icon

Je striedavá starostlivosť s bábätkom na súde možná?

11. dec 2023

Ahojte. Potrebujem poradiť z právnického hľadiska. Som v rozvodovom konaní. Manžel ma ďalšie dve deti. Momentálne býva u mamky. Ja som sama, mamu mám 500km v zahraničí. Mame 5 mesačne bábätko. Sama nezvládnem úver čo mám na byt, plus energie, materskú mám 590€ a o chvíľku prechádzam na rodicak. Chcem dať návrh na súd na striedavú starostlivosť v zmysle - 3x do týždňa si zoberie malého cez deň a raz do týždňa na noc(jeden z tých 3x nech je to aj na noc) Proste nemám tu nikoho iného kto by sa o neho mohol starať a zároveň ani nikoho kto by sa o mňa finančne postaral. Takže chcem tu jednu noc využiť na nejakú robotu a voľne dni tiež. Prešla by mi tato požiadavka na súde? Alimenty nehrozia, možno 100€ by mi prešlo, ale výdavky na bývanie mám 480€, takže to proste nevychádza. Za každú radu ďakujem 🙂

Strana
z2
sterea
11. dec 2023

Ak sa zamestnáš neprídeš o rodičovský príspevok.

jakubkoanjelik
Autor odpoveď zmazal
jaass
11. dec 2023

Bavíme sa o 5 mesačnom?

vroni
11. dec 2023

@jakubkoanjelik, tak neviem, ale 65 Euro by som nenazvala "o dosť vyšší". Predpokladám, ze keď ma materskú nejakých 530 euro, nerobila tak dlho, aby mala nárok na vyšší rodičak. Ale samozrejme, ze to môže byť inak.

jakubkoanjelik
11. dec 2023

@vroni je jedno koľko robila a akú mala materskú, ak ju mala tak nárok na vyšší rodičovský príspevok má.

vroni
11. dec 2023

@jakubkoanjelik, i tak, zarobí rozhodne viac ako je vyšší rodičak. Ale všetko je to na úrovni teórie, nevieme, co robí, kde a za koľko, proste je to len jedna z možností.

jakubkoanjelik
11. dec 2023

@vroni veď jasné ,zarobiť môže koľko chce, ale rodičák jej pobeží do troch rokov dieťaťa a meniť ho za nižší príspevok na jasle nedáva zmysel...

matkahelka
11. dec 2023

@vroni odkedy su vyssie rodicaky, prispevok na jasle nema zmysel, pretoze je nizsi ako samotny rodicak. tie prispevky boli vyhodne, ked boli rodicaky 200-eurove.

Autorka, ja ti neviem, ale chyba bude asi na tvojej strane. Aj tu na koni su zeny-samozivitelky, ktore dokazali v zdravi prezit 3 roky same s dietatom. a dalsie zeny su tu, ktore maju chlapov v zahranici a ti chodia domov na par dni raz za par mesiacov a tiez to tie zeny zvladaju, neraz i s viacerymi detmi. Mne tvoj koment, ze byt sama na dieta 3 roky je na hlavu, pride, ehm...nevyzrety. kolko mas rokov? a naco si si robila dieta, ked uz len predstava, ze s nim mas byt sama, ta desi?
A k veci- sud ti SS neodobri, pokial s tym chlap suhlasit nebude. nikto ho predsa nedonuti a teda, neverim, ze existuje chlap, ktory bude 3 dni v tyzdni sam s 5mes. dietatom.To ako si bude bravat dovolenku? ci bude platit opatrovatelku? Ved ak ti to tak nevychadza, dieta nech si da zverit do starostlivosti on, on bude poberat RP a ty ho maj par dni v tyzdni a ber si vzdy dovolenku, plat opatrovatelku. uplne na hlavu!

lenkakravcova
11. dec 2023

Čo je vlastne dôvod rozvodu? Píšeš anonymné tak môžeš uviesť, čo neopustitelne urobil (či je to nejaká nevera alebo ja neviem prepil nehnuteľnosť?)

vroni
11. dec 2023

@matkahelka, aha, čítala som nejakú konšteláciu, kedy to výhodné bolo, ale tam do toho bol zamontovaný aj muž a ďalšie dieťa, asi preto. Ale keď môže neobmedzene zarábať popri rodičaku, tak je to kontraproduktívne, to je fakt.

matkahelka
11. dec 2023

@vroni od 6mes. moze dat dieta do jasli, RP pouzije na ich zaplatenie a sup do prace.

vroni
11. dec 2023

@matkahelka, no, za podmienky, ze tam jasle su....

matkahelka
11. dec 2023

@vroni pise, ze ma uver na byt. byty na lazoch a v mini dedinach na SR nie su, takze byva v "civilizacii" a v tej civilizacii su aj jasle. v mojom okoli su dvoje jasle aj v 5000 mini meste. ak byva mimo mesto, tak si najde pracu v meste, kde su jasle a dieta tam rano pred pracou odovzda a po praci si ho vyzdvihne. presne tak, ako to robia ine zeny s jaslami ci skolkami (a robila som to aj ja). ziadne sci-fi na tom nevidim.

vroni
11. dec 2023

@matkahelka, "straší" ma ta nízka materská, ta nepôsobí veľmi civilizovane...

matkahelka
11. dec 2023

@vroni preco? predavacka/ucitelka v MS/postova dorucovatelka/uradnicka, atd. je kopec zamestnani na SR, kde zeny zarabaju malo.

bosorkabb
11. dec 2023

Tak ako radia iný. Máš tieto možnosti
- dať dieťa do jaslí a ty do práce ( podľa výšky materskej asi veľa nezarabas)
- ísť bývať k mame a byt prenajať ak je tvoj
-zobrať niekoho do podnájmu do jednej izby
To čo chceš nie je reálne.

luciaaaaa
11. dec 2023

Ako tu uz bolo opakovane napisane, so striedavkou musi otec suhlasit, aby ju sud priklepol. v takom babatkovskom veku aj keby ju otec o to ziadal, sud ju neschvali. Mam vo svojom blizkom okoli cerstvy pripad, kedy otec striedavku ziadal pri 15 mes. Dietati a sud ju zamietol a v rozsudku maju uvedene, ze najskor moze podat novy navrh na sud, ked dieta dovrsi 2 roky.
Tvoj manzel asi zaraba porovnatelne malo ako ty, ked pises, ze vyzivne by si dostala maximalne 100 eur. Ak nechces ist zit k mame, tak jedinu moznost mas len dat babatko do jasliciek a ty pojdes do prace.

eternity24
11. dec 2023

Nikto ti nekáže byt s dieťaťom 3 roky. Zostaň rok, dva a potom mu najdi jasle a ty chod do roboty.

surrender
12. dec 2023

Pracovať je možné aj z domu a popri práci sa starať o dieťa.

Strana
z2