Ako zvládnuť financie po odchode s deťmi?
Prosim poradte ak bol niekto v podobnej situacii. Potrebujem odist od muza s 2 malymi detmi.
Podnajom aj s energiami stoji 500€.
Ratam ze by na dve deti platil cca 500€ takze najom by bol pokryty.
Este som na materskej 5 mesiacov s prijmom 1100€. Potom budem mat rodicak a pridavky 600€.
Plienky a mlieko stoja max 200€ ( s tym ze starsie dieta bude v lete odplienkovane a mlieko uz moc nepije ratam proste “horsi” scenar). Zvysok zostava 400€ strava a ine naklady.
Svoje uspory mam 10 tis€. Je realne ze budeme nejako slusne fungovat cca 2 roky kym pojde mladsie dieta do skolky a ja do prace?
Som v situacii ze bud budem drzat hubu a krok alebo odidem a uzijem si toto obdobie s malickymi detmi ako som vzdy tuzila a nebudem len spominat ako ma niekto pocas toho psychicky nicil.
Ciste hypoteticky... 10.000 je tvojich alebo spolocnych? Aby sa nestalo, ze ak su spolocne, manzel bude chciet polovicu...
Myslím si ze by ti to vychádzalo, ale teda ak by si mala minút všetky úspory, radšej by som dala mladsie cca v 2-2.5 roku do jaslí. Rodicak by ti pokryl jasle a ty môžeš mať vyšší príjem - pokiaľ sa ti dá vrátiť napr do pôvodného zamestnania z kt poberas materskú.
Mala som napisat partner nie muz. Nie sme zobrati. Takze su to moje peniaze.
Ratam ze mladsie dieta by slo do skolky ako 2,5 rocne.
A 500€ na deti ratam proste iba variantu ze aby bol kryty najom (nech to jednoduchie vyznie v prispevku ze co budem cim kryt).
Zarobi dobre, ze by mozno prispieval aj viac ako 500€ nastastie co sa tyka deti tak je normalny.
@ja_mama mame v meste minimum miest co sa tyka jasli, aspon co som pocula tak treba cakat cca rok kym dieta prijmu tak neviem ako by som to vobec vyratala ze kedy podat prihlasku. A toto je moja tuzba ze kym by som dokazala dostojne deti zabezpecit tak chcem byt doma na rodicaku aspon do toho 2,5 roka mladsieho dietata a venovat sa mu.
Nie nevyžiješ
za mna je to áno. Už len preto, že keď sa chce, dá sa žiť aj z malo… koľko príde na účet, toľko sa minie (teda väčšinou) a ak Ti je skutočne tak zle vo vzťahu, tak peniaze brániť lepšiemu (psychicky v pohode) život nemajú. Jednoducho keď budes vidieť, že sa úspory míňajú, tak dáš dieťa do jaslí skôr alebo si nájdeš niečo na 1/2 úväzku a podobne. Deckám vieš kupovať veci z druhej ruky, posúvať ich ďalej, jedlo môžeš variť lacnejšie (strukoviny, cestoviny atd, deti aj tak milujú jednoduché jedla)..
Ako osamelý rodic mozes poberať matersku o par týždňov dlhsie
Určite odíď, tvoje zdravie aj zdravie tvojich detí je to najcennejšie čo máš a v kľude nájdeš možnosti ako to zvládnuť..
Véd uvidíš, aj ta situacia v jasliach aj tvoja môže byť o taky 1.5 roka uplne iná. Deti bude menej, takze možno nebude taký problém sa tam dostať..a možno ti ich ani nebude treba, ale je to jedna z možností ako si ten príjem zlepšiť ak by ti to nevychádzalo. Každopádne držím palce, nech sa ti darí a si s detičkami šťastná 🙂
Jasne ze áno.. a koľko zvládlo s oveľa nižším príjmom a bez úspor..
pokiaľ by ti dával naozaj tých 500, tak z rodičáku a úspor vyžiješ, aj keď neviem čo znamená slušne - ale pokiaľ nebudeš hýriť a rozhadzovať… ja by som predsa len radšej nerozbila všetko…
Za predpokladu, že dostaneš tych 500 od partnera, tak vyžiješ. Obávam sa ale, že realita z jeho strany bude úplne odlišná. A nezabudni, že Ťa tými peniazmi bude mať v hrsti. Takze z dažďa pod odkvap.
Podla mna na 2 roky je to malo.Ale na zaciatok super.Ja by som sa bala spoliehat sa na muzove peniaze.Nikdy nevies ako sa bude realne spravat,ked odidete.Tiez by som riesila jasle a navrat do prace,aby som mohla volne dychat.Nepocuvaj,ze sa tam neda dostat.Skus.U nas napriklad aj v skolke uprednostnuju jednorodicov.
Vyžiť by sa dalo, ale nevieš vopred povedať, že ti dvojročného zoberú už do škôlky, keď v jasliach nemáte miesta. Urob si rozpočet koľko míňate na stravu a oblečenie za mesiac a prerataj si to. Mysli však na to, že aj réžia škôlky niečo stojí, neskôr keď odbudne mlieko, zvýši si nakup potravín, neviem či máte auto. Ďalej aby si mala rezervu na nečakane situácie, napríklad zubár, pokazí sa nejaký spotrebič, bez ktorého neviete fungovať. Všetko si hod na papier, veď dnes v dobre IB je to jednoduché skontrolovať mesačne výdavky a prepočítaj si to
Hod si vsetky vydavky, ktore mas teraz, do tabulky, nech si v obraze, inak sa k relevantnemu vysledku nedostanes. Bala by som sa automaticky operovat s alimentmi - mozes, ale nemusis ich mat. To, ze je k detom ok, neznamena, ze ked sa dozvie o tvojom odchode, taky aj zostane. V kazdom pripade obdivujem tvoju odvahu a drzim palce.
Mala som menej ako ty a zvládla som to, dcéra išla do škôlky a ja som mala 2 práce. Bolo to ťažké , ale dalo mi tu obrovskú silu.
tak je otázne či ti na 2malé deti schvália 500 eur výživné...lebo kludne počítaj s variantou 150eur na dieťa, kebo to je reálnejšia varianta....250eur je skôr na stredoškoláka...
Vyžiješ.
Skús ponúknuť stráženie iného dieťaťa u seba, keď už budeš so svojím doma. Každé € dobré.
Neviem ci pocitas realne-najom sa vyrazne zvysi, ked stat prestane dotovat energie, ak teda nemas sancu ubytovat sa v socialnom byte….tak isto mame kazdorocnu inflaciu cca 5%, to sa bude tykat vsetkeho….mozno sa zvysia pridavky na deti pre samozivitelky, ale mala by si sa vopred dohovorit s partnerom, Kolko Ti bude ochotny prispievat, drzim palce, s tak malickymi detickami je to odvazny krok do neznama…k rodicom by si nemohla?
Do jasli si podaj prihlasku uz teraz s poznamkou, ze nastupi vtedy a vtedy... kazdopadne drzim palce v tomto novom zivote,pre ktory si sa rozhodla. Jednoduche to nebude, ale bude to stat za to,uvidis 🙂
Vyžiť vyzijes, ale nemáš istotu, že chlap bude toľko platiť a tiež, že či ti niekto dá podnájom, keď máš dve deti. Držím palce
Je to pekne naplanovane, ale otazka je ci zozenies najom s detmi.
@beataxxx ratam s tym ale keby mam takto nad tym rozmyslat tak sa zblaznim a nikdy sa nerozhybem bohuzial. Byvat k nim skor nie, to uz keby bolo najhorsie ale mam ich podporu mam ich blizko takze keby nieco tak nam pomozu
@aaadkaaa dakujem🙂
Uz len aby schvalili to vyzivne.

Ratam ze mas asi tesne po porode. Teda ked 3 roky chces byt doma a mas 10000 to je 300 eur na mesiac plus 600 pridavky. Teoreticky by ste z 900 eur mali vyzit. Otazka je ci ti fakt bude platit 500eur.ako si na to prisla? Preco prave 500?