icon

Výber hypotéky: Počkať na 90% alebo hľadať skôr?

1. júl 2026

Ahojte rozhodli sme sa s mužom, ze si vezmem hypotéku. Od finančného poradcu/maklera sme dostali prepočet, ze by sme mali hľadať do 330000€. Ked nájdeme byt mame mu poslať na posúdenie a odporučil nam orientovať to na október, aby sme dostali 90% financovanie.

Lenže, 90%financovanie by sme mohli dostať aj mimo zaciatku kvartálu, ak to bude dobry byt a zároveň by sme nemuseli dostať tych 90% októbri ak ten byt banka neposúdi ako dost dobry.

Zatial iba priebežne pozeráme nehnuteľnosti a opýtali sme sa známych ale ja mam dilemu, ci čakať do septembra a spoliehať sa, ze vtedy nájdeme alebo hľadať uz teraz a risknúť, ze nedostaneme 90%. Ja osobne by som chcela brat co najnižšiu sumu aby sme mali nižšie splátky ale muž vravi, ze to mesačne az taký rozdiel nebude a mozeme ist aj k hornej hranici tych 330tisic. Muž je opatrný a trochu skepticky, ze sa nemame tešiť a stale nam môžu zamietnuť hypotéku. Byt hľadáme v Bratislave. Ak by sme dopredu vedeli, ze nam daju iba 80% hľadali by sme čiastočnú rekonštrukciu a prerobili by sme si časom sami, ak 90% sli by sme do drahšieho ale komplet prerobeneho. Pri 80% by sme museli brat spotrebný úver do 60tisic co si nie som istá, ze by mam dali. Este to preberieme aj s poradcom ale keby ste mali nejake tipy budem vdacna. Dakujem

Strana
z2
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_f93403
1. júl 2026

@anonym_autor
Byty budú už len drahšie, to asi vieme všetci. Kúpiť menší byt, keďže ste štyria, je blbosť. Zľaviť z polohy, aby bol byť lacnejší, je tiež blbosť. Cena je na trojizbový byt v Bratislave reálna.
Z vlastnej skúsenosti by som išla do prerobeného/nového, lebo každá prerábka sa predraží a natiahne.
Výšku splátky vieš posúdiť len ty.
My sme mali ešte minulý rok splátku takmer 3200 eur a zvládli sme normálne žiť. Ale chceli sme splatiť čím skôr.
Prajem šťastnú ruku pri výbere vhodného bytu!

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
1. júl 2026
@anonym_f93403

@anonym_autor
Byty budú už len drahšie, to asi vieme všetci. Kúpiť menší byt, keďže ste štyria, je blbosť. Zľaviť z polohy, aby bol byť lacnejší, je tiež blbosť. Cena je na trojizbový byt v Bratislave reálna.
Z vlastnej skúsenosti by som išla do prerobeného/nového, lebo každá prerábka sa predraží a natiahne.
Výšku splátky vieš posúdiť len ty.
My sme mali ešte minulý rok splátku takmer 3200 eur a zvládli sme normálne žiť. Ale chceli sme splatiť čím skôr.
Prajem šťastnú ruku pri výbere vhodného bytu!

@anonym_f93403 dakujem konecne normálna odpoved na položenú otazku. Stotožňujem sa s tým co píšeš. Dakujem 🙂

anonym_9d6d35
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor výhodné je to pre banku, ale nie pre teba. A to sa ti snažím vysvetliť. Koľko viete mesačne ušetriť, takú by si mala mať mesačnú splátku. Nie viac
A byty sa kupujú tak, keď sa objaví v tvoje lokalite, ktorý sa ti páči tak treba brať a nie čakať

anonym_8d4216
1. júl 2026

@anonym_autor práve sme kúpili byt v BA, cize mám celkom prehľad o momentálnej situácii. Odporúčam pozerať karlovku a okolie, pekne 3i aj po rekonštrukcii nájdeš do 300k. My sme sa ale rozhodli pre inú lokalitu kvôli práci. Inak poriadne by som si prerátala koľko by ťa vyšla splátka hypo aj s úverom, pretože my sme mali 20% vlastných, ale finančná poradkyňa aj pán v banke sa nás snažili nahovoriť na spotrebak. Pre nás by to absolútne nebolo výhodné, veľmi veľká časť výplat by išla na splátky.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_78b2aa
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor to je tak cca 280 tisic ci? Ale este rozne poistenia a zalezi od uroku co ti poskytnu.. teraz uz vedia dat aj okolo 3%

anonym_8d4216
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor chápem, nám hneď v banke povedali, ze na 90% už majú vyčerpanu kapacitu, cize toľko nám už ponúknuť nemohli. Ja by som teda počkala ako vám radi poradca, ono kým nájdete vhodný byt v BA, to nebude tak rýchle. My sme aktívne hľadali 4 mesiace.

autor
1. júl 2026
@anonym_8d4216

@anonym_autor chápem, nám hneď v banke povedali, ze na 90% už majú vyčerpanu kapacitu, cize toľko nám už ponúknuť nemohli. Ja by som teda počkala ako vám radi poradca, ono kým nájdete vhodný byt v BA, to nebude tak rýchle. My sme aktívne hľadali 4 mesiace.

@anonym_8d4216 dakujem 🙂

anonym_082e6c
1. júl 2026

V úvodnom príspevku píšeš, že pri 80% by ste museli brať spotrebný úver do 60 000. Potom píšeš, že máte dajme tomu 20 0000 a potom, že dajme tomu 30 000. Ja osobne by som kúpila byt vtedy, keď nájdem taký, aký mi vyhovuje, v lokalite aká mi vyhovuje a neriešila by som to, či dostanem 80 alebo 90% . Najmä ak ste stotožnení s prípadným spotrebakom, čo mám pocit, že ste. Ak máte 30 000, tak aj pri 80% budeš potrebovať ďalších cca 30 a nie v úvodnom príspevku spomínaných 60. Mne osobne príde toto veľmi limitujuce pre výber tak drahej nehnuteľnosti. Hľadali sme v BA byť a našli celkom rýchlo taký, aký nám vyhovoval. Museli sme brať hneď,inak by nebol. Keď sme ho predávali, tiež sa našiel kupujúci rychlo. A za vyššiu sumu ako sme povodne chceli. A teda aj nám veľa pomáhal finančný poradca, ale nikdy nám neradil vziať si spotrebak namiesto využitia našej hotovosti.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_83f9d1
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor inac pre zaujimavost... ako si myslis, ze to funguje? Najdete byt a teraz co - najskor si ho budete musiet rezervovat, nie? Zaplatite rezervaciu a poslete tam odhadcu (aby ste vedeli ukazat banke, ci je luxusny alebo nie)... Potom odhadca spravi odhad. Vy pojdete do banky a poziadate o hypo. Oni povedia 80%... Zavolate predavajucemu, ze nechcete... Za prve sa pekne nasrdi a za dalsie pridete o zalohu... Ci aky bude postup?

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_83f9d1
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor a ako to ten financny poradca posudi / zabezpeci v banke?
A nejaky majitel bytu bude cakat bez zalohy? Ty si "na trhu" ako dlho prosim ta?

Musis "citat" medzi riadkami. Podla mna ti tu chcu baby trosku otvorit oci, ze si to predstavujes ako Hurvinek valku... a ze na to ides vcelku zo zleho konca.

anonym_78b2aa
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor kupovali sme uz 4 nehnutelnosti, prides na obhliadku ak je to dobry byt v ten den je dalsich x obhliadok, musis povedat urcite do par hodin max den ze beries a robi sa rezervacna zmluva a zaplatis poplatok - nevratny. Az pri procese schvalovania ti banka presne povie podmienky, nikto ti ich na 100% nezaruci, hlavne ci to bude 80 alebo 90%, schvaluje sa mimo pobocku, na centrale a financny poradca s tym moc nenarobi.

yennefer001
Autor odpoveď zmazal
anonym_32286f
1. júl 2026

V skratke takto: lacnejší byt neprerobeny/novostavba a 90 percent ak ti to ma kto zazracne zarucit. Dlhsia verzia je/ja som takto uvazovala pri kupe: Tiez som kupila nehnutelnost v BA, ale dom 4 izbovy, 8 rokov dozadu. Poradca ma tiez presviedcal na maximalnu vysku uveru co bolo vtedy nejakych 450 000 tisic. Ja som na neho pozerala ci padol z jahody, ze co ked ostanem bez prace, ochoriem, budem na materskej atd. Na to mi uz nevedel odpovedat. Nakoniec som si vzala uver nejakych 130 000 tisic, nakolko som kupila dom v okrajovejsej casti, v stave holodom a vsetko dokoncila postupne s pomocou rodiny ktora je v stavebnom priemysle doma. Namakala som sa aj ja, a stale aj makam po tolkych rokoch, vlastnim ten dom sama a preto ho stale vylepsujem. Platila som len za material, a to bol aj dovod preco som do takejto formy isla. Ano aj vtedy som mohla kupit dom za pol miliona, ale treba si uvedomit, ze ked stupli urokove sadby tak by som v noci nespavala. Takisto ked pride vlna prepustania asi by sa triasla od strachu ci to dam. Moj nazor kupit lacnejsie, aby splnalo to co treba (nemysliet iba na luxus, ze chcem vsetko a hned), nezadlzit sa po usi, lebo nikto nevie co ho caka.

anonym_014415
1. júl 2026

@anonym_autor pýtaš radu a každého kto ti tu povie iný názor aký máš ty, zhejtujes. Tak bud si si sem prišla dat poradiť alebo si nechať fúkať práškový cukor do zadku. Evidentne máš svoju pravdu a nie si ochotná prijať žiadnu konštruktívnu kritiku ani možnosť, že váš poradca nemusí mať úplne vo všetkom najlepší pohľad na vec.

autor
1. júl 2026

Dakujem velmi pekne za tych pár slušných dobre mienených rad. Hlavne za osobne skúsenosti. Bohuzial nemam cas vysvetľovať dopodrobna našu situáciu ani prácu nášho poradcu. Verim, ze nájdeme co hľadáme. Diskusiu týmto končím. Krasny vecer

anonym_9d6d35
2. júl 2026
@anonym_autor

Dakujem velmi pekne za tych pár slušných dobre mienených rad. Hlavne za osobne skúsenosti. Bohuzial nemam cas vysvetľovať dopodrobna našu situáciu ani prácu nášho poradcu. Verim, ze nájdeme co hľadáme. Diskusiu týmto končím. Krasny vecer

@anonym_autor ja odporúčam vymeniť finančného poradcu, a tebe ísť rovno do banky a pýtať sa priamo tam ako to funguje. Lebo naozaj nevieš a evidentne ani tvoj poradca.

anonym_56097b
2. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor vieme, aké sú ceny v BA. Otázne je, že či vieš, akú budeš mat splátku. 60k spotrebak ti odporučil si zobrať kto? Na to sa už berie hypo.

anonym_56097b
2. júl 2026
@anonym_9d6d35

@anonym_autor viem aké sú ceny v Ba. Čiže nemáte nič našetrené? A to ako chcete splácať? Spotrebak je max. na 8 rokov, tak si vyrataj splátky spotrebný úver +hypoteka. A to by ste mali vedieť ušetriť mesačne aj teraz. Nerýpem, len matematicky rátam

@anonym_9d6d35 základy finančnej gramotnosti....

anonym_56097b
2. júl 2026
@anonym_9d6d35

@anonym_536b6b tiež som sa nad tým pozastavila, že aký finančný poradca poradil vziať taký spotrebak 😂

@anonym_9d6d35 a ešte k tomu spotrebak 60k 🙈 zjavne nemajú nasetrenych potrebných 20% a ani príjmy na to nemajú.

anonym_9d6d35
2. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor žiadny medzikrok neexistuje. A tvoj finančný poradca ti nevie určiť ako banka posúdi ten byt. Na to potrebuješ znalecky posudok, ktorý si mimochodom dávaš robiť sama na ten byt a stojí to kolo 300 — 400 €. A ten sa robí, až keď mas zaplatenú rezervačnú zálohu za byt a podpísanú rezervacnu zmluvu. Záloha býva v rôznych výškach. My sme predávali byt za 330 000€, tak záloha bola 10 000€. Ak byt neskôr nekúpiš alebo ti banka nedá tvojich povestných 90%, záloha sa ti nevráti a rozdelí sa medzi realitkou a majiteľom bytu.
Naozaj ti odporúčam zmeniť toho tvojho poradcu. Lebo žiadny normálny poradca neporadí klientovi vziať vysoký spotrebný úver, kde je úrok cca okolo 13%

anonym_bd9a21
2. júl 2026

80 percent je uz skoro na vymimku,nie to este 90.Nam v vub,ze 70percent.Potrebovali sme 80,tak im napisala meil,ze ak neschvalia ideme do inej banky,hned schvalili.Ale aj 80percent je takto na vynimku,taky isty pripad mala a tam aj po takomto meili neschvalili ani tych 80percent.

Strana
z2