Ako zvládate slobodné maminky dieťa a prácu?
Ahojte
Skoncila mi materska dovolenka a zacala som robit,ale smeny mam niekedy az do deviatej,skolka je do pol piatej co ledva stiham ked mam poobednu ☹ bohuzial nemam babicku,davam ho k tete ale brat ho otial vecer je narocne vzdy pred domom zaspi,no a teta ma tiez svoj osobny zivot a mam stoho vycitky,ze ho tam davam na pomly cele dni.Na platenu opatrovatelku nemam tolko nezaobim,ale robotu potrebuje ako to robite naozaj nevidite svoje deti aj cely den a davate ich kam sa len da?
som tam dva tyzdne a som na nervy. Poradte mi co a ako alebo mi odporucte neaku stranku.
dakujem
Ahoj,ja kde robim teraz,(3smeny+vikendy) robia aj slobodné mamičky,a s dieťaťom su babičky-žiju v spoločnej domácnosti.Jednej mamičke na dieťa dáva pozor suseda.Dieťa aj tam prespi ked má poobednu alebo nočnu.Potom ked má volno tak ona dáva pozor na susedine deti.
Je to dosť náročné.Ja ked som v práci,s detmi je manžel-ale aj tak to bolo velmi ťažké,nevidieť detičky..alebo iba chvilku ráno..velmi mi chybali.Tak teraz chodim do práce len na vikendy,alebo aj niekedy cez tyždeň,ked volakto chýba.Ale hladám si novu prácu,lebo tu je to dočastné-teraz pred vianocami je viacej roboy.
skus sa dohodnut zo zamestnavatelom ci by ti nemohol upravit smeny len na jednosmennu prevadzku tusim ako skobodna matka starajuca sa o male dieta mas na to narok.u nas sa vratili kočky s materskych tak všetky boli preradene na oddelenia alebo pokladne kde pracovali len rano tiez u nas funguje 3 smenna prevadzka 6.45-14.00 a 13.45-22.00 nočne od 22.00-6.45 aj výkend volny mame s mesiaca len 1 jediny.
Ja to tiez poznam tak, ako pise @nibiru. Ako slobodna matka starajuca sa o dieta v skolke alebo na zakladnej skole mas narok robit len denne smeny. Treba sa dohodnut zo zamestnavatelom.
ahoj,
skús sa dohodnúť so zamestnávateľom na preradenie na inú prácu, keďže si osamelý rodič starajúci sa o dieťa do 15 rokov, musí Ti výjsť v ústrety.
čo sa týka starostlivosti, ja s malým žijem s mojimi rodičmi. nepracujem na smeny, ale každý deň dochádzam hodinu do práce a hodinu s práce. sama by som to nestíhala, dať ráno malého do škôlky, odpracovať si 8,5 hodiny a vyzdvihnúť malého zo škôlky. striedame sa s mojou mamou a otcom. keď je malý chorý, prvý deň som s ním doma ja, potom nastupujú druhý starý rodičia, ktorý sú už na dôchodku. sama by som to určite nezvládla.
budúci rok sa chceme s malým osamostatniť a presťahovať, tak ak pôjde všetko fajn, mala by som zvládať všetko sama. napriek tomu, všetci štyria starý rodičia sa naďalej chcú významne podielať na pomoci s malým.
riešenie v tvojom prípade vidím jedine v nejakej pani opatrovateľke. skús sa vo svojom okolí poobzerať po pani na dôchodku, ktorá by bola ochotná napríklad za upratovanie a nákupy s Tvojej strany, pomôcť Ti z malým. priprav sa na to, že ak Tvoj malý práve nastúpil do škôlky, prvý rok bude pravdepodobne viac doma kvôli chorobám ako v škôlke. držím palce. 😉
Skus poziadat zamestnavatela aby ti umoznil pracovat len na jednu smenu, pokial si samozivitelka tak by ti mal podla zakona vyhoviet..aj ked realita je taka ze vacsinou kazdy zamestnavatel si radsej rychlo najde nejaku zamienku a slobodnu matku vyhodi ako by mal pomoct. Cest vynimkam. Ja pracujem na skrateny uvazok a len ten kancelarsky cas od 8 do 16.30 a kedze popri plateni najmu a stravy dalsich 280 eur na jasle fakt nemam tak strazi budto moja babka, malej babka, ex, kamoska...je to o hubu ale da sa to. Dufam ze mi ju vezmu do skolky skor ako v 3 rokoch aj ked u nas su take preplnene ze budem rada ak ju tam dostanem v 5 tich
Ono,rady typu skus sa dohodnut so zamestnavatelom,su sice pekne,ale v nasej krajne absolutne nerealne-nechces chodit na zmeny,nech sa paci,mozes ist-tak to tu teraz funguje..ono sa vzdy najde nejde nejake -hrube porusenie prac.disciliny alebo podobne...smutne ale hold realita...zakonnik prace je pekna vec,ale nikde sa nedodrzuje...
možno skúsiť nájsť v práci človeka, ktorému vyhovuje pracovať poobede do tej 21vej, ale neviem či zo zákona môže robiť ten človek iba takto .. tebe ako slobodnej matke by prešlo, že by si robila iba tie ranné a v podstate by si vzala aj niekoho iné ranné a ten by vzal tvoje poobedné, ale netuším či sa to takto dá, že jeden človek bude mať stále iba poobedné .. to si nastúpila do tej istej práce po materskej, alebo na úplne nové miesto do novej práce? ak do starej, tak už skôr si mala riešiť svoju pozíciu a ak do novej, v podstate si to mala skúsiť tiež pri nastupovaní, ale je otázne či by ťa potom prijali .. naozaj treba skúsiť jednať so zamestnávateľom, s odbormi, firemným právnikom, prípadne skús či ti poradia pracovníčky na úrade práce a sociálnych vecí a rodiny, v sekcii sociálne veci a rodina, či oni majú v tom prehľad ako môžeš vyjednávať .. ale rátaj s tým, že ak to zamestnávateľ urobí neochotne, tak aj čakaj nepríjemnosti .. ak si v skúšobnej dobe, dôvod na vyhadzov nepotrebuje, proste letíš, ak nie si, tak povedzme aj to porušenie pracovnej disciplíny sa niekde nájde ... nemyslím to ako strašenie, alebo odhováranie, ale sleduj mimiku a postoje zamestnávateľa a sama budeš vedieť, či sa dá pritlačiť .. prajem, aby ti to vyšlo s rannými smenami
Ahojky chcela by som poprosit mamičky slobodné aj vydaté, ktoré by boli ochotné vyplniť anonymný dotazník o postavení lsobodných matiek, ide o prieskum pre diplomovú prácu - link by som poslala dotazník je online

ja mam jedine stastie ze mam este vitalnu babku, ktora maleho zboznuje a berie si ho stale ked v jaslach ochorie, co je v priemere kazdy druhy tyzden 😅 inac by ma asi z prace vykopli, kebyze chodim do prace kazdy druhy tyzden 😖 nic extra poradit neviem, ak to tvojim pribuznym nerobi velke tazkosti, tak jedine im, aj ked viem ako ti je, tiez verim ze to obcas lezie ludom na nervy ked musim dat dieta k nim....ak mas nejaku znamu, alebo v okli opatrovatelku, tak jedine tam...v tomto je byt sama na dve veci 😖