icon

Je vykurovanie infrapanelmi v chate naozaj drahé?

Včera o 19:43

Prosim a ziadam mudre obyvatélky, ktorych sa tato tema bytostne netyka (,,reci typu, pocula som…”), aby sa zdrzali komentarov a rypali niekde na ihrisku lopatkou do pieskoviska. 🙂 Dakujem.

Pre zainteresovanych v tejto teme, prosim, zvazujem kupit celorocnu chatu (chatodom), avsak pocula som, ze vykurovanie infrapanělmi je brutalne drahe a ludia platia nedoplatky niekolkotisic eur. Zaujima ma prosim, ci to je pravda? A tie infrapanely realne aj zohreju priestory / izby?

Zaujima ma, ake reale mesacne naklady mate na urcity pocet ludi za elektrinu, odpad, zrazkova voda mozno, dan mesacna? alebo co este sa plati? Dakujem.

Chata ma zumpu, studnu, elektrinu (bojler, infrapanely) Pytam sa preto, lebo majitelia sa mi nezdaju uprimni a su vyhybavi odpovediam castokrat. Dakujem krasne tym co sa vyznaju a ziju v celorocnej “chatke” 🙂

aalt
Včera o 20:39

Vies, ono to je len o matematike a fyzike. Vezmas tepelne straty a zisky domu a vypocitas aky tepelny vykon na kurenie potrebujes. Ten si potom prepocitas na prikon infrapanelov a cenu elektriny. Nevieme vobec nic o Tvojej chate, takze nikto netusi ako to konkretne u nej vyjde. Vypytaj si od nich faktury za elektrinu.

anonym_39807b
Včera o 20:47

@anonym_autor neviem koľko to vyjde na chate ale mne osobne bolo infra kurenie veľmi nepríjemné - skrz to, že vyhrievajú objekty, nie vzduch. Ale mali sme taký radiátor v kúpeľni, púšťaný občas a áno, kurenie vtedy stálo o dosť viac - viac než potom, keď sme tam dali klasický radiátor na elektriku.

spongebob1
Včera o 20:47

Vykurujes tak isto ako dom. Neviem o nikom, kto by pouzival iba infrapanely na vykurovanie.

richard_polak
Včera o 20:59

My máme skúsenosť skôr takú, že infrapanely vedia priestor vykúriť, ale strašne záleží od zateplenia, veľkosti priestoru a toho, ako je tá chata urobená. Ak je to slabo izolované, tak to vie byť podľa mňa dosť drahý špás. Nie samotné panely sú problém, ale to, keď teplo hneď ujde von

anonym_3ba8b7
Včera o 21:44

Elektrina dráha, mega dlho trvá než to ohreje vzduch. Sala teplo z infra panelu keď pred ním stojíš super inak zima, čo sa týka podlahových tam sondou nastavíš max 30 stupňov. My sme mali na chate, ale používali sme aj a hlavne teplovzdušný konvektor a chlapík co to kúpil si tam dal plynový ohrievač. Bolo to zateplene nobasilom. Náklady to neviem povedať.

autor
Včera o 21:48

dakujem vam 🫶🏼