icon

Veľká chyba pri kúpe domu: Nepozreli sme územný plán

24. jún 2026

Chcela by som upozornit vsetkych co kupuju dom hlavne na dedine aby ste nespoliehali na to ze okolo vas je krasna luka a ticho. My sme kupili novostavbu v novej stvrti na kraji dediny, krasny vyhlad na kopce, proste sen. Vobec nas nenapadlo ist na obecny urad a pytat si uzemny plan, nenapadlo to ani nasho financneho poradcu co nam riesil hypoteku, proste nikto nam to nepovedal. Byvame tu od jesene a teraz v aprili zacali hned za nasim plotom na tej krasnej luke stavat obrovske haly pre polnohospodarske stroje a nejaky velkokapacitny kravin ci co to ma byt. Kamiony nam budu jazdit rovno pod oknami spalne, cely vyhlad v prdeli a o zapachu v lete radsej ani nechcem mysliet uz teraz mam depresie z toho co nas caka. Dom sme preplatili, mame hypoteku na 30 rokov a sme tu uviaznuti lebo toto teraz nikto normalny nekupi za taku cenu. Vzdy chodte na urad pred podpisom a pozerajte co sa moze stavat v okoli!! Myslite ze sa da nejako pravne branit ak nas predavajuci na toto neupozornil?? On o tom musel na 100% vediet ked sa to schvalovalo minuly rok...

sasa1310
24. jún 2026

mňa by zaujímalo, prečo by to malo napadnúť vášho finančného poradcu? 😀

právne by si sa mohla brániť, keby sa stalo niečo s domom čo vám zatajil. A nie, čo sa deje za vaším pozemkom

anonym_f17dc6
24. jún 2026

@anonym_autor ani predávajúci nemusí vedieť,čo sa zamýšľa. Napríklad u nás som videla územný plán,kde mal byť medzi domami park, detské ihrisko. Sú tam domy medzi domami. Alebo za bungalovmi postavili 2poschodove domy so 4bytovymi jednotkami, vidia ľuďom oproti do záhrady,do spálne.

anonym_6b0073
24. jún 2026

@anonym_autor
Spravili ste chybu ale mozno dakdo vo vasom okoli co bol spojeny s predajom daco vedel a zatajil, nemate nic stratit zacnite sa hrabat.
Good luck

anonym_39cc21
24. jún 2026

Pracujem v stavebníctve a keď vidím ako si technicky nezdatní ľudia si kupujú byty a domy, dokonca by som povedal aj ľudia bez zdravého rozumu. Absolútne nič si nepreveria, sú schopní si kúpiť by na základe omalovánky a vizualizácie bez toho aby sa na dané miesto išli aj pozrieť. Potom sú rozčarovaní, že čo je okolo nich. Už nám skušali reklamovať aj pole vedla bytovky, že prečo sa tam nerobí žatva 😀 O tom, že som veľa krát zažil že mi chodila konzultovať na stavbu žena (technicky nevzdelaná), tak to chápem, hovorím si, že však asi je sama a tak som trpel jej pseudo-nápady typu: "a nedá sa dať radiátor niekde meter nad podlahu na stenu?". A potom na odovzdanie doma došla s mužom (!!!) ktorý sa tam celý čas neukázal a poslal tam túto húsku konzultovať so mnou. Nechápem, čo toto je za chlapa. No absolutne celé zle, to mi príde asi ako keby som došiel do predajne aut a poviem že "chcem auto, ale červené".

anonym_bc790f
24. jún 2026

@anonym_autor veľmi ma to mrzí a ďakujeme za upozornenie

ivicatolic
24. jún 2026
@anonym_39cc21

Pracujem v stavebníctve a keď vidím ako si technicky nezdatní ľudia si kupujú byty a domy, dokonca by som povedal aj ľudia bez zdravého rozumu. Absolútne nič si nepreveria, sú schopní si kúpiť by na základe omalovánky a vizualizácie bez toho aby sa na dané miesto išli aj pozrieť. Potom sú rozčarovaní, že čo je okolo nich. Už nám skušali reklamovať aj pole vedla bytovky, že prečo sa tam nerobí žatva 😀 O tom, že som veľa krát zažil že mi chodila konzultovať na stavbu žena (technicky nevzdelaná), tak to chápem, hovorím si, že však asi je sama a tak som trpel jej pseudo-nápady typu: "a nedá sa dať radiátor niekde meter nad podlahu na stenu?". A potom na odovzdanie doma došla s mužom (!!!) ktorý sa tam celý čas neukázal a poslal tam túto húsku konzultovať so mnou. Nechápem, čo toto je za chlapa. No absolutne celé zle, to mi príde asi ako keby som došiel do predajne aut a poviem že "chcem auto, ale červené".

@anonym_39cc21 hej štramák... chcem kúpiť byt.... načo si mám dávať pozor?...dikes 💋

anonym_39cc21
24. jún 2026
@ivicatolic

@anonym_39cc21 hej štramák... chcem kúpiť byt.... načo si mám dávať pozor?...dikes 💋

@ivicatolic hej kočka...v prvom rade treba túto otázku výrazne rozviesť a rozpísať. Aká predstava, aky byt (starši, novostavba), zhruba lokalita...dikes💋

verus_16
24. jún 2026

@anonym_autor suhlasim s tym ze o tom predavajuci musel byt informovany stavebnym uradom ak stavba dostala riadne povolenie a parcela je priamo susedna s tou, na ktorej sa momentalne stavia.
Este by som doplnila, ze si urcite treba pred kupou nechat zmapovat trasovanie inzinierskych sieti. Ich ochranne pasma. Nie je na skodu oboznamit sa s vyskou hladiny podzemnej vody alebo.napr. takeho radonoveho rizika atd... tiez by som pozrela kolko vlastnikov je na susednych parcelach...napr. ak je susedna parcela 1.5m.siroky pas a je na nom 32 vlastnikov, moze to znacit komplikaciu pri buducich povoleniach (napr. Pri rekonstrukcii)

anonym_e0c97a
24. jún 2026

Niečo podobné sme zažili aj my. Kúpili sme cca pre 25 rokmi dom na polosamote pri lese, vedľa domu lúka, krásna velikánska záhrada, no proste raj na zemi. Predávajúci nám tvrdil, že všetko, čo je oplotené, patrí k domu. Pôsobil veľmi dôveryhodne, vôbec nás nenapadlo, že by sme si to mali nejako overovať /tzn. volať geodeta, aby nám kupovaný pozemok vykolíkoval/. Po 13 rokoch od kúpy robili v našej obci pozemkové úpravy a v rámci toho bola možnosť dať si zadarmo vykolíkovať hranice pozemku geodetom. Vtedy sme zistili, že cca tretina našej záhrady vôbec nie je naša. Bývalý majiteľ si proste oplotil aj to, čo vôbec nebolo jeho. Prisvojil si cca 700 m2 cudzieho pozemku. A aby toho nebolo dosť, vedľajší dom následne kúpili 2 magori, ktorí z krásnej záhrady, ktorá okolo neho bola, urobili priemyselný areál. Dali si tam navoziť lodné kontajnery, postavili niekoľko búd /niečo ako unimobunky/, po celom pozemku rozostavili rôzne stroje /bagre, miešačky a pod./, jednoducho pôvodná vidiecka idylka úplne zmizla a my teraz nevieme, čo s našim domom, do ktorého rekonštrukcie sme vrazili všetky naše úspory. Dom v takom odpudzujúcom prostredí nikto nekúpi a pre nás táto lokalita tiež úplne stratila svoje čaro. Východisko z tejto situácie neviem.

ivicatolic
24. jún 2026
@anonym_39cc21

@ivicatolic hej kočka...v prvom rade treba túto otázku výrazne rozviesť a rozpísať. Aká predstava, aky byt (starši, novostavba), zhruba lokalita...dikes💋

@anonym_39cc21 šak byt, 4steny, záchod , bidet , šporhelt, kanap....dagde v meste...💋

anonym_5e1ce5
24. jún 2026

Moznost je...

Do dvoch rokov od nadobudnutia nehnutelnosti mozes ziadat peniaze spat a odstupit od kupy alebo poziadat o vratenie casti penazi ak zistis, ze boli utajene skutocnosti na ktore si pocas kupy nebola upozornena ako napr rozvody vody ci kanalizacie v zlom technickom stave. Zlava z ceny ma sluzit ako kompenzacia za utajeny stav.

V tvojom pripade je potrebna konzultacia s pravnikom pretoze ty musis preukazat, ze predavajuci vedel o planovanom zamere budovania komercnych objektov a na zaklade tejto skutocnosti sa domu chcel zbavit.

Sanca mozno je, ale vidim to na dlhe lakte.

janka_266
Včera o 07:49

bola chyba myslieť si, že niekde, kde dovolili postaviť novostavbu na kšeft nedovolia postaviť niečo iné, už Vám ostáva sa len vyhrať so záhradou, nech Vás to čo najmenej otravuje

aurelia2000
Včera o 12:49

Ak to bude moderný veľkokapacitný kravin, tak tie maju filtráciu vzduchu a musia byť od vás min 300-500 metrov. Nákladné autá poriesis lepšími oknami na tej strane, v záhrade zase stromami. Nebude to také zlé, ako to teraz vidíš. A kým ste mladí, tak trochu hrmotu počas výstavby znesiete. Aký veľký pozemok máte?

anonym_adc4ad
Včera o 13:00
@anonym_39cc21

@anonym_39cc21 A čo si sa chlapa ty? nazvať nejakú ženu húskou sa ti zdá byť normálne? Chápem, že pozícia radiátora ťa pobúrila, ale nazvať niekoho husou len kvôli tomuto vypovedá jedine tak o tom, že ani ty nie si úplne dokonalý.

anonym_39cc21
Včera o 14:36
@anonym_adc4ad

@anonym_39cc21 A čo si sa chlapa ty? nazvať nejakú ženu húskou sa ti zdá byť normálne? Chápem, že pozícia radiátora ťa pobúrila, ale nazvať niekoho husou len kvôli tomuto vypovedá jedine tak o tom, že ani ty nie si úplne dokonalý.

@anonym_adc4ad Prosím ťa, aj si to čítala? Tak môžem ju nazvať aj ťapou 😀 Technickým veciam to nerozumie, napriek tomu sa do toho montuje. No čo s takou ženou. Nič. Miesto toho aby poslala to riešiť muža, tak mužíček to nechá na technicky nezdatnú ženu. Aj to vypovedá o ňom, celé zle. Ako som hovoril, chytiť takýchto klientov to je niekedy ako za trest. Ale tak už som si zvykol 😀 Nazdar !

anonym_25df8d
Včera o 18:11
@anonym_39cc21

@anonym_adc4ad Prosím ťa, aj si to čítala? Tak môžem ju nazvať aj ťapou 😀 Technickým veciam to nerozumie, napriek tomu sa do toho montuje. No čo s takou ženou. Nič. Miesto toho aby poslala to riešiť muža, tak mužíček to nechá na technicky nezdatnú ženu. Aj to vypovedá o ňom, celé zle. Ako som hovoril, chytiť takýchto klientov to je niekedy ako za trest. Ale tak už som si zvykol 😀 Nazdar !

@anonym_39cc21 ja robím v poisťovni a tiež ku mne chodia ľudia čo sa nerozumejú do základných finančných veci, nevedia ako fungujú dane či dôchodok. Možno si jeden z nich a predsa nemám potrebu tvrdiť, že si hlupák. Nie každý vie všetko.

anonym_9b9c41
Odpoveď bola odstránená
anonym_39cc21
Včera o 19:34
@anonym_9b9c41
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_9b9c41 Sa ťa to dotklo osobne? Ale to je tvoj problém, keď už tu tak trafeno gágáš 😀

anonym_adc4ad
Včera o 19:36
@anonym_39cc21

@anonym_39cc21 Ty nielenže si technický zdatný, ty si aj hotový psychoanalytik. Nie len, že tá žena je húska, ale ešte si spravil psychologický rozbor aj tomu mužovi. Čiže muž nemôže chodiť napr. do práce na dvojtýždňovky povedzme, nemohol byť dlhodobo PN, nemohol mať dôležitejšiu prácu ako riešiť radiátory a iné so stavebníkom a už vôbec nemôže byť ten byt/dom len akejsi technicky nezdatnej húsky, že preto si to riešila sama. Joooj, tieto typy ľudí ako si ty "všade som bol, všetko viem", alebo "všetci sú debili, len ja som dokonalý" sú najlepší, ale tiež som si už zvykla
Nazdar!

michaela329
Včera o 19:50

A prečo ste sa pred kúpou nešli prejsť popýtať sa susedov ako sa im býva (povyzvedať pikošky o lokalite). Vieš koľkokrát som takto odplašila realiťákom klientov? A každého jedného som poslala na ten úrad (lebo som vedela, ako sa v tých inzerátoch klame).

anonym_39cc21
Včera o 19:55
@anonym_adc4ad

@anonym_39cc21 Ty nielenže si technický zdatný, ty si aj hotový psychoanalytik. Nie len, že tá žena je húska, ale ešte si spravil psychologický rozbor aj tomu mužovi. Čiže muž nemôže chodiť napr. do práce na dvojtýždňovky povedzme, nemohol byť dlhodobo PN, nemohol mať dôležitejšiu prácu ako riešiť radiátory a iné so stavebníkom a už vôbec nemôže byť ten byt/dom len akejsi technicky nezdatnej húsky, že preto si to riešila sama. Joooj, tieto typy ľudí ako si ty "všade som bol, všetko viem", alebo "všetci sú debili, len ja som dokonalý" sú najlepší, ale tiež som si už zvykla
Nazdar!

@anonym_adc4ad No v podstate si to zhrnula veľmi dobre. Muž by mal chodiť riešit tie technické veci, nie jeho technicky nezdatná žena. To by musel byť chorý asi tak od 12 do 16 mesiacov, keď sa tam ani raz neukázal. Naozaj nie je dobré, keď už si fakt niekto stavia dom aby tam posielal ženu, ktorá tomu nerozumie. Už si to fakt mohol zariadiť, veď to nie je kupa rohlíkov ale preboha dom, kde budem žiť. Ale skôr si myslím, že si to NEVEDEL zariadiť, kedže doma velil niekto iný. Ale nerob si z toho nič, mal som kolegynu čo mala aj technicky nezdatného chlapa. Mi hovorila, že ju štvalo, že ona musela doma vrtať a sekat do steny ako žena a trápila sa s tým a jej chlap sa na nu pozeral ako vrta do steny. Normálne komédia 😀