Majú mladí ľudia problémy s kúpou nehnuteľnosti?
Zdravim. Máte v okolí mladých ľudí (cca do 30 rokov) ktorí si v poslednom čase kúpili nehnuteľnosť - bez väčšej pomoci rodiny? Je jedno či za našetrené alebo cez hypoteku. Lebo odvšadiaľ vyskakujú informácie o kríze v bývaní, no v blízkom okolí mám pomerne dosť mladých ľudí, zvyčajne párov, čo si kúpili byt na hypo. Najnovšie dokonca mladý pár kúpil v Bratislave, blizko centra, pekný byt po rekonštrukcii.
Totiž ja mám 15 ročnú dcéru, tak z toho pohľadu by ma to zaujimalo, že ci mám len v okolí toľko výnimiek, alebo to nie je až taká veľká kríza.
@anonym_7af849 2023
@anonym_7c2ddb za 2 roky mal sam bez frajerky a bez vasej pomoci dost na byt v ba. a stabilnu pracu. v 2023. vtedy take byty stali 120+. zarobil v cistom 2 tisicky. po skole chlapec. je jeden z miliona.
@anonym_7c2ddb za 2 roky mal sam bez frajerky a bez vasej pomoci dost na byt v ba. a stabilnu pracu. v 2023. vtedy take byty stali 120+. zarobil v cistom 2 tisicky. po skole chlapec. je jeden z miliona.
@anonym_7af849 3 roky pracoval, pokiaľ si kúpil byt. Mesačne odkladal okolo 1000€, neviem presne. K tomu odmeny 2x ročne. Nemíňal vela, býval u nás. Keďže si odkladal na byt, tak sme od neho nepýtali nič na domácnosť. Byt stal 150 000€, aj s parkovacím miestom v garáži a pivnicou. Šetrenie mu ostalo, šetrí stále aj teraz. Splátka hypo v pomere k platu sa znížila. Odvtedy mu dvihli niekoľkokrát plat, nakoľko si urobil skúšky v práci a zasa ma pekne našetrené.
@anonym_7c2ddb a to je naco, aka perspektiva..1izbak?
@anonym_8cd480 asi mu chybalo 20tis co je na tom divne?
@anonym_7af849 3 roky pracoval, pokiaľ si kúpil byt. Mesačne odkladal okolo 1000€, neviem presne. K tomu odmeny 2x ročne. Nemíňal vela, býval u nás. Keďže si odkladal na byt, tak sme od neho nepýtali nič na domácnosť. Byt stal 150 000€, aj s parkovacím miestom v garáži a pivnicou. Šetrenie mu ostalo, šetrí stále aj teraz. Splátka hypo v pomere k platu sa znížila. Odvtedy mu dvihli niekoľkokrát plat, nakoľko si urobil skúšky v práci a zasa ma pekne našetrené.
@anonym_7c2ddb tak ste mu pomahali. ked takmer celu vyplatu odlozil.
Moj syn s priatelkou si teraz ako cca 30rocni kupili za Ba novostavbu, radovku. Mali aj dost nasetrene, ale nechali si rezervu a zarabaju tiez dobre, su vš vzdelani obaja. Pred tym boli v peknom podnajme za priblizne rovnaku sumu. Zistili, ze chcu byt spolu a isli do toho, ziadny problem. Na zaciatok je to fajn a casom uvidia, co dalej.
@anonym_7c2ddb tak ste mu pomahali. ked takmer celu vyplatu odlozil.
@anonym_7af849 a čím ? Že som mu dala najesť a mal kde bývať?🤣
Spôsoby nadobudnutia nehnuteľností v r. 2024 podľa NBS:
- 34 % hotovosť
- 28 % darovanie
- 24 % hypotéka
- 14 % dedenie
Prekvapujúci je najmä údaj, koľko nehnuteľností sa nakupuje v hotovosti.
@anonym_e9af46 mňa to až tak neprekvapuje. Zrejme sa do toho rátajú aj "výmeny" bytov, keď drahší predáš, lacnejší kúpiš. Pozemky a záhrady sa väčšinou kupujú v hotovosti. Okrem toho, ešte stále je na Slovensku kopec ludi, čo potrebujú niekde preprať špinavé peniaze.
@anonym_8cd480 perfektná perspektíva, v rodine po skole kúpený jednoizbak, chvíľku slúžil a po odchode do zahraničia prenajatý. Už je to 25 rokov, majiteľ sa tam nevrátil ma život inde, to mu len generuje príjem.
Ty asi hneď po škole chceš 10 izb. dom zrejme, keď jednoizbak sa mali.
@anonym_afefd1 🙈tieto prispevky nepochopim,uplne mimo autorkinej otazky.pyta sa v "poslednom case"a tu je skusenost spred rokov??
@anonym_autor nie nepoznám, kamarátka predala rodičovský som a peniaze rozdelila medzi dve deti, čo im ledva stačilo na garzónku vBA
@anonym_7c2ddb boha asi čím . Že nemusel u vás nič platiť . Keby býval sám v podnájme tak by si všetko platil. Ale p... Si musela tu zo seba urobiť že ešte sa robis hlupou že čím .🤦
Zamysli sa, ci si si ty sama toho casu, ked si mala povedzme 25, kupila byt za vlastne usetrene, pripadne tvoji rodicia. Nasi dostali darom pozemok aj byt. Moja babka tak isto dostala pozemok a predtym prababka, stavat pomahali cele rodiny v tom case, takze sa dedilo/darovalo aj v minulosti alebo sa byty odkupili za smiesne peniaze. Ja som tak isto dostala od nich pomoc a nevidim na tom nic zvlastne, hypo platime sami. Je v takej vyske, ze aj ked sa rozideme, vie ju jeden utiahnut. Nas stal ale podnajom mesacne viac ako hypo.
@anonym_7c2ddb boha asi čím . Že nemusel u vás nič platiť . Keby býval sám v podnájme tak by si všetko platil. Ale p... Si musela tu zo seba urobiť že ešte sa robis hlupou že čím .🤦
@anonym_1d42cf p... ešte aj arogantnú si tu zo seba urobila akurát tak ty.
Tiez by som od syna nic nepytala,resp.pytala 200eur,aby zase nemal pocit,ze vsetko je zadarmo ale popritom mu to odkladala,a on nech si setri na 20percent hypo,to je to najmenej co rodicia mozu pre dieta urobit.
A ano ak neni prijem nedostanu hypo a ze tych je vela,vela ale aj takych co krasne aj ako mladi zarobia aj tych je velmi vela.
Vsetko je to len o prijme.
Z mojej profesijnej skusenosti je to skor bezna realita ako vynimka. Mladi ludia s priemernym prijmom a pracovnym pomerom na dobu neurcitu si byty kupuju. Ak nemaju pomoc od rodiny a len zacinaju, vacsinou nekupuju vysnivany velky byt, ale mensi startovaci byt na hypoteku. Neskor, ked sa ich prijem zvysi alebo sa zmeni zivotna situacia, riesia vacsi. Ak ide o mlady par s dvoma prijmami, vyberaju si byt podla svojho rozpoctu. Ak je jeden z partnerov napriklad na rodicovskej dovolenke, prisposobia tomu cenu nehnutelnosti. Vacsina aj dnes kupuje na 90 % hypoteku a ak im chyba cast vlastnych zdrojov, casto sa to riesi kombinaciou uverov. Samozrejme, vzdy zalezi od mnohych parametrov, ale pri beznych prijmoch a stabilnom zamestnani to urcite nie je nic vynimocne. Klucove je mat realisticke ocakavania a zacat tym, na co financne dosiahnu
@anonym_autor dobrý deň, my s priatelom obaja 29r, šetríme čo sa dá, obaja bývame u rodičov s tým že symbolicky dávame na stravu každý 100€. Aktuálne staviame svojpomocne dom blízko krajského mesta. Teda každy den po práci na stavbe do neskorých hodín ale hrubá stavba postavená ( z našich úspor) za zlomok cien stavanych na kluc, pozemok sme mali. Ale neužívame si nič - teda žiadne dovolenky, čo nemusíme nekupujeme zbytočne, občas zájdeme na večeru. Hypotéka schválená, rezervu máme peknú. Dá sa to ale ak by sme mali kúpiť hotový dom nemali by sme na neho, možno iba na 2i byt. Dá sa to ale treba veľmi premýšľať čo a ako už cez školu resp po nej. Veľa mladých okolo si síce užíva život ale našetrené nič. Potom je veľa našich rovesníkov ktorí sú na tom ešte oveľa lepšie ako my ale majú niečo v prenájme a pod. Taký je moj pohľad.
@anonym_autor dobrý deň, my s priatelom obaja 29r, šetríme čo sa dá, obaja bývame u rodičov s tým že symbolicky dávame na stravu každý 100€. Aktuálne staviame svojpomocne dom blízko krajského mesta. Teda každy den po práci na stavbe do neskorých hodín ale hrubá stavba postavená ( z našich úspor) za zlomok cien stavanych na kluc, pozemok sme mali. Ale neužívame si nič - teda žiadne dovolenky, čo nemusíme nekupujeme zbytočne, občas zájdeme na večeru. Hypotéka schválená, rezervu máme peknú. Dá sa to ale ak by sme mali kúpiť hotový dom nemali by sme na neho, možno iba na 2i byt. Dá sa to ale treba veľmi premýšľať čo a ako už cez školu resp po nej. Veľa mladých okolo si síce užíva život ale našetrené nič. Potom je veľa našich rovesníkov ktorí sú na tom ešte oveľa lepšie ako my ale majú niečo v prenájme a pod. Taký je moj pohľad.
@anonym_8c69c8 Presne. Je to o prioritach a odlozeni casti pohodlia. Kazdy sa musi rozhodnut, ci chce mat obedy v restauraciach, najnovsi mobil, drahe dovolenky a okamzitu spotrebu, alebo radsej investuje do vlastneho byvania. Oboje naraz pri priemernom prijme casto nejde. Samozrejme, nie kazdy ma rovnaku startovaciu ciaru, ale u mnohych je rozdiel prave v tom, ake financne priority si zvolia prve roky dospeleho zivota.
@anonym_afefd1 🙈tieto prispevky nepochopim,uplne mimo autorkinej otazky.pyta sa v "poslednom case"a tu je skusenost spred rokov??
@anonym_3c1c40 a ja nepochopím ľudí, co nečítajú z porozumením. Ja som nereagovala na autorku ale na inú užívateľku, ktorá napísala, že kúpa 1 izb akú je hlúposť. Tak som písala o tom, že to hlúposť nieje. Nabudúce doporučujem si poskladaj veci v kontexte než zareagujes úplne mimo misu.
@anonym_1d42cf to pre mna nie je žiadna pomoc, keďže mám doma ďalšie 2 mladšie deti. A do podnájmu nemusel ísť, mame byt, ktorý prenajímame. Mohol ísť tam keby chcel a bývať sám. Ale on sa rozhodol mať svoje a byt samostatný
A urážaj si niekoho vo svojom okolí. Ja slušne s tebou komunikujem.
@anonym_1d42cf p... ešte aj arogantnú si tu zo seba urobila akurát tak ty.
@anonym_0ce340 dakujem. Ostala som šokovaná, ako ma nazvala ani neviem začo.
@anonym_afefd1 pises 25 rokov...pred 25 rokmi to bol iny svet
@anonym_8cd480 jasné, lebo neboli hypo, podmienky pre úver boli prísnejšie, ceny k platom vysoké. Ale tak neplakali sme toľko ako dnešný mladý, začali sme v malom a prešli do veľkého, bez novhé auta pred blokom
@anonym_7c2ddb Bože, ty si hlúpa. Nemusel si sam platit nájom ani jedlo, to je akože málo? A presne viem, ktorá si.
@anonym_7c2ddb Bože, ty si hlúpa. Nemusel si sam platit nájom ani jedlo, to je akože málo? A presne viem, ktorá si.
@anonym_f16127 hlúpa si ty. Nie je to tá, čo si myslíš a čo ti leží v žalúdku 😂
@anonym_0ce340 Veď si, nemusíš to opakovať a ešte dokazovať každým príspevkom.
@anonym_7c2ddb ano. presne tym. bol by na tom rovnako, keby si mu 20% na tu hypo dala ty.
@anonym_autor
Vlastnit nehnutelnost nie je az tak normalne bezne tu je Europska statistika, Slovaci si automaticky myslia ze su na chvoste ale podla tejto statistiky s vyse 90% vlastnictva su treti v Europe !!!
"Podľa zistení Eurostatu vlastníctvo domu bolo bežnejšie vo všetkých členských krajinách EÚ ako nájom, s výnimkou Nemecka, kde prevládal v 52,8 percenta prípadov prenájom a len 47,2 percenta obyvateľov hlásilo vlastné bývanie.
Za Nemeckom - na druhom konci tohto rebríčka - nasledovalo Rakúsko (54,5 percenta), Dánsko (60,9 percenta), Francúzsko (61,2 percenta) a Luxembursko (63,5 percenta).
Mimo krajín EÚ horšia situácia ako v Nemecku s vlastníctvom bývania je vo Švajčiarsku, kde len 42 percent"
Čítajte viac: https://www.sme.sk/index/c/tretina-obcanov-eu-n...
@anonym_autor
Vlastnit nehnutelnost nie je az tak normalne bezne tu je Europska statistika, Slovaci si automaticky myslia ze su na chvoste ale podla tejto statistiky s vyse 90% vlastnictva su treti v Europe !!!
"Podľa zistení Eurostatu vlastníctvo domu bolo bežnejšie vo všetkých členských krajinách EÚ ako nájom, s výnimkou Nemecka, kde prevládal v 52,8 percenta prípadov prenájom a len 47,2 percenta obyvateľov hlásilo vlastné bývanie.
Za Nemeckom - na druhom konci tohto rebríčka - nasledovalo Rakúsko (54,5 percenta), Dánsko (60,9 percenta), Francúzsko (61,2 percenta) a Luxembursko (63,5 percenta).
Mimo krajín EÚ horšia situácia ako v Nemecku s vlastníctvom bývania je vo Švajčiarsku, kde len 42 percent"
@anonym_87de53 lenže tu je jedno veľké ale - tam je úplne iná situácia čo sa týka prenájmov, hlavne dlhodobých...
@anonym_f16127 presne vieš, ktorá som ja a ani nevieš, že si už dve nazvala hlúpou.
@anonym_0ce340 A tebe dik. Už aj ty si hlúpa
@anonym_autor
@anonym_87de53 áno, pravda. Všimni si v akých krajinách je tradičné vlastniť. Rumunsko, Slovensko a východná Európa, v ktorej je nájomné bývanie na nule. Keby bolo u nás normálne nájomné bývanie, nie pár mestských bytov, aj u nás by to bolo iné. Lenže keďže u nás beží iba komerčné nájomné bývanie, pri ktorom máš cenu nájmu vyššiu ako splátku hypo, tak my radšej vlastníme.

@anonym_8cd480 v com iný? Ceny nehnuteľnosti v porovnaní s dnešnými cenami nízke, platy tiež nízke. Je to porovnateľné s dneskom. Pointa bola v inom... Ze 1izb je štartovací a vieš sa pohnúť ďalej... Si ho necháš ale o predáš a kúpiš väčší byt abo dom.
@anonym_afefd1 absolutne nesuhlasim...minimalne sa davali 100percentne hypoteky