Kúpa pozemku teraz alebo počkať?
Zdravím, s manželom do budúcna plánujeme stavať dom, približne o také možno 4 roky, 5. Myslite, že sa oplatí kúpiť pozemok už teraz, alebo počkať ?
@anonym_autor oplatilo sa pred 15, 25, 30 rokmi, druha najmenej zla moznost je hned teraz... respektive aky argument mas "vo svojej hlave" ked zvazujes pre a proti? Preco si ty myslis, ze teraz nie?
@anonym_autor Kľudne teraz, ale nesúri to, tak pozeraj ponuky, hľadaj nejakú dobrú, prípadne rokuj aj o cene.
@anonym_autor
Určite teraz. Ceny nehnuteľností idú už roky len hore.
A druhá vec, ak chcete stavať až o 4-5 rokov, môžete si kúpiť vyhladovy pozemok, ktorý ma dnes nižšiu cenu ako stavebný už do všetkými IS,...
Zisti v tej lokalite, kde planujes stavat, ako isli ceny hore za posledne roky. Potom to porovnaj s moznym zhodnotenim penazi cez investovanie.
Totiz : ak dnes das 100 000 do pozemku a nasledne ho nepredas, ale sama tam stavias, tak zlozene uroky z tych 100 000 nemas.
Na rozdiel od investicie, kde mozes mat o 5 rokov 140 - 160 000 a kupit potom. Bude pozemok mat taku alebo nizsiu cenu za 5 rokov ?
Kupuj, ak mas teraz vyhladnute nieco zaujimave a hlavne sa nedaj oklamat recami ako "teraz je to pole, ale urcite to obec necha do 5 rokov zasietovat a budu to stavebne pozemky". Pozor na inzinierske siete, vsetko uplne do detailov overuj na uradoch.
@anonym_autor
Určite teraz. Ceny nehnuteľností idú už roky len hore.
A druhá vec, ak chcete stavať až o 4-5 rokov, môžete si kúpiť vyhladovy pozemok, ktorý ma dnes nižšiu cenu ako stavebný už do všetkými IS,...
@9gabi9 Alebo si to nedostatocne overi a stavat sa tam nikdy nebude moct, napriklad nemoznost dotiahnut vodovod, ochranne pasmo VN a pod). Zaklad je nikdy neverit tvrdeniam predavajuceho a vsetko si overit na obci a uradoch.
Zalezi od financovania. Ceny pozemkov rastu a budu rast. To je ista veci. Hlavne z dlhodobeho hladiska. Ak to mas financovat spotrebaokm, tak by som asi porozmyslal. Tiez fakt opatrne s vyberom. Mat niekoho kto sa tomu rozumie. Pred par rokmi som tesne odskocil od pozemku - mal vsetko, inzinierske siete uz natahane na nom, cesta pred nim.. ideal. Kum som nezistil ze k celemu arealu ide prijazdova cesta cez sukromu cestu, ktoru vlasti 50 ludi - a ti nedali suhlas na prejazd. Do teraz na tych pozemkoch (je ich cez 50) nic nestoji.. len krabice s elektrinou a poulicne osvetlenie.
Možno počkaj aspoň rok, kým sa ekonomika viac zhorší a ľudia budú predávať lacnejšie aby rýchlo získali peniaze na prežitie.
@anonym_autor teraz. Kde plánujete kúpiť?
Zalezi kde a o aky pozemok ide - nikde v centre ba uz vcera bolo neskoro. Niekde pri dedine xy na strednom/vychodnom sk, je casu. Lebo este je mozne, ze pride stavebna kriza aka je momentalne v nemecku a nestavia sa nic, lebo stavanie sa tak predrazilo, ze ludia cakaju "na lepsie casy", ab, postavili lacnejsie..

Podla mna sa oplati kupit teraz, ak mate taku moznost. Ceny podla mna dole nepojdu.