icon

Kúpa pozemku pri potoku. Ako preveriť záplavové riziká?

14. máj 2026

Ahojte, našli sme pozemok v obci pri Piešťanoch, 720 m2, cena 82 000 eur, pekné miesto, siete pri ceste, ale na konci parcely tečie menší potok. Realiták tvrdí, že záplavová zóna to nie je, no ja mám rešpekt, lebo posledné roky sú búrky všelijaké. Kde si to viem overiť a čo by ste si pri takom pozemku určite preverili? Ďakujem

anonym_302445
14. máj 2026

však kúp a uvidíš o rok - dva čo bude. Potom strelíš pozemok aj s prirážkou.

mimaapeto
14. máj 2026

poistka môže byť vyššia aj keď realiťák tvrdí že to nie je záplavová oblasť.. informácie o záplavovej oblasti by mal mať aj Okresný úrad odbor krízového riadenia... realiťákovi never on to chce len predať ..

anonym_9271c3
14. máj 2026

@anonym_autor Najlepšie sa opýtať susedov. My nevieme odkiaľ tečie tá voda . Či z lesa či je ten potok regulovaný, či má hlboké koryto.

anonym_01c732
14. máj 2026

Popytajte sa aj miestnych, ci sa niekedy stalo, ze sa potok vylial.

anonym_8021ec
14. máj 2026

No realitaci toho uz narozpravali 😁 Ja osobne by som do toho nesla, nikdy nevies. Nevies ako je potok udrziavany, ci to niekto obcas cisti, ci ine pozemky jeho cast nezasypali…Nieco sa niekde zanesie a hned mozes mat vodu na pozemku. Ale opytat sa mozes, ja by som skusila priamo v obci, pripadne na nejakom miestnom fore.

kiki68
14. máj 2026

V Katastri by mali byt tieto zaplavove zony dostupne, vacsinou je to farebne vyznacene. Za mna je to urcite taka zona, vacsinou su znacene oranzovym. Ja by som si to checkla priamo na obci/ katastri. Makler moze povedat cokolvek

anonym_672a43
14. máj 2026

Veď to je najlepšie, čo môže byť, potok za pozemkom 🙂

anonym_44f359
14. máj 2026

hlavne neverit maklerom, oni natrepu vsetko mozne
overit si to po vlastnej osi

anonym_c48aed
14. máj 2026

my mame 10m od domu potocik, co ani neni potok, len taky jarok.. ked prsi alebo je odmäk tak tam prudi voda, ale je to dosť hlboké, takže problem s tym neni. Keď je sucho, tak je fakt suchý a je tam toľko vody, akoby si tam napľula.. Najlepšie je opýtať sa susedov

andreakotesova
14. máj 2026

My máme na konci záhrady potok, no je vyregulovany. Bývame tu 10 rokov a za ten čas sa nikdy "nevylial" (neviem si predstaviť tie hektolitre vody, aby sa vylial...). Treba sa popýtať susedov. Ti ti povedia.

anonym_e0510c
14. máj 2026

sadni do miestnej krčmy a opýtaj sa miestnych, dozvieš sa všetko

anonym_c41b47
14. máj 2026

Treba sa aj pozrieť trošku na ten potok. Moja babka má na záhrade celý život potok a nikdy sa nevylialal do záhrady, ale je tam naozaj hlboké koryto.

kiki68
14. máj 2026

My sme pozerali jeden pozemok tu v AT a hoci je to male a regulovane, je to stale v tej zone, kde to moze vytopit.

lilke
14. máj 2026

Popytaj sa susedov, zistí cez povodňové mapy. Ale za mňa vyregulovany potok pri pozemku je ideál, máme aj my.

anonym_83b63a
14. máj 2026

My sme tak mali záhradu hlavne myslí na roje komárov, žaby.Niekomu to môže vadiť...ostatné sa spýtaj dedincanov

andreakotesova
14. máj 2026
@anonym_83b63a

My sme tak mali záhradu hlavne myslí na roje komárov, žaby.Niekomu to môže vadiť...ostatné sa spýtaj dedincanov

@anonym_83b63a nikdy sme nemali roje komárov a žabu som na záhrade veru nevidela. A potok za zahradou mozes mat aj v meste (náš pripad) nielen na dedine 😁

popcorn2myska
14. máj 2026

@anonym_autor ja,som zadala do googel ai,má geodetické zaznamy(odporučí ťa na ne) a myslím,že aj mesto ako také má oblasti zadefinované aká pôda a prírodné obmedzenia/nevýhody sú kde v akej časti.Kôli developerom čo stávajú paneláky,aby stavba "nepadla" .Skús rovno sa opýtať na MÚ ,odd.geodézia alebo životné prostredie,oni ťa navedú.
A máš pravdu ,maklérovi netreba veriť,on potrebuje PREDAŤ narozpráva ti hocičo.

popcorn2myska
14. máj 2026

@anonym_autor pri potoku NIKDY nekupuj pozemok.Budeš mať mokro v pivnici,na prízemí, a vlhké steny,a pleseň aj ked urobíš sanitu 200% .To je proste ako dom na vode,a čakáš, že piliere a ktorých stojí ,budú suché 😆. Nejde ani o záplavy (ak tam niesú), to je pri vode úplne iný druh pôdy

lilke
14. máj 2026
@anonym_83b63a

@anonym_83b63a komáre sú v stojacej vode

lilke
14. máj 2026
@popcorn2myska

@anonym_autor pri potoku NIKDY nekupuj pozemok.Budeš mať mokro v pivnici,na prízemí, a vlhké steny,a pleseň aj ked urobíš sanitu 200% .To je proste ako dom na vode,a čakáš, že piliere a ktorých stojí ,budú suché 😆. Nejde ani o záplavy (ak tam niesú), to je pri vode úplne iný druh pôdy

@popcorn2myska musíte mať zle urobenú stavbu. V našom okoli temer nik nemá vlhký dom, švagor má dokonca priamo pri Váhu, nie malý potôčik, a drevodom stojí 50r. bez problémov.

lubmar
14. máj 2026

Pozemok pri potoku by som nikdy!!! nekupila. Mam znameho realitaka a vravel,ze take domy aj pozemky sa najhorsie predavaju,nakolko potoky su v dnešnej dobe absolutne nevyspytatelne. Tie privalove búrky,ake byvaju v poslednych rokoch dokazali premenit mini potociky behom pár minut na dravu rieku. Neverila by som,keby som nevidela na vlastne oci. Kolega byva pri potoku,co sa 60 rokov nikdy nevylial a pred 2 rokmi pri dazdoch zaplava az v dome!! Starí ludia nepamatali,ze by sa to niekedy udialo. To iste svagrovci v starom dome, v ktorom zili ich stari rodicia,rodicia a teraz oni,jakziv sa nevylial,lebo tecie vo velmi hlbokej struhe, a asi 8 rokov dozadu sa rozvodnil po celom pozemku,zaplavil prizemie domu ,garaz,komplet zahradu. A odvtedy zasa nic,ale pri kazdej búrke ci topeni snehu trpnu,ze co ak znova..to mi by mi za to nestalo... Pozemok pri potoku ani zadarmo...

anonym_c82913
14. máj 2026

Ak su smerom proti prudu potoka polia, luky, tak pri privalovych dazdoch sa moze vyliat aj odvodnovaci jarok pri statnej ceste. Ked su tam lesy, tak tie privalove vody pribrzdia

andreatytler
Včera o 02:48

@anonym_autor Chod za starostom nech ti ukaze uzemny plan obce, V nom su vyznacene zaplavove oblasti. Ak je to klasifikovane ako stavebny pozemok, nie je to v zaplavovej oblasti.

simca06022011
Včera o 02:53

Nijak.

popcorn2myska
Včera o 15:12
@lilke

@popcorn2myska musíte mať zle urobenú stavbu. V našom okoli temer nik nemá vlhký dom, švagor má dokonca priamo pri Váhu, nie malý potôčik, a drevodom stojí 50r. bez problémov.

@lilke ja by som nikdy nestavala pri potociku,ani potoku.Mam zopár známych ktorý takto stavali a iba nadávajú. To jboli proste parcely pri malom potoku a celá ulica je žiaľ z toho v prdeli.Zlo sa ukázalo až rokmi.

anonym_83b63a
Včera o 18:08
@lilke

@anonym_83b63a komáre sú v stojacej vode

@lilke to nie je pravda bývame pri malom Dunaji a komárov je vela

simca06022011
Včera o 18:17
@anonym_83b63a

@lilke to nie je pravda bývame pri malom Dunaji a komárov je vela

@anonym_83b63a maly dunaj ani nahodou nie je potok, vasa oblast sa ani neda porovnat s nicim, je to uplne vlastny biotop a komarom sa tam dari... Mam tu dva potoky, z kazdej strany domu jeden a komare nemame. Cize zalezi od oblasti kde ten pozemok maju a co za potoky su tam :D

anonym_83b63a
Včera o 18:32
@simca06022011

@anonym_83b63a maly dunaj ani nahodou nie je potok, vasa oblast sa ani neda porovnat s nicim, je to uplne vlastny biotop a komarom sa tam dari... Mam tu dva potoky, z kazdej strany domu jeden a komare nemame. Cize zalezi od oblasti kde ten pozemok maju a co za potoky su tam :D

@simca06022011 ja som písala aj ten predchádzajúci príspevok v záhrade sme mali malý potok 1,5 m šírka tečúci a komáre boli🙂

simca06022011
Včera o 18:38
@anonym_83b63a

@simca06022011 ja som písala aj ten predchádzajúci príspevok v záhrade sme mali malý potok 1,5 m šírka tečúci a komáre boli🙂

@anonym_83b63a o nic viac, ako tam kde nie je potok... urcite nie.. ako pisem, mam tu dva.. pokym nie je dusne leto s dazdami, tak sa nam tu nic nepremnozuje, oni totiz v mocarinach, mokre, stojatej vode sa mnozia a treba im vyrazne teplejsiu vodu.. tieto nase horske potoky sa im vobec nepacia. Tie co sa objavia su normalne z "prirody" a nie toho potoka... aj v sude s vodou sa nam ich viac "vyrobi".