icon

Ako sa dajú vychovať synovia bez otca?

5. aug 2023

Ahojte baby, ako ste zvládli výchovu synov ak otec bol k ničomu? Dá sa to? Vedia synovia rešpektovať matku aj bez “hrozby” otcovho hnevu?

Strana
z3
autor
8. aug 2023

@andreatytler ďakujem krásne za názor🥰. Nezdieľam tvoj názor že výchova dievčat je ťažšia aj keď s rivalitu matka dcéra súhlasím (je to individuálne samozrejme). Je pravda, že synovia môžu mať bližšie k matke, ale synovia vekom rýchlo zistia, že fyzicky sú dominantnejší, vedia skĺznuť skôr v partii chlapcov, sú podľa mňa ovplyvniteľnejší v zlom zmysle celkovo. Videla som v okolí viac prîpadov, ako sa výchova chlapcov vie v puberte vymknúť z pod kontroly matky.

autor
8. aug 2023

@lienka434 ďakujem za tip. Pozriem 🙂.

autor
8. aug 2023

@katariinam nemyslela som to doslovne a žiadne varechy a skutočné hrozby v mojich slovách nehľadaj. Proste ten muž/otec často stačí že je v rodine…

katariinam
8. aug 2023

Jasne, ok, chapem. Skor som mierila na odpovede co si dostala..

dupinka
8. aug 2023

K tej dominancii fyzickej: ak ich naučíš úcte k žene (a hlavne k Tebe), tak sa ich fyzickej prevahy nemusíš báť. Chalani sa dajú vychovávať srdcom. Ak budú mať od malička dobrý základ a vzájomne si budete veriť, tak zvládnete aj pubertu. Vzájomná dôvera, rešpekt, úcta..a pôjde to.
U nás platí pravidlo: ak chceš, aby sme ti pomohli, musíme o tvojom probléme vedieť skôr a viac ako ostatní, len tak Ti môžeme "kryť chrbát".
Vedia, že sa môžeme rozprávať o čomkoľvek, veríme im, nezhadzujeme ich, rešpektujeme sa navzájom.
Keď sme boli sami, bez manžela, celý rok počas korony, nehrala som sa na hrdinku, keď som nevládala, ale úprimne som im povedala, že mám dosť, potrebujem si oddýchnuť, videli ma aj vysmiatu ale aj unavenú a zlomenú. A o to viac chápali, že všetci máme svoje chyby, svoje potreby, a keď sme k sebe úprimní a pomáhame si navzájom, ide nám to spolu dobre.

domak2
8. aug 2023

Ja by som len k tomu, že lepší neprítomný otec ako otec co je na nič. Keď tam ten otec na nič je, aspoň si syn môže povedať, že takýto ja teda byť nechcem. Ale keď tam nie je pracuje fantázia, môže vinit matku, môže mat pocit ze nie je dosť dobrý, keďže nestal za to by otec ostal, pripadne si ho vykresli ako hrdinu a k mame sa nebude vedieť priblížiť. Skôr to by som videla ako rizika.

lacibo
8. aug 2023

Podla mna ich musis nechat co najviac rozhodovat o sebe samych, zaujmoch, priateloch, volnom case a pod..neriesit za nich to, co zvladnu sami, skratka nevychovavat ich tak, aby mali pocit ze len mama je ta,ktoru potrebujem..musia mat dostatocne sebavedomie - k tomu potrebuju venovat sa tomu co ich bavi a najma v com su aj dostatocne dobri..aspon jeden konicek ma byt taky, mozu mat aj viac to je jasne..a nakoniec bud ich mama, nikdy nie ako kamaratka,nezatazuj ich niecim, co mas riesit ty ako dospela zena, su tvoji synovia, nie tvoji partneri.nemozu mat nikdy pocit, ze ti musia nahradit partnera..bud na nich laskava, ale dosledna,nastav im jasne hranice..a pamataj, to ako vychovas, sa dozvies az od dospelych, zrelych deti..nikdy nie v procese vychovy, tam nedostanes pravdivu spatnu vazbu, deti a mladi prejavuju burlivo svoje emocie, oni nedokazu pocas vychovy objektivne zhodnotit ciele vychovy..tie su na rodicovi, nie na dietati..prajem zo srdca spokojnu rodinku a vsetko dobre

adrianajozko
8. aug 2023

Moj prvy syn stratil otca keď mal 5 rokov ,dedo mu bol vzor ale nikdy nenahradil otca,videla som že mu jeho otec chyba veľmi bohužiaľ niekedy to mi matky nevieme ovplyvniť a ani zmeniť. Aj keď bol najlepši chlapček na svete bol slušny,mudry a šikovny bohužiaľ mal osud asi predurčeny a stratila som ho keď mal necelych 16 rokov. Je to hrozne len na to všetko pomyslieť. Už by mal tento rok 31 rokov a bol by skvely otec, ale takyto je život nespravodlivy a ťažky. Bol najlepšie dieťa pomahal mi učil sa na jednotky a otca nemal ale snažila som sa mu stale o ňom hovoriť len to najlepšie. Nie vždy sa da zmeniť to na čo nemame dosah. Dajte im lasku a vieru pekny život a pokoru.

autor
8. aug 2023

@adrianajozko to ma naozaj veľmi mrzí 🥺, úprimnú sústrasť. Musí to byť pre matku neskutočne ťažké.

adrianajozko
8. aug 2023

Tak je to urcite to najťažšie v živote rodiča prežiť dieťa . Neviem to už zmeniť ani sa s tym zmierit nikdy. Neda sa to nesiem si to uz navzdy vsade so sebou v srdiecku. Davajte detom lasku a oni budu vediet ako sa maju spravat. Niekedy sa stale pytam prečo prave on lebo bol vynimočny a dotiahol by to v živote ďaleko. Ale čo možeme už robiť? Len s laskou na neho spominat a modlit sa za jeho dusicku. Žite život naplno a neriešte maličkosti.

zoeeoz
8. aug 2023

Este horsie si to vysvetlila, to snad nemozes mysliet vazne..neni respekt ako respekt...sak ked sa na nich vykasles tak ta pocuvat nebudu a ked sa nevykasles a budu k tebe mat vztah tak ti budu partakmi - budu ta respektovat ako maminu a ty ich ako deti. Alebo je respekt vynutrny, kedy navonok nieco urobia ale vo bnutri to bude vriet a v prvom momente ked budu moct sa na teba vykaslu a navstevy od urciteho veku obmadzia na minimum kvoli tomuto tvojmu respektu

makodob
8. aug 2023

Ahoj, ty ako žena, matka im nikdy nenahradíš otca, lebo chlapci potrebujú mužský vzor, teda ak máš brata alebo otca, tak by ho mohli nájsť v nich. Ale ako matka ich možeš slušne vychovať. Mať úctu a rešpekt k rodičom, nie je o vydieraní detí, ale o nastavení hraníc, ktoré budeš dodržiavať hlavne ty sama a vyžadovať ich dodržiavanie aj od detí. Samozrejme ich nastavovať primerane a citlivo veku dieťaťa. A deti veľmi rýchlo chápu, čo možu a čo nie, ak je rodič dosledný a neporušuje sám to , čo povie. Ja mám 4 deti a paradoxne mám vačsiu autoritu pred deťmi ako moj manžel. A je to len preto, že on častokrár porušuje vlastné sľuby ale aj zákazy a príkazy a tým pádom ho detí neberú vždy vážne. Ale aj on sa v tom už zlepšuje. Je doležité aj u manželov, aby boli pred demi jednotní. Držím palce pri výchove, aby si mala so synmi krásne vzťahy ❤️

lunademonica
8. aug 2023

Pozri kurz Nevychova.cz a nepotrebujes ziadneho nasilnika na deti...

lunademonica
8. aug 2023

Ak budes pre synov chciet muzsky vzor, daj ich na sportovy kruzok napriklad, ten vzor moze byt aj trener, ucitel, dospely kamarat....

andreatytler
8. aug 2023

Ja stale nechapem tvoje argumenty. Ved ked chlapci zistia ze su fyzicky silnejsi ako mama, su uz v takom veku ze im musi byt jasne ze to vobec nic neznamena ze su silnejsi ako mama. Ja si to neviem predstavit ze coho sa bojis v tejto oblasti. Si predstavujes ze chlapci ta budu posluchat a ked budu mat 10 tak zistia ze ze su dost silny na to aby ta posluchat nemuseli, lebo ak by si ich chcela udriet, tak ti tu ruku zadrzia? To by ta poslusnost musela byt vynutena vzdy bitkou.

andreatytler
8. aug 2023

Aky boli tvoji rodicia? Mala si prisneho otca ktory ta bil a matku ktora ta nechala robit co chces?

katarina412
8. aug 2023

Mám 3 deti/1 syna a nemyslím si, že žena by nezvládla obdobia vzdoru a celkovo výchovu, práve naopak, lepšie ako muž. Všetko je o láske ( ale nie opičej), dôslednosti, pravidlách a hraniciach.

iveta1970
8. aug 2023

Neboj, si starostlivá matka to dáš.,,,a časom nejaký mužský vzor nájdeš.

autor
8. aug 2023

@andreatytler otec ma absolútne nebil s matka trvala na pravidlách, čiže úplný opak čo píšeš.

andreatytler
8. aug 2023

Tak to mi je trochu zahada preco mas take pochybnosti o tom ako si ziskat respekt deti. Tvoja mama nepotrebovala otcov hnev na to aby ste mali pred nou respekt. Alebo mas pocit ze si mamu nerespektovala dost?

autor
8. aug 2023

@andreatytler je dokázané, rokmi odpozorované, že deti z nekompletných rodín môžu mať rizikové chovanie. Vidím to naokolo. Proste mama je len mama (deficit času, pozornosti, financií) ale komplet rodina to žiaľ nie je a to nesie so sebou na dieťa veľkú záťaž, nie každé to ustojí. Vieš ten pocit istoty keď máš obidvoch rodičov to je silná vec v živote.

andreatytler
9. aug 2023

To mne je jasne ze mas pochybnosti o tom ci zvladnes vychovu chlapcov sama. S tym uplne suhlasim ze ked je napriklad mama sama a chlapci sa vratia neskoro z diskoteky, ona v ten den proste nemusi mat dost energie na to aby to nejako riesila a tym sa vychova sklzava do horsieho. Ak by bol pritomny v rodine otec, mala by ta mama na synov viac casu a energie.
Zahadou mi je to ako prapodivne chapes respekt, ked hovoris o potrebe otcovho hnevu a o tom kto je fyzicky dominantnejsi. Toto je take zastarale myslenie spred 2 generacii. Ved uz ani tvoji rodicia nic take nepraktizovali, tak kde si prisla na take napady.
Ja nie som odbornik, ale verim tomu ze respekt si vybudujes len a len ty sama. Nikto z vonka ti ho nemoze vytvorit, prilepsit a zabezpecit. Je to zalozene na uplne dobrovolnej baze. To ze ta budu synovia respektovat, bude preto ze sa tak oni rozhodnu. Skutocny respekt si nemozes vynutit a tym padom to nema vobec nic spolocne s tym kto je silnejsi.
Zacnes tym ze budes ty respektovat ich a zaroven samu seba. Kukni si tu Nevychovu. Velmi pekne to tam vysvetluju ako si dieta zasluzi spravanie s takym respektom aky davame sefovi a zaroven ucia rodicov, ake dolezite je nikoho (ani vlastne deti) nepustit cez svoje vlastne hranice.

mooonika1975
9. aug 2023

och , neviem, či hnevom sa dá niečo docieliť, skôr chlap, ktorý si chlapcov važi, je im vzorom, to je podľa mňa super otec, ten čo hrozi je nič moc.
Dokážeš to aj sama, ti chlapci budú citlivejši a to potrebujeme, nie egoistickych a v krčme sediacich chlapov, čo si mastia ego.

porcini
9. aug 2023

Zena z chlapca muza neuroby..moze mu ukazat a naucit ho co ma ona ako zena..lebo ked spozna co zena je a potrebuje tak.zisti kto ma byt on a ked bude vediet kto ma byt on bude vediet kde ma hladat..tak.mozno najde ;)

katarina412
9. aug 2023

Mnoho rodín je akože kompletných (otec, matka) a predsa nevychovajú zodpovedných synov. Veľa otcov nevie vychovávať a nie je dobrým vzorom, preto nezúfajte, aj matka môže vychovať dobrých synov. Mužský vzor môžu mať napr. v nejakom trénerovi atď.

Strana
z3