icon

Obchod s rakvami

25. júl 2023

Dobrý deň, dlho som v SO nebola, ale včera, keď som sa po meste prešla, zaskočil ma jeden pohľad do výkladu, a to, čo v ňom bolo, som na tomto mieste absolútne nečakala.. rakva. Neďaleko autobusky, kedysi tam bola Ryba a čo potom neviem, ale teraz je tam obchod s rakvami. No už lepšie miesto si ani nevedeli nájsť.. ľudia, možno aj nejakí cudzí, turisti, vystúpia na stanici, vydajú sa smerom do centra a hneď, čo im padne do oka - obchod s rakvami po pravej strane. Nádhera.. Čakala by som to možno niekde bližšie k cintorínu, ale určite nie na tomto mieste. Skôr by sa tam hodila nejaká reštika, ale nie toto.. 🙁🙄 (Musela som to dať zo seba von, tak ma to trápilo, prepáčte.)

jaskolka
25. júl 2023

Sobrance su malé mesto, nemyslím, že tam mali extra veľa možností vyberať si, kde bude aký obchod.
Na obchode s rakvami nič divne nevidím. Keby tam bol obchod s pomnikmi, brala by si to inak? Lebo taký obchod, teda skôr vonkajsi dvor napríklad ja bežne vidím, rovno vedľa potravín, v jednom meste.
Teraz je taka doba, že zo smrti sa robí obrovské tabu, voľakedy dokonca boli ľudia, čo si aj vopred vybrali rakvu a mali ju doma. A nič divne na tom nevideli.

kvetinka75
25. júl 2023

@walentina7 😂., tá posledná veta pobavila. Tu ide aj o tradície ľudu. Iný kraj iný mrav.

mamatroch
25. júl 2023

My mame pohrebnictvo oproti zubarovi, rovno z kresla tam vidim. Aspon si mozem povedat, ze raz aj ta bolest pominie 🤣

h2
25. júl 2023

@mamatroch 😂

trojnasobnamama
25. júl 2023

@levica202 ty nie?

0silvia0
25. júl 2023

@walentina7 mne by stačila aj taká erárna, recyklovaná, v pohode.

aniele
25. júl 2023

@moonlight1210 Ešte dokonca moja svokra spomenula, že jej mama si priala, aby ju po smrti umyla bielym vínom, aby neočernela. Aj to (v r. 1968) urobila.

@walentina7 Málo sa vie o tom, že aj osvietenský Jozef II. chcel zaviesť podobný zvyk. Truhly s odklopným dnom. A nebožtík mal byť len v rubáši presypaný vápnom. Ale neprešlo mu to. Racionalizmus prehral v súboji s emóciami.

heidi4
25. júl 2023

@mamatroch 😂 😂 😂 😂

irusa
25. júl 2023

@marsmykkok alebo to starým ľuďom pripomenie, že sa im to kráti... Chápem autorku a jej pohoršenie... U nás na námestí sú pohrebné služby

levica202
Odpoveď bola odstránená
simona92101
25. júl 2023

Preboha,peticia kvoli comu?ved je to len predajna,mrtvoly tam urcite nemaju,na to treba mraz.box,specialne miesto.u nas v meste su 3 pohrebnictva,sice ani jedno nema vo vyklade truhlu ,skor kvety atd,ale su na roznych miestach,jedno je vedla cintorina,dalsie pri stanici-kusok odtial je bufet,a dalsie vedla pneuservisu a baru.nikto sa nikdy nad tym nepozastavoval,je to bezna sucast zivota

lubkavargova1
25. júl 2023

Tento obchod je tam uz roky a roky...pamatam si ho ked som mala 14 rokov a boli sme tam s nasimi a tiez nas to tak trosku zarazilo a zaroven aj prekvapilo, ze vo vyklade boli truhly, sväte veci, kvety, aranzmany...my z maleho mesta sme take nevideli a je jasne, ze nas to prekvapilo...ccsa teraz pred dvoka rokmi som zase bola a mam teraz uz 42 rokov musim povedat, ze nic sa nezmenilo, len tolko, ze je to vynovene a vyklad je vkusne aranzovany alebo ako to nazvat. Nevidim vtom nic vulgarne, nevkusne. Naopak, predavaju tam aj cirkevne predmety, a tato firma vybavuje aj dekoraciu a poslednu rozlucku na pohreboch.

jaskolka
25. júl 2023

@ahhola nešlo len o domy smútku.
Celkovo voľakedy bola smrť bežná súčasť života, keďže medicína nebola na takej úrovni ako dnes, neboli také dostupné lieky a ATB, ľudia zomierali oveľa v nižšom veku a detská úmrtnosť bola obrovská. Nebolo hádam ani rodiny, kde by nebolo zomrelo aspoň jedno dieťa v útlom veku. Ľudia to brali "Boh dal, Boh vzal"
Teraz ľudia nie sú v takom blízkom a častom kontakte s úmrtim a mŕtvou osobou, preto je to taka bázeň až strach zo všetkeho, čo s tým súvisí.

trojnasobnamama
25. júl 2023

@levica202 zavidím v dobrom.kiez by som to ja tak mohla brať.

jaskolka
25. júl 2023

@moonlight1210 veru,pohreby sa chystali rýchlo a potom sa stalo aj to ze dotyčný sa prebral v hrobe ci hrobke. Keďže sa stavali aj také tragické omyly, že chorý upadol do bezvedomia a vyhlásili ho už za mŕtveho...

olimuc
25. júl 2023

V niektorych krajinach je uplne bezne vyberat si rakvu este za zivota (a par blaznov kt ju maju miesto postele) samozrejme su to rakvy v cene mensieho auta s vankusmi a neviem cim … normalne si do nich mozes lahnut a zavriet sa (len tie s polovicnym uzaverom) Mali sme v rodine blazna co sa nechl v truhle nosit kade tade po dedine … nebol mrtvy ale nemal na platenie dlhov a nebol uplne normalny

levica202
Odpoveď bola odstránená
euka210
25. júl 2023

Ani som si ho nevsimla a to som denne v So 🤣
V Michalovciach maju taky obchodik pri nemocnici a voobec ma to netrapi...ved niekde to musi byt. Smrt patri k zivotu, neviem preco sa jej ludia boja. Ja len ked clovek vidi tu vycackanost rakiev a cenu...no naco to?! Aj tak to vsetko zhnije. Mne by stacili 4 zbite dosky a hotovo 😁

kiki68
25. júl 2023

Je fakt, ze vacsina pohrebnictiev nema vo vyklady toto, ale nejake neutralne veci, mozno urny. Takze zvlastny vyber, aby neboli prekvapeni, ked im dojdu nemecki gothici ako turisti a zacnu skusat rakvy ako novy gauc v ikea 😀

katka0123
26. júl 2023

@moonlight1210 presne. V minulosti bolo telo dlhšie doma, cez dedinu siel pohrebný sprievod, aj “placky” mali svoje opodstatnenie (riadne sa vyplakať), cintoríny neboli za vysokými múrmi… smrť bola viac súčasťou života. Dnes na pohreb slnečné okuliare, a pod. Ale doba sa mení. Každopádne truhla vo výklade je cez čiaru. Pohrebníctva majú stály prísun nových klientov, lebo život ešte nikto neprežil bez stretu so smrťou. Takže truhlu vo výklade by si mohli odpustiť. Evidentne ale spĺňa účel. Najlacnejšia a najefektívnejšia reklama.

moonlight1210
26. júl 2023

@katka0123 rozmyslam nad tym, ze preco parte, pohrebne vence, vyzdoba, urna, lampase, kvety, dokonca pomniky su nieco, co ludia znesu a truhlu uz nie.
Asi preto, ze sa im najblizsie a najviac spaja priamo s mrtvym telom. A to ich stresuje.

kvetinka75
26. júl 2023

@moonlight1210 ja to všetko vnímam rovnako. Na jednej úrovni. Ale niektorí ľudia sa veľmi snažia určité veci zo života vytesniť alebo sa im vyhýbajú a potom nastanú takéto šokové situácie.

moonlight1210
26. júl 2023

Inak v Bohuniciach je kaplnka Mednyanskych, aj s hrobkou pod nou. Hrobka je zial uz nejaky cas vypacena a vylupena vandalmi, ale stale su v nej tri, alebo styri truhly v takom tom ozdobnom style 18.-19. storocia (rozbite, otvorene, vrchnaky rozhadzane a mozno aj s telami vo vnutri. Neviem, ci ich po tej kradezi niekam prepochovali. Trebars na miestny cintorin.). Ci su naozaj este stale nejake kostry v nich, to som neskumala. Ti, co to vylupili, ak nieco cenne vobec nasli (mozno nejaky sperk), vraj ukradli aj lebky.

Ta kaplnka je velmi pekna, no zialbohu zanedbana a schatrana. Dal ju postavit pan grof svojej manzelke, ktora umrela pri porode ich prveho dietata (aj s babatkom, zialbohu).
Tak ak ma niekto chut ist sa chvilku trochu bat, moze to navstivit.

Natrafila som na nu nahodou, ked som sa tam tulala po okoli, kym rodina bola na letisku nedaleko. Netusila som, ze to tam je, takze to bol pre mna zazitok to “objavit”, zabudnute v case uprostred stromov a vysokej travy.

aniele
26. júl 2023

@moonlight1210 U nás v dedine má pán firmu na laserové gravírovanie. Gravíruje všetko možné (nápisy, logá, portéty...) na čokoľvek. Ale asi najviac na kamenné pomníky. Portrét, meno, dátum... a celú bránu má pokrytú vlastnými portrétmi na náhrobných doskách. Teda, my sme sa už tiež rozhodli, že nebudeme deťom komplikovať život so zháňaním hrobového miesta a, keďže sa staráme o hrob svokriných rodičov, kde sú už aj svokrovci, máme tam minitabuľky, kde chýba už len posledný dátum. Ale nejako na mňa menej pôsobí pohľad na moje meno na pomníku, ako táto galéria selfíčiek na bráne (a koľko ich ešte má v kancelárii!). Ovšem, asi je to účinná reklama. A každý si vie urobiť predstavu, za čo platí 😉.

kvetinka75
26. júl 2023

@aniele tak ľudia, ktorí s tým pracujú to asi berú trošku inak ako človek, ktorý s tým neprichádza do styku a zrazu na niečo také natrafí. Kedysi, keď zomrel 1 z manželov, druhý mu dal spraviť pomník a naň dal vyryť aj svoje meno a dátum narodenia. Chýbal len ten posledný dátum. Babka bola skoro 40 rokov vdova, dedko zomrel pred mojim narodením a babka sa dožila veľmi vysokého veku a pamätám si, že keď sme chodievali na cintorín, tak babka tam už mala vyryté meno a dátum narodenia. Neviem ako sa pri pohľade na to cítila. Ale vtedy (neviem, či aj teraz) to bolo bežné. Moja svokra tiež už má svoje miesto vybraté. Aby nám nerobila starosti, tak si to už zariadila. Ja to rešpektujem. Možno, keď budem mať vyšší vek, tiež budem nad tým rozmýšľať. Hlavne z toho praktického hľadiska, aby pozostalí nemali starosti navyše, tak si vybavím aspoň to, čo sa bude dať.

zafir
26. júl 2023

@moonlight1210 lepšie by som to nenapísala.

moonlight1210
26. júl 2023

@aniele manzelovi stari rodicia si kupili hrobove miesto, dali ho upravit, urobit pomniky s menami a datumami narodenia. Kazdy rok si tam na dusicky chodili zapalit sviecku a dat venceky.
A vzdy sa s humorom kochali, ake pekne to budu mat, az umru a aky pekny vyhlad budu mat na mesto a na "susedov" (maju miesto hore na kopci). 🙂

kiki68
26. júl 2023

Inak Bestattung Wien predava na svojej stranke a tiez muzeu pohrebnictva ( je to pohrebnictvo mesta Vieden) aj nafukovacku v tvare rakvy a cierny parazol 😂😂😂 Rovnako maju pohrebacke lego. Oni su take hovadka trosku, ale nemaju chybu.

victoriab
26. júl 2023

toto mi príde ako perfektný marketing 🤣 turizmus za obchodom s rakvami v centre - sobrance obchod - win win 🤣🤣🤣

kulumulu123
26. júl 2023

Vies niekto podnika s handrami, niekto s kozmetikou, niekto s rakvami.. Skor mi pride divne ze zatial co nad inymi druhmi obchodu by sma sa vacsina vobec nepozastavili ale ked sa jedna o smrt tak len aby sme to nemali na ociach a tajne dufame vo svoju vlastnu nesmrtelnost tvarume sa ze prave nas sa to predsa netyka...