icon

Kto skutočne platí fond opráv na byte?

Včera o 20:27

Ahojte, som v podnájme v dvojizbaku. Majiteľ mi oznámil že sa zvýšil fond opráv o 20% plus jednorazový poplatok kvôli oprave výťahov 100€ ktorý musí zaplatiť do konca marca. Oznámil mi že to bude potrebné uhradíť. Nič také nemám v zmluve. Fond opravy by mal podľa zákona platiť majiteľ bytu. Áno je jasne že majitelia si to vedia započítať do nájmu. Ale platiť jednorazový poplatok za to čo ani nie je moje… ako postupovať?

anonym_e3c1f7
Včera o 20:28

@anonym_autor no tak ti zdvihne najom. Klasika na SK.

bomba36
Včera o 20:28

@anonym_autor povedz mu že sa poradíš so svojím právnikom

autor
Včera o 20:30
@anonym_e3c1f7

@anonym_autor no tak ti zdvihne najom. Klasika na SK.

@anonym_e3c1f7 dvihlo už predtým…

anonym_0c1c21
Včera o 20:31

Ja si myslím že nepochodíte je to hrozne s stymi majiteľmi bytov myslia si že si už môžu pýtať za všetko

viestta
Včera o 20:32

Ano, FO plati majitel bytu. Je na nom ci to zaplati zo svojho vrecka alebo to bude platit z penazi, ktore mu plati najomnik v najomnom. V konecnom dosledku mesiac co mesiac platis peniaze, ktore on pouzije na uhrafu FO, poplatky pre spravcovsku, vytah, energie pre spolocne priestory, udrzba MaRT.... Pri zysenych nakladoch moze zvysit najomne, je to jeho pravo. Tvoje pravo je neakceptovat zvysenie najmu a ukoncit zmluvu.

anonym_515db7
Včera o 20:48

Podla mas narok prerusit zmluvu a odist, ale neviem co ziskas

anonym_a3a511
Včera o 20:53

@anonym_autor No nema na to narok (kedze predpokladam, ze v zmluve mas pevne stanoveny najom). On sa potom moze na tebe "zahojit" pri konci zmluvy, ze ti opat zdvihne najomne, ale jednorazovo toto od teba pytat nemoze... Takze mu to nezaplat.

anonym_465839
Včera o 21:07
@anonym_a3a511

@anonym_autor No nema na to narok (kedze predpokladam, ze v zmluve mas pevne stanoveny najom). On sa potom moze na tebe "zahojit" pri konci zmluvy, ze ti opat zdvihne najomne, ale jednorazovo toto od teba pytat nemoze... Takze mu to nezaplat.

@anonym_a3a511 A majiteľ ukončí nájom.

anonym_451804
Včera o 21:23

Brat ma nájomníkov. Majú stanovené nájomné a teraz mu dvihli fond opráv o 50€ mesačne lebo sa bytovka zateplovala, samozrejme že im nájom nezvýšil, lebo je normálny. Aj energopomoc čo mu prišla tak im o to ponizil nájom.

anonym_a3a511
Včera o 21:28
@anonym_465839

@anonym_a3a511 A majiteľ ukončí nájom.

@anonym_465839 na zaklade coho? Vypovedat moze "vramci zmluvy"...

barborab1411
Dnes o 08:31
@anonym_451804

Brat ma nájomníkov. Majú stanovené nájomné a teraz mu dvihli fond opráv o 50€ mesačne lebo sa bytovka zateplovala, samozrejme že im nájom nezvýšil, lebo je normálny. Aj energopomoc čo mu prišla tak im o to ponizil nájom.

@anonym_451804 tak to je asi jeden z mála...mne sa nožík otvára pri tých prenajímateľoch čo energopomoc nezapocitaju nájomníkom,ktorí energie hradia....to len tak na okraj viem že som odbocila od témy..

autor
Dnes o 09:36
@anonym_a3a511

@anonym_a3a511 zdvihol od januára o 40€ ale teraz znova chce práve kvôli fondu opráv…

anonym_a3a511
Dnes o 11:13
@anonym_autor

@anonym_a3a511 zdvihol od januára o 40€ ale teraz znova chce práve kvôli fondu opráv…

@anonym_autor ale ak zmluva neskoncila, tak mu nepodpisete "dodatok" (novu zmluvu)... a ku koncu zmluvy sa zariadte... kedze je to taky trosku vyrdbavac...

anonym_5ef0f9
Dnes o 11:55

Som v prenájme asi štvrtý rok a nikdy nič také ako jednorazovy poplatok nikdy nepýtali a tu sa tiež robil výťah.Fond opráv je v nájme ktory platí majiteľ danému správcovi bytov čiže to čo mu platíš