icon

Ako definujete jednorodiča?

27. mar 2025

Prosim Vas, samozrejme som definiciu nasla na nete, avsak ako vnimate jednorodica vy? Je podla vas jednorodic matka, u ktorej ma dieta trvaly pobyt, vobec netusim, ci je to nejako automaticky, ze dieta je zverene do osobnej starostlivosti jej (nikdy neprebehol sud, dohodli sa uste), otec plati vyzivne, plus pomimo vsetky veci na polovicu, ma z jeho strany podporu, ci uz pre seba alebo pre dieta, starostlivost o dieta je 50/50. Pripadne co ine by ste dali este bod do definicie jednorodica? Dakujem

autor
27. mar 2025

@rachel36a a ked dieta “zije” v dvoch domacnostiach? Kto z rodicov je prace ten jeden jednorodic?

autor
27. mar 2025

@matkahelka a ked dieta “zije” v dvoch domacnostiach? Kto z rodicov je prace ten jeden jednorodic?

krasneleto
27. mar 2025

@veverkaa2 bohuzial.. .poviem ti priklad mojej priatelky.. ma choreho syna, v manzelstve... kde pan manzel zaplati hypoteku a tam sme skoncili.... ma nadstandardny prijem a na syna neda € navyse,,, ona z mizerneho platu, ktory dostava, kym je maly v skole plati vsetko, lieky, suplementy, terapie atd... a to je v manzelstve... chory svet, choro postavene zakony... ALE ... minca ma aj dve strany... keby kazdy , kto deklaruje, ze nedostava vyzivne / a mohol by dostavat aj na ruku od otca neuvedeho v RL/ , mal narok na jednorodicovsky prispevok, ludia by nasli cestu ako k nemu prist... stale sa najde niekto , kto system vyziera a preto ten, o kom nie je pochyb ze peniaze potrebuje , tomu nie je z coho dat...

autor
27. mar 2025

Nechcela som tu rozputat takeo vasne, ale myslim, ze kazdy to berieme inak, kedze vobec to nie je nejako fixne zadefinovane.

krasneleto
27. mar 2025

ja si pamatam , ako sa kedysi - cca 25 rokov posudzoval narok na hmotnu nudzu. pracovnicky videl retiazku, televizor, byvanie u rodicov- automaticky mali prevziat zodpovednost otca.... s dovetkom, predajte telku, budete mat prispevok nedostala... taka bola doba aj kedysi

tiezjedna
27. mar 2025

@veverkaa2 definuj matku samoživiteľku. Pretože to rozhodne nie je žena, ktorá dostáva výživné + ďalšie financie od otca dieťaťa. Všeobecne nemám rada, ako je tento pojem nadužívaný.

matkahelka
27. mar 2025

Komu je dieta zverene? ten je jednorodic. pri striedavke sa pojem jednorodica nepouziva. To nie je definicia komu co vyhovuje, kto si to ako vysvetluje, tato definicia je dana zakonom. ci sa to niekomu paci alebo nie.

krasneleto
27. mar 2025

@matkahelka prosim ta, ty nepis tieto hluposti... Jednorodic rozhodne nie je ten, komu je dieta zverene... moja dcera je vo vylucnej mojej starostlivosti, dostavam vyzivne, otec sa stretava spolupodiela, na vsetko mimo vyzivneho ako kruzky, tabor atd sa po dohode skladame... som jednorodic? naozaj?

autor
27. mar 2025

@matkahelka oni maju striedaju starostlivost, ktora je ale dohodnuta ustne. Sud nic neriesil, byvala partnerka (v komentari predtym preklep), zobrati neboli, dieta ma trvaly pobyt u matky, kedze to tak bolo automaticky po porode.

krasneleto
27. mar 2025

@tiezjedna rovnako ako slobodna matka.. kazda s partnerom, nezosobasena o sebe vyhlasuje, ze je slobodna... z pohladu statusu rodinneho stavu ano, z pohladu matky nie...

veverkaa2
27. mar 2025

@krasneleto mate pravdu

veverkaa2
27. mar 2025

@tiezjedna osobne si myslím, že matka samozivitelka je taká, ktorá sa sama stará o dieťa bez toho aby otec dieťaťa nejako pomohol aspoň 50 na 50. Matka samozivitelka je podľa mňa tá, ktorá platí všetky výdavky súvisiace so starostlivosťou o dieťa sama.
Áno mám súdom určené výživné na syna 90 eur ( 13 ročný syn so ZŤP). Výživné chodí od exekútora no nie každý mesiac. Otec syna neplatí nič, ani dlh na výživnom neplatí. Nezaujíma sa vôbec on ani jeho rodina.

krasneleto
27. mar 2025

@veverkaa2 nemozes si odporovat sama sebe v jednom prispevku...tu sa neurcuje pomer, a nie je to postavene na tom, co si myslim a nemyslim ja a ty... samozivitel je ten co zivy sam... pokial tam vyzivne je, nie je to ani jednorodic ani samozivitel.... ja naozaj uz neviem ako to vysvetlit...

matkahelka
27. mar 2025

@krasneleto uz na mna prosim nereaguj. napisala si svoj nazor v mnohych prispevkoch, ja som napisala svoj. to, ze tebe nevyhovuje ten moj, mna nezaujima. staci si hodit do googlu, kde je trebars zapisnica NR SR o jednorodicoch, kde su odkazy na rozne neziskovky, vsade su jednorodicia definovani.

veverkaa2
27. mar 2025

@krasneleto ako si odporujem?

veverkaa2
27. mar 2025

@matkahelka moja reč

tiezjedna
27. mar 2025

@krasneleto tu je zase rozdiel slobodná matka a osamelá matka. Tiež sa to často zamieňa.

@veverkaa2 samoživiteľka je len tá, ktorá sa stará úplne sama o všetko. Bodka.

krasneleto
27. mar 2025

@matkahelka neziskovka netvori literu zakona... pises bludy... zavadzas. neziskovka moze povazovat za jednorodica, ktoreho bude podporovat aj s 500€ vyzivnym... tu sa bavime o prispevku od statu a tam ziadne taketo kraviny nikto nespomina... samotna definicia nie je stanovena.. daj boh, ze sa vide v ustrety tomu, kto to potrebuje... ale pises si tu vlastne domnienky, a nevies zodpovedat na moju otazku, ci som ja jednorodic a samozivitel podla toho , co ty tu prezentujes...
ty nedokazes v reali vidiet, co je jednorodic "pocitovo" a co je jednorodic s ohladom na prispevok

uz viac ako na priklade slobodnej.- ako rodinneho stavu a slobodnej matky ako matky bez pritomnosti otca, ti neviem dat...

ivana11155
27. mar 2025

Jednorodic je pre mna taky, ktory zije s dietatom v domacnosti sam, cize je cela starostlivost na nom a je jedno ci vyzivne druhy partner plati alebo nie. Proste ten jeden rodic je na ten cely denno-denny kolobeh sam. Striedavku by som do toho neratala, tam si ta matka ze ten jeden tyzden, ked dieta nema, moze odychnut. Taka matka co je sama pada na hubu vo viacerych smeroch, nie len v tom financnom.

krasneleto
27. mar 2025

@tiezjedna bohuzial, podla prispevok tu, sa drzime pocitov a domnelych narokov, zamiename si pojmy a ich vyznam sa tu prezentuje , tak aby vyhovoval... zial,, realita je ina

krasneleto
27. mar 2025

@ivana11155 cize ak dostanem 500€ vyzivne a oproti pribehu pani, ktora ma chore dieta a musia jej rodicia pomahat, sme na tom rovnako? dostaneme obe?

krasneleto
27. mar 2025

@veverkaa2 odporujes si tym, ze ty si myslis... ale toto nie je filozoficka debata o posmrtnom zivote... ani to , co hovoris aspon 50/50, to su vsetko pocity

ja chapem tvojej situacii, ale sem pocity nepatria. pri posudzovani naroku sa drzia kriterii nie pocitov...

ked urcuju vyzivne, podla coho sa ide? opravnenost nakladov, plat druheho rodica a nejake usmernujuce % podla veku dietata? alebo sa ide podla toho, co si ziadatel mysli...

alenka58
27. mar 2025

@veverkaa2 ja myslím keď sú vo vzťahu s druhým rodičom, moja priateľka sa pomenúva ako jednorodič napriek tomu že žije vo vzťahu s rodičom jej dieťaťa, on tam nemá trvalú adresu a okrem pár eur na dieťa jej neplatí nič

matkahelka
27. mar 2025

@krasneleto ake prispevky sa tu riesia? ake prispevky od statu? o com ty tocis zena? autorka sa pytala na nazor, pretoze sa jej muza dotklo, ze sa jeho exka povazuje za jednorodica. ja prispievam k teme. to ze tu pises ty nezmyselne elaboraty uplne mimo, s ohladom na svoju situaciu, je tvoj problem.

krasneleto
27. mar 2025

@matkahelka som jednorodic a samozivitelka ?

pise sa tu definicia jednorodica.. autorka nepisala, ze chce pocitove rady . dostala fakty..

krasneleto
27. mar 2025

@matkahelka subjektivne som jednorodic... aj samozivitelka... jednoznacne... okrem vikendu a vopred dohodutych prazdnin je "vsetko" na mne... pozera sa zakon na mna takto?

cize ano expartnerka moze mat za to, ze je Mona Lisa , nikto jej to neberie...

veverkaa2
27. mar 2025

To Vám verím. Hlavne pani " krásne leto" by tu nemusela mamičky osocovat, aj keď potom napíše, že ona "chápe". Nepozná moju situáciu, nevie o mne nič, len to čo som napísala. Ak má konkrétne táto premudrela mamička výživné 500 eur ... ja keby mám na syna výživné 500 eur držím hubu a krok. Tým ju nechcem uraziť len upozorniť aby sa nenavazala do iných mamičkiek a ešte prezentovať, že iba to, čo si myslí je správne a existuje len to. Ja netvrdím, že mám vždy pravdu ... iba som napísala čo si myslím

ivana11155
27. mar 2025

@krasneleto boli spomenute nejake peniaze v uvodnom prispevku? Myslim, ze tam bolo len ako vnimame jednorodica.
Samozrejme ak by mali davat nejake prispevky, malo by sa pozerat aj na prijem dotycneho jednorodica.

veverkaa2
27. mar 2025

@krasneleto jednorodič ste podľa mňa. Samozivitelka nie keďže ako ste písali máte striedavu starostlivosť, dieťa sa stretáva s otcom, prispieva Vám keď potrebujete. Niektoré matky sú na všetko samé, otec sa nezaujíma ani nijako nepomáha keď to matka potrebuje

lienka.7
27. mar 2025

@autorka za mna je to osoba, ktorá sa stará o dieťa výhradne sama. Otec nie je zapísaný v RL, takže nemá vyzivne a pod. Jednoducho povedané, dieta ma iba jedného rodiča.
Ak už je vyzivne, vdovske, sitrotske...ale stara sa sama, nezije s otcom ani s nikým inym, potom je to osamela matka - túto definíciu ma mimo toho aj SP, kvôli predĺženej materskej.