icon

Majú mladí ľudia problémy s kúpou nehnuteľnosti?

Včera o 08:15

Zdravim. Máte v okolí mladých ľudí (cca do 30 rokov) ktorí si v poslednom čase kúpili nehnuteľnosť - bez väčšej pomoci rodiny? Je jedno či za našetrené alebo cez hypoteku. Lebo odvšadiaľ vyskakujú informácie o kríze v bývaní, no v blízkom okolí mám pomerne dosť mladých ľudí, zvyčajne párov, čo si kúpili byt na hypo. Najnovšie dokonca mladý pár kúpil v Bratislave, blizko centra, pekný byt po rekonštrukcii.
Totiž ja mám 15 ročnú dcéru, tak z toho pohľadu by ma to zaujimalo, že ci mám len v okolí toľko výnimiek, alebo to nie je až taká veľká kríza.

Strana
z4
darmasiswa
Včera o 15:20
@anonym_0bfbdf

@darmasiswa Nikdy som nenapisala, ze by mi nezvysilo na zivot. Pisem, ze ten rozdiel pravidelne investujem a mozem si dovolit investovat mesacne este viac ako je tento rozdiel. Rovnako pisem, ze si byt/dom kupim, ak nan budem mat prostriedky. Pre mlady bezdetny par/jednotlivca do 30 rokov naozaj nema zmysel kupovat nehnutelnost. Toto strasenie a ohananie sa dochodkom je na smiech. Ak nemas vyrieseny prijem, 2. pilier a potom dodatocne investovanie na dochodok, tak je nieco zle. Aj keby som teda nehnutelnost nevlastnila, tak viem, ze sa budem mat dobre a budem vediet splacat najom aj v dochodku.

@anonym_0bfbdf realita je taka, ze v praxi poznam mnozstvo ludi, ktori uz 10-15 rokov setria na byt. Lenze ceny nehnutelnosti rastli rychlejsie, ako dokazali nasporit. Dnes maju o 15 rokov menej do dochodku, a oni stale byvaju v najme a byt stale nemaju. Pisete, ze si byt kupite, ked nan budete mat. A co ak ten okamih nikdy nepride? Presne to sa stalo tisicom ludi. Medzitym platia komercny najom, ktory sa navyse casom zvysuje, a na dochodku ho budu platit tiez. Clovek, ktory si zobral hypoteku v 30-ke, ju ma v 60-ke spravidla splatenu a zostavaju mu uz len bezne naklady na byvanie.To, ze investujete, je vyborne. Ale dolezite nie je len to, ci investujete, ale hlavne kolko investujete pravidelne. Ak je to suma, za ktoru si ani o 20 rokov byt nekupite, tak vas plan problem byvania neriesi. A prax ukazuje, ze mnohi ludia setria roky, no ceny nehnutelnosti rastu rychlejsie, ako oni stihnu nasporit.Navyse vacsina ludi nema taku disciplinu investovat desiatky rokov. Prave preto je pre mnohych hypoteka aj forma nuteneho sporenia. Kazdou splatkou zvysuju vlastny majetok. Pri najme kazdy mesiac zaplatite niekomu cudziu hypoteku a po 30 rokoch mozete stale nevlastnit nic. To nie je strasenie dochodkom. To je jednoducha matematika a realita, ktoru dnes vidime okolo seba.

anonym_ea3ec0
Včera o 15:22

Už teraz mám strach z toho, že budúci rok budeme musieť riešiť vlastné bývanie.🙈🫩

anonym_ea3ec0
Autor odpoveď zmazal
darmasiswa
Včera o 15:26
@natalka13

@darmasiswa pozri ak ma clovek brat hypo 300.000 na 30 rokov pri splatke vyse 1300e pricom najom plati 500e oplati sa mu to?
Moze 800 mesacne investovat.
A o 30r moze byt zdedit napriklad.
Dnes uz urok nieje 0.8-0.9 ako par rokov dozadu.
Vtedy boli hypo vyhodne.

@natalka13 Porovnavate neporovnatelne. Ak platite najom 500 €, tak to urcite nie je ten isty byt, ktory stoji 300 000 €. To je uplne ina nehnutelnost.
Nikto netvrdi, ze mlady clovek ma zacinat hypotekou 300 000 €. Vacsina zacina mensim startovacim bytom s primeranou splatkou a neskor, ked sa zvysia prijmy, riesi vacsie byvanie.
A nic nebrani tomu, aby popri rozumnej hypoteke aj investoval. Ziskava tak dve veci naraz - buduje si vlastny majetok a zaroven tvori financnu rezervu. To je z dlhodobeho hladiska podstatne bezpecnejsie, ako spoliehat sa na to, ze raz nieco zdedi

darmasiswa
Včera o 15:35

Uvediem jeden priklad z praxe, nie preto, ze sa to stane kazdemu, ale preto, ze aj taketo situacie zivot prinasa. Riesim manzelsky par, obaja maju viac ako 46 rokov. Priblizne 10 rokov byvali v prenajme, a teraz dostali vypoved z najmu. Medzitym manzelka prisla o pracu, prijem klesol a nove najmy v ich meste su o stovky eur drahsie. Hypoteku uz v sucasnej situacii nedostanu a ostava im len dufat, ze sa dostanu do najomneho byvania.

Nikto z nas nevie, co prinesie zivot. Prave preto si myslim, ze ak ma clovek moznost rozumne si zabezpecit vlastne byvanie, mal by to urobit. Nie preto, ze prenajom je vzdy zly, ale preto, ze vlastne byvanie vam dava istotu, ktoru vam komercny prenajom nikdy neda. Hypoteka sa raz skonci. Komercny najom budete platit dovtedy, kym budete zit.

anonym_7c2ddb
Autor odpoveď zmazal
anonym_dc65c7
Včera o 16:07
@anonym_7c2ddb
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_7c2ddb ale veď nikto nehovorí ze ste to nemali robiť, od začiatku sa rieši to ze áno, je to pre mladého človeka veľká pomoc a smiať sa na tom ze aká to je už len pomoc je … no take hlupucke. A to ze to pre teba žiadna pomoc nie je je irelevantné lebo, opäť opakujem, pre mladého človeka to je veľká pomoc. A nie je na tom nič zle, super ze mal chalan tuto možnosť, nie každý ju ma a určite mu to pomohlo 🙂 okrem toho je očividne šikovný a to mu tiež nikto neberie.

anonym_7c2ddb
Autor odpoveď zmazal
anonym_4fef44
Včera o 16:41

@anonym_autor My sme kúpili tento rok s pomocou rodičov. Pri dnešných vysokých výdavkoch na život by sa nám nepodarilo si tak skoro našetriť na 20% z hypotéky, a kým by sme šetrili, ceny nehnuteľností by išli znova hore.

anonym_51d850
Včera o 17:15
@anonym_1d42cf

@anonym_7c2ddb boha asi čím . Že nemusel u vás nič platiť . Keby býval sám v podnájme tak by si všetko platil. Ale p... Si musela tu zo seba urobiť že ešte sa robis hlupou že čím .🤦

@anonym_1d42cf ty si v poriadku? Z čoho si taká nešťastná, že tu ideš niekoho označovať za pi.u za nič. Závidieť sa dá aj slušne

anonym_ef86d5
Včera o 17:21
@anonym_3c1c40

@anonym_ef86d5 no,neveriim ze si vacsia expertka ako enokonomicki analytici 😅🙉https://www.pravda.sk/spravy/ekonomika/clanok/8...

@anonym_3c1c40 nie, do tejto pozicie som sa ani nestavala, nepovedala som ze som expertka a ani analytik, tak neprekrucaj. 🙂 Diskusia bola o tom, co sledujeme a pozname v okoli. Povedala som, ze som zazila na sebe a ze vidim aj mojom okoli, ze aj +/- 30tnici a aj v tomto ci minulom roku a teda "v poslednej dobe" si stale dokazu nadobudnut nehnutelnost bez toho aby zdedili, dostali, alebo to boli len ti vyvoleni s nadstandardnymi platmi.

anonym_ef86d5
Včera o 17:26
@anonym_7c2ddb
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_7c2ddb nikto Ti nenapisal, ze bola zla volba nechat ho doma. Bez ohladu na vase dalsie deti ci ZTP alebo vas dalsi byt ktory by mohol vyuzit. To absolutne nehra rolu.
Pointa bola jedine v tom, ze aj toto bola velka pomoc prenho, a aj financna. Pretoze usetril mesacne dajme tomu 300-400 euro, kedze platil za reziu len 150 Tebe a nie plnu davku za podnajom hocikomu inemu. Ja nechapem, co je na tom nejasne. Je to skvele, ze ste mu to dokazali poskytnut takto... Ale je to skvela pomoc, rovnako skvela, ako ked daju rodicia tisicky na tu kupu dietatu (kolko mozu). Jedina vec co stale odmietas pochopit, ze tym padom to bolo ano, s vasou pomocou, a nie tak ako ini mladi, co idu do prace ci uz po SS alebo VS, musia sa osamostatnit aj v byvani a s tym suvisia vyssie naklady, takze setria bez toho, ze by dostali pomoc ci euro od rodicov a setria tak vyrazne pomalsie ako ti, co ostanu v detskej izbe pri mame.
Nikto tu nehovori ze chlapec nie je sikovny, pretoze mnohi by tak byvali a svoj plat prehajdakali. Len to nebolo tak celkom vlastne byvanie nadobudnute "bez pomoci" za tie roky od rodicov...

anonym_43f13b
Včera o 17:47
@natalka13

@darmasiswa pozri ak ma clovek brat hypo 300.000 na 30 rokov pri splatke vyse 1300e pricom najom plati 500e oplati sa mu to?
Moze 800 mesacne investovat.
A o 30r moze byt zdedit napriklad.
Dnes uz urok nieje 0.8-0.9 ako par rokov dozadu.
Vtedy boli hypo vyhodne.

@natalka13
Vidis, ako som pisala v spravnom case treba zariskovat a prave najviac sme zarobili kde sme brali hypoteku ked boli vysoke uroky 10%.

anonym_3c1c40
Včera o 17:47

@anonym_autor autorka a v akom.kontexte pises o svojej 15 rocnej dcere?v zmysle toho ake ma vyhliadky do buducna?my sme s muzom nasmerovali dceru tak,aby stavala na perspektivnom zamestnani.dcera studuje medicinu v zahranici.v dnesnom preludnenom svete sa uz neda spoliehat skoro na nic ,ak nemas dedicstvo alebo nie si politicky strannik,tak jedine vysokozarobkova cinnost moze byt cestou. Priemerne platene zamestnania uz asi nie

anonym_7af849
Včera o 17:52
@anonym_7c2ddb
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_7c2ddb melies o com presne. si tvrdila, ze si kupil byt bez pomoci. a nakoniec to pomoc je. len ina. ale je.

anonym_7c2ddb
Včera o 18:02
@anonym_7af849

@anonym_7c2ddb melies o com presne. si tvrdila, ze si kupil byt bez pomoci. a nakoniec to pomoc je. len ina. ale je.

@anonym_7af849 kde som tvrdila, že si kúpil byt bez pomoci?

anonym_7af849
Včera o 20:07
@anonym_7c2ddb

@anonym_7af849 kde som tvrdila, že si kúpil byt bez pomoci?

@anonym_7c2ddb Dnes o 12:13. A predtym tiez. Kedze otazka je, ci si mladi kupili byty bez vacsej pomoci rodicov.

fant0_mas
Dnes o 06:09

Treba mať aj šťastie, rovesníci čo poznám vek okolo 30r. žijú buď u rodičov alebo v nájmoch, ja som zdedil aj keď starší 3. izb byt , ale je, a postupne časom investujem do prerábok. Ale ako sa nás snažia niektorí uchlácholiť, že ani na západe nie je vlastníctvo in, ale nájmy, len tam sú inšie platy...😀

anonym_16b486
Dnes o 06:29
@anonym_3c1c40

@anonym_autor autorka a v akom.kontexte pises o svojej 15 rocnej dcere?v zmysle toho ake ma vyhliadky do buducna?my sme s muzom nasmerovali dceru tak,aby stavala na perspektivnom zamestnani.dcera studuje medicinu v zahranici.v dnesnom preludnenom svete sa uz neda spoliehat skoro na nic ,ak nemas dedicstvo alebo nie si politicky strannik,tak jedine vysokozarobkova cinnost moze byt cestou. Priemerne platene zamestnania uz asi nie

@anonym_3c1c40 nemozu vsetci studovat perspektivne vysokozarobkove povolania. jednak by uz neboli vysokozarobove, ak by to robili vsetci, jednak na to nema kapacitu podstatna acats ludi.
ale byvanie je zakladne pravo, pre vsetkych. aj pre predavacky, kucharky, skladnikov... tu stat zlyhal. nieoc ako druztecne byty by bolo riesenie- staval by ich stat, ludia by mali najomnu zmluvy a postupne by odkupovali svoj podiel.
ale tu na nabaluju od vzniku republiky len uzka skupina obyvatelstva, zvyosk sa pechori, ako sa da.

anonym_3c1c40
Dnes o 07:07
@anonym_16b486

@anonym_3c1c40 nemozu vsetci studovat perspektivne vysokozarobkove povolania. jednak by uz neboli vysokozarobove, ak by to robili vsetci, jednak na to nema kapacitu podstatna acats ludi.
ale byvanie je zakladne pravo, pre vsetkych. aj pre predavacky, kucharky, skladnikov... tu stat zlyhal. nieoc ako druztecne byty by bolo riesenie- staval by ich stat, ludia by mali najomnu zmluvy a postupne by odkupovali svoj podiel.
ale tu na nabaluju od vzniku republiky len uzka skupina obyvatelstva, zvyosk sa pechori, ako sa da.

@anonym_16b486 ja s tebou uplne suhlasim.bohuzial,svet smeruje inak a ani mne sa to nepaci.snazime sa prisposobit ako sa da

beronsche
Dnes o 16:26
@anonym_87de53

@anonym_autor
Vlastnit nehnutelnost nie je az tak normalne bezne tu je Europska statistika, Slovaci si automaticky myslia ze su na chvoste ale podla tejto statistiky s vyse 90% vlastnictva su treti v Europe !!!
"Podľa zistení Eurostatu vlastníctvo domu bolo bežnejšie vo všetkých členských krajinách EÚ ako nájom, s výnimkou Nemecka, kde prevládal v 52,8 percenta prípadov prenájom a len 47,2 percenta obyvateľov hlásilo vlastné bývanie.
Za Nemeckom - na druhom konci tohto rebríčka - nasledovalo Rakúsko (54,5 percenta), Dánsko (60,9 percenta), Francúzsko (61,2 percenta) a Luxembursko (63,5 percenta).
Mimo krajín EÚ horšia situácia ako v Nemecku s vlastníctvom bývania je vo Švajčiarsku, kde len 42 percent"
Čítajte viac: https://www.sme.sk/index/c/tretina-obcanov-eu-n...

@anonym_87de53 vždy, keď je téma o bývaní,niekto toto vytiahne...
Ako inde v EU ľudia nehnuteľnosti nevlastnia.
To je síce pravda, ale je potrebné povedať aj druhú časť tohto faktu - na rozdiel od zap.krajin, na Slovensku existuje len komerčný prenájom. Žiaden systém dlhodobého prenájmu v podstate neexistuje.
Myslím si, že bežný Slovák podnájom z dôchodku jednoducho neutiahne..

mala_arkana
Dnes o 16:33
@anonym_8cd480

@anonym_7c2ddb a to je naco, aka perspektiva..1izbak?

@anonym_8cd480 No presne, blbec, rovno haciendu mal kupovat z prvej vyplaty. Za mna respekt, ze sa mu to podarilo uz takto skoro, v 30-tke byt preda alebo prenajme, a bude sa mu generovat zisk na vacsi. Tolko k tej perspektive.

Strana
z4