Majú mladí ľudia problémy s kúpou nehnuteľnosti?
Zdravim. Máte v okolí mladých ľudí (cca do 30 rokov) ktorí si v poslednom čase kúpili nehnuteľnosť - bez väčšej pomoci rodiny? Je jedno či za našetrené alebo cez hypoteku. Lebo odvšadiaľ vyskakujú informácie o kríze v bývaní, no v blízkom okolí mám pomerne dosť mladých ľudí, zvyčajne párov, čo si kúpili byt na hypo. Najnovšie dokonca mladý pár kúpil v Bratislave, blizko centra, pekný byt po rekonštrukcii.
Totiž ja mám 15 ročnú dcéru, tak z toho pohľadu by ma to zaujimalo, že ci mám len v okolí toľko výnimiek, alebo to nie je až taká veľká kríza.
Poznam. Ale bytova kriza sa tyka vsetkych vrstiev obyvatelstva a z toho pohladu je a to je fakt a to pisem ako niekto kto sa odborne tejto problematike venuje, bez ohladu kolko ludi tu napise, ze pozna niekoho. Treba pocitat aj deti z "detskych domovov" podla statistik Vega do 30rokov ⅔ odchovancov skoncia na ulici, rocne opusti "DD" okolo 500 odchovancov. Oni maju minimalnu sancu na hypoteku a nasetrenie 20% do 30rokov. Rovnako treba do toho priratat ine socialne pripady, zdravotne znevyhodnenych mladych ludi, rodicov samozivitelov...
ja ti tak poviem, že v Nitre sa vo veľkom stavajú byty a ľudia ich kupujú . a budú sa stavať ďalej, lebo ľudia ich budú chcieť kúpiť . to neni, že majú na to . to je to, že si založia rodiny a nemajú kde bývať . máš partnera , dieťa , rodičov. nebudete sa predsa piati tlačiť v dvojizbovom byte . zadĺžia sa a hotovo . viem o bytovkách ktoré nie sú ani postavené, majú len základovú dosku a trčia z nich roxory , a už sú skoro všetky byty predané . ľudia to väčšinou kúpia ako investíciu do budúcna .
a zase dnešné platy sú tiež inde ako voľakedy . veľa mladých zarába nadštandardne a nechvália sa tým.
Moj syn, 1-izbak novostavba v Ba. Kupoval, keď mal 21 rokov. Hneď po maturite sa zamestnal, býval u nás a odkladal si po celý čas, aby mohol zobrať hypotéku a aby mal tých 20 %.
@anonym_7c2ddb a to je naco, aka perspektiva..1izbak?
Je to náročné. Manžel kúpil 1i byt ešte v r. 2018, v PO, kde študoval + pracoval popri dennom štúdiu (zarobil akurát na splátku). Byt kúpil na hypo, vtedy stal okolo 50 tisíc. Bývali sme spolu, splácali sme spolu. Po 5 r., keď sme doštudovali, sme byt predali. Splatili zvyšok hypo a kúpili 4i byt v KE. Neviem si predstavit, co by sme robili, ak by sme ten 1i byt nemali, odkial by sme vzali 20% z ceny bytu. To jedine nas zachranilo. Byt sme kupili pred 3r a uz teraz sa podobne predavaju o 30 - 40 000 drahsie. Ceny nehnutelnosti su hrozne a mladi ak chcu aspon 3i byt, ktory bezne stoji cca 150 000, tak potrebuju 30 000e mat nasporenych. Je to uletene. Ano, da sa to dofinancovat spotrebakom, ale potom sa bavime o takych splatkach, pri ktorych budu mat problem prezit.
Myslím že pár nemá problém, jednotlivci čo nezarábajú nadpriemer žijú v podnájmoch. Skôr ale vidím problém v tom, že dnes vzťahy nevydržia, teda ak sa pár o 5 rokov rozvedie a budú mať 2 malé deti čo potom ak majú splatenú len istinu a niečo a byt sa predá? žena s dvomi deťmi s platom 1000 eur neutiahne hypotéku ani na pôvodný byt ani na nový a potom končia väčšinou u rodičov...
@anonym_8cd480 perfektná perspektíva, v rodine po skole kúpený jednoizbak, chvíľku slúžil a po odchode do zahraničia prenajatý. Už je to 25 rokov, majiteľ sa tam nevrátil ma život inde, to mu len generuje príjem.
Ty asi hneď po škole chceš 10 izb. dom zrejme, keď jednoizbak sa mali.
1 izbak je uplne naj vec na rozbeh.
Ak nejdeš tej tvojej 15 ročnej kupovať byť teraz, tak je suma fuk, ako to je teraz, keďže za 10 - 15 rokov to bude zase úplne inak.
Pred 11 timi rokmi sme kúpili RD v hotovosti. Dnes má 3x takú hodnotu minimálne. Takže tento prieskum je na nič.
Poznám 2 typy 30 ročných ľudí. Takých, čo žijú v podnájme, alebo takých čo majú kúpenu vlastnú nehnuteľnosť na hypo. Kolega 31 ročný minulý rok dostaval svojpomocne dom na hypo.
@anonym_8cd480 A podľa teba si má kúpiť 20 ročný človek trojizbák, ak ešte 12 rokov nebude mať rodinu a 12 rokov platiť mesačne o 200 eur viac do fondu opráv kvôli rozlohe bytu a teda prísť za tých 12 rokov o 28 800 eur?
Poznám, aj my sme kúpili minulý rok, ale tých, ktorí s tým majú problém poznám tiež dosť... hlavne pokiaľ sú single/nemajú taký vzťah, aby išli do spoločnej nehnuteľnosti, nájmy sú také drahé, že je pri tom s jedným bežným platom takmer nemožné našetriť základ... dvaja to skôr nejak poskladajú
Ak nejdeš tej tvojej 15 ročnej kupovať byť teraz, tak je suma fuk, ako to je teraz, keďže za 10 - 15 rokov to bude zase úplne inak.
Pred 11 timi rokmi sme kúpili RD v hotovosti. Dnes má 3x takú hodnotu minimálne. Takže tento prieskum je na nič.
Poznám 2 typy 30 ročných ľudí. Takých, čo žijú v podnájme, alebo takých čo majú kúpenu vlastnú nehnuteľnosť na hypo. Kolega 31 ročný minulý rok dostaval svojpomocne dom na hypo.
@anonym_2cb9cd ja nie som zástancom takého veľkéhodotovania detí. Ak bude treba, prispejem pár tisíc, ale určite by sme dcére nekupovali byt my.
Skôr ma zaujíma ako reálne vôbec je v dnešnej dobe sa dostať k vlastnému bývaniu, najmä keď ide o mladých ľudí. Možno dcéra ani nepôjde na výšku a o pár rokov už bude pracovať, to zas nie je taká ďaleká budúcnosť.
Podľa komentárov to vyzerá, že sa to dá, ale ako bolo spomenuté, asi len keď ide o zdravých, priemerné zarábajúcich ľudí - ideálne taký pár.
Spôsoby nadobudnutia nehnuteľností v r. 2024 podľa NBS:
- 34 % hotovosť
- 28 % darovanie
- 24 % hypotéka
- 14 % dedenie
Prekvapujúci je najmä údaj, koľko nehnuteľností sa nakupuje v hotovosti.
Spôsoby nadobudnutia nehnuteľností v r. 2024 podľa NBS:
- 34 % hotovosť
- 28 % darovanie
- 24 % hypotéka
- 14 % dedenie
Prekvapujúci je najmä údaj, koľko nehnuteľností sa nakupuje v hotovosti.
@anonym_e9af46 prečo? Hotovosť môže ísť aj o napríklad starších ľudí čo predajú svoj byt plus sú dvaja súrodenci a predajú zdedený dom po rodičoch a rozdelia si napolovicu sumu a kúpia si za to napríklad dom v hotovosti.
@anonym_2cb9cd ja nie som zástancom takého veľkéhodotovania detí. Ak bude treba, prispejem pár tisíc, ale určite by sme dcére nekupovali byt my.
Skôr ma zaujíma ako reálne vôbec je v dnešnej dobe sa dostať k vlastnému bývaniu, najmä keď ide o mladých ľudí. Možno dcéra ani nepôjde na výšku a o pár rokov už bude pracovať, to zas nie je taká ďaleká budúcnosť.
Podľa komentárov to vyzerá, že sa to dá, ale ako bolo spomenuté, asi len keď ide o zdravých, priemerné zarábajúcich ľudí - ideálne taký pár.
@anonym_autor .... Ja ti rozumiem. Tiež mám doma 15 ročného syna.
Ja zas naopak,ak budem mat možnosť,tak mu nejakú nehnuteľnosť kúpim,dám.
Poznam aj co si teraz v 25 kupil byt v BA, poznam aj co v 35 nedostane hypo..
@anonym_8cd480 no na to, že za 3 roky čo ho vlastní už má hodnotu o 30 000 € viac. Na väčší byt nemal. O 2 roky predá zo ziskom a kúpi väčší.
@anonym_8cd480 Moje prvé samostatné bývanie bol jednoizbový byt v najvyhľadávanejšej časti nášho okresného mesta/mal rozlohu 37 štvorcových metrov/. Poslúžil nám aj ako spoločné bývanie s priateľom, neskôr manželom a cca rok ešte aj s dieťaťom.Nebol zaťažený žiadnou pôžičkou, hypotékou, vďaka čomu sme v čase, keď sme v ňom bývali, mali možnosť šetriť na naš väčší byt.Nakoniec sme to riešili výmenou, náš jednoizbový za trojizbový+doplatok/na ten sme uz mali skoro polovicu nasetrenu/. Niečo sme si síce požičali a splácali,ale nebyť jednoizbaku, ktorý som už mala,by bolo oveľa náročnejšie nadobudnúť trojizbový byt.
ja som mlady a prave som si kupil vlastny dom, teda prave je koncom decembra. Mali sme dva byty ktore prenajimame a vynos z prenajmu nam staci na splacanie hypoteky na dom plus nas este uzivi. na kupe nehnutelnosti nieje nic zlozite aj v 25 rokoch
Moj syn, 1-izbak novostavba v Ba. Kupoval, keď mal 21 rokov. Hneď po maturite sa zamestnal, býval u nás a odkladal si po celý čas, aby mohol zobrať hypotéku a aby mal tých 20 %.
@anonym_7c2ddb v ktorom roku
@anonym_8cd480 A podľa teba si má kúpiť 20 ročný človek trojizbák, ak ešte 12 rokov nebude mať rodinu a 12 rokov platiť mesačne o 200 eur viac do fondu opráv kvôli rozlohe bytu a teda prísť za tých 12 rokov o 28 800 eur?
@marsmykkok hlavne - odkiaľ by na to mal?
@anonym_8cd480 perfektná perspektíva, v rodine po skole kúpený jednoizbak, chvíľku slúžil a po odchode do zahraničia prenajatý. Už je to 25 rokov, majiteľ sa tam nevrátil ma život inde, to mu len generuje príjem.
Ty asi hneď po škole chceš 10 izb. dom zrejme, keď jednoizbak sa mali.
@anonym_afefd1 pises 25 rokov...pred 25 rokmi to bol iny svet
ja som mlady a prave som si kupil vlastny dom, teda prave je koncom decembra. Mali sme dva byty ktore prenajimame a vynos z prenajmu nam staci na splacanie hypoteky na dom plus nas este uzivi. na kupe nehnutelnosti nieje nic zlozite aj v 25 rokoch
@anonym_2fa38e a tie 2 byty si mal odkial.
byt pre dieta mam, sice este studuje a asi dlhsie este bude, ale nevadi, byt ho pocka a ked bude chciet zit inde, co asi bude, preda ho a bude mat fajn zaklad. preco by som vlastne dieta "nezadotovala"? kazky, kto ma moznost to aj robi. je rozdiel na zaciatok nieco mat do zivota, hned sa lepsie dycha, chudoba a skromnost nie su garanciou pevneho charakteru😉
@marsmykkok ty mas kristalovu gulu, ze ,,12 rokov nebude mat rodinu"??
@anonym_afefd1 pises 25 rokov...pred 25 rokmi to bol iny svet
@anonym_8cd480 v com iný? Ceny nehnuteľnosti v porovnaní s dnešnými cenami nízke, platy tiež nízke. Je to porovnateľné s dneskom. Pointa bola v inom... Ze 1izb je štartovací a vieš sa pohnúť ďalej... Si ho necháš ale o predáš a kúpiš väčší byt abo dom.
@anonym_8cd480 no na to, že za 3 roky čo ho vlastní už má hodnotu o 30 000 € viac. Na väčší byt nemal. O 2 roky predá zo ziskom a kúpi väčší.
@anonym_7c2ddb plus je to bratislava a je zamestnany....lenze slovensko nie je len bratislava
@anonym_7c2ddb v ktorom roku
@anonym_7af849 2023
@anonym_2fa38e hej, a tie 2 byty vam spadli z neba....
@anonym_7c2ddb plus je to bratislava a je zamestnany....lenze slovensko nie je len bratislava
@anonym_8cd480 Autorka sa pýtala jej som odpovedala, keď ty nechápeš, to je tvoj problém