Zvyšujete cenu nájmu v dôsledku zdražovania?
Ahojte, ti, co prenajimate svoje nehnutelnosti, idete dvihat cenu najmu kvoli zvyseniu cien tepla, vody atd? A ak ano, tak o kolko?
Mne prisiel od spravcu bytoveho domu novy predpis mesacnych zaloh, cca o 40 eur/mes vyssi. Vcera poslal pozdrav aj poskytovatel internetu a TV, ze dvihaju mesacny poplatok.
Bojim sa, ako najomkyna zareaguje na zvysenie cien, ak zdvihnem najom o 40 eur, je to zvysenie o 10%, co je dost.
Dakujem za rady a NORMALNE komentare K VECI.
Samozrejme ze zvysime cenu podla zalohoveho predpisu. Ci lepsie bude ked jej teraz nezvysis, aj ked sa zvysili zalohy a nechas ju nech je pre nu nasledne vyuctovanie takym sokujucim prekvapenim? A aby sme si rozumeli, nezvysujeme cast “najom” ale “energie”, ktore plne podliehaju vyuctovaniu cize zaplati presne tolko kolko minie.
Pravdaže
Mám zálohové platby a nájomné oddelene. Aby bolo transparentne, čo sa platí. A už som komunikoval zmeny.
@anonym_autor ale ty nedvihneš o 40 eur nájom, ty dvihneš o 40 eur energie. Teda ak máš v zmluve zvlášť sumu za nájom a zvlášť za energie. Pretože ak sa ti energie zvýšili, ale nezohľadníš ich nájomníčke, tak buď ich budeš mesačne hradiť ty na úkor zisku alebo si na nájomníčku počká nedoplatok. Ja som zvýšila v jednom byte, kde sa menil nájomník, čiže rovno mal vyššiu cenu za energie, ostatným zatiaľ nezvyšujem. Bankové príkazy som si ja zvýšila, aby platby išli vyššie, aby nebol nedoplatok, ale nájomníkom som to ešte nezohľadnila. Ale vedia, o koľko sú energie vyššie a že v priebehu roka im platby za energie navýšim. Nikto k tomu nemal pripomienky a ani ich neočakávam, tí ľudia chápu, že nájom som nezvýšila niekoľko rokov, ale energie nie sú v mojej moci.
samozrejme, veď energie su to co minu, to si aj zaplatia, ak neminu bude im vrateny preplatok... toto nema s najomnym nic
za chvilu tu pribudnu prispevky o nenazranych prenajimateloch.
Uz neprenajimam, ale v zmluve som mala napisane, ze po zvyseni zalohovych platieb za energie sa zvysuje aj “najomne”. Nikdy nebol problem.
@anonym_autor samozrejme všetko ide hore.Ved to nie je môj výmysel.
Áno, budem zvyšovať. Už min pol roka sa chystám, napokon som si povedala, že počkám na vyúčtovanie a potom premyslím cenu a zdvihnem nájom.
@abbey1 ja tiez podobne, mame nejaku rezervu ktorú som najomnikovi nevratila prave preto že sa avizovalo zvysovanie. Nechcem to vsak robit buchnutim na koleno, cize podla vyuctovania navysim. Najomnik si musi uvedomit ze nezvysujem cenu samovolne, teda nie cenu prenajmu - tato casto ostava rovnaka. Zvysujem len tu cast ktora sa týka jeho spotreby
Ja dvíhať nebudem, mám dobrých nájomcov nechcem o nich prísť kvôli 50€…. Aktuálne nájom pokrýva akurát cele náklady
@anonym_autor Zatial nie. Uvidime.
Podla mna je povinnost informovat najomnika, ze sa zvysuju zalohove platby a hlavne mat v zmluve jasne oddelenu sumu najmu a nakladov na byvanie. A, samozrejme, ak nemienis tahat zvysenie nakladov ty, zohladnis ich v tom, co ti platia, nebudes cakat na moment prekvapenia pri vyuctovani.

Áno, budem zvyšovať. Už min pol roka sa chystám, napokon som si povedala, že počkám na vyúčtovanie a potom premyslím cenu a zdvihnem nájom.