Výber dispozície obývačky a kuchyne. Ktorá je lepšia?
Pomôžte prosím pri výbere dispozície. neviem sa rozhodnúť medzi dispozíciami obývačky s kuchyňou. Rád by som aby sa vyjadril nejaký architekt alebo interierový dizajner ale samozrejme aj ostatní 🙂.
Dispozícia 1.
kuchyna s ostrovčekom/jedálenskym stolom, vchod do kuchyne
Väčšia kuchyna, menšia obývačka. Tá kuchyňa sa mi velmi páči pride mi to s tým ostrovčekom moderné ale jedine čoho sa obavam je toho "núteneho" prechodu cez ostrovček,ked sa pojde do kúpelne. Ostrovček by mal barové stoličky a slúžil by aj ako priestor na jedenie. popripade sa maly stolik dá ešte hodiť pri vrchné okno. Ostrovček musí mať drez pretože odpad sa neda preniesť na protilahlé steny alebo na stenu ktora je kolmo kvoli podlahovému kúreniu. Ale to si nemyslím že je problem pretože to už je dnes pri ostrovčekoch bežné riešenie.
Dispozícia 2.
Obývačka a kuchyňa do L. vchod do obývačky.
Tu by bol kuchynsky stolík integrovaný priamo do kuchynskej linky asi nejak vizualne oddeleny a obývačka by bola o kúsok vačšia potiahnutá po celej stene. Kuchyna trocha menšia ale za to väčšia obývačka. Obávam sa možno toho že sedačka musi byt priamo pri okne. či nebude spôsobovať nejake odlesky na TV. Dispozícia je juho/západ. Vonkajšie žalúzie plánujem neskôr dorobiť.
suhlasim s tym ze sem ostrovcek nesedi, za mna je lepsia ta druha aj ked aj ta by este potrebovala prepracovat
suhlasim s tym ze sem ostrovcek nesedi, za mna je lepsia ta druha aj ked aj ta by este potrebovala prepracovat
@anonym_074116 diky za odpoved. čo konkretne by bolo treba prepracovat ?
@anonym_074116 diky za odpoved. čo konkretne by bolo treba prepracovat ?
@xtinal to riesenie jedalenskeho stolu mi pride dost nestastne
Praktickejsia je ta jednotka - aj kvoli oknu a vetraniu pri vareni a bude aj menej hluku v spalni. Pri dvojke je daleko kuchyna od okna a v centre bytu- bude dost hlucno aj v spalni, ak zapnes digestor. A ak nebudes mat kvalitny digestor, budes o 2 roky menit sedacku, lebo bude cela napachnuta od pachov z varenia, popripade olejovych vyparov...
Praktickejsia je ta jednotka - aj kvoli oknu a vetraniu pri vareni a bude aj menej hluku v spalni. Pri dvojke je daleko kuchyna od okna a v centre bytu- bude dost hlucno aj v spalni, ak zapnes digestor. A ak nebudes mat kvalitny digestor, budes o 2 roky menit sedacku, lebo bude cela napachnuta od pachov z varenia, popripade olejovych vyparov...
@vevesh presne taketo veci ma ani nenapadli. diky za odpoved
za mňa prvá s ostrovčekom - kuchyňa sa bude dobre vetrať, sedačka je pekne v "uzavretom" priestore, sedieť s výhľadom do chodby nie je zrovna príjemné a k návšteve nebudeš chodiť od chrbta ako by to bolo pri možnosti 2.
To s digestorom a menenim sedačky je pekná blbosť, bežne budeš minimálne 2 krát do roka tepovať sedačku a na to, aby ti ,,napáchla"by si tam musel mať vývarovňu.
Vôbec by som tam nedávala L linku a už vôbec pevný ostrovček, na ten potrebuješ priestor a tu nie je.
Tá sedačka by mala byť viac potiahnutá do priestoru a stôl okrúhly jedálenský. To akože nemáš na stene kde máš kuchynskú linku prívod vody a odpad či kvôli čomu potrebuješ dávať umývadlo do ostrovčeka?
To s digestorom a menenim sedačky je pekná blbosť, bežne budeš minimálne 2 krát do roka tepovať sedačku a na to, aby ti ,,napáchla"by si tam musel mať vývarovňu.
Vôbec by som tam nedávala L linku a už vôbec pevný ostrovček, na ten potrebuješ priestor a tu nie je.
Tá sedačka by mala byť viac potiahnutá do priestoru a stôl okrúhly jedálenský. To akože nemáš na stene kde máš kuchynskú linku prívod vody a odpad či kvôli čomu potrebuješ dávať umývadlo do ostrovčeka?
@anonym_bd4fb4 presne tak, privod vody a odpad nebolo technicky možné kvoli podlahovemu kureniu dostat do tej steny. takže musí byť na stene kde sa opiera kúpelka.
v 1-ke ak by to bolo takto by bol gauč zapustený príliš do niky a bude to stiesnené - skôr potom inak otočiť sedačku... ten ostrovček tam nevadí - resp. takto - umývadlo dať do linky na stenu a ten ostrovček nech je vyšší stôl, syn to má v garsonke a je to fajn ...
takže ja by som sa pohrala s tým, ako dať v 1-ke sedačku - tá nika je veľmi nešťastne riešená na tento účel ...
aha, teraz čítam že voda musí byť tak kde je - no, to by som potom možno išla do 2-ky s tým že sedačku trochu bližšie k dverám (koľko to dá) ... len neviem čo so "stolom", aj keď kedysi sme mali taký pultík pod oknom u našich a dvaja sa tam v poho najedli ...
ale mne sa viac páči 1-ka
@anonym_bd4fb4 presne tak, privod vody a odpad nebolo technicky možné kvoli podlahovemu kureniu dostat do tej steny. takže musí byť na stene kde sa opiera kúpelka.
@xtinal No v tom prípade máš možnosť 2 lepšiu aj keď presekala by som tú vodu na spalnovu stenu kde máš sedenie v tej linke a tam by som dala chladničku, drez, umývačku a stenu kde máš chladničku by som dala sporak s rúrou a sedenie na koniec aj keď to také,,bufetové" vynechala by som ho a nahradila menším okrúhlym stolom. Celá linka až po strop skrinky a čo môže nech je zabudované nech to nekričí a ten tvar sedačky ti zabija priestor. Tá jednotka návrh vytvára taký tunelovy efekt ked návšteva prechádza do obývačky popri dreze a linke.
V prvom rade, ak sa jedna o byt v baraku, by som sa uistila, ze budem mat kuchynu tam kde ju maju vsetci susedia, aby si potom nemala problem s hlukom -
vieš čo, bola som si to premerať - našiel si reálne sedačku čo by sa zmestila do niky? lebo taká nejaká 2,5 m by tam bola ltt... a to je jedna z najmenších čo som našla na nete - ešte 2,14 som našla
@xtinal ja by som dala 1. bez ostrovceka a ku kuchynskemu oknu jedalensky stol. Nech je ten priestor od dveri k sedacke otvoreny a nie ako prekazkova draha.
Jednotka, ale sedacka opacna varianta. Tam, kde je len otoman dat hlavnu cast a ku stene len tu L cast, alebo aj uplne bez, rovnu, aby si v pohode pozreli tu telku aj dvaja. Alebo fakt len rovnu a dat konferencny stolik. Podla podlahovej plochy by to malo vyjst a opticky to oddeli obyvackovu zonu.
Za mňa 2 ale - linku daj do L a dlhú časť umiestni na kratšiu stenu ( rúry vie majster veľmi jednoducho potiahnuť po stene - osobná skúsenosť). Ostrovček v žiadnom prípade, strata priestoru, nevyužiješ celý potenciál ani ostrovčeku ani priestoru.
Miesto maličkého "pseudo stolíku" v rohu si vytvor priestor na klasický stôl (stačí 90*60cm) - môžeš ho neskôr používať ako pracovný stôl, pre deti na učenie...
V malom byte je rohová sedacia súprava požierač priestoru, opticky aj prakticky. takže radšej klasická sedačka a nejaké pohodlné kreslo.
Píšem zo skúseností, mám malý byt a videla som u susedov rohové sedačky ako máš na obrízku, veľké kuchynské linky - byt pôsobí potom preplnene, neútulne a nemáš dosť priestoru na pohyb po byte, lebo všade niečo máš uložené.
@xtinal to kto tu zakladnu dispoziciu vymyslal? Mali sme prvy byt 1 izbovy, 42m2, teda cca ako tuto, ale dispozicia k zivotu, nie toto cudo.
Ja by som vyburala priecku medzi izbami a posunula ju "hore" hned za kuchynske okno. Obyvacku by som priclenila k spalni. Postel bud vyklopna, alebo decentne schovana za gaucom/peknou stenou s kvetmi/knihami....
V kuchyni by som dala sedenie pod okno, voda musi byt, kde musi, zvysok si vymyslite ako chcete.
Nie som za prechodnu kuchynu, ale v tomto pripade sa to neda inak vyskladat.
@xtinal to kto tu zakladnu dispoziciu vymyslal? Mali sme prvy byt 1 izbovy, 42m2, teda cca ako tuto, ale dispozicia k zivotu, nie toto cudo.
Ja by som vyburala priecku medzi izbami a posunula ju "hore" hned za kuchynske okno. Obyvacku by som priclenila k spalni. Postel bud vyklopna, alebo decentne schovana za gaucom/peknou stenou s kvetmi/knihami....
V kuchyni by som dala sedenie pod okno, voda musi byt, kde musi, zvysok si vymyslite ako chcete.
Nie som za prechodnu kuchynu, ale v tomto pripade sa to neda inak vyskladat.
@anonym_d92a96
Robiť oddelenú kuchyňu a zmenšiť byt na garsónku je z pohľadu predaja naozaj „geniálny“ nápad. Som architekt, takže viem, čo takéto úpravy s hodnotou nehnuteľnosti dokážu.😂

Podľa mna sa ostrovček do takého malého bytu nehodí