Majú mladí ľudia problémy s kúpou nehnuteľnosti?
Zdravim. Máte v okolí mladých ľudí (cca do 30 rokov) ktorí si v poslednom čase kúpili nehnuteľnosť - bez väčšej pomoci rodiny? Je jedno či za našetrené alebo cez hypoteku. Lebo odvšadiaľ vyskakujú informácie o kríze v bývaní, no v blízkom okolí mám pomerne dosť mladých ľudí, zvyčajne párov, čo si kúpili byt na hypo. Najnovšie dokonca mladý pár kúpil v Bratislave, blizko centra, pekný byt po rekonštrukcii.
Totiž ja mám 15 ročnú dcéru, tak z toho pohľadu by ma to zaujimalo, že ci mám len v okolí toľko výnimiek, alebo to nie je až taká veľká kríza.
@anonym_7c2ddb boha asi čím . Že nemusel u vás nič platiť . Keby býval sám v podnájme tak by si všetko platil. Ale p... Si musela tu zo seba urobiť že ešte sa robis hlupou že čím .🤦
@anonym_1d42cf suhlas, @anonym_7c2ddb samozrejme ze je to obrovska pomoc. Cim? Byvanim u vas. Inak by velka cast z vyplaty sla na podnajom, ci uz lacnejsi, alebo drahsi, a tak rychlo by nenasporil. To nic nemeni na tom ze je sikovny a situaciu rozumne vyuzil - aj ked mal vyraznu pomoc ktora mu financne odlahcila, tym ze mal byvanie prakticky zadarmo, miesto najvacsej minutej polozky.
@anonym_3c1c40 a ja nepochopím ľudí, co nečítajú z porozumením. Ja som nereagovala na autorku ale na inú užívateľku, ktorá napísala, že kúpa 1 izb akú je hlúposť. Tak som písala o tom, že to hlúposť nieje. Nabudúce doporučujem si poskladaj veci v kontexte než zareagujes úplne mimo misu.
@anonym_afefd1 ja viem co si pisala,lebo som citala tvoje prispevky v kontexte
byt pre dieta mam, sice este studuje a asi dlhsie este bude, ale nevadi, byt ho pocka a ked bude chciet zit inde, co asi bude, preda ho a bude mat fajn zaklad. preco by som vlastne dieta "nezadotovala"? kazky, kto ma moznost to aj robi. je rozdiel na zaciatok nieco mat do zivota, hned sa lepsie dycha, chudoba a skromnost nie su garanciou pevneho charakteru😉
@anonym_16b486 ja to chapem, my sa snažíme dcére fakt dopriať aj kvalitné vzdelanie, aj dovolenky, koníčky.. ale keď príde na osamostatnenie sa a nejaké jej životné rozhodnutia - kde a s kým bude žiť, to mi už príde že nie je náš priestor na investovanie. Nie sme milionári. Keď bude dcéra vo veku,že bude riešiť vlastné bývanie, my budeme ešte stále v aktívnom veku, možno si časom budeme chcieť kúpiť apartmán niekde v zahraničí, alebo chatu. Radšej ju nechám s minimálnym príspevkom bývať u nás, s tým že si bude šetriť a prípadne jej na základ hypotéky dolozime nejakú čiastku. Nechcem to obaľovať za nejaké výchovné rozhodnutia a skromnosť, ale z vlastnej skúsenosti som si skutočnú hodnotu peňazí/práce/môjho času začala uvedomovať až vtedy, keď som začala šetriť a riešiť ako budeme s mužom financovať naše vlastné bývanie.
Ahoj, pred par rokmi ja (pred 30) aj moj manzel (po 30), este sme sa nepoznali, uplne normalne sme si kupili byt na hypo, kazdy sam. Ja 80% + 20% dosetrene, on 80% hypo + spotrebak na zvysok. Od rodiny sme nedostali ani cent. A aj mnoho kamaratov v okolo mame, co si ten byt/dom ci pozemok kupili svojimi silami. Ano, vela mladych ludi dostane na zlatej tacke nehnutelnosti ci auta, ale podla mna vobec nie je take nemozne normalne zamestnanemu, bezne zarabajucemu a rozumne zmyslajucemu cloveku sa k tej hypo a nehnutelnosti dostat. (To, ci si to ti mladi potom vazia a aky to ma vplyv na ich zivot, snazenie atd je uz individualna vec a aj vec nazoru).
Takze vzhladom na vlastne skusenosti aj rozhliadanie sa po okoli, normalne to ide... vsetko ostatne je za mna vyplakavanie a vyhovaranie sa.
(Samozrejme ze necakam ze si ten byt kupim v 21 rokoch napr po roku zamestnania alebo v 26 ked ma vypluje VS).
@anonym_ef86d5 dalsia do radu...pred par rokmi nebola situacia ako "v poslednom case".aj ja som si len par rokov kupila.dom 240m2. Ale dnes su ceny sialenejske a mladi to maju onto tazsie.dnes by si si mozno za tie peniaze ani neprdla
@anonym_f16127 presne vieš, ktorá som ja a ani nevieš, že si už dve nazvala hlúpou.
@anonym_0ce340 A tebe dik. Už aj ty si hlúpa
@anonym_7c2ddb ja som veľmi rada hlúpa matka, ktorá môže pomôcť a pomôže dieťaťu s nehnuteľnosťou. Stále lepšie, ako keby som nemohla pomôcť a chŕlila jed na ostatných.
Tá pomoc vo forme bývania v detskej izbe a varenia, prania a duševnej podpory je to najmenej, čo môžeme pre svoje šikovné deti urobiť.
@marsmykkok ty mas kristalovu gulu, ze ,,12 rokov nebude mat rodinu"??
@anonym_8cd480 Tak asi vie či deti chce alebo nie, ale väčšina chlapov má deti a okolo 30tky to je fakt a rovnako v 20tke sa zoznamuje inak ako v 40tke a teda ľudia sa nehrnú väčšinou okamžite do rodiny do roka od zoznámenia a keby má aj frajerku, môžu žiť spolu v jednoizbáku.
@anonym_ef86d5 dalsia do radu...pred par rokmi nebola situacia ako "v poslednom case".aj ja som si len par rokov kupila.dom 240m2. Ale dnes su ceny sialenejske a mladi to maju onto tazsie.dnes by si si mozno za tie peniaze ani neprdla
@anonym_3c1c40 v tomto súhlasím. Dva tri roky dozadu bola úplne iná situácia a o rok bude zas iná. Roky 2025 a 2026 sú trošku zvláštne.
Fajn sú hypotéky pre mladých, ktoré budú mať od októbra lepšie podmienky.
@marsmykkok hlavne - odkiaľ by na to mal?
@biba_18 Tak veľa detí dostane od rodičov k 18tke nejaké sporenie celoživotné kde je napríklad 10 000 eur a ak nejde na vysokú školu a nájde si dobrú prácu a ostane bývať doma a teda reálne náklady na život má možno 500 eur mesačne a zvyšok odkladá, tých 25 000 napríklad ako základ hypotéky vie do dvoch rokov nasporiť... Len je to o tom šťastí, že si človek vie nájsť dobrú robotu v mieste bydliska, ak tam kde býva práca nie je a musí niekde platiť podnájom je to ťažšie...
@anonym_autor na mna v poslednom case vyskakuju hlavne clanky o tom ako su slovaci pozadu a uplne mimo ked kupuju byty na hypo a neprenajimaju si ich, ze ake to je skvele mat byt prenajaty a byt slobodny a ist si byvat kde sa ti zachce a kedy sa ti zachce a neviazat sa na hypoteku, ze aki su slovaci osprosteni s tym vlastnit nehnutelnost.
Jedine co mi pri tych clankoch napadne, ze si ich objednavaju nejaki majitelia viacerych investicnych bytov ktore nemaju komu prenajat. Tak u nich chapem, ze tie hypo sa tazko splacaju s prazdnymi bytmi. Inak si to vysvetlit neviem.
@anonym_87de53 áno, pravda. Všimni si v akých krajinách je tradičné vlastniť. Rumunsko, Slovensko a východná Európa, v ktorej je nájomné bývanie na nule. Keby bolo u nás normálne nájomné bývanie, nie pár mestských bytov, aj u nás by to bolo iné. Lenže keďže u nás beží iba komerčné nájomné bývanie, pri ktorom máš cenu nájmu vyššiu ako splátku hypo, tak my radšej vlastníme.
@tilly
Nemas uplne pravdu, neviem ako v celej Europe ale so Svajciarskom sa mylis len male percento je najomnych a aj tak su na chvoste vlastnictva.
@anonym_3c1c40 no vidis, a ja si to nemyslim a prezila som kupovanie hlnehnutelnodti aj "pred psr rokmi" aj teraz. Pred 5 rokmi (ked sme sami kupovali byt) bola rovnaka situacia ako teraz (ked sme opat, sami bez pomoci kupovali dom na hypo). Nevidim ju v nicom "inu". A ie, nemame nadstandardne platy. Este aj +3 deti. Takze sa opakujem - za mna je to vo vela pripadoch len vyplakavanie - ze dnes si mladi ludia bez pomoci nehnutelnost nemozu kupit, ak sa trochu posnazia. Vidim to aj v okoli. Ide to, kto chce, ma sposoby a moznosti. Samozrejme nie hned. "Hned sa ani pes nevy💩" 😏😉
@anonym_3c1c40 no vidis, a ja si to nemyslim a prezila som kupovanie hlnehnutelnodti aj "pred psr rokmi" aj teraz. Pred 5 rokmi (ked sme sami kupovali byt) bola rovnaka situacia ako teraz (ked sme opat, sami bez pomoci kupovali dom na hypo). Nevidim ju v nicom "inu". A ie, nemame nadstandardne platy. Este aj +3 deti. Takze sa opakujem - za mna je to vo vela pripadoch len vyplakavanie - ze dnes si mladi ludia bez pomoci nehnutelnost nemozu kupit, ak sa trochu posnazia. Vidim to aj v okoli. Ide to, kto chce, ma sposoby a moznosti. Samozrejme nie hned. "Hned sa ani pes nevy💩" 😏😉
@anonym_ef86d5 no,neveriim ze si vacsia expertka ako enokonomicki analytici 😅🙉https://www.pravda.sk/spravy/ekonomika/clanok/8...
@tilly
Nemas uplne pravdu, neviem ako v celej Europe ale so Svajciarskom sa mylis len male percento je najomnych a aj tak su na chvoste vlastnictva.
@anonym_87de53 Švajčiarsko je trošku iný prípad, tam sú vysoké dane z vlastníctva a luxusu. Tam sa ti neoplatí vlastniť niečo.
@anonym_autor
Vlastnit nehnutelnost nie je az tak normalne bezne tu je Europska statistika, Slovaci si automaticky myslia ze su na chvoste ale podla tejto statistiky s vyse 90% vlastnictva su treti v Europe !!!
"Podľa zistení Eurostatu vlastníctvo domu bolo bežnejšie vo všetkých členských krajinách EÚ ako nájom, s výnimkou Nemecka, kde prevládal v 52,8 percenta prípadov prenájom a len 47,2 percenta obyvateľov hlásilo vlastné bývanie.
Za Nemeckom - na druhom konci tohto rebríčka - nasledovalo Rakúsko (54,5 percenta), Dánsko (60,9 percenta), Francúzsko (61,2 percenta) a Luxembursko (63,5 percenta).
Mimo krajín EÚ horšia situácia ako v Nemecku s vlastníctvom bývania je vo Švajčiarsku, kde len 42 percent"
Čítajte viac: https://www.sme.sk/index/c/tretina-obcanov-eu-n...
@anonym_87de53 snad nejdes porovnavat najomnu politiku v krajinach zapadnej Europy s nasou🙈 radsej by som bola v najomnom byvani v Rakusku, kde mam zmluvu do 99 rokov a nedokladovanie prijmu pocas celej doby najmu ako preplacat hypoteku v nasej bananovej republike. porovnavas neporovnatelne a tato statistika je o niecom uplne inom ako pises
@anonym_ef86d5 nie je to úplne tak. Robím s nehnuteľnosťami od r. 2001, čiže nejakých tých 25 rokov a situácia sa mení pomerne často. Pred piatimi rokmi dostal hypotéku skoro každý a aj 100% (v kombinácii s úverom) za 0.90%. Mala som prípady, keď dostali mladí ledva 20tnici pol roka po maturite 150tis na domček v satelite ba. To posledné tri roky nehrozí. Ak niekto dostane 90%, musí byť bonitný.
@anonym_autor Minulý rok sme si kúpili dom na hypo. Na vlastný zdroj sme mali našetrené a platíme hypo, postupne prerábame, stále niečo kupujeme, čo uznáme za vhodné. Predtým sme nemali žiadnu nehnuteľnosť
@anonym_2cb9cd ja nie som zástancom takého veľkéhodotovania detí. Ak bude treba, prispejem pár tisíc, ale určite by sme dcére nekupovali byt my.
Skôr ma zaujíma ako reálne vôbec je v dnešnej dobe sa dostať k vlastnému bývaniu, najmä keď ide o mladých ľudí. Možno dcéra ani nepôjde na výšku a o pár rokov už bude pracovať, to zas nie je taká ďaleká budúcnosť.
Podľa komentárov to vyzerá, že sa to dá, ale ako bolo spomenuté, asi len keď ide o zdravých, priemerné zarábajúcich ľudí - ideálne taký pár.
@anonym_autor reálne to je nasledovne - makať, šetriť a keď máš 20% zadĺžiť sa na 30 rokov s hypotékou. Tak funguje 90% mladých aj starších párov.
Mame stavebný pozemok a chceme ho nechať dcére (18r), po škole si môže postaviť dom. (Dať postaviť). 🤷♀️ ak nechce, postavíme si chatku.
@anonym_autor reálne to je nasledovne - makať, šetriť a keď máš 20% zadĺžiť sa na 30 rokov s hypotékou. Tak funguje 90% mladých aj starších párov.
@anonym_f98c44
Potom je ina verzia vzdelavat sa, investovat, v spravny cas riskovat, spravit to par krat a mas milionovy dom a nesplacas hypoteku 30 rokov, vlastna skusenost.
My sme si 2 roky po vysokej škole kúpili na začiatok starší 2-izbovy byt v Bratislave. Postupne si ho rekonštruujeme a časom plánujeme ísť do väčšieho. Medzitým nám už stúpli obom platy. Ja vidim problém v tom, že veľa mladých chce hneď dom alebo 3-4 izbový byt, hoci naň nemajú, alebo druhá časť našich známych je, že si len užívajú, rozhadzujú peniaze, každý deň večera, kino, 5x dovolenka v zahraničí a potom sa zobudili neskôr, že ešte nič nemajú. Potom závidia, že nemajú nič, že ako je možné, že my už dávno máme vlastné bývanie. Ja pracujem pritom ako učiteľka, a teda začínala som pekne krásne na tabuľkovom plate. Ale ak si chce niekto len užívať, tak potom nech sa nečuduje, že sa zobudí v 35 a stále nič nemá.
Mna by skor zaujimala otazka, ze a co? To musi kazdy vlastnit dom alebo byt? Je to smiesne, ako v tejto nasej krajine ludia (ne)rozmyslaju. Neustale chcu nieco, co si nemozu dovolit - dovolenky, auta a vlastnit nehnutelnost.. A ano, da sa byvat aj bez vlastnenia, bez potreby sa zadlzovat hypotekou. Na ukor tychto vydavkov ludia neriskuju v podnikani, nemaju peniaze na nic ine, hoci by ich prenajom vysiel ovela menej. Ja mam momentalne prenajom v 2 izbovej novostavbe v BA, do centra 2 zastavky elektrickou. Tento byt by ma vysiel mesacne so vsetkym cca 1400€, byvam v nom za 850€. Ak rozdiel usetrim a zainvestujem inde, tak si ho o x rokov naozaj budem moct dovolit, ale nepojdem predsa na hranu financii len kvoli tomu, aby som ho vlastnila..
Mna by skor zaujimala otazka, ze a co? To musi kazdy vlastnit dom alebo byt? Je to smiesne, ako v tejto nasej krajine ludia (ne)rozmyslaju. Neustale chcu nieco, co si nemozu dovolit - dovolenky, auta a vlastnit nehnutelnost.. A ano, da sa byvat aj bez vlastnenia, bez potreby sa zadlzovat hypotekou. Na ukor tychto vydavkov ludia neriskuju v podnikani, nemaju peniaze na nic ine, hoci by ich prenajom vysiel ovela menej. Ja mam momentalne prenajom v 2 izbovej novostavbe v BA, do centra 2 zastavky elektrickou. Tento byt by ma vysiel mesacne so vsetkym cca 1400€, byvam v nom za 850€. Ak rozdiel usetrim a zainvestujem inde, tak si ho o x rokov naozaj budem moct dovolit, ale nepojdem predsa na hranu financii len kvoli tomu, aby som ho vlastnila..
@anonym_0bfbdf No ak chce mladý pár aj dieťa, tak samozrejme, že si radšej bývanie kúpia, aj keď menšie. Do podnájmu s dieťaťom ťa asi ťažko vezmú a ak áno, je to skôr len výnimka. Pre pár alebo človeka, ktorý mať deti nechce, je to ideálne žiť v podnájme v mladom veku.
@anonym_0bfbdf Odkial beriete istotu, ze vam dochodok bude stacit na platenie komercneho najmu? A budete mat naozaj disciplinu desiatky rokov pravidelne investovat ten rozdiel? Lebo ak niekto tvrdi, ze nechce hypoteku, pretoze by mu po splatke neostalo na zivot, tak z coho bude pravidelne odkladat rovnaku sumu na investicie? Na dochodku je hypoteka uz vacsinou davno splatena, zatial co vy budete musiet komercny najom platit dalej zo svojho dochodku alebo z nasporenych penazi, ak ich vobec dovtedy budete mat
@anonym_autor Sama som si na hypo kupila 2izbak v centre BA. Vacsina mojich kamosov vo veku ~30 vlastnia byty na hypo bud sami alebo s partnermi.
ja som mlady a prave som si kupil vlastny dom, teda prave je koncom decembra. Mali sme dva byty ktore prenajimame a vynos z prenajmu nam staci na splacanie hypoteky na dom plus nas este uzivi. na kupe nehnutelnosti nieje nic zlozite aj v 25 rokoch
@anonym_2fa38e a bez tych 2 bytov by to bolo zlozite?
@anonym_0bfbdf Odkial beriete istotu, ze vam dochodok bude stacit na platenie komercneho najmu? A budete mat naozaj disciplinu desiatky rokov pravidelne investovat ten rozdiel? Lebo ak niekto tvrdi, ze nechce hypoteku, pretoze by mu po splatke neostalo na zivot, tak z coho bude pravidelne odkladat rovnaku sumu na investicie? Na dochodku je hypoteka uz vacsinou davno splatena, zatial co vy budete musiet komercny najom platit dalej zo svojho dochodku alebo z nasporenych penazi, ak ich vobec dovtedy budete mat
@darmasiswa Nikdy som nenapisala, ze by mi nezvysilo na zivot. Pisem, ze ten rozdiel pravidelne investujem a mozem si dovolit investovat mesacne este viac ako je tento rozdiel. Rovnako pisem, ze si byt/dom kupim, ak nan budem mat prostriedky. Pre mlady bezdetny par/jednotlivca do 30 rokov naozaj nema zmysel kupovat nehnutelnost. Toto strasenie a ohananie sa dochodkom je na smiech. Ak nemas vyrieseny prijem, 2. pilier a potom dodatocne investovanie na dochodok, tak je nieco zle. Aj keby som teda nehnutelnost nevlastnila, tak viem, ze sa budem mat dobre a budem vediet splacat najom aj v dochodku.
@darmasiswa pozri ak ma clovek brat hypo 300.000 na 30 rokov pri splatke vyse 1300e pricom najom plati 500e oplati sa mu to?
Moze 800 mesacne investovat.
A o 30r moze byt zdedit napriklad.
Dnes uz urok nieje 0.8-0.9 ako par rokov dozadu.
Vtedy boli hypo vyhodne.

Ahoj, pred par rokmi ja (pred 30) aj moj manzel (po 30), este sme sa nepoznali, uplne normalne sme si kupili byt na hypo, kazdy sam. Ja 80% + 20% dosetrene, on 80% hypo + spotrebak na zvysok. Od rodiny sme nedostali ani cent. A aj mnoho kamaratov v okolo mame, co si ten byt/dom ci pozemok kupili svojimi silami. Ano, vela mladych ludi dostane na zlatej tacke nehnutelnosti ci auta, ale podla mna vobec nie je take nemozne normalne zamestnanemu, bezne zarabajucemu a rozumne zmyslajucemu cloveku sa k tej hypo a nehnutelnosti dostat. (To, ci si to ti mladi potom vazia a aky to ma vplyv na ich zivot, snazenie atd je uz individualna vec a aj vec nazoru).
Takze vzhladom na vlastne skusenosti aj rozhliadanie sa po okoli, normalne to ide... vsetko ostatne je za mna vyplakavanie a vyhovaranie sa.
(Samozrejme ze necakam ze si ten byt kupim v 21 rokoch napr po roku zamestnania alebo v 26 ked ma vypluje VS).