Môže prenajímateľ mať kľúče od prenajatého bytu?
Nedávno som sa nasťahovala do prenajatého bytu a prenajímateľ mi povedal, že si necháva jedny kľúče pre prípad havárie alebo nejakej mimoriadnej situácie. Na jednej strane tomu rozumiem, na druhej sa necítim úplne komfortne pri predstave, že má niekto prístup do bytu, za ktorý platím nájom.
Je to bežná prax? Ako to máte vyriešené vy? Necháva si prenajímateľ náhradné kľúče, alebo ich máte všetky len vy? Ďakujem každému za názor ❤
@anonym_autor Samozrejme, že mám kľúče a aj kartu, podľa ktorej sa dajú vyhotoviť ďalšie. Nájomník má jednu kópiu. Veď je to môj byt. Ako ťa takáto sprostá otázka vôbec napadla?
aj ja ako majitel mam kluče a už sa zišli ked sa vytapal sused a nik na byte nebol a ani sa nevedel hneď dotrepať
Samozrejme, ze ma prenajimatel kluce pre pripad havarii. Je to jeho byt. Nam sa napr. uz viac raz zisli, ze sa najomcovia vymkli, tak som im bola otvorit. Ano, su na to klucove sluzby, ale za to sa plati. Ano, su na to poistky, ale stale je jednoduchsie, ked ja dobehnem.
🤣🤦♀️ samozrejme, ze majitel bytu ma a aj bude mat kluce od svojho bytu. A je vysoko pravdepodobne, ze aj v najomnej zmluve je uvedene, ze moze do bytu vkrocit v pripade akutnych havarijnych situacii. Asi si ani poriadne necitas zmluvu
Ved je to majitel, tak snad je jasne, ze ma kluce od vlastneho bytu. Ziadny seriozny prenajimatel Ti nebude chodit lasovat do bytu kedy sa mu zachce. Vstupuje len v dohodnutom case a pri vynimocnych situaciach, napr. vytopenie a pod.
@anonym_autor samozrejme, že prenajímateľ = majiteľ, má kľúče. Aj v nájomnej zmluve to je napísané, Nájomník, nesmie ani vymeniť zámok bez súhlasu majiteľa.
@anonym_autor aj v hotely si vlastne prenajímaš izbu a vôbec nikoho ani nenapadne sa pýtať, či má len tá osoba v izbe kľúče od tej izby. Si v cudzom byte, možno tam budeš 3 mesiace zbalíš sa a ideš preč. Samozrejme, že má kľúč.
Samozrejme že mám kľúče . Nikdy neprídem bez vopred ohlásenia, nechodím im tam šmátrať.
Min.rok sa stalo že boli na dovolenke a sused nad nimi vytopil všetkých pod ním. Kto tam išiel ? No ja. Oni by asi ťažko len tak prileteli z Egypta.
Kľúč mať môže, je to bežná prax, aj keď v šedej zóne zákona. Kľúč však smie použiť jedine v havarijnej situácii, nie na "návštevu" alebo kontrolu bytu.
Táto otázka sa tu opakuje pravidelne. Je to JEHO byt, nie tvoj. A je úplne prirodzené, že má kľúče od svojho majetku.
@anonym_autor nemozes pustit do svojho draheho majetku cudzich ludi drevo rubat. To je cena za to ze nemas na svoje byvanie. A moze chodit na ohlasene kontroly..
Kľúč mať môže, je to bežná prax, aj keď v šedej zóne zákona. Kľúč však smie použiť jedine v havarijnej situácii, nie na "návštevu" alebo kontrolu bytu.
@vroni Aká šedá zóna? Je to úplne v súlade so slovenskými zákonmi. Majiteľ prenajíma svoj byt v osobnom vlastníctve, má zaňo plnú zodpovednosť a prenájom nie je nárokovateľný, čiže ak sa niekomu nepáčia podmienky prenájmu, môže ísť inde.
@anonym_autor Je to nas byt. Takze kluce mame aj my. Ale nikdy nechodime do bytu bez vedomia najomnikov.
@vroni
Jeden moron sa pyta a druhy co nevlasni nic odpoveda -seda zona
Že šedá zóna 🤦🏻♀️. Už som počula všetko.
@vroni Šedá zóna? Vždy a všade má prenajímateľ kľúče, dokonca aj v obchode sme museli jeden kľúč odovzdať majiteľovi budovy.
Vytápali nás susedia najomníci zhora,dobehol to riesiť majitel bytu,oni neboli doma.
Vies, ty si byt prenajimas, nekupujes ho. Ked ho kupis, mozes vymenit zamok.
To je trochu inak :
kluce majitel mat moze, ale nesmie tam chodit bez tvojho suhlasu, aj ked je to jeho byt. Vynimka su havarijne situacie. Bezne kontroly robit moze, ak ti ich vopred avizuje.
Pre zaujimavost si mozes instalovat tichy alarm na otvorenie dveri, ktory ti posle sms / notifikaciu na mobil, pripadne kameru s tou istou funkciu do chodby.
V prenajatom byte platí, že majiteľ nesmie vstúpiť do bytu kedykoľvek sa mu zachce, pretože podpisom nájomnej zmluvy na vás prevádza právo na užívanie bytu a ochranu obydlia.
Ta ochrana obydlia je dolezita, to je aj dovod, preco je tazke zburat nelegalne postavene chatrce na cudzom pozemku.
Jasné že máme kluče ale do bytu bez vedomia podnajomnikov nechodíme
dokonca ja asi ani kluce neberiem ked idem k nim niečo riešiť
ak máš obavu že tam bude chodiť daj si tam ,,pasce ,, aby si vedela či tam bol niekto
kamoška takto zistila že k nej chodila majitelka a jedla jej jedlo a použivala jej veci akože hroza
@vroni skludni sa, nikomu nic nezmizlo a nie, nie je to šeda zona, ludia z prenajmu platia dane...ci tomu veris alebo nie. Apropo, kopec aj starsich panelakov ma kamerove zaznamy, teda keby nieco zmizlo, minimalne by vedeli odsledovat kto v tom case po chodbe prešiel ( u nas je kamera vo vchode a nataca vstup a vystup). Ja v panelaku nebyvam, velmi rychlo by som vedela obhajit ci som tam bola. Ja sa ale neskryvam, nepotrebujem to..
To si snad robis srandu ze ocakavas aby nemal kluce od vlastneho bytu 😄
@ivik4 Pozor, zakon nedava majitelovi ziadne prava ohladne klucov, len prikazuje najomcovi byt spristupnit pre opravy a kontrolu.Vyslovene je zakazane (a trestne) liezt do tzv. cudzieho obydlia a tym obydlim je aj prenajaty byt, hoci stale patri prenajimatelovi.
@vroni skludni sa, nikomu nic nezmizlo a nie, nie je to šeda zona, ludia z prenajmu platia dane...ci tomu veris alebo nie. Apropo, kopec aj starsich panelakov ma kamerove zaznamy, teda keby nieco zmizlo, minimalne by vedeli odsledovat kto v tom case po chodbe prešiel ( u nas je kamera vo vchode a nataca vstup a vystup). Ja v panelaku nebyvam, velmi rychlo by som vedela obhajit ci som tam bola. Ja sa ale neskryvam, nepotrebujem to..
@katkaseiner Najlepsia je kamera za vstupom bo bytu.
Z praxe : plno ludi u nas prenajima zahranicnym studentom, cez skolsky rok im tam nelezu, cez prazdniny, ked su studenti v domovskej krajine, robia udrzbu. Cast veci v byte pochopitelne zostava.
@katkaseiner Najlepsia je kamera za vstupom bo bytu.
@patrike no neviem ci moze toto mať, nikdy som sa nezamyslala, plus sme takyto problem nikdy neriesili. Ak prenajimas, musíš trochu aj verit tomu cloveku a ten clovek tebe
@anonym_autor kúp si vlastný byt, budeš mat kľúč len ty, a nebudeš sa cítiť nekonfrontne v cudzom byte. Pýtať sa na takéto ci môže chcieť kľúč. Ved je to jeho majetok, ty si tam len na návšteve začo platíš.

@anonym_autor veď je to jeho byt, jeho vlastníctvo, keď sa niečo stane je právne zodpovedný za byt on a nie nájomca. Samozrejme že má kľúče.