Diskriminácia pri hľadaní nájmu pre matku s dieťaťom
ahojte hladam teraz byt do podmajmu kde by som bola s malou na rok kedze sme zili v cesku a chceme si vybudovat nieco svoje na slovensku tak docasne hladam byt a tu je problem, vsade kde pisem tak ked spomeniem ze mam dcerku uz je problem… to ozaj sa takto diskriminuje?? dokonca jeden makler mi este pol hodinu rozpraval ze on potrebuje niekoho kto to bude platit ze je to vela penazi 🤣🤣🤣 normalne sa ma to dotklo tak asi by som nemala zaujem kebyze to platit nebudem a este take sukromne veci sa ma pytal to sa bezne takto robi?? normalne som rozcarovana…
@lenagawel
Žial ano.
Na slovensku su antirodinne zakony - oni na prvy pohlad akoze podporuju rodiny, ale realne nie. Velmi vyrazne komplikuju zivot majitelom prenajimanej nehnutelnosti.
@zmrzlinka2021 to so zákonom nemá nič spoločné. Deti veľakrát zdevastuju byt a potom je problém s úhradou škody... takže keď majiteľ bytu nechce prenajať byt kvôli deťom je to presne pre toto
nie je to diskriminácia - ale ochrana vlastníckych práv k nehnuteľnosti a samotnej nehnuteľnosti...
ty si zlizneš to že tu je nevychovaný národ ktorý si myslí že si môže dovoliť všetko čo mu zákon umožňuje bez ohľadu na morálku - a dokonca niekedy aj mimo zákona...
ja sa tým majiteľom úprimne ani nečudujem ...
@zmrzlinka2021 to so zákonom nemá nič spoločné. Deti veľakrát zdevastuju byt a potom je problém s úhradou škody... takže keď majiteľ bytu nechce prenajať byt kvôli deťom je to presne pre toto
@kikusenka1 zákon znie tak, že pokiaľ aj podnájomníci neplatiči majú dieťa nemôžeš ich len tak vyraziť z bytu.. Takže preto veľmi veľa ľudí dáva preč od prenájmu rodinám 🙂
Vzhladom na moznosti "vyhodit" neplaticku z bytu, ak ma malle dieta a je samozivitelka rovne niekde nule a dlhemu sudnemu procesu, tak sa tym majitelom ani necudujem... my sme si tym vsetkym presli ako majitelia nehnutelnosti a tri roky to trvalo a v akom stave sa nam nehnutelnost vratila ani nezacinam...nikdy viac...
Nuž bohužiaľ, to máš tak keď vytvárajú zákony bez rozmýšľania :D
Snažíš sa ochrániť rodinu a ochrániš ju tak, že je v najhoršej možnej pozícií.
Šanca, že zoženieš nejaký nájom ako žena sama a s dieťaťom... no boh ti pomáhaj fakt.
@kikusenka1 zákon znie tak, že pokiaľ aj podnájomníci neplatiči majú dieťa nemôžeš ich len tak vyraziť z bytu.. Takže preto veľmi veľa ľudí dáva preč od prenájmu rodinám 🙂
@denkabemommy ano poznám znenie zákona úprimne? Keby taky zákon aj nebol aj tak by som ten byt nikomu s malým dieťaťom neprenajala
Ešte ti môžem povedať ako sesternica takto hľadala byt a zhodou náhod v Žiline.
Chodila na obhliadky bytov na aute v hodnote 70tis (čo také auto nemali ani tí čo vlastnili tie byty, lebo to pokúpili za svojich pár drobných čo nažgrláčili plus hypo), hľadala si nájom za cca 800 eur/mesiac, jednoducho také lepšie dvojizbáky ... a ešte aj bola ochotná zaplatiť napr zábezpeku v hodnote 6 mesačného nájmu a nik jej nechcel ten byt prenajať, lebo žena sama s deckom.
Tak si musela byť pekne krásne hneď kúpiť nehnuteľnosť aj keď taký plán nebol a chcela peniaze investovať do podnikania :D
@denkabemommy @lienka.7
Toto nie je presne...
1, podnajom a najom je nieco ine a v podnajme formalne je minimalna ochrana (prax je nieco ine)
2, tato "ochrana" co spominate plati v 1 specifickom pripade, ktory by bol trestom za hlupost prenajimatela, keby ho dopustil 🙂... jedna(lo) sa o kombinaciu prenajmu podla obcianskeho zakonnika plus zaroven prenajom na dobu neurcitu... (ten obciansky zakonnik mozes aj teraz pouzit, ale je to hlupost, lebo je lepsi zakon "zakon o kratkodobom najme"...). Takze toto si sice ludia mozu mysliet, ale je to blbost...
Ale urcite je to preto, ze sa boja zniceneho bytu + si povedia (nehodnotim, ci spravne alebo nie), ze proste co ked matka s dietatom nebude vediet platit najom...
Ešte ti môžem povedať ako sesternica takto hľadala byt a zhodou náhod v Žiline.
Chodila na obhliadky bytov na aute v hodnote 70tis (čo také auto nemali ani tí čo vlastnili tie byty, lebo to pokúpili za svojich pár drobných čo nažgrláčili plus hypo), hľadala si nájom za cca 800 eur/mesiac, jednoducho také lepšie dvojizbáky ... a ešte aj bola ochotná zaplatiť napr zábezpeku v hodnote 6 mesačného nájmu a nik jej nechcel ten byt prenajať, lebo žena sama s deckom.
Tak si musela byť pekne krásne hneď kúpiť nehnuteľnosť aj keď taký plán nebol a chcela peniaze investovať do podnikania :D
@procrastique presne v ziline hladam, a presne podobny pripad ako moj 🤦🏻♀️ asi fakt rovno kupim dom 🤣
@lenagawel bohužiaľ. My sme potrebovali podnájom na rok kým postavíme dom a museli sme si po známosti vybaviť, sestra sa zaručila u susedy že sme normálny a nebude problém s platením lebo všade nás s dieťaťom odmietali. A potom milujem články mama hotel a že Slováci chcú vlastniť nehnuteľnosti tak bodaj by nie ak máte dieťa máte smolu
@denkabemommy @lienka.7
Toto nie je presne...
1, podnajom a najom je nieco ine a v podnajme formalne je minimalna ochrana (prax je nieco ine)
2, tato "ochrana" co spominate plati v 1 specifickom pripade, ktory by bol trestom za hlupost prenajimatela, keby ho dopustil 🙂... jedna(lo) sa o kombinaciu prenajmu podla obcianskeho zakonnika plus zaroven prenajom na dobu neurcitu... (ten obciansky zakonnik mozes aj teraz pouzit, ale je to hlupost, lebo je lepsi zakon "zakon o kratkodobom najme"...). Takze toto si sice ludia mozu mysliet, ale je to blbost...
Ale urcite je to preto, ze sa boja zniceneho bytu + si povedia (nehodnotim, ci spravne alebo nie), ze proste co ked matka s dietatom nebude vediet platit najom...
@zic blbosť to síce môže byť ale reálne sa toho ľudia obávajú -robila som v realitke a väčšina ľudí si to nenechali ani vyhovoriť. Zničeného nábytku sa zrovna tieto osoby neobávali, lebo nemali problém so zvieratami ako mačka, pes,... 🙂
Dieťa ni eje diskriminované ale nevýhoda pre majiteľa. Pre nich je výhodnejšie prijať dospelých.
@procrastique presne v ziline hladam, a presne podobny pripad ako moj 🤦🏻♀️ asi fakt rovno kupim dom 🤣
@lenagawel my prenajimame v za dva byty, vsade su deti, nikdy sme na to ohlad nebrali, takze hladaj dalej a verim, ze najdes
@lenagawel problém je v tom, že ak niekto vezme do prenájmu rodinu s dieťaťom , tak aj keby neplatili, nemôže ich z bytu vysťahovať keďže je tam malé dieťa.....ale treba hľadať, určite sa nájde aj prenajímateľ ktorý prenajme aj s dieťaťom
@mogaa opat, ako som pisal vyssie, toto je hlupost... respektive to plati iba v 1 specifickom pripade (kombinacii zmluvy) a urcite by nikto pricetny taku zmluvu nevyrobil
@denkabemommy @lienka.7
Toto nie je presne...
@zic už som to tu neraz písala, že teória a prax sú dve odlišné veci. Toto, čo tu ty píšeš skus napísať mojej známej, co sa presne takto súdila 7 (slovom sedem) rokov. A to ani neprenajala byt rodine s dieťaťom, ale dieta si tam dostahovali len tak. Nikto jej nepomohol, polícia od toho tiež dala ruky preč LEBO je tam dieta. Nic nemohla. Odpojiť prúd, vypnúť vodu... lebo dieta. Dokonca aj keď mala právoplatný rozsudok, tak sa vysťahovať odmietli a musela to opäť riešiť súdom, cez exekúciu. A to už nehovorím, ako jej "na rozlucku" ten byt dokatovali. Rozbili ešte aj wc a vytrhli radiatory.Cize nemienim sa tu fakt so žiadnym teoretikom dotahovat co a ako je/nie je v našom štáte možné. Ďakujem za pochopenie.
@zic už som to tu neraz písala, že teória a prax sú dve odlišné veci. Toto, čo tu ty píšeš skus napísať mojej známej, co sa presne takto súdila 7 (slovom sedem) rokov. A to ani neprenajala byt rodine s dieťaťom, ale dieta si tam dostahovali len tak. Nikto jej nepomohol, polícia od toho tiež dala ruky preč LEBO je tam dieta. Nic nemohla. Odpojiť prúd, vypnúť vodu... lebo dieta. Dokonca aj keď mala právoplatný rozsudok, tak sa vysťahovať odmietli a musela to opäť riešiť súdom, cez exekúciu. A to už nehovorím, ako jej "na rozlucku" ten byt dokatovali. Rozbili ešte aj wc a vytrhli radiatory.Cize nemienim sa tu fakt so žiadnym teoretikom dotahovat co a ako je/nie je v našom štáte možné. Ďakujem za pochopenie.
@lienka.7 ahoj a nakoniec ako ta rodina odisla? ako to dopadlo?
@lienka.7 Este raz... miesas 2 rozne veci...
1, vystahovat najomnika z bytu (oficialne, podla zakona... nedobrovolne) mozes jedine tak, ze sud rozhodne a potom exekutor vystahuje... dieta / nedieta... zmluva akakolvek...
2, ak nahodou niekto je taky blby, ze da najomnu zmluvu:
a, podla obcianskeho zakonika a zaroven
b, na dobu neurcitu
Tak tam bola ochrana, ze potrebujes poskytnut nahradne byvanie za urcitych okolnosti...
@lienka.7 Este raz... miesas 2 rozne veci...
1, vystahovat najomnika z bytu (oficialne, podla zakona... nedobrovolne) mozes jedine tak, ze sud rozhodne a potom exekutor vystahuje... dieta / nedieta... zmluva akakolvek...
2, ak nahodou niekto je taky blby, ze da najomnu zmluvu:
a, podla obcianskeho zakonika a zaroven
b, na dobu neurcitu
Tak tam bola ochrana, ze potrebujes poskytnut nahradne byvanie za urcitych okolnosti...
@zic este raz, teória a prax sú dve rozdielne veci. A ano všetci sú hlúpi len ty si to lietadlo👌
@lenagawel áno je to hrozne ale funguje to tu takto. Keď ostaneš sama s dieťaťom ako ja môžeš si pískať ak v rodine nemáte navyše byt. V meste kde bývam a musím bývať je aj v ponuke veľmi málo bytov na prenájom. Niektorí si k tomu dokonca napíšu že neberú zvieratá a deti😂 tu si totiž ľudia myslia že ak nebudeš platiť tak tak ťa s dieťaťom nemôžu vyhodiť. Ale môžu. Stačí dať zmluvu o krátkodobom prenájme. Ale prenajimatelia si nič nezistia neriešia nič len veria bludom a potom to tak vyzerá. Ak sa boja že im moje dieťa zničí niečo v byte ja by som kľudne bola ochotná zaplatiť aj vyšší depozit. Čo pocapka stenu? Alebo uspini koberec? To sú veci za pár € ktoré bežne depozit pokryje. Nerozumiem tejto diskriminácii ani ja... Keby to nebolo ťa citeľné ale robí to snáď každý a potom sa matky s deťmi ocitajú na pokraji zúfalstva. Ani do roboty ťa nechcu zobrať lebo máš malé dieťa, ani byt ti nikto nechce prenajať a potom sa niekto bude čudovať ženám prečo ostávajú s debilom.. len toľko k tomu.
@lenagawel aj v tejto diskusii vidíš ako ľudia o tom vedia prd makový. Až na jedného muža a realitačku si tu všetky do radu myslia že problém je že keď neplatis nemôžeš dieťa vysťahovať z bytu... Asi to dávali niekedy pred 15 rokmi v občanovi za dverami a teraz sa toho drží cely národ bez zistenia si základných faktov. Žiaľ takto to na SK funguje takmer so všetkým. Aj vláda je odrazom našej mentality napríklad
Ani ja by som nedal nájom matke s deťmi... Prestane platiť a sprostý zákon mi ich neumožní vyhodiť a budú do konca života zadarmo bývať...
@lenagawel aj v tejto diskusii vidíš ako ľudia o tom vedia prd makový. Až na jedného muža a realitačku si tu všetky do radu myslia že problém je že keď neplatis nemôžeš dieťa vysťahovať z bytu... Asi to dávali niekedy pred 15 rokmi v občanovi za dverami a teraz sa toho drží cely národ bez zistenia si základných faktov. Žiaľ takto to na SK funguje takmer so všetkým. Aj vláda je odrazom našej mentality napríklad
@nin12345 V podstate môže byť jedno čo je realita a čo si myslia ľudia. Výsledok je rovnaký. Byt jej nik neprenajme.
Ja prenajímam byt rodine s deťmi, ešte aj Ukrajincom a musím povedať že lepších nájomníkov so nemala . Max. spoľahlivý . Druhú nehnuteľnosť som prenajala rodine s dvoma deťmi a doteraz som s nimi nemala najmenšie problémy. Beriem do úvahy že bývaním sa veci poškodzujú , opotrebovávajú a nejaké počmárané steny ma naozaj nevytočia.
Z vlastnes skusenosti, uz neprenajmem rodine s detmi. Prenajala som, v naivnej predstave, ze vsetky deti su ako moje. Mala som problem ich vystahovat, a kaucia bola ako vedro vody do bazena pri tom v akom stave nechali dlazku a steny.

@lenagawel
Žial ano.
Na slovensku su antirodinne zakony - oni na prvy pohlad akoze podporuju rodiny, ale realne nie. Velmi vyrazne komplikuju zivot majitelom prenajimanej nehnutelnosti.