icon

Čo robiť pri nedoplatku od prenajímateľa?

8. sep 2026

Potrebovala by som od niekoho kto sa rozumie do tychto veci pomoc. Prišiel mi od prenajimateľa nedoplatok, ktorý mi nejak nesedi.

zic
8. sep 2026

@anonym_autor malo by sa to dat vyratat uplne presne... opisany stav meraca / meracov pri nastahovani minus stav meraca / meracov pri vyuctovani... elektrarne / plynarne / vodarne pisu vo vyuctovani aj jednotkovu cenu (ktora sa pocas roka / obdobia moze menit, takze vzdy jednoduchou nasobilkou je nutne vypocitat
1, kolko jednotiek sa minulo x cena = vysledna suma na zaplatenie
2, kolko sa zaplatilo na preddavkoch (v najomnej zmluve)
To sa odpocita od sumy na zaplatenie a vysledok je preplatok / nedoplatok.

autor
8. sep 2026
@zic

@anonym_autor malo by sa to dat vyratat uplne presne... opisany stav meraca / meracov pri nastahovani minus stav meraca / meracov pri vyuctovani... elektrarne / plynarne / vodarne pisu vo vyuctovani aj jednotkovu cenu (ktora sa pocas roka / obdobia moze menit, takze vzdy jednoduchou nasobilkou je nutne vypocitat
1, kolko jednotiek sa minulo x cena = vysledna suma na zaplatenie
2, kolko sa zaplatilo na preddavkoch (v najomnej zmluve)
To sa odpocita od sumy na zaplatenie a vysledok je preplatok / nedoplatok.

@zic mohla by som vam poslať do správy? k meračom už sa nedostanem nahaňa nas s tym teraz a už tam su novy najomcovia

zic
8. sep 2026
@anonym_autor

@zic mohla by som vam poslať do správy? k meračom už sa nedostanem nahaňa nas s tym teraz a už tam su novy najomcovia

@anonym_autor no ved zacierni mena a hod to sem... ale teda mali ste merace odfotit / odpisat pri nastahovani a vystahovani... ak nemate stav pred a po, tak sa bude tazko cokolvek vypocitavat...

anonym_2f8bcf
8. sep 2026

Minule tu niektore pisali ze pravidelna kontrola meracov je blbost a teraz toto je ukazkovy priklad preco nie minimalne pri prichode a odchode z najmu, keby ste to odfotili hned viete, na com ste. Bez meracov sa to bude tazko dokazovat kolko ste realne minuli a ci to prenajimatel pyta opravnene alebo na prilepsenie do vrecka.

anonym_2855dd
8. sep 2026

Už začínam chápať, prečo sa v ČR vždy prepisuje elektrina a plyn na nájomníka. U nás niekto nevie spraviť ani tú najtrivialnejsiu vec, ako odpísať stav meračov pred a po. 🙄🤔

muchotrafka298
8. sep 2026

Pokial nemas odfotene merace pri nastahovani a odstahovani, tak Ti neostava ine, len zaplatit. Kedze nevies, kolko si realne minula. Toto je velka chyba, ze ludia tie merace neodfotia a nedaju stavy podpisat prenajimatelovi.

martinka13
8. sep 2026

Vždy sa odpisujú (fotia) merače pri začatí a ukončení nájmu . Ak to nemáš, bude to náročné.

zic
8. sep 2026
@muchotrafka298

Pokial nemas odfotene merace pri nastahovani a odstahovani, tak Ti neostava ine, len zaplatit. Kedze nevies, kolko si realne minula. Toto je velka chyba, ze ludia tie merace neodfotia a nedaju stavy podpisat prenajimatelovi.

@anonym_2f8bcf
@anonym_2855dd
@muchotrafka298
Ono je to "zle" na oboch stranach... prenajimatelia flakaju preberacie protokoly (ci z nevedomosti, pohodlnosti alebo zamerne)... najomnici mozno nevedia (ak su mladi) ako to chodi...
Tak isto zle nastavene predpisy (zakonite vysoke nedoplatky potom)...
proste "cele zle"

anonym_2002c7
8. sep 2026

No dalsia vec je, sami prenajimatelia sa nevedia vysomarit z vyuctovani, co to tam znamena a neovplyvnia tie koeficienty, ceny, ani sposob vypoctu, aj keby bolo vyuctovanie nespravne urobene spravcom. Jedine zaplatit.

katkaseiner
8. sep 2026
@anonym_2855dd

Už začínam chápať, prečo sa v ČR vždy prepisuje elektrina a plyn na nájomníka. U nás niekto nevie spraviť ani tú najtrivialnejsiu vec, ako odpísať stav meračov pred a po. 🙄🤔

@anonym_2855dd a ako riesia v CR situaciu ked najomnik prestane platit, odide z bytu? Odpoja elektrinu a plyn?

anonym_2855dd
8. sep 2026
@katkaseiner

@anonym_2855dd a ako riesia v CR situaciu ked najomnik prestane platit, odide z bytu? Odpoja elektrinu a plyn?

@katkaseiner ved prave pointa je, ze elektrarne budu vymahat dlh od najomnika, nie od majitela bytu a majitel bytu ked vyhodi najomnika, prehlasuje elektrinu automaticky na seba alebo na dalsieho najomnika.. A je otazne, ci potom neplatica elektrarne niekde este prihlasia, kedze bude mat vedeny dlh u nich. Takto sa da pekne bojovat voci tym, co zneuzivali system.

katkaseiner
8. sep 2026
@anonym_2855dd

@katkaseiner ved prave pointa je, ze elektrarne budu vymahat dlh od najomnika, nie od majitela bytu a majitel bytu ked vyhodi najomnika, prehlasuje elektrinu automaticky na seba alebo na dalsieho najomnika.. A je otazne, ci potom neplatica elektrarne niekde este prihlasia, kedze bude mat vedeny dlh u nich. Takto sa da pekne bojovat voci tym, co zneuzivali system.

@anonym_2855dd no ja neviem, tu cloveka odpoja a neriesia ci je majitel alebo najomnik

anonym_0ede51
8. sep 2026
@anonym_2855dd

@anonym_2855dd energetická spoločnosť zašle výzvu na zaplatenie a upozornenie na odpojenie, následný krok pri nezaplatení je odpojenie. Pripojenie potom stojí poplatok, nie nízky. Platí ho ten, kto chce el. energiu opätovne pripojiť.

anonym_2855dd
8. sep 2026
@katkaseiner

@anonym_2855dd no ja neviem, tu cloveka odpoja a neriesia ci je majitel alebo najomnik

@katkaseiner tak Česi majú evidentne iné pravidlá. Vždy v každom podnájme sa prepisuje elektrina a plyn na nájomcu.

anonym_2855dd
8. sep 2026
@anonym_0ede51

@anonym_2855dd energetická spoločnosť zašle výzvu na zaplatenie a upozornenie na odpojenie, následný krok pri nezaplatení je odpojenie. Pripojenie potom stojí poplatok, nie nízky. Platí ho ten, kto chce el. energiu opätovne pripojiť.

@katkaseiner
@anonym_0ede51 opytala som sa AI, ako to je, tak aj u nas je to vraj tak, ako v CR. Dlh má ten, na koho je napisana elektina a ak najomnik neplati a odpoja ho, tak dlh vymahaju od neho, nie od majitela. Ten sa vie bez problemov znova pripojit. Poplatok je 30-60 eur. Ten si majitel stiahne z depozitu.

katkaseiner
9. sep 2026
@anonym_2855dd

@katkaseiner
@anonym_0ede51 opytala som sa AI, ako to je, tak aj u nas je to vraj tak, ako v CR. Dlh má ten, na koho je napisana elektina a ak najomnik neplati a odpoja ho, tak dlh vymahaju od neho, nie od majitela. Ten sa vie bez problemov znova pripojit. Poplatok je 30-60 eur. Ten si majitel stiahne z depozitu.

@anonym_2855dd nehadam sa, fakt nemam skusenost, ale za mna je to dost komplikovane - myslim to vymahanie. Takto viem ze ucty su vzdy vyplatene, pretoze ich platim ja, od najomnika mi prichadza najomne mesiac predom. Ak by nezaplatil, napomeniem ho a tiez nezaplati, mam depozit 2 najomnych v rukach... Nakolko som od nehnutelnosti 15 km, v pripade odpojenia a pripojenia su to pre mna navyse naklady aj na dopravu, a casovy vypadok este ani nepocitam...

akvi
9. sep 2026
@katkaseiner

@anonym_2855dd nehadam sa, fakt nemam skusenost, ale za mna je to dost komplikovane - myslim to vymahanie. Takto viem ze ucty su vzdy vyplatene, pretoze ich platim ja, od najomnika mi prichadza najomne mesiac predom. Ak by nezaplatil, napomeniem ho a tiez nezaplati, mam depozit 2 najomnych v rukach... Nakolko som od nehnutelnosti 15 km, v pripade odpojenia a pripojenia su to pre mna navyse naklady aj na dopravu, a casovy vypadok este ani nepocitam...

@katkaseiner no práve to vymáhanie je na tom jednoduché, pretože ty nič nevymahas, to spravia elektrárne, plynarne. V ČR to už majú dobre zabehnuté, aj to prihlasovanie a odhlasovanie, u nás je to možno komplikované, lebo u nás veľa vecí nefunguje, ako by malo. Ja mám v ČR dieťa, takže viem, ako to tam chodí, aj syn skonštatoval, že v ČR čo sa týka úradných vybavovaciek, tak všetko funguje oveľa pružnejšie, väčšinu vecí vybavis online, všade sa dovolas, nie ako tu, že človek strávi tri dni volaním na zákaznícku linku aby zistil, že tam aj tak musí ísť osobne.