icon

Majú mladí ľudia problémy s kúpou nehnuteľnosti?

Včera o 08:15

Zdravim. Máte v okolí mladých ľudí (cca do 30 rokov) ktorí si v poslednom čase kúpili nehnuteľnosť - bez väčšej pomoci rodiny? Je jedno či za našetrené alebo cez hypoteku. Lebo odvšadiaľ vyskakujú informácie o kríze v bývaní, no v blízkom okolí mám pomerne dosť mladých ľudí, zvyčajne párov, čo si kúpili byt na hypo. Najnovšie dokonca mladý pár kúpil v Bratislave, blizko centra, pekný byt po rekonštrukcii.
Totiž ja mám 15 ročnú dcéru, tak z toho pohľadu by ma to zaujimalo, že ci mám len v okolí toľko výnimiek, alebo to nie je až taká veľká kríza.

anonym_ef86d5
Včera o 12:17

Ahoj, pred par rokmi ja (pred 30) aj moj manzel (po 30), este sme sa nepoznali, uplne normalne sme si kupili byt na hypo, kazdy sam. Ja 80% + 20% dosetrene, on 80% hypo + spotrebak na zvysok. Od rodiny sme nedostali ani cent. A aj mnoho kamaratov v okolo mame, co si ten byt/dom ci pozemok kupili svojimi silami. Ano, vela mladych ludi dostane na zlatej tacke nehnutelnosti ci auta, ale podla mna vobec nie je take nemozne normalne zamestnanemu, bezne zarabajucemu a rozumne zmyslajucemu cloveku sa k tej hypo a nehnutelnosti dostat. (To, ci si to ti mladi potom vazia a aky to ma vplyv na ich zivot, snazenie atd je uz individualna vec a aj vec nazoru).
Takze vzhladom na vlastne skusenosti aj rozhliadanie sa po okoli, normalne to ide... vsetko ostatne je za mna vyplakavanie a vyhovaranie sa.
(Samozrejme ze necakam ze si ten byt kupim v 21 rokoch napr po roku zamestnania alebo v 26 ked ma vypluje VS).

anonym_ef86d5
Včera o 12:22
@anonym_1d42cf

@anonym_7c2ddb boha asi čím . Že nemusel u vás nič platiť . Keby býval sám v podnájme tak by si všetko platil. Ale p... Si musela tu zo seba urobiť že ešte sa robis hlupou že čím .🤦

@anonym_1d42cf suhlas, @anonym_7c2ddb samozrejme ze je to obrovska pomoc. Cim? Byvanim u vas. Inak by velka cast z vyplaty sla na podnajom, ci uz lacnejsi, alebo drahsi, a tak rychlo by nenasporil. To nic nemeni na tom ze je sikovny a situaciu rozumne vyuzil - aj ked mal vyraznu pomoc ktora mu financne odlahcila, tym ze mal byvanie prakticky zadarmo, miesto najvacsej minutej polozky.

anonym_3c1c40
Včera o 12:23
@anonym_afefd1

@anonym_3c1c40 a ja nepochopím ľudí, co nečítajú z porozumením. Ja som nereagovala na autorku ale na inú užívateľku, ktorá napísala, že kúpa 1 izb akú je hlúposť. Tak som písala o tom, že to hlúposť nieje. Nabudúce doporučujem si poskladaj veci v kontexte než zareagujes úplne mimo misu.

@anonym_afefd1 ja viem co si pisala,lebo som citala tvoje prispevky v kontexte

autor
Včera o 12:24
@anonym_16b486

byt pre dieta mam, sice este studuje a asi dlhsie este bude, ale nevadi, byt ho pocka a ked bude chciet zit inde, co asi bude, preda ho a bude mat fajn zaklad. preco by som vlastne dieta "nezadotovala"? kazky, kto ma moznost to aj robi. je rozdiel na zaciatok nieco mat do zivota, hned sa lepsie dycha, chudoba a skromnost nie su garanciou pevneho charakteru😉

@anonym_16b486 ja to chapem, my sa snažíme dcére fakt dopriať aj kvalitné vzdelanie, aj dovolenky, koníčky.. ale keď príde na osamostatnenie sa a nejaké jej životné rozhodnutia - kde a s kým bude žiť, to mi už príde že nie je náš priestor na investovanie. Nie sme milionári. Keď bude dcéra vo veku,že bude riešiť vlastné bývanie, my budeme ešte stále v aktívnom veku, možno si časom budeme chcieť kúpiť apartmán niekde v zahraničí, alebo chatu. Radšej ju nechám s minimálnym príspevkom bývať u nás, s tým že si bude šetriť a prípadne jej na základ hypotéky dolozime nejakú čiastku. Nechcem to obaľovať za nejaké výchovné rozhodnutia a skromnosť, ale z vlastnej skúsenosti som si skutočnú hodnotu peňazí/práce/môjho času začala uvedomovať až vtedy, keď som začala šetriť a riešiť ako budeme s mužom financovať naše vlastné bývanie.

anonym_3c1c40
Včera o 12:24
@anonym_ef86d5

Ahoj, pred par rokmi ja (pred 30) aj moj manzel (po 30), este sme sa nepoznali, uplne normalne sme si kupili byt na hypo, kazdy sam. Ja 80% + 20% dosetrene, on 80% hypo + spotrebak na zvysok. Od rodiny sme nedostali ani cent. A aj mnoho kamaratov v okolo mame, co si ten byt/dom ci pozemok kupili svojimi silami. Ano, vela mladych ludi dostane na zlatej tacke nehnutelnosti ci auta, ale podla mna vobec nie je take nemozne normalne zamestnanemu, bezne zarabajucemu a rozumne zmyslajucemu cloveku sa k tej hypo a nehnutelnosti dostat. (To, ci si to ti mladi potom vazia a aky to ma vplyv na ich zivot, snazenie atd je uz individualna vec a aj vec nazoru).
Takze vzhladom na vlastne skusenosti aj rozhliadanie sa po okoli, normalne to ide... vsetko ostatne je za mna vyplakavanie a vyhovaranie sa.
(Samozrejme ze necakam ze si ten byt kupim v 21 rokoch napr po roku zamestnania alebo v 26 ked ma vypluje VS).

@anonym_ef86d5 dalsia do radu...pred par rokmi nebola situacia ako "v poslednom case".aj ja som si len par rokov kupila.dom 240m2. Ale dnes su ceny sialenejske a mladi to maju onto tazsie.dnes by si si mozno za tie peniaze ani neprdla

anonym_0ce340
Včera o 12:30
@anonym_7c2ddb

@anonym_f16127 presne vieš, ktorá som ja a ani nevieš, že si už dve nazvala hlúpou.
@anonym_0ce340 A tebe dik. Už aj ty si hlúpa

@anonym_7c2ddb ja som veľmi rada hlúpa matka, ktorá môže pomôcť a pomôže dieťaťu s nehnuteľnosťou. Stále lepšie, ako keby som nemohla pomôcť a chŕlila jed na ostatných.
Tá pomoc vo forme bývania v detskej izbe a varenia, prania a duševnej podpory je to najmenej, čo môžeme pre svoje šikovné deti urobiť.

marsmykkok
Včera o 12:32
@anonym_8cd480

@marsmykkok ty mas kristalovu gulu, ze ,,12 rokov nebude mat rodinu"??

@anonym_8cd480 Tak asi vie či deti chce alebo nie, ale väčšina chlapov má deti a okolo 30tky to je fakt a rovnako v 20tke sa zoznamuje inak ako v 40tke a teda ľudia sa nehrnú väčšinou okamžite do rodiny do roka od zoznámenia a keby má aj frajerku, môžu žiť spolu v jednoizbáku.

tilly
Včera o 12:32
@anonym_3c1c40

@anonym_ef86d5 dalsia do radu...pred par rokmi nebola situacia ako "v poslednom case".aj ja som si len par rokov kupila.dom 240m2. Ale dnes su ceny sialenejske a mladi to maju onto tazsie.dnes by si si mozno za tie peniaze ani neprdla

@anonym_3c1c40 v tomto súhlasím. Dva tri roky dozadu bola úplne iná situácia a o rok bude zas iná. Roky 2025 a 2026 sú trošku zvláštne.
Fajn sú hypotéky pre mladých, ktoré budú mať od októbra lepšie podmienky.

marsmykkok
Včera o 12:35
@biba_18

@marsmykkok hlavne - odkiaľ by na to mal?

@biba_18 Tak veľa detí dostane od rodičov k 18tke nejaké sporenie celoživotné kde je napríklad 10 000 eur a ak nejde na vysokú školu a nájde si dobrú prácu a ostane bývať doma a teda reálne náklady na život má možno 500 eur mesačne a zvyšok odkladá, tých 25 000 napríklad ako základ hypotéky vie do dvoch rokov nasporiť... Len je to o tom šťastí, že si človek vie nájsť dobrú robotu v mieste bydliska, ak tam kde býva práca nie je a musí niekde platiť podnájom je to ťažšie...

tiezjedna
Včera o 12:37

@anonym_autor to nie je o kríze, ale o príjme.

tykat
Včera o 12:46

@anonym_autor na mna v poslednom case vyskakuju hlavne clanky o tom ako su slovaci pozadu a uplne mimo ked kupuju byty na hypo a neprenajimaju si ich, ze ake to je skvele mat byt prenajaty a byt slobodny a ist si byvat kde sa ti zachce a kedy sa ti zachce a neviazat sa na hypoteku, ze aki su slovaci osprosteni s tym vlastnit nehnutelnost.
Jedine co mi pri tych clankoch napadne, ze si ich objednavaju nejaki majitelia viacerych investicnych bytov ktore nemaju komu prenajat. Tak u nich chapem, ze tie hypo sa tazko splacaju s prazdnymi bytmi. Inak si to vysvetlit neviem.

anonym_87de53
Včera o 12:50
@tilly

@anonym_87de53 áno, pravda. Všimni si v akých krajinách je tradičné vlastniť. Rumunsko, Slovensko a východná Európa, v ktorej je nájomné bývanie na nule. Keby bolo u nás normálne nájomné bývanie, nie pár mestských bytov, aj u nás by to bolo iné. Lenže keďže u nás beží iba komerčné nájomné bývanie, pri ktorom máš cenu nájmu vyššiu ako splátku hypo, tak my radšej vlastníme.

@tilly
Nemas uplne pravdu, neviem ako v celej Europe ale so Svajciarskom sa mylis len male percento je najomnych a aj tak su na chvoste vlastnictva.

anonym_ef86d5
Včera o 12:58
@anonym_3c1c40

@anonym_3c1c40 no vidis, a ja si to nemyslim a prezila som kupovanie hlnehnutelnodti aj "pred psr rokmi" aj teraz. Pred 5 rokmi (ked sme sami kupovali byt) bola rovnaka situacia ako teraz (ked sme opat, sami bez pomoci kupovali dom na hypo). Nevidim ju v nicom "inu". A ie, nemame nadstandardne platy. Este aj +3 deti. Takze sa opakujem - za mna je to vo vela pripadoch len vyplakavanie - ze dnes si mladi ludia bez pomoci nehnutelnost nemozu kupit, ak sa trochu posnazia. Vidim to aj v okoli. Ide to, kto chce, ma sposoby a moznosti. Samozrejme nie hned. "Hned sa ani pes nevy💩" 😏😉

anonym_3c1c40
Včera o 13:24
@anonym_ef86d5

@anonym_3c1c40 no vidis, a ja si to nemyslim a prezila som kupovanie hlnehnutelnodti aj "pred psr rokmi" aj teraz. Pred 5 rokmi (ked sme sami kupovali byt) bola rovnaka situacia ako teraz (ked sme opat, sami bez pomoci kupovali dom na hypo). Nevidim ju v nicom "inu". A ie, nemame nadstandardne platy. Este aj +3 deti. Takze sa opakujem - za mna je to vo vela pripadoch len vyplakavanie - ze dnes si mladi ludia bez pomoci nehnutelnost nemozu kupit, ak sa trochu posnazia. Vidim to aj v okoli. Ide to, kto chce, ma sposoby a moznosti. Samozrejme nie hned. "Hned sa ani pes nevy💩" 😏😉

@anonym_ef86d5 no,neveriim ze si vacsia expertka ako enokonomicki analytici 😅🙉https://www.pravda.sk/spravy/ekonomika/clanok/8...

tilly
Včera o 13:27
@anonym_87de53

@tilly
Nemas uplne pravdu, neviem ako v celej Europe ale so Svajciarskom sa mylis len male percento je najomnych a aj tak su na chvoste vlastnictva.

@anonym_87de53 Švajčiarsko je trošku iný prípad, tam sú vysoké dane z vlastníctva a luxusu. Tam sa ti neoplatí vlastniť niečo.

anonym_3c1c40
Včera o 13:31
@anonym_87de53

@anonym_autor
Vlastnit nehnutelnost nie je az tak normalne bezne tu je Europska statistika, Slovaci si automaticky myslia ze su na chvoste ale podla tejto statistiky s vyse 90% vlastnictva su treti v Europe !!!
"Podľa zistení Eurostatu vlastníctvo domu bolo bežnejšie vo všetkých členských krajinách EÚ ako nájom, s výnimkou Nemecka, kde prevládal v 52,8 percenta prípadov prenájom a len 47,2 percenta obyvateľov hlásilo vlastné bývanie.
Za Nemeckom - na druhom konci tohto rebríčka - nasledovalo Rakúsko (54,5 percenta), Dánsko (60,9 percenta), Francúzsko (61,2 percenta) a Luxembursko (63,5 percenta).
Mimo krajín EÚ horšia situácia ako v Nemecku s vlastníctvom bývania je vo Švajčiarsku, kde len 42 percent"
Čítajte viac: https://www.sme.sk/index/c/tretina-obcanov-eu-n...

@anonym_87de53 snad nejdes porovnavat najomnu politiku v krajinach zapadnej Europy s nasou🙈 radsej by som bola v najomnom byvani v Rakusku, kde mam zmluvu do 99 rokov a nedokladovanie prijmu pocas celej doby najmu ako preplacat hypoteku v nasej bananovej republike. porovnavas neporovnatelne a tato statistika je o niecom uplne inom ako pises

tilly
Včera o 13:33
@anonym_ef86d5

@anonym_ef86d5 nie je to úplne tak. Robím s nehnuteľnosťami od r. 2001, čiže nejakých tých 25 rokov a situácia sa mení pomerne často. Pred piatimi rokmi dostal hypotéku skoro každý a aj 100% (v kombinácii s úverom) za 0.90%. Mala som prípady, keď dostali mladí ledva 20tnici pol roka po maturite 150tis na domček v satelite ba. To posledné tri roky nehrozí. Ak niekto dostane 90%, musí byť bonitný.

anonym_267475
Včera o 13:52

@anonym_autor Minulý rok sme si kúpili dom na hypo. Na vlastný zdroj sme mali našetrené a platíme hypo, postupne prerábame, stále niečo kupujeme, čo uznáme za vhodné. Predtým sme nemali žiadnu nehnuteľnosť

anonym_f98c44
Včera o 13:53
@anonym_autor

@anonym_2cb9cd ja nie som zástancom takého veľkéhodotovania detí. Ak bude treba, prispejem pár tisíc, ale určite by sme dcére nekupovali byt my.
Skôr ma zaujíma ako reálne vôbec je v dnešnej dobe sa dostať k vlastnému bývaniu, najmä keď ide o mladých ľudí. Možno dcéra ani nepôjde na výšku a o pár rokov už bude pracovať, to zas nie je taká ďaleká budúcnosť.
Podľa komentárov to vyzerá, že sa to dá, ale ako bolo spomenuté, asi len keď ide o zdravých, priemerné zarábajúcich ľudí - ideálne taký pár.

@anonym_autor reálne to je nasledovne - makať, šetriť a keď máš 20% zadĺžiť sa na 30 rokov s hypotékou. Tak funguje 90% mladých aj starších párov.

anonym_b36c44
Včera o 14:00

Mame stavebný pozemok a chceme ho nechať dcére (18r), po škole si môže postaviť dom. (Dať postaviť). 🤷‍♀️ ak nechce, postavíme si chatku.

anonym_87de53
Včera o 14:26
@anonym_f98c44

@anonym_autor reálne to je nasledovne - makať, šetriť a keď máš 20% zadĺžiť sa na 30 rokov s hypotékou. Tak funguje 90% mladých aj starších párov.

@anonym_f98c44
Potom je ina verzia vzdelavat sa, investovat, v spravny cas riskovat, spravit to par krat a mas milionovy dom a nesplacas hypoteku 30 rokov, vlastna skusenost.

anonym_43f7b7
Včera o 14:57

My sme si 2 roky po vysokej škole kúpili na začiatok starší 2-izbovy byt v Bratislave. Postupne si ho rekonštruujeme a časom plánujeme ísť do väčšieho. Medzitým nám už stúpli obom platy. Ja vidim problém v tom, že veľa mladých chce hneď dom alebo 3-4 izbový byt, hoci naň nemajú, alebo druhá časť našich známych je, že si len užívajú, rozhadzujú peniaze, každý deň večera, kino, 5x dovolenka v zahraničí a potom sa zobudili neskôr, že ešte nič nemajú. Potom závidia, že nemajú nič, že ako je možné, že my už dávno máme vlastné bývanie. Ja pracujem pritom ako učiteľka, a teda začínala som pekne krásne na tabuľkovom plate. Ale ak si chce niekto len užívať, tak potom nech sa nečuduje, že sa zobudí v 35 a stále nič nemá.

anonym_0bfbdf
Včera o 14:58

Mna by skor zaujimala otazka, ze a co? To musi kazdy vlastnit dom alebo byt? Je to smiesne, ako v tejto nasej krajine ludia (ne)rozmyslaju. Neustale chcu nieco, co si nemozu dovolit - dovolenky, auta a vlastnit nehnutelnost.. A ano, da sa byvat aj bez vlastnenia, bez potreby sa zadlzovat hypotekou. Na ukor tychto vydavkov ludia neriskuju v podnikani, nemaju peniaze na nic ine, hoci by ich prenajom vysiel ovela menej. Ja mam momentalne prenajom v 2 izbovej novostavbe v BA, do centra 2 zastavky elektrickou. Tento byt by ma vysiel mesacne so vsetkym cca 1400€, byvam v nom za 850€. Ak rozdiel usetrim a zainvestujem inde, tak si ho o x rokov naozaj budem moct dovolit, ale nepojdem predsa na hranu financii len kvoli tomu, aby som ho vlastnila..

anonym_43f7b7
Včera o 15:02
@anonym_0bfbdf

Mna by skor zaujimala otazka, ze a co? To musi kazdy vlastnit dom alebo byt? Je to smiesne, ako v tejto nasej krajine ludia (ne)rozmyslaju. Neustale chcu nieco, co si nemozu dovolit - dovolenky, auta a vlastnit nehnutelnost.. A ano, da sa byvat aj bez vlastnenia, bez potreby sa zadlzovat hypotekou. Na ukor tychto vydavkov ludia neriskuju v podnikani, nemaju peniaze na nic ine, hoci by ich prenajom vysiel ovela menej. Ja mam momentalne prenajom v 2 izbovej novostavbe v BA, do centra 2 zastavky elektrickou. Tento byt by ma vysiel mesacne so vsetkym cca 1400€, byvam v nom za 850€. Ak rozdiel usetrim a zainvestujem inde, tak si ho o x rokov naozaj budem moct dovolit, ale nepojdem predsa na hranu financii len kvoli tomu, aby som ho vlastnila..

@anonym_0bfbdf No ak chce mladý pár aj dieťa, tak samozrejme, že si radšej bývanie kúpia, aj keď menšie. Do podnájmu s dieťaťom ťa asi ťažko vezmú a ak áno, je to skôr len výnimka. Pre pár alebo človeka, ktorý mať deti nechce, je to ideálne žiť v podnájme v mladom veku.

darmasiswa
Včera o 15:03
@anonym_0bfbdf

@anonym_0bfbdf Odkial beriete istotu, ze vam dochodok bude stacit na platenie komercneho najmu? A budete mat naozaj disciplinu desiatky rokov pravidelne investovat ten rozdiel? Lebo ak niekto tvrdi, ze nechce hypoteku, pretoze by mu po splatke neostalo na zivot, tak z coho bude pravidelne odkladat rovnaku sumu na investicie? Na dochodku je hypoteka uz vacsinou davno splatena, zatial co vy budete musiet komercny najom platit dalej zo svojho dochodku alebo z nasporenych penazi, ak ich vobec dovtedy budete mat

anonym_d4f9a4
Včera o 15:05

@anonym_autor Sama som si na hypo kupila 2izbak v centre BA. Vacsina mojich kamosov vo veku ~30 vlastnia byty na hypo bud sami alebo s partnermi.

natalka13
Včera o 15:05
@anonym_2fa38e

ja som mlady a prave som si kupil vlastny dom, teda prave je koncom decembra. Mali sme dva byty ktore prenajimame a vynos z prenajmu nam staci na splacanie hypoteky na dom plus nas este uzivi. na kupe nehnutelnosti nieje nic zlozite aj v 25 rokoch

@anonym_2fa38e a bez tych 2 bytov by to bolo zlozite?

blahaa30
Autor odpoveď zmazal
anonym_0bfbdf
Včera o 15:08
@darmasiswa

@anonym_0bfbdf Odkial beriete istotu, ze vam dochodok bude stacit na platenie komercneho najmu? A budete mat naozaj disciplinu desiatky rokov pravidelne investovat ten rozdiel? Lebo ak niekto tvrdi, ze nechce hypoteku, pretoze by mu po splatke neostalo na zivot, tak z coho bude pravidelne odkladat rovnaku sumu na investicie? Na dochodku je hypoteka uz vacsinou davno splatena, zatial co vy budete musiet komercny najom platit dalej zo svojho dochodku alebo z nasporenych penazi, ak ich vobec dovtedy budete mat

@darmasiswa Nikdy som nenapisala, ze by mi nezvysilo na zivot. Pisem, ze ten rozdiel pravidelne investujem a mozem si dovolit investovat mesacne este viac ako je tento rozdiel. Rovnako pisem, ze si byt/dom kupim, ak nan budem mat prostriedky. Pre mlady bezdetny par/jednotlivca do 30 rokov naozaj nema zmysel kupovat nehnutelnost. Toto strasenie a ohananie sa dochodkom je na smiech. Ak nemas vyrieseny prijem, 2. pilier a potom dodatocne investovanie na dochodok, tak je nieco zle. Aj keby som teda nehnutelnost nevlastnila, tak viem, ze sa budem mat dobre a budem vediet splacat najom aj v dochodku.

natalka13
Včera o 15:19
@darmasiswa

@darmasiswa pozri ak ma clovek brat hypo 300.000 na 30 rokov pri splatke vyse 1300e pricom najom plati 500e oplati sa mu to?
Moze 800 mesacne investovat.
A o 30r moze byt zdedit napriklad.
Dnes uz urok nieje 0.8-0.9 ako par rokov dozadu.
Vtedy boli hypo vyhodne.