icon

Demografická krivka a budúcnosť realitného trhu na Slovensku

bale1rinka
1. okt 2026

Ahojte, zaujímalo by ma, aký máte názor na to, že o 10 rokov ak takto bude Slovensko pokračovať (maldí ľudia idú preč, detí sa moc nerodí, obyvateľstvo starne, konsolidácie našej vlády, zadĺženosť Slovenska...) tak nebudeme mať komu prenajať či predať byt, možno smerom na západ áno, ale aj tam padá percento pravdepodobnosti. Nemáte obavy, tí čo prenajímate?

Strana
z2
hiro
•
1. okt 2026

@bale1rinka "tak nebudeme mať komu prenajať či predať byt"
Lokácia. Tam kde ľudia budú chcieť bývať tak s tým nebude najmenší problém, tam kde nebudú chcieť tak to tak bude. V Tokiu predáš byt za milión euro a za mestom nenájdeš kupcu ani za tisíc euro.

bale1rinka
autor
•
1. okt 2026
@anonym_5829bf

@bale1rinka tiež to tak vnímam, preto sme do kúpy investičného bytu nešli, investovali sme inde. Hovorí sa o tom už dlhšie, že prenajímanie bytov už nebude výhodné.

@anonym_5829bf my investičný byt nemáme, normálne sme si ho kúpili v roku 2011 z hotovosti...

anonym_2f56d3
•
1. okt 2026
@bale1rinka

@anonym_5829bf my investičný byt nemáme, normálne sme si ho kúpili v roku 2011 z hotovosti...

@bale1rinka to je najväčšia hlúposť vyplatiť hypo .Tak ho predaj a kúp byt v dobrom meste kde je veľa študentov VS, alebo kúp pozemok.tie peniaze, ktoré vyplatis hypo vieš investovať, aby ti zarábali buď bytom, alebo akcie, ale to asi nechceš Hypo sa neoplatí vyplatiť to ti ppvie každý finančný poradca

bale1rinka
autor
•
1. okt 2026
@anonym_2f56d3

@bale1rinka to je najväčšia hlúposť vyplatiť hypo .Tak ho predaj a kúp byt v dobrom meste kde je veľa študentov VS, alebo kúp pozemok.tie peniaze, ktoré vyplatis hypo vieš investovať, aby ti zarábali buď bytom, alebo akcie, ale to asi nechceš Hypo sa neoplatí vyplatiť to ti ppvie každý finančný poradca

@anonym_2f56d3 AK mas istotu prace najblizsich 19rokov aby si zvladala hypo platit OK ja nemam istotu

anonym_a07fe7
•
1. okt 2026
@anonym_2f56d3

@anonym_2f56d3
Hypotéku sa neoplatí splatiť, to ti povie každý finančný poradca. Jasné, a mäsiar ti tiež vysvetlí, že bez klobásy sa nedá žiť.
My máme hypotéky na troch domoch splatené a predstav si stále žijeme, máme kde bývať, nič nám nehrozí zvyšovaním úrokov a každý mesiac nám banka neberie ani cent. A ten pocit, že tri domy sú naše a nie banky, je celkom príjemná forma „investície“.
Investovanie môže zarobiť viac, samozrejme. Ale môže aj menej. Splatená hypotéka má jednu nádhernú vlastnosť úrok z nej je presne 0 %.
Takže nie, nie je to univerzálna rada pre každého. Niekto chce maximalizovať výnos, niekto minimalizovať dlh. My sme si vybrali pokoj. A zatiaľ nám to vychádza celkom dobre.

anonym_2f56d3
•
1. okt 2026
@anonym_a07fe7

@anonym_2f56d3
Hypotéku sa neoplatí splatiť, to ti povie každý finančný poradca. Jasné, a mäsiar ti tiež vysvetlí, že bez klobásy sa nedá žiť.
My máme hypotéky na troch domoch splatené a predstav si stále žijeme, máme kde bývať, nič nám nehrozí zvyšovaním úrokov a každý mesiac nám banka neberie ani cent. A ten pocit, že tri domy sú naše a nie banky, je celkom príjemná forma „investície“.
Investovanie môže zarobiť viac, samozrejme. Ale môže aj menej. Splatená hypotéka má jednu nádhernú vlastnosť úrok z nej je presne 0 %.
Takže nie, nie je to univerzálna rada pre každého. Niekto chce maximalizovať výnos, niekto minimalizovať dlh. My sme si vybrali pokoj. A zatiaľ nám to vychádza celkom dobre.

@anonym_a07fe7 gratulujem.Ak by byt predala a za tie peniaze kúpila možno menší niekde v lepšom meste a prenajala ho má byt a ešte kazdomesacny príjem.Ak by prišla o príjem predá byt a výplati hypo.Ked si brala hypo mala myslieť na to, či ju bude vedieť 19 r splácať.
Ma dcéru aj tá bude niekde potrebovať bývať.Jednoducho byty kvôli tomu, že vyplatim hypo sa nepredávajú, ale ľudia často nemyslia finančne gramotne.

qrstxyz
•
1. okt 2026

Radšej kolaps na trhu s realitami ako náhrada nášho obyvateľstva...

anonym_a07fe7
•
1. okt 2026
@anonym_2f56d3

@anonym_a07fe7 gratulujem.Ak by byt predala a za tie peniaze kúpila možno menší niekde v lepšom meste a prenajala ho má byt a ešte kazdomesacny príjem.Ak by prišla o príjem predá byt a výplati hypo.Ked si brala hypo mala myslieť na to, či ju bude vedieť 19 r splácať.
Ma dcéru aj tá bude niekde potrebovať bývať.Jednoducho byty kvôli tomu, že vyplatim hypo sa nepredávajú, ale ľudia často nemyslia finančne gramotne.

@anonym_2f56d3
Jasné, že keď sme sa vyhadzali z peňazí, domy sme nekupovali v Prdelovciach, ale v dobrých lokalitách. Prenajímajú sa bez problémov a navyše majú aj slušný kapitálový rast.

anonym_b138c9
•
1. okt 2026

@bale1rinka ide aj kriza, nemecko ide dole vodou, pride kriza AI ked dost ludi strati pracu, atd. V usa sa uz viac domy predavaju ako kupuju, vojna? mozno bude mozno nie, ale teba byt pozitívny 😀

anonym_b138c9
•
1. okt 2026

@bale1rinka závisí od toho kde ten byt je, v ktorom meste, kraji, treba si pozrieť štatistiku, ci su tam pracovné moznosti, koľko je prirastok obyvatelstva atd. Podla statistiky ubudne do roku 2040 vo vacsine krajov 5-15% obyvatelstva co je vela ludi

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@anonym_2f56d3

@anonym_2f56d3 za tú sumu, čo predám byt, si vo väčšom meste 1izbák nekúpim(pre dcéru na štúdium), ceny sú už tak vysoko, že by som možno kúpila, ale že v úplne pôvodnom stave,ale skôr nie, musela by som ešte takých 60 000 niekde získať a nemám na prerábku aj, mysleli sme na to keď sme brali hypo, hypo sme brali na sumu presne ceny nášho bytu a za 5 rokov nám možno cena bytu na predaj stúpne a my aj za tých rovnakých 5 rokov splatíme dačo z hypo platíme mimoriadne splátky mesačne, takže predajom získam keď si vyplatím hypo a budem mať na štúdium dcéry..len ktovie čo bude za 5 rokov, každopádne my máme kde bývať, a budeme bez hypo navždy

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@anonym_a07fe7

@anonym_2f56d3
Jasné, že keď sme sa vyhadzali z peňazí, domy sme nekupovali v Prdelovciach, ale v dobrých lokalitách. Prenajímajú sa bez problémov a navyše majú aj slušný kapitálový rast.

@anonym_a07fe7 naše mesto nieje až taká Prdel,ale vidím, že to už nieje to čo bývalo s bývaním tu, keďže sme nebývali nikdy vo väčšom meste ani nepracovali, nevedeli sme kde v inom meste by sme mohli kúpiť byt len tak na prenájom, museli by sme niekoho poznať, mať prehľad a to sme mali iba v našom rodnom meste, situácia sa nám zmenila a išli sme do väčšieho a toto menšie prenajímame, nie z bohvieakým ziskom ale som za to vdačná, no je to málo stále, pri tých stúpajúcich cenách vo väčším mestách nemáme šancu kúpiť dcére napríklad bývanie na štúdium a ona skôr uvažuje nad Brnom...a to už vonkoncom

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@anonym_a07fe7

@anonym_2f56d3

@anonym_a07fe7 všetko závisí od obdobia v akom to bolo, my sme v 2011 z hotovosti kúpili byt,kt. teraz prenajímame, nemali sme hypo, žiadne pôžičky, sporili sme,potom sme vzali hypo na väčší byt a ten splácame mesačne, v aplikácii vidíme že šetríme na úrokoch a za 5 rokov si krátime dobu splácania o 4roky cca, no za predpokladu, že za 10r nebude možnosť prenajať byt a aj jeho cena klesne, príde mi lepšie ho teraz predať alebo za 3roky max do 5r, nebudem mať hypo a ešte mi ostanú peniaze, kt. investujem inde,ale v konečnom dôsledku aj keby sme tak neurobili, ceny sú tak vysoké, že ten byt by sme iba držali a nič z neho(nedá sa ho predať a kúpiť v väčšom meste byt) ja neviem prečo by malo byť ako tu ktosi písal, že som "finančne negramotná" keď byt som kupila za 35 000 a teraz ho môžem predať za 135 000 (hypo nan nebola)

anonym_25b755
•
2. okt 2026

Je mozne, ze mensie mesta ci dediny budu mat problem. Velke, kde sa da zarobit nie. Lebo sice je menej ludi, ale zaroven sa aj zvacsuje trend, ze ludia byvaju osamote. Menej ludi tvori par ci rodinu a kazdy ma vlastny byt. Aj rozvodovost stupa a opat ludia idu byvat samostatne.

matkahelka
•
2. okt 2026

Vobec sa toho nebojim a keby sme na to mali, kupime dalsie investicne byty. prenajimame 2 byty v sirsom centre KE a dopyt po bytoch je tu sialeny. vobec sa neobavam nejakej stagnacie trhu. samozrejme zavisi aj od toho, kde ten investicny byt je.v brezne alebo humennom to logicky nie je a nikdy nebude take vyhodne ako v krajskych mestach, kde su univerzity a najvacsie pracovne moznosti. predavat nehnutelnost v sucasnej dobe, ak cloveka netlacia peniaze je nanajvys nerozumne.

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@matkahelka

Vobec sa toho nebojim a keby sme na to mali, kupime dalsie investicne byty. prenajimame 2 byty v sirsom centre KE a dopyt po bytoch je tu sialeny. vobec sa neobavam nejakej stagnacie trhu. samozrejme zavisi aj od toho, kde ten investicny byt je.v brezne alebo humennom to logicky nie je a nikdy nebude take vyhodne ako v krajskych mestach, kde su univerzity a najvacsie pracovne moznosti. predavat nehnutelnost v sucasnej dobe, ak cloveka netlacia peniaze je nanajvys nerozumne.

@matkahelka druhé najväčšie mesto..vás je tam 223 000 cca, naše mesto 26 000, tak uznaj..nie je to síce východ, ale ja obavy mám

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@matkahelka

@matkahelka a závisí aj aký máš príjem a či stabilný, kedy si brala hypo v akom roku, nám by na dva byty nik nedal hypo teraz, a mesačne koľko platíš za tie dva byty?tí čo si prenajímajú ti všetko nepokyju na 100percent...stále musíš niečo mesačne doplácať..je to točenie peňazí, chápem, ale vo väčšom meste sa dá.

anonym_2f56d3
•
2. okt 2026
@bale1rinka

@anonym_a07fe7 naše mesto nieje až taká Prdel,ale vidím, že to už nieje to čo bývalo s bývaním tu, keďže sme nebývali nikdy vo väčšom meste ani nepracovali, nevedeli sme kde v inom meste by sme mohli kúpiť byt len tak na prenájom, museli by sme niekoho poznať, mať prehľad a to sme mali iba v našom rodnom meste, situácia sa nám zmenila a išli sme do väčšieho a toto menšie prenajímame, nie z bohvieakým ziskom ale som za to vdačná, no je to málo stále, pri tých stúpajúcich cenách vo väčším mestách nemáme šancu kúpiť dcére napríklad bývanie na štúdium a ona skôr uvažuje nad Brnom...a to už vonkoncom

@bale1rinka na to, aby si kúpila byt v študentskom meste Trnava, Žilina, Nitra a iné kde je veľa VS nemusíš poznať ľudí.Financna gramotnosť nie je to, že si kúpila lacny byt vtedy, keď boli také ceny to všetci zarobili na bytoch.
Ja by som ho predala a kúpila v inom lepšom meste kde študenti hľadajú bývanie a nielen študenti.Kupis prenajmes a o 5 r stupne v dobrom meste na hodnote.Znizovat si úroky a dávať mimoriadne vklady sa pri dnešnej inflácii neoplatí, ale radšej čo mám navyše pouzit lepšie.

anonym_7e87ed
•
2. okt 2026

Nezmysel, pride plno cudzincov, hlavne tych, ktori pracovat nechcu.

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@anonym_2f56d3

@bale1rinka na to, aby si kúpila byt v študentskom meste Trnava, Žilina, Nitra a iné kde je veľa VS nemusíš poznať ľudí.Financna gramotnosť nie je to, že si kúpila lacny byt vtedy, keď boli také ceny to všetci zarobili na bytoch.
Ja by som ho predala a kúpila v inom lepšom meste kde študenti hľadajú bývanie a nielen študenti.Kupis prenajmes a o 5 r stupne v dobrom meste na hodnote.Znizovat si úroky a dávať mimoriadne vklady sa pri dnešnej inflácii neoplatí, ale radšej čo mám navyše pouzit lepšie.

@anonym_2f56d3 lenže za čo kúpim ten byt v trnave, ZA, Nitre? ešte mi chýba 60 000 určite

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@anonym_7e87ed

Nezmysel, pride plno cudzincov, hlavne tych, ktori pracovat nechcu.

@anonym_7e87ed tak prenajmem cudzincovi, kt. mi platiť nebude lebo nebude pracovať? čo si..plno cudzincom príde a možno aj takých čo budú pracovať,ale stále to bude málo, možno nenastane kolaps v zdravotníctve ak prídu študovaní..napríklad

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@anonym_2f56d3

@anonym_2f56d3 od 152 732 € do 165 000 € v nitre, 2 izbák
Priemerná cena 2-izbového bytu v Žiline sa pohybuje okolo 178 000 € až 190 000 €
TRNAVA- priemerná predajná cena sa pohybuje okolo 160 000 € až 189 000 €
ja by som mohla teoreticky predať za 140 000max, možno 136 000
ostatné peniaze neviem kde zoberem?? stále to bude o tom, že AK budem sporiť a nie dávať na mimoriadne splátky (nasporím možno za 4 roky 20 000), ceny ale pôjdu hore(teoreticky) a som zasa stále tam kde som bola, za 4 roky tých 20 000 mi nebude stačiť a už aj úroková sadzba bude vyššia(končí nám fix na hypo čo máme teraz)takže ešte aj vyššie mesačné splátky úveru na bývanie budem platiť...

anonym_848af0
•
2. okt 2026

ale ved tu pridu ti rusi a cele to tu vybombarduju tak komu budete predavat tie nehnutelnosti 😂

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@anonym_2f56d3

@anonym_2f56d3 a ešte dodám, AJ AK by som prenajímala taký byt, potrebujem daľších 500e na dcéru, ktorá pôjde na výšku asi do Brna, aj keby išla na výšku do toho kúpeného bytu, neplatila by mi predsa(možno niečo AK by chcela s niekým šérovať)...a to by sme sa museli vyslovene sústrediť na to mesto- oblasť jej štúdia, áno možno by mala brigády,ale to by sme jej nechali na oblečenie a veci do školy napríklad aj dopravu domov...a toto neviem ako by sme udržali 5 rokov, to je všetko myslené, za ideálnych podmienok, že všetko klapne na 1000percent...ale človek mieni...

bale1rinka
autor
•
2. okt 2026
@pako24

takýto populačný trend je tu už 30 rokov a ceny bytov vo väčších mestách a najmä v BA furt rastú geometrickým radom

@pako24 ale ja nemám na to aby som si kúpila taký byt v BA

Strana
z2