8-ročnému synovi na mne všetko vadí
Ahojte, prosím vás o radu. Som slobodná matka, so synom žijeme sami od jeho narodenia. Všetko v poriadku, ale v poslednej dobe mu začína na mne vadiť viac vecí. Nechce so mnou jedávať, vraj nejako čudne žujem. Nemľaskám, nesŕkam, normálne jem, ale jemu to vadí. Už som mu povedala, že nechcem vidieť, že si takto ku mne dovoľuje, tak to prestal vravieť, ale pretáča očami, jedlu sa vyhýba, keď jem. A teraz mi rozpráva, že zle dýcham, fučím, ako jeden sused dôchodca. Nie som chorá, dýcham potichu, mám skôr pocit, že mu vadím celkovo. Hrozne som sa nahnevala, vykričala som mu, ako zle sa správa a aj iné veci. Dotklo sa ma, že sa oňho starám, pomáham mu, vypočujem ho vždy, pomôžem, venujem sa a on ma akoby nemohol vystáť. Čo s tým? Má 8 rokov, do puberty nejde, je ešte veľmi detský. Som z neho znechutená, aká je povaha.
Netrestaj ho, nic tym nedosiahnes, len ho utvrdis v tom, ze "rozmysla" spravne a si otrasna. Ja si myslim, po tom co si napisala, ze problem je vo vztahoch v skole. To, ze ti povie, ze otrasne jes nie je z jeho hlavy, mozno to povedal niekto jemu. Mozno nieco ine. Ty si len hromozvod toho co sa deje v skole. Takze ide vikend, spravte si den pre seba, nech rozhodne co sa bude robit, kde sa pode, co sa bude jest a medzitym bez kriku a vycitiek nastolit "dovernu atmosferu" a spravne polozenymi otazkami z neho vydolovat co sa v skole deje a co ho trapi. Nie, to ze ty otrasne dychas, to ho netrapi urcite.
Drzim palce aby si zistila co sa deje a aby si mala dost trpezlivosti a sily mu s tym pomoct.
Možná ze trpí misofonii.
Sice to jeste neni oficialne schválená diagnoza, ale vyzkum probiha. V MRT mozku se ukazuje, ze lide s mizofonii maji vyssi aktivitu v centru mozku, kde se spracovavaji momojine i bezne zvuky (napr.srdecni tep), které vydava nase vlastni telo. Ukazuje se, ze lide s touto poruchou maji i prokazatelne strukturalni zmeny v urcitych castech mozkove tkane. Tzn.ze je vysoka pravdepodobnost, ze se misofonie drive ci pozdeji dostane mezi regulérní diagnózy.
Tato porucha často začíná uz v detstvi. Precti si o tom neco, je to zajimave.
To su zas komentiky .. chudacik neboracik chlapcek.. aby si jedna mater dovolila jest a dychat prinom . No hanbi sa
Kks, mlady si mysli ze je pupek sveta aby mamku zhadzoval za vsetko, nie ? . Dokonalost sama .. a este 8 rocny 😆😆
By som ho zotrela velmi podobne . Este by som pekne mohla po skole medzi kamosov nabehnut trosku mu hanbu porobit ked som taka a onaka keby neprestal 😎
Tiez sa priklanam k nazoru, ze ty si len hromozvod a pricina spravania tvojho syna nie si ty ale musis ju najst. Nieco nie je v poriadku. Keby si napisala, ze ma 14+ a tazka puberta tak … no prejde ho to, ale je prilis maly … zamysli sa kedy s tym zacal atd …urcite mu neustupuj a neprisposobuj sa
@ivik4 ty si mater roka
@lucia13022023 toto je veľmi zaujímavý pohľad...o škole mi vraví všetko, spolužiak mu robil zle, ale keď mi to povedal, kontaktovala som triednu a už je to ok. Tvrdí, že v škole kamarátov má, že je obľúbený. Samozrejme, sú aj proti nemu nejakí. Najhoršie je, že keď si s ním sadnem, či mu niekto nerobí zle (viackrát sa to stalo), rozpráva skoro o každom, ako mu robia zle a šikanujú ho(ale väčšinou nerobia, len nie je po jeho) a nezabudne na všetky učiteľky, aké su zlé a robia mu tiež zle, družinárky tiež. Tie sťažnosti na takmer všetkých majú potom slabšiu výpovednú hodnotu, lebo nemôžu byť objektívne.
@lenka567899 to si nemala ,placem 🥲
Chlapci sa casto správajú tak voči slobodnými matkami, keďže nie je chlap doma začne ta nebrať vážne.. ale prejde to..
@ivik4 chod si ukazovať ďalej telo barbika
@lenka567899 hmmm, áno? Som nevedela...
@viestta ďakujem za milé slová podpory...
@lenka567899 mozem, kam ? Tvojmu muzovi alebo ?
@elzu a dá sa to nejako zlepšiť? Nejaké vitamíny, magnezium alebo niečo na nervy?
Autorka k tej nervovej sustave, moj 9rocny berie kazde rano Bekomplex ( alebo bevitko) ,mozes skusit aj ten. Je na upokojenie nervovej sustavy, dala mu ho neurologicka . Predtym mal bezne lieky ktore uz netreba
Autorka, najdi si niekde "mizofonia" - a skus sa zamysliet, ci by sa to mohlo syna tykat. Mavaju to velmi citlivi ludia, proste vnimaju zuky silnejsie ako ini ludia. Ja ked mi niekto za chrbtom je, alebo nieco chruma, ja to neznasam. Nedokazem to ovladat, vo mne naozaj su nepriatelske pocity voci tomu. Moj muz napriklad si klepka nohou casto alebo si kruti pri pozerani niecoho fuzy, je to taky tichucky zvuk, ale strasne mi to vadi. Moj muz aj dost vela zuje vsetko, jeho mama ho od mala naucila, ze vsetko musi aspon 20 razy pozut, on dolsova aj jogurt je schopny zut, aj to mi strasne lezie na nervy. Ked nejake oriesky pojeda, to je vrchol. Naucila som sa bud si dat sluchadla a hudbu alebo proste nebyt v tej miestnosti, ked nieco takto chrume. Ja mam viacero takychto senzorickych veci, netesi ma to, ze to tak mam... aj tu raz bola diskusia, viacero zien to tak citilo, tak som sa konecne necitila cudna 🙂
Otevřená komunikace, pochopeni a duvera, ze si nevymysli, ze to beres vazne, relaxacni techniky, odlákání pozornosti, sluchatka/ spunty do usi s tlumenim okolniho zvuku, kognitivně behaviorální therapie pro případ do budoucna, ze to pretrvava a zhorsuje se to.
Případné kontrola sluchu na usnim- krcnim.
A jinak bdele pozorovat, jestli se to jen nepridruzilo k jiným potížím, nebo k nejakemu typu frustrace, napr. - v ramci deprese, traumatu, sikany, panicke poruchy ale i treba poruchy koncentrace.
Zaroven si myslim, ze jak uz nekteri psali- i kdyby to mezofonie byla- zaroven se na tom podili fakt, ze jsi jeho hromosvod, odneses si vsechno, co jinak sam nezvladne nest. Profiluje si do tebe problemy, ktere s jinymi jinde resit nedokáže. Je to urcita forma agrese, kterou nemůže a nechce ventilovat jinde. Tak si to ventiluje na tobe. Mozna mu nabídnout nejaky dynamicky sport? Jen takovy napad, nevim, jestli by to tvému synovi sedelo.
My mamy - a obzvlaste ty, ktere jsou na deti samy- to mame sakra tezke.
Pozri sa poviem ti to ako to vidím ja..A keby si aj nejedla podľa" jeho predstáv " a dýchala akokoľvek toto si nemôže jeden 8.ročný chlapec dovoliť k mame! Čo bude nasledovať potom??? Ty nemusíš dýchať potichu.Uz teraz sa ho báť a tíško sedieť v kúte a sedieť osobitne.
Preboha veď ty si mama, rodič a vo svojom dome.Ty hi vychovávaš,staráš sa o neho ako píšeš. Musí mať trochu rešpekt aj úctu.
On to preboha musí rešpektovať! Keby bol nejaký pubertalny nezvládnuteľný tak ešte pochopím..puberta robí fakt divy..ale on mi príde ako rozmaznaný,manipulatívny.
Sekíruje ťa už teraz a robí si s tebou čo chce a ty mu tíško ustupuješ...Čo bude nasledovať neskôr..vyženie ťa zo svojho domu...Prepáč ak sa mýlim..Nechcem sa ťa dotknúť to vôbec, len si myslím, že si toto dovoliť nemôže! Čo potom povie keď budeš aj staršia, budeš mať rôzne problémy (aj funieť a potiť sa v povedzme v menopauze ). Koľko ľudí dýcha ťažšie, alebo plytko pri rôznych ochoreniach čo by nasledovalo potom.
podla mna ma mizofoniu, ja som bola taka uz ako skolkarka
@sissy27 som rešpektujúci rodič, ale žena halooo. Odtiaľ potiaľ.
Ja by som mu vysvetlovala ručne a stručne veci..... 8 ročné decko si toto dovolí????
Prosim, neber to v zlom, ale nemoze sa za teba hanbit? Ze si pri tele, uskriekana, prisna, stara, neviem co? Ze by sa mu za to v skole smiali, teda by bol tercom cez teba, tak si to na tebe vybija, lebo s tym nevie inak dealovat? Ozaj len uvaha...
@ivik4 Zabilaaa👏🏽👍🏽😂
@viestta Vacsinou s Tebou suhlasim ale teraz nie. Naozaj si myslis, ze je teraz vhodne pre syna, ktoremu na mame momentalne vsetko vadi, naplanovat spolocny "pekny den"?
Ak spravne chapem, autorka je na syna sama a su spolu STALE, toto moze byt len celkom slusna ponorka.
Nesuhlasim ani s tym, ze dieta si NESMIE dovolit, ze mu na rodicovi nieco vadi. Toto je tak hrozne.. vztah rodic a dieta je vztah ako kazdy iny, vyvija sa a meni a treba na nom pracovat. Mne obcas moje dieta tiez lezie na nervy a nie som preto zla matka.
Nie matky, vase dieta Vas nemusi bezmedzne milovat a nevidiet na vas jedinu chybicku len preto, lebo SI PREDSA JEHO MAMA.. To je taky spiatocnicky nazor.. verim, ze vam na vasich manzeloch nevadi absolutne nic a nikdy..
Ale @autorka k veci.. ja som celkom respektujuci rodic a respektujem akekolvek pocity dietata. A respektovala by som aj to, ze mu prekaza ako zujem a chce jedavat same. ALE☝️v ziadnom pripade by som kvoli tomu neodchadzala s jedlom, ktore som navarila od svojho stola. Ak mu vadi ako jem a chce byt pri jedle radsej sam, v poriadku, nech sa ide najest inam. @autorka nemas dovod sa upratat z jeho zorneho pola kvoli jeho komfortu ale on by mal mat moznost odist, ak to tak citi. Respektuj jeho potreby ale neponizuj sama seba.
neviem, ci sa niekto pytal, ale: aky ste mali vztah, kym sa zacal takto spravat? bol tam nejaky "bod zlomu"? alebo to je len vyvrcholenie dlhodobeho spravania?
Syn ma nejaky problem, mozno so sebou, mozno s okolim. Tieto jeho kritiky na teba su len vysledok jeho frustracie z niecoho. Ak sa ti nedari vypatrat, o co ide, chod sa poradit s psychologickou, najprv sama, potom mozno s nim. Moze to byt sikana, ale moze aj on mat nejaky problem (nechcem povedat diagnozu, ale ten jeho pocit, ze vsetci su proti nemu, nie je celkom v norme). Podchytte to co najskor.
On sa tak správa, lebo má pocit, že riadiš celý jeho život. Potrebuje viac možností rozhodovania. A keďže je to podvedomé, on sám o tom vôbec nevie. On len vie, že mu niečo vadí. Informáciu, že mu niečo vadí, vyšle podvedomie a vedomie sa ju snaží interpretovať. Takže hľadá čokoľvek, čím by si mohol vysvetliť to, že mu niečo vadí. Lebo podvedomie nevie komunikovať komplexné informácie, ale pocitové. Tým, že ťa samozrejme miluje ako každé dieťa svoju mamu, nepáči sa mu, že mu na tebe niečo vadí, a preto sa to, čo mu vadí, snaží odstrániť a hovorí ti tie veci o mľaskaní, dýchaní a pod. Takže jediná cesta von je prísť na to, čo mu vadí. V ojedinelých prípadoch to s tebou ani nemusí súvisieť. Ale najpravdepodobnejšie to bude nedostatok rozhodovania, a hlavne tým, že ho vychovávaš sama, môže sa mu zdať, že riadiš celý jeho život. Daj mu rozhodovať o blbostiach, na ktorých aj tak nezáleží. Napríklad, ktoré tričko si chceš dať: tričko číslo 1, alebo tričko číslo 2 (pozor! – daj mu na rozhodovanie veci, kde ak si jednu vyberie, tak s tým budeš vždy súhlasiť – inak spravíš opak toho, čo chceš dosiahnuť). Proste pri každej príležitosti mu daj niečo rozhodovať. A skús mu hovoriť, čo by si spravila ty v danej situácii, a nie čo má spraviť on. A pod. Myslím, že chápeš, čo myslím. 🙂 Napísal som to trocha narýchlo, tak sorry, ak je to kostrbaté. Kazdopadne prajem skore urovnanie....
@bystrozraky neviem, ci je to autorkin pripad, ale mne tento komentar pomohol...od utleho detstva sa syna pytam a davam mu na vyber (napr ci chce taky jogurt, alebo iny...ci ideme na toto ihrisko alebo ine), proste pestujem v nom nejak uplne sama intuitivne rozhodovaciu schopnost...a teda, neviem, ci to s tym suvisi, ale mame velmi vrucny vztah...samozrejme su veci, kde pocuvat musi a rozhodovanie neumoznujem (umyt zuby, atd atd)...uvidime casom

Nevravím, že je to vas prípad, no môže byt.
Vysvetlím - mňa ako decko 8-9-10-11-12r šikanovali. Najprv som o tom nikomu nehovorila. Zo začiatku to bolo "ok", jedným uchom dnu, druhým von. No keď to začalo byť horšie, v škole som sa stiahla a doma som bola hrdinka.
Mne sa smiali za postavu. Ono to vyznie teraz strašne choro, ale obdivovala som tie dievčatá, tie sikanatorky, aké sú sebavedome, ako vedia povedať co si myslia. Ja som bola ticho. Chcrla som byť ako ony. Tak som začala robiť to isté, osobe, ku ktorej som mala najbližšie a cítila som sa pri nej najkomfortne - mojej mame. Je to hrozne, no robila som to. Komentovala som ju. Akú má postavu, ako sa oblieka, ako si dala dnes vlasy, a prečo neschudne, prečo necvici, prečo nerobí to a to. Ventilovala som svoje komplexy na nej. Strašne mi je to ľúto... To co sa dialo neskôr nie je veľmi podstatné, len som ti tým chcela dať druhý pohľad. Ze nemusíš mať doma nevychovaneho sopliaka ale dieťa ktoré trpí, a ventiluje si to takto.