Rodina s deťmi v prenájme: Ako zvládnuť situáciu?
Ahojte žienky, ste tu prosím niekto s 2 detičkami v prenájme? My sme a idem z toho už vyhorieť poslednú dobu, potrebujem nájsť, akoby útechu, že v tom niesme samy, lebo mám pocit že sme. Žiaľ situácia je aká je a dostupnosť vlastného bývania tiež, tak prosím do mňa nerýte, že je to nezodpovedné.
@anonym_cb39f0 napr.na parku mladeze, ten veziak hned za billou. moja dcera tam chodila pred prijimackami k jednej docentke na doucko z matiky a ta vravela, ze je tam dlhodobo nemozne zvolat domovu schodzku, lebo 70% bytov je v prenajme a majitelia bytov maju schodze na haku.
@matkahelka Presne s tymto bojujem aj ja, su ludia, ktori ani neviem ako vyzeraju, len kasiruju najomnikov. Niekedy sa potrebujem dostat do bytu kvoli opravam, to potom pisem maily, volam ...
Zeny preboha, neporovnavajte prenajmy v zapadnej europe so slovenskom. Uvedomte si raz a navzdy, ze slovensko nema ziadnu politiku regulovanych cien podnajmov ani ziadne zabezpecenie zmluv v prospech najomcu. U nas su prenajmy komercne a ti, ktori ziju v prenajmoch su odkazani na milost a nemilost majitela bytu. Ak chce, o mesiac zdvihne cenu o kolko chce a ak chce, vyhodi vas. V tomto smere som konzervativna, na slovensku by som neplodila deti do prenajmu. Moja sestra pracovala na magistrate na socialnom odbore. Ci dochodcovia, ci mladi ludia po nehodach a urazoch, smiesne invalidky a dochodky a chodili tam doslova prosit na kolenach o socialny byt, lebo nemali kde byvat. Ked si ako mladi nezabezpecite vlastnu strechu nad hlavou, z 500€ dochodku si zaplatite komercny prenajom? Alebo budete odkazani na milost a nemilost svojich deti. Z mojho pohladu velmi nezodpovedny pristup.
@anonym_76358e zeny maju v tomto oproti chlapom velku vyhodu.ked vyzeraju dobre a su dobrucke a ochotne, aj vo vyssom veku si vedia najst nejakeho ovdoveleho dochodcu, ku ktoremu sa nasackuju.piznam zenu, ktora si v 55r. nasla takeho pana, on je uz po 70. robi mu kucharku a sluzticku, obcas sa mu da poobchytavat, ked ma starky chut a za to tam so svojimi detmi u neho zadarmo byva.
@jatara mňa by zaujímal váš vek. Prečo ste sa hrnuli tak rýchlo do druhého dieťaťa namiesto toho, aby ste kúpili najskôr vlastné bývanie a druhé dieťa už do vlastného
@sasa1310
@sasa1310 mám 30 rokov. Na otázku prečo sme sa hrnuli do 2 dieťaťa Vám poviem len toľko, lebo sme chceli detičky, a kvôli mojim zdravotným problémom sme ich našťastie mať mohli, aj keď skôr ako sme plánovali, ale radšej ako nikdy. Nikdy im nič nechýbalo ani chýbať nebude, trápi ma síce, že sme zatiaľ v podnájme, ale to v dohľadnej dobe verím už doriešime. Týto príspevkom som sa chcela len trocha spojiť s ľuďmi, ktorí sú možno v podobnej situácii a uistiť sa, že niesme jediní.
Je to odvaha, hlavne zo strany zeny, porodit deti a nemat vlastne byvanie. Ale pozri, zachvilu uz ides do prace a kedine co ti ostava je makat a platot. Ale to by si robila aj keby mas hypoteku. Skuste nadobudnut aspon garaz, miesto na statie v takej BA, o par rokov to bude mat mnohinasobne vyssiu hodnotu. Cim viac nakupis toho, tym viac na tom zarobis a teosku si polepsis. Ak to nejde priamo s bytom/domom, chod aspon touto cestou. Pripadne nejake stavebne pozemky.
@anonym_3a87a3 taaaaaak, čo Vám poviem, niesme dedičmi žiadnych domov, bytov, majetkov, ničoho, žiaľ, keby sme mali čakať s nadobudnutím rodiny do doby, kedy by sme si niečo nadobudli samy - rodinu by sme si už kvôli zdravotným problémom nezaložili.
@sasa1310 Dochodcovia na 99% byty vlastnia a odkupili ich za smiesnu zostatkovu hodnotu. To mas potom paradoxy, ked je vdova sama v 3 izbaku a v 1 izbaku sa tlaci v podnajme rodina s deckom.
@patrike u nás 8bj , z 8 bytov bývajú v 3 dôchodkyne (dve rozvedené a jedna vdova)a v 5 mladé rodiny s deťmi
@sasa1310
@sasa1310 mám 30 rokov. Na otázku prečo sme sa hrnuli do 2 dieťaťa Vám poviem len toľko, lebo sme chceli detičky, a kvôli mojim zdravotným problémom sme ich našťastie mať mohli, aj keď skôr ako sme plánovali, ale radšej ako nikdy. Nikdy im nič nechýbalo ani chýbať nebude, trápi ma síce, že sme zatiaľ v podnájme, ale to v dohľadnej dobe verím už doriešime. Týto príspevkom som sa chcela len trocha spojiť s ľuďmi, ktorí sú možno v podobnej situácii a uistiť sa, že niesme jediní.
@jatara otázka padla kvôli tomu, že či nemáte náhodou okolo 25 rokov, a ste sa zbytočne hnali do druhého dieťaťa. Máte teda 30 rokov, na deti akurát. Len žiaľ ceny idú tak hore, že to čo ste našetrili pred druhým dieťaťom, to dokým pôjdeš do práce, môžete šetriť asi 3x toľko, aby vám vôbec úver dali. Tak sa zmenila situácia za posledné 3-4 roky, tak išli úroky hore aj ceny nehnuteľnosti. Teraz ťažšie našetríš. Škoda no. Mohla si teraz rodiť do svojho. Ale nevadí, treba ísť do práce, šetriť čo sa dá a čím skôr zobrať úver hoc aj na 1-2izbak
@anonym_3a87a3 taaaaaak, čo Vám poviem, niesme dedičmi žiadnych domov, bytov, majetkov, ničoho, žiaľ, keby sme mali čakať s nadobudnutím rodiny do doby, kedy by sme si niečo nadobudli samy - rodinu by sme si už kvôli zdravotným problémom nezaložili.
@jatara ver, že veľké percento ľudí, ktorí bývajú vo vlastnom, nikdy nič nededili ani nedostali
@jatara
Naši prenajímajú vo Švajčiarsku už 7 rokov a to, čo tu na MK vypisujú, že všetky nájmy sú kontrolované, je klamstvo. Oni bývajú v nekontrolovanom nájme od súkromníka a všetci ich známi Švajčiari, niektorí aj 20 rokov, bývajú v prenájme a život ide ďalej. Len tu na Slovensku sa idú odrazu všetci zblázniť a považujú človeka za neschopnú socku, keď býva v prenájme.
@anonym_18cf6b to je len čistý alibizmus, že v zahraničí tak žijú. V zahraničí je iná životná úroveň, iné platy v pomere toho nájmu, iné dôchodky. Tu žena ovdovie, tak sa môže v podnájme aj zblázniť. Poprípade si predstav terajších našich dôchodcov ako z dôchodkov platia ešte prenájom
@sasa1310
Ano platy su ine aj najmy su nasi platia za dvojizbak 70m 3400€
@jatara uplne chapem a je to pochopitelne.. este par rokov dozadu to bolo dostupnejsie.. a ak ste boli aj na VŠ a máte 30rokov, tak nadobudnut nieco bez dedicstva a nejakej pomoci od rodiny je velmi velmi tazke a pre niektoeych nemozne
@anonym_c52cfb deti majú 2 a 4,
@domkakvet aj s mužom jasné,
@anonym_c947cb no pre mňa to je riadny pocit neistoty, nevravím, že bol stále, ale teraz je čoraz viac, zdôvodniť sama neviem, lebo aj keď kúpime niečo svoje už, budeme to potrebovať dofinancovať úverom a tiež to nebude úplne naše, ale tak asi to bude iné.
@jatara A ty sa čo opúšťaš akože, ktorá mladá rodina dnes nemá hypotéku, úver, kreditku?
Tie co sa ohañate zahranicim-no Nemec zo svojho dochodku prenajom v pohode zaplati a este mu zostane aj na cestovanie, ale Slovak velmi tazko, najma ak je zo socialnej vrstvy, kedy si nemohol dovolit vlastne byvanie ani v produktivnom veku
@tenerifka Vidim,ze mas velmi zjednoducenya skresleny pohlad na situaciu v de. Ktoreho seniora myslis,ze ma na najom ci dovlenky z tej renty? ? Rentnera ci penzionovaneho seniora? Prteoze v de to je rozdiel. Priemer dochodku v de je brutto 1500 eur pre rentnera. Cize nieco vyse 1000 eur netto., pretoze v de sa plalti dan z prijmu dochodcu.Takze ten,co ma dochodok nieoc vyse 1000 je na hranci odkazanosti. A teda mal maly prijem z prace,takze si ani nemohol kupit nejaku nehnutelnost. takze zije v najme. A tak mu aj na najlacnejsi najom niekde v zlej lolalite finacie,ak chce aj jest, platit energie a lieky a pod. Kdeze by mu este ostali finacie na cetovanie.
Penzionovany senior je nieco ine. A toho si mlola v restike asi vidiet u vas. Tem bol zemetnany bud ako beamate alebo mal sukromne penziije poistenia. Tak ten cestuje.Bweamte nikd yneplatili odvody a penzia je platena zo statneho,podnikatel, vyse3kymanagement, majetny inak, ine profesie akolekar ci sudca ci ine prvnicke povolania. Beamte su plateni z rozpoctu.Anedvadzali ziadne odvody. Ani politici. A lekari ci sudcovia maju podla zvlastneho zakona penzie tiez.
Takze takych s mohla vidiet v Spanielsku.
Ale bezna stredna trieda pracujucich a havne zeny ma dochdky 800 -900 eur. Vychodne krajiny viac,pretoze tam zeny viac pracovali.v byvalej DDR.
Takze vela z tych dochodcov strednej verstvy musi ziadat o davky. k dochodku na dorovnanie .aby jednotlivcovi vyslo tych 1025 eur,co je hranica chudoby. Cize platia mu davku na byvanie napriklad. Ale z toho nemoze vykakovat a uz vobec nie ist na dovolenky.Cize byva v najme a hoci lacnejsi najom 900 eur si nemoze ani dovolit platit.
@jatara Bolo treba rozmyslat predtym,ako ste plodili deti v kratkom casovom useku, ci mate na ich vyzivu a na financovanie celej rodiny. A ty si mala ist do prace,nie zostat 3 roky plus 3 roky doma na rodicovskej pauze. Pradasa,zalezina tom,ake vzdelanie a povlanie by si robila.Ci vobec zarobis na uzivenie deti a seba aspon. Problemom nie je to,ze zijete v najme,/aj majetni ludia mozu zit v najme / ale ze nemate na to,zit v tom najme a zivit pocetnu rodinu.A nemate ani na kupu nehnutelnosti. A takymto zivotnym stylom ani mat nebudete.
Takze vas problem je, ze ty si nemozes dovolit nepracovat niekolko rokov ,hoci dostavas aj stredtu soc.pomoc . Takze treba ist pracovar, deti do skolky.A nebudes vyhorena z pocitu,ze nemate finacnie na finacovanie zivotnych potrieb rodiny. Pretoze o tomto je clcele tvoje ´vyhorenie´.
@jatara uplne chapem a je to pochopitelne.. este par rokov dozadu to bolo dostupnejsie.. a ak ste boli aj na VŠ a máte 30rokov, tak nadobudnut nieco bez dedicstva a nejakej pomoci od rodiny je velmi velmi tazke a pre niektoeych nemozne
@anonym_3a87a3 nebolo to dostupnejšie, pár rokov dozadu boli sice byty lacnejšie ale hyptoteky boli 6 % uplne normálne , žiadna pomoci , dotacie nič a platy nižšie ako teraz
s bytmi nebolo absolutne nikdy lahké , vždy to bolo o držku pre niečo , nesuhlasim že teraz to maju mega tažke
nie nemaju ,vyždy to bolo ledva a tažko
@tenerifka Vidim,ze mas velmi zjednoducenya skresleny pohlad na situaciu v de. Ktoreho seniora myslis,ze ma na najom ci dovlenky z tej renty? ? Rentnera ci penzionovaneho seniora? Prteoze v de to je rozdiel. Priemer dochodku v de je brutto 1500 eur pre rentnera. Cize nieco vyse 1000 eur netto., pretoze v de sa plalti dan z prijmu dochodcu.Takze ten,co ma dochodok nieoc vyse 1000 je na hranci odkazanosti. A teda mal maly prijem z prace,takze si ani nemohol kupit nejaku nehnutelnost. takze zije v najme. A tak mu aj na najlacnejsi najom niekde v zlej lolalite finacie,ak chce aj jest, platit energie a lieky a pod. Kdeze by mu este ostali finacie na cetovanie.
Penzionovany senior je nieco ine. A toho si mlola v restike asi vidiet u vas. Tem bol zemetnany bud ako beamate alebo mal sukromne penziije poistenia. Tak ten cestuje.Bweamte nikd yneplatili odvody a penzia je platena zo statneho,podnikatel, vyse3kymanagement, majetny inak, ine profesie akolekar ci sudca ci ine prvnicke povolania. Beamte su plateni z rozpoctu.Anedvadzali ziadne odvody. Ani politici. A lekari ci sudcovia maju podla zvlastneho zakona penzie tiez.
Takze takych s mohla vidiet v Spanielsku.
Ale bezna stredna trieda pracujucich a havne zeny ma dochdky 800 -900 eur. Vychodne krajiny viac,pretoze tam zeny viac pracovali.v byvalej DDR.
Takze vela z tych dochodcov strednej verstvy musi ziadat o davky. k dochodku na dorovnanie .aby jednotlivcovi vyslo tych 1025 eur,co je hranica chudoby. Cize platia mu davku na byvanie napriklad. Ale z toho nemoze vykakovat a uz vobec nie ist na dovolenky.Cize byva v najme a hoci lacnejsi najom 900 eur si nemoze ani dovolit platit.
@jatara Bolo treba rozmyslat predtym,ako ste plodili deti v kratkom casovom useku, ci mate na ich vyzivu a na financovanie celej rodiny. A ty si mala ist do prace,nie zostat 3 roky plus 3 roky doma na rodicovskej pauze. Pradasa,zalezina tom,ake vzdelanie a povlanie by si robila.Ci vobec zarobis na uzivenie deti a seba aspon. Problemom nie je to,ze zijete v najme,/aj majetni ludia mozu zit v najme / ale ze nemate na to,zit v tom najme a zivit pocetnu rodinu.A nemate ani na kupu nehnutelnosti. A takymto zivotnym stylom ani mat nebudete.
Takze vas problem je, ze ty si nemozes dovolit nepracovat niekolko rokov ,hoci dostavas aj stredtu soc.pomoc . Takze treba ist pracovar, deti do skolky.A nebudes vyhorena z pocitu,ze nemate finacnie na finacovanie zivotnych potrieb rodiny. Pretoze o tomto je clcele tvoje ´vyhorenie´.
@f333 pane bože ja som nikde ani raz nenapísala, že nemáme na to, aby sme naše deti uživili a zabezpečili im všetko, čo potrebujú !!!!!!! Nikdy v živote im nič nechýbalo ani chýbať nebude !!!!!! A máme na ich výživu aj na financovanie celej rodiny predstavte si !!!!! Akurát poteebujeme doriešiť VLASTNÉ bývanie. A to či ja som s mojimi deťmi doma alebo v robote do toho je Vás NIČ!!!!!!! JA TU NEVYPLAKÁVAM, ŽE NEMÁME PENIAZE na uživenie našich detí, och ľudia zobuďťe sa a nestarajte sa do toho do čoho Vás je nič!!! Ja som si tu nepýtala návod na život od Vás!!
Ako sa dá vyhoriet zo skutočnosti, že býva človek v prenájme?
@anonym_c947cb tak že ťa môže vyhodiť kedy chce napríklad. A popravde čo všade čítam ako nechcú deti v prenájme tak sa jej ani nečudujem
@anonym_3a87a3 nebolo to dostupnejšie, pár rokov dozadu boli sice byty lacnejšie ale hyptoteky boli 6 % uplne normálne , žiadna pomoci , dotacie nič a platy nižšie ako teraz
s bytmi nebolo absolutne nikdy lahké , vždy to bolo o držku pre niečo , nesuhlasim že teraz to maju mega tažke
nie nemaju ,vyždy to bolo ledva a tažko
@sara07 ale bolo.. schvalovali skoro kazdemu kto mal staly prijem, byty stali vzhladom k vyplatam menej ako teraz.. a napr splatky boli 200-300€.. a poznam ludi co dnes maju stare hypo a maju splatku 250-300€, co to je dnes tolko? Nic.. mam spoluziacky ktore nesli na Vš a hned zacali robit a brali hypo.. my co sme o 5-6 rokov skoncili skolu, uz boli ceny uplne ine a vobec nie tak dostupne ako predtym.
Nehovoriac o tom ze ti stacilo 10% ceny nehnutelnosti.. dnes je to 20
@sara07 ale bolo.. schvalovali skoro kazdemu kto mal staly prijem, byty stali vzhladom k vyplatam menej ako teraz.. a napr splatky boli 200-300€.. a poznam ludi co dnes maju stare hypo a maju splatku 250-300€, co to je dnes tolko? Nic.. mam spoluziacky ktore nesli na Vš a hned zacali robit a brali hypo.. my co sme o 5-6 rokov skoncili skolu, uz boli ceny uplne ine a vobec nie tak dostupne ako predtym.
@anonym_3a87a3 nebolo však viem ako sme my mali splatky a urok a podobne , 2004 sme si brali prvu hypoteku , boli dni ked sme mali suche rožky len
hypo si mala 300€ ale aky plat v čistom
Priemerná mesačná mzda (v čistom): cca 12 500 – 13 000 Sk (cca 415 – 430 €)
takže ???? ja mám ešte z tých dôb učtovnictvo tak ti viem presne povedat ako bolo tiež o držku ako teraz
@anonym_3a87a3 fixácia úroku nebola nikdy na celú hypo. Každý kto má starú hypotéku má už nový úrok
@anonym_18cf6b to je len čistý alibizmus, že v zahraničí tak žijú. V zahraničí je iná životná úroveň, iné platy v pomere toho nájmu, iné dôchodky. Tu žena ovdovie, tak sa môže v podnájme aj zblázniť. Poprípade si predstav terajších našich dôchodcov ako z dôchodkov platia ešte prenájom
@sasa1310 presne toto som si pomyslela, ze ako to maju vymyslene a poriesene ti ludia, co su v prenajme, lebo povedzme si pravdu, vacsinou su to ti, co zarabaju menej. Ak su dvaja, tak na ten prenajom naskrabu, ale vezmite si, ze pojdu do dochodku, uz nebude plat len dochodok, bude menej penazi, potom jeden ovdovie, ako to bude tahat vsetko sam? Potom uz len asi zase do prenajmu mensieho bytu- garsonka a tak.
@sasa1310 presne toto som si pomyslela, ze ako to maju vymyslene a poriesene ti ludia, co su v prenajme, lebo povedzme si pravdu, vacsinou su to ti, co zarabaju menej. Ak su dvaja, tak na ten prenajom naskrabu, ale vezmite si, ze pojdu do dochodku, uz nebude plat len dochodok, bude menej penazi, potom jeden ovdovie, ako to bude tahat vsetko sam? Potom uz len asi zase do prenajmu mensieho bytu- garsonka a tak.
@zuzana76 toto by som tak neriešila až lebo nezabudajme že v dôchodku budu 70 ročníky , ktore budú mať tak malé dôchodky že tie byty budu musiet nejak predat, ist do menšieho alebo niečo riešit ...
pokial neostanu s nimi byvat deti
@zuzana76 toto by som tak neriešila až lebo nezabudajme že v dôchodku budu 70 ročníky , ktore budú mať tak malé dôchodky že tie byty budu musiet nejak predat, ist do menšieho alebo niečo riešit ...
pokial neostanu s nimi byvat deti
@sara07 ona myslí ľudí, ktorí celý život budú v podnájme. Čiže nebudú mať čo predať, keď budú mať 70
@sara07 ona myslí ľudí, ktorí celý život budú v podnájme. Čiže nebudú mať čo predať, keď budú mať 70
@sasa1310 no nebudu
lenže ak pôjdu silne ročniky napr do DDs tak ceny tam tak vyletia, že tam to zhltne iné prachy , to iste hodinovka opatrovatelky atd .. však vieme kolko ich je , bude z toho paradny biznis
otázne je či budu mať 70 ročníky taku zdravotnu starostlivost ako maju teraz dôchodcovia, lebo ak ešte toto budu tahat ,však systém vybrakovany , prijem štatu ešte nižši ...
takže v podstate sa môže stat že v určitom bode budu na tom rovnako
to su také hypotezy , nevieme ako dopadne slovensko či sa vyhrabe z toho ako grécko atd..
@sasa1310 to je dnešným mladým zbytočné hovoriť. Oni inak uvažujú ako my a pozerajú na západ, lenže my nie sme západ. Je ťažká doba, ale v podstate vždy bola nejaká doba. Záleží na tom, ako sa vie človek "obracať"
@anonym_3a87a3 nebolo však viem ako sme my mali splatky a urok a podobne , 2004 sme si brali prvu hypoteku , boli dni ked sme mali suche rožky len
hypo si mala 300€ ale aky plat v čistom
Priemerná mesačná mzda (v čistom): cca 12 500 – 13 000 Sk (cca 415 – 430 €)
takže ???? ja mám ešte z tých dôb učtovnictvo tak ti viem presne povedat ako bolo tiež o držku ako teraz
@sara07 nemyslela som az taku dobu dozadu.. ved to uz aj hypo maju splatene z takych rokov.. myslim tak 8-10 rokov dozadu..
@anonym_3a87a3 fixácia úroku nebola nikdy na celú hypo. Každý kto má starú hypotéku má už nový úrok
@sasa1310 no ano, ale je rozdiel mat urok zo 70tis a zo 150tis.. a ked im zdvihli splatku z 300 na 350€, to je nič
@sasa1310 no nebudu
lenže ak pôjdu silne ročniky napr do DDs tak ceny tam tak vyletia, že tam to zhltne iné prachy , to iste hodinovka opatrovatelky atd .. však vieme kolko ich je , bude z toho paradny biznis
otázne je či budu mať 70 ročníky taku zdravotnu starostlivost ako maju teraz dôchodcovia, lebo ak ešte toto budu tahat ,však systém vybrakovany , prijem štatu ešte nižši ...
takže v podstate sa môže stat že v určitom bode budu na tom rovnako
to su také hypotezy , nevieme ako dopadne slovensko či sa vyhrabe z toho ako grécko atd..
@sara07 no skôr to bude mega sociálny problém ako biznis... ☹ Keď som toto pred pár rokmi napísala tu na MK, tak som bola za divnú. A dnešný mladý iba si užívať, nič neriešiť, žiadne deti, žiadne investície a prídu roky a budú škrabať na injekciu (eutanázia), chorý svet.

Je to odvaha, hlavne zo strany zeny, porodit deti a nemat vlastne byvanie. Ale pozri, zachvilu uz ides do prace a kedine co ti ostava je makat a platot. Ale to by si robila aj keby mas hypoteku. Skuste nadobudnut aspon garaz, miesto na statie v takej BA, o par rokov to bude mat mnohinasobne vyssiu hodnotu. Cim viac nakupis toho, tym viac na tom zarobis a teosku si polepsis. Ak to nejde priamo s bytom/domom, chod aspon touto cestou. Pripadne nejake stavebne pozemky.