam navyse Takto iba ubytovani ani poistenie ( nevznika narok) a tiez nemaju bez skoly tm v podstate nic, co by ovplyvnilo ich vztah k Rakusku.
@anonym_6fa125 je to bezne, kde by si bez c1 mala napr adekvatnu pracu v danej oblasti? Vies kolko trva Anerkennung? A potom najst job? To znamena ist kazdy den 1,5 hod do Wien ( Lebo co ked mas firmu na Nussdorf) a naspat, ked mozes but bez tejto strapacie za 15 min v praci ( ak robia napr hned v Petrzke). Tam medzitym nic neni, po Bruck tam skapal pes. V Hainburg ma myslim Pfizer nieco. Ale to su specificke oblasti skrz pozicie.
@anonym_autor ak pracujes pre sk firmu, home office za hranicami ti nebude umozneny
@anonym_952783 preco? aj ked bude platit Dan?