icon

Prenájom pre kamarátku s deťmi počas rozvodu

7. okt 2026

Kamoska sa rozvadza. Maju 3 deti, z toho jedno je na VŠ a dve su na ZŠ ( 5.roc. a 8 roc.). Doma je velmi dusno, muz sa uz milenkou netaji, chodieva za nou. Kamoska rozmysla o prenajme, kym neprebehne rozvod a vysporiadanie majetku. Potom bg cgcela byt zrejme na uver. To moze byt rok- 2 ? Tazko povedat. Navrh uz davnejsie podala, uz mali aj sedenie s kuratelou. Moja otazka je. Mam 2i byt ktory by som jej chcela ponuknut na prenajom, hoci len za energie. Ako nastavit zmluvu aby mi tam s detmi neostala nafurt 🙂 viem ze tie prenajmy matkam s detmi su trosku dost tazkopadnejsie, vraj je problem ich dostat z bytu ak neplatia alebo co, lebo deti. Tie vyhodit vraj nemozem. Tak ako to zmluvne osetrit, aby sa realne odstahovali keby som potrebovala byt uvolnit ? P.s. kamoska nie su ziadne soc.pripady, su to skveli ludia, skvele sikovne deti. Dakujem.

Strana
z3
martinmmartin
•
Včera o 03:53

ak to bude iba za energie tak si na to okamzite zvykne a bude chciet ostat na furt. Vsak koli detom....
Akykolvek pokus o platenie najomneho neskor bude okamzite brat ako osobny utok - vsak doteraz som platila iba tolko a teraz chces aby som detom od huby odtrhala???

autor
•
Včera o 04:10
@martinmmartin

ak to bude iba za energie tak si na to okamzite zvykne a bude chciet ostat na furt. Vsak koli detom....
Akykolvek pokus o platenie najomneho neskor bude okamzite brat ako osobny utok - vsak doteraz som platila iba tolko a teraz chces aby som detom od huby odtrhala???

@martinmmartin Prave preto chcem dobru zmluvu, dohodu. A nemyslim si zeby s 3 detmi chcela ostat v 2 izbaku. Zas minule sa vyjadrila, ze teda rozmysla ze teda odide do prenajmu a ze co si vyratala tak by si mohla dovolit davat z platu na najom nejakych 620e. Tak zes nemyslim, ze ona chce hocico. Ja mam ten. Byt je volny ( kedze planujem odist od muza ale nemam cas ho zariadzovat a riesit,je inak fajn cisty, ciastocne prerobeny) ale aj mne by pomohlo keby aspon nieco mi niekto preplatil hoci len tie naklady alebo, ok, aj dplatku hypo, to sa nepohnevam. Ale za take peniaze by uz chcela asi tiptop prerobeny, zariadeny a vacsi. A zas, na nej urcite zarabat nechcem. Primarne jej chcem pomoct a sebe prilepsit a trosku si znizit mesacne naklady.

anonym_93d616
•
Včera o 04:11

Zmluva o krátkodobom prenajme. Vtedy ich môžeš normálne vyšuchnúť von. A keďže chceš, aby tam neostali celý život, tak proste musíš dať aj nájom navyše, nie len za energie 🙂.

anonym_a70331
•
Včera o 04:14
@anonym_93d616

Zmluva o krátkodobom prenajme. Vtedy ich môžeš normálne vyšuchnúť von. A keďže chceš, aby tam neostali celý život, tak proste musíš dať aj nájom navyše, nie len za energie 🙂.

@anonym_93d616 nemôžeš ich vysťahovať ani náhodou. Ak po skončení nájmu na dobu určitú odmietnu byt dobrovoľne opustiť, ty ich nemôžeš sama vysťahovať , nemôžeš vymeniť zámky, vyhádzať ich veci, odpojiť energie a podobne. Najprv ich musíš písomne vyzvať na vypratanie a odovzdanie bytu. Ak neodídu, potom podáš žalobu na vypratanie bytu. Ak súd rozhodne v tvoj prospech a oni stále neodídu, rozhodnutie sa následne vymáha exekučne.

anonym_b745e2
•
Včera o 04:17

Je od Teba mile, ze chces pomoct kamoske. Aj ja by som to urobila. A v normalnom svete to normalne funguje. Mrzia ma tu niektore nazory, ako si zvykne, ako to zneuzije a pod. Chod na konzult.s pravnikom, co sa tyka zmluvy, aby to fungovalo, riesi sa to riadnou zmluvou o kratkodobom najme.

anonym_93d616
•
Včera o 04:20
@anonym_a70331

@anonym_93d616 nemôžeš ich vysťahovať ani náhodou. Ak po skončení nájmu na dobu určitú odmietnu byt dobrovoľne opustiť, ty ich nemôžeš sama vysťahovať , nemôžeš vymeniť zámky, vyhádzať ich veci, odpojiť energie a podobne. Najprv ich musíš písomne vyzvať na vypratanie a odovzdanie bytu. Ak neodídu, potom podáš žalobu na vypratanie bytu. Ak súd rozhodne v tvoj prospech a oni stále neodídu, rozhodnutie sa následne vymáha exekučne.

@anonym_a70331 to vieš vopred vyriešiť notársku zápisnicou o vyhlásení o dobrovoľnom vyprataní nehnuteľnosti 🙃. V každom prípade je zmluva o krátkodobom prenajme oveľa ľahšie riešiteľná ako prenájom podľa občianskeho zákonníka.

anonym_a19e42
•
Včera o 04:53
@anonym_a70331

@anonym_a70331 ide sa meniť OZ, už bude jednoduchšie vyhodiť nájomníka, ktorý neplatí

anonym_a19e42
•
Včera o 04:54

@anonym_autor a prečo sa kamoska ide sťahovať zo svojho s deťmi?

anonym_a70331
•
Včera o 05:21
@anonym_93d616

@anonym_a70331 to vieš vopred vyriešiť notársku zápisnicou o vyhlásení o dobrovoľnom vyprataní nehnuteľnosti 🙃. V každom prípade je zmluva o krátkodobom prenajme oveľa ľahšie riešiteľná ako prenájom podľa občianskeho zákonníka.

@anonym_93d616 samozrejme, že sa to rieši zmluvou o krátkodobom prenájme, na dobu určitú. ideálne najprv na pol roka. Ale máš skúsenosti s notárskou zápisnicou s nájomníkom pred uzavretím zmluvy a nasťahovaním? Už si to niekedy realizovala?

zuzacka16
•
Včera o 05:49
@anonym_autor

@martinmmartin Prave preto chcem dobru zmluvu, dohodu. A nemyslim si zeby s 3 detmi chcela ostat v 2 izbaku. Zas minule sa vyjadrila, ze teda rozmysla ze teda odide do prenajmu a ze co si vyratala tak by si mohla dovolit davat z platu na najom nejakych 620e. Tak zes nemyslim, ze ona chce hocico. Ja mam ten. Byt je volny ( kedze planujem odist od muza ale nemam cas ho zariadzovat a riesit,je inak fajn cisty, ciastocne prerobeny) ale aj mne by pomohlo keby aspon nieco mi niekto preplatil hoci len tie naklady alebo, ok, aj dplatku hypo, to sa nepohnevam. Ale za take peniaze by uz chcela asi tiptop prerobeny, zariadeny a vacsi. A zas, na nej urcite zarabat nechcem. Primarne jej chcem pomoct a sebe prilepsit a trosku si znizit mesacne naklady.

@anonym_autor je to pekné, že chceš takto pomôcť, ale sama píšeš, že tiež by ti niečo pomohlo na splatenie hypo a podobne, takže ako sa hovorí, kamaráti buďme, ale dlhy si plaťme, ak to prijme od teba, tak urob zmluvu tak, aby potom po pol roku napríklad si ich mohla poslať preč, ak ty budeš byt potrebovať (s tým už ale neporadím, ako nastaviť zmluvu) a samozrejme, dala by som cenu, za to že tam budú bývať nielen za energie, ale o niečo vyššiu (nejaký kompromis urobiť proste)..držím palce, aby to kamarátstvo vydržalo aj po prenajatí bytu...

anonym_a4a005
•
Včera o 05:56
@anonym_b745e2

Je od Teba mile, ze chces pomoct kamoske. Aj ja by som to urobila. A v normalnom svete to normalne funguje. Mrzia ma tu niektore nazory, ako si zvykne, ako to zneuzije a pod. Chod na konzult.s pravnikom, co sa tyka zmluvy, aby to fungovalo, riesi sa to riadnou zmluvou o kratkodobom najme.

@anonym_b745e2 tiež by som to nerobila, kamoška od vedľa dala do nájmu 3i byt kamarátke s 2detmi,s tým že si vlastne veci popratala do jednej izby a tú zamkla. Ostatné mohli užívať. Tiež bola zmluva najprv na pol roka a pod. Kamoška tú domu žila s partnerom a babom v UK. Nakoniec sa ale rozišli a ona sa nemohla vrátiť do vlastného bytu. Musela ísť bývať k rodičom a aktívne hľadala náhradné bývanie pre mamičku s 2 detmi. A milostivej kamarátke žiadne náhradné bývanie nevyhovovalo. Lebo by musela dochádzať do práce 2km busom a podobne, to že nemala pol roka platnú zmluvu a neplatila ju akože nezaujímalo. O zničenom byte a bordeli po nich, ani písať nejdem. A všetci vieme ako pomalí konajú.u nás úrady a súdy.

anonym_93d616
•
Včera o 05:59
@anonym_a70331

@anonym_93d616 samozrejme, že sa to rieši zmluvou o krátkodobom prenájme, na dobu určitú. ideálne najprv na pol roka. Ale máš skúsenosti s notárskou zápisnicou s nájomníkom pred uzavretím zmluvy a nasťahovaním? Už si to niekedy realizovala?

@anonym_a70331 áno, bol to takmer vždy ako dodatok zmluvy, avšak našťastie nikdy nie potrebný.

anonym_f297b3
•
Včera o 06:04

Odkaz kamaratke, nech sa nikam nestahuje. Ma manzel milenku? Nechsapaci, tam su dvere, nikto ho v byte nedrzi. Ja by som s detmi nikam nesla. Je to pre deti stres a o to menej motivacie bud emat muz sa s nou po rozvode vyporiadat. Nie, nech len pekne ostane a vyriesi to vyberovou slepotou a hluchotou na manzela. Pekne, v pokoji, bez hadok. Ved uz o nic nejde, rozvadzaju sa - nech sa paci, k milenke chodit moze... ale aby som sa ja stahovala s 3 detmi, aby si milenku pan vodil domov? Halooo.. Dohovor jej prosim ta.

domiklik
•
Včera o 06:21
@anonym_f297b3

Odkaz kamaratke, nech sa nikam nestahuje. Ma manzel milenku? Nechsapaci, tam su dvere, nikto ho v byte nedrzi. Ja by som s detmi nikam nesla. Je to pre deti stres a o to menej motivacie bud emat muz sa s nou po rozvode vyporiadat. Nie, nech len pekne ostane a vyriesi to vyberovou slepotou a hluchotou na manzela. Pekne, v pokoji, bez hadok. Ved uz o nic nejde, rozvadzaju sa - nech sa paci, k milenke chodit moze... ale aby som sa ja stahovala s 3 detmi, aby si milenku pan vodil domov? Halooo.. Dohovor jej prosim ta.

@anonym_f297b3 konečne normálna rada

sense
•
Včera o 06:29

Nech ona ostane v byte, a muž nech ide za milenkou.

veselo_neveselo
•
Včera o 06:31

@anonym_autor kamoske povedz, nech sa nikam nestahuje, a nech ostane doma aj s detmi. Naco si to tak komplikovat, uplne zbytocne? Tie prachy si teraz moze odkladat, a az bude mat vysporiadanie majetku, a ak sa bude musiet odstahovat, nech to potom riesi.
Dovtedy ani nahodou, zbytocne si sama sebe zhorsi situaciu.

anonym_1ad8e5
•
Včera o 06:32

@anonym_autor nemontuj sa do jej sračiek a neuľahčuj jej odchod z bytu a ešte k tomu len za energie. Ešte aby si sa ty cítila zle že jej za nájom nedáš zariadený byt. Ty si teda ešte životom neošľahaný empat. Toto si vyhoď z hlavy a svoj byt si drž pekne pre seba.
Ona nech si rieši svoju situáciu sama, je dospelá a má strechu nad hlavou.

autor
•
Včera o 06:43
@anonym_a19e42

@anonym_autor a prečo sa kamoska ide sťahovať zo svojho s deťmi?

@anonym_a19e42 Lebo sa to doma neda vydrzat. A nemaju este majetky vysporiadane.

autor
•
Včera o 06:44
@anonym_f297b3

@anonym_f297b3 Ako je to hrozne, taka situacia, ze deti vidia kzady vecer otca odchadzat za milenkou

anonym_a19e42
•
Včera o 06:57
@anonym_autor

@anonym_a19e42 Lebo sa to doma neda vydrzat. A nemaju este majetky vysporiadane.

@anonym_autor stále nerozumiem. Však nech otec ide inde bývať. To si naozaj nechávate ženy takto skákať po hlave?

autor
•
Včera o 06:57
@anonym_a19e42

@anonym_autor stále nerozumiem. Však nech otec ide inde bývať. To si naozaj nechávate ženy takto skákať po hlave?

@anonym_a19e42 A to ako dospeleho svojpravneho cloveka vysackujes aj z JEHO domu ?

anonym_a19e42
•
Včera o 06:58
@anonym_autor

@anonym_a19e42 A to ako dospeleho svojpravneho cloveka vysackujes aj z JEHO domu ?

@anonym_autor tak ako on vysačkoval ju s deťmi

autor
•
Včera o 06:58
@anonym_a19e42

@anonym_a19e42 Si myslis, ze ked na neho nakrici a pobalí ho tak on pojde poslusne ako skolkarik prec zo svojho domu ?

anonym_1ad8e5
•
Včera o 07:00
@anonym_autor

@anonym_a19e42 Si myslis, ze ked na neho nakrici a pobalí ho tak on pojde poslusne ako skolkarik prec zo svojho domu ?

@anonym_autor to je len jeho dom? Bol jeho pred manželstvom?
To, že odchádza za milenkou nie je také hrozné ako keď by si milenku vodil domov.

autor
•
@anonym_a19e42

@anonym_autor tak ako on vysačkoval ju s deťmi

@anonym_a19e42 Ved oni su stale tam, nikto nikoho nevysackoval. Ona uvazuje o tom, ze koli psychickemu zdraviu seba aj detí, by sla prec. Jemu je podla vsetkeho psychicke zdravie detí vies kde.

autor
•
@anonym_1ad8e5

@anonym_autor to je len jeho dom? Bol jeho pred manželstvom?
To, že odchádza za milenkou nie je také hrozné ako keď by si milenku vodil domov.

@anonym_1ad8e5 Nie, je to spolocny dom 50/50.

anonym_1ad8e5
•
Včera o 07:03
@anonym_autor

@anonym_1ad8e5 Nie, je to spolocny dom 50/50.

@anonym_autor nech len vydrží a šetrí psychické sily na rozvod, potom bude riešiť sťahovanie keď sa rozvedú.

anonym_dec96c
•
Včera o 07:25

Je to od Teba veľmi pekné, že jej chceš pomôcť. Asi by som okrem energií vypýtala nejakú 100 za opotrebovanie vecí, zariadenia. A baby nemajú pravdu, ak zmluvu napíšeš, že po skončení zmluvy im nehľadaš nové ubytovanie, tak ich môžeš vyložiť z bytu.

rejka7
•
Včera o 07:30

@anonym_autor že odchádza za milenkou, veď to nie je až taká trauma pre deti. Vsak čo, príde domov, naje sa, prezlečie.umyje a páli do .., za milenkou. Vsak na nich nekričí, nebije, neháda sa s matkou. Ja by som jej to prenajala, ale nie za nájom. Normálne za trhové nájomné. S tým, že napríklad na rok a potom, že tam chceš ísť ty a dať to do zmluvy. Keď ma 600 eur na nájom, tak ma aj na tvoj byt za povedzme 470 eur. Ja som sa sklama v ľuďoch a jediné svojej rodine, čo sa na ňu môžem spoľahnúť by som prenajala, inak nie. Ak máš k nej absolútnu dôveru, pomáhate si a vieš, že je charakter tak jej to daj. Ak nie, tak len takto oficiálne.

sense
•
Včera o 07:34
@anonym_autor

@anonym_f297b3 Ako je to hrozne, taka situacia, ze deti vidia kzady vecer otca odchadzat za milenkou

@anonym_autor pokiaľ matka detí nevykrikuje mužovi že ide zas za milenkou ,tak otec to asi ťažko vesia deťom na nos. Decká síce hlúpe nie sú ale akurát si urobia obraz o otcovi. Horšie by bolo keby si milenku vodil domov a ich vyhadzoval

Strana
z3