Kde nájsť lacné bývanie?
Dobrý večer. Potrebovala by som radu, kde sa mám obrátiť v mojej situácii. Som vydatá 17 rokov. Z toho 7 rokov s mužom nežijem. Je alkoholik. Býva u svojich rodičov. Bývali sme u mojich rodičov, ale potom môjho muža kvôli pitiu vyhodili a o rok vyhodili aj mňa s dvomi deťmi kvôli môjmu ochoreniu.(schizofrénia). Skončila som s deťmi v krízovom centre. Momentálne bývam sama s deťmi na ubytovni, kde však môžeme byť maximálne 5 rokov. 3 a pol roka tu už máme odbývane. Čiže nám zostáva len rok a pol. Ja som na invalidnom dôchodku. O nájomný byt mám podané už 7 rokov, ale nič sa nedeje. Staré bytu sú plné a nové sa nestavajú. Kam sa mám podieť, aby mi nezobrali deti? Nájomné je veľmi drahé. Neviem už čo robiť. Prosím poraďte mi nejako.
@dvanastka Deťom by si mala povedať, že ak sa ich správanie nezlepší a nebudú sa snažiť aj oni, tak ze o rok a pol môžete skončiť na ulici. Musíš staršiemu vysvetliť ze to závisí aj od neho, či dokáže pomôcť doma, kým budeš v práci. Je dosť starý aby to pochopil. Vezmi ho zvlášť samého na prechádzku, sadnite si niekam v parku a vážne sa s ním porozprávaj.
@lenkasarka pekne vysvetlené. @dvanastka, ako spomínala Lenka, tu nejde len presne povedať, čo vidíš, ale treba sa dostať k tomu, čo tomu predchádzalo/prečo sa to deje. Rozhovorom s deťmi. Obaja sú už dosť veľkí. To, že nepočúvajú, tvrdia, že majú radi otca a neboja sa dôsledkov je bohužiaľ výsledok toho celého, čo sa v ich živote deje. Takisto z celej tej diskusie vlastne nemám pocit, že by niekedy deti pocítili nejaké dôsledky. Stále majú čo jesť, majú kde bývať, varíš im, upratuješ, možno do určitej miery im vlastne robíš slúžku a oni sa k Tebe správajú tak, ako sa to naučili doma od otca.
Tak ako radia iné žienky, ak sa proste niečo nezmení, tak deti zrazu iné nebudú. A to, čo sa naučili za celý svoj život sa nedá zmeniť za dva dni. Takisto chápem, keď tvrdíš, že nie si dobrá v komunikácii... Ale potom nemôžeš očakávať ani od detí, že prídu za Tebou a budú rozprávať, čo ich trápi. Bohužiaľ je to tak, že keď chce človek zmenu, musí začať od seba.
Teraz sa už veľa vecí dá naštudovať aj online, ipcko.sk má dokonca aj zadarmo terapie, možno skúsiť aj tam pre viac rád a návodov, ako na to. Možno by to bolo fajn aj pre deti, že by si s niekým anonymne pokecali na chate.
Ešte by som to zhrnula, čo je podľa mňa správny ďalší postup a prečo, ale už len heslovite.
1. Rozvod - aj kvôli dlhom, inak deťom pripravujete ešte horší štart do života ako sebe. Samozrejme, dedičstvo sa dá aj odmietnuť, v prípade, že dlhy by boli väčšie ako zdedený majetok. Myslím si, že Boh by nedopustil, aby sa deti mali takto otrasne, s takým otcom a vôbec by mu rozvod neprekážal.
2. Psychologická pomoc pre deti a pre Teba, taká, kde naozaj sa budete cítiť lepšie.
3. Hľadanie ubytovania - ak sa nepodarí nič rozumné v blízkej dobe vybaviť, ja by som zvolila aj cestu diagnostického centra/DD. Prečo? Lebo je to stále pre deti lepšie ako ulica. A viem, že je to strašné rozhodnutie, ale treba sa na veci niekedy pozrieť aj tak čisto s hlavou, bez emócií. Deti by som na to začala pripravovať, že jednoducho ak sa nič nezmení, tak toto bude ďalší postup.
4. Dôslednosť a otvorenosť pri komunikácii s deťmi - napr dohodnúť si, že čo kto bude doma robiť. Ak deti nevynesu smetie/neutru podlahy alebo čokoľvek, tak proste nedať im večeru/nedovoliť niečo... A dodržiavať. Ak starší bude násilný, volať políciu. Opäť, viem, že je to strašné, ale komu pomôže, ak Ťa dokaličí? Ide o to, že deti by už mali chápať, že činy majú dôsledky.
5. Nenatahovat to do poslednej chvíle a do extrémov - daj si rozumnú časovú líniu, dokedy ocakavas zmenu. Lebo verím tomu, že teraz rok a pol sa stále stresovať a hľadať ubytovanie Ťa zničí. Proste ak to nepôjde, treba ísť na plán B (ako ten DD alebo DC).
Dúfam, že to dáva vyznam. Držím palce
@layla123321 vďaka za vysvetlenie. Hej je to tak, že niesom dôsledná. A to preto, že ak napríklad večer nechcú už povypinat počítač a mobil, tak poviem že to odpojim. Nechcú ísť spať. Čakám aj tri hodiny. Potom už od nervov to odpojim a peklo vtedy začne. Starší syn začne vrieskať ako o dušu, nadávať mi a vytrhne mi tu wifi naspäť. Nemám silu s nimi dvomi takto kazdu noc bojovať už.
@natalienka12
a k comu mal byt ako dobry ten tvoj vykrik do tmy s kopirovanim inej diskusie ?
To tvoje chovanie sa tu absolutne neospravedlnuje. To, ze tie deti sa asi nebudu spravat zrovna ukazkovo, mi bolo jasne od zaciatku aj bez zmienky o nich. A predstav si, nepotrebujem na to vystudovat ani psychologiu. Ale kedze toto je velmi komplexna tema, nebudem predsa rozoberat a opisovat zivot autorky a jej deti za danych podmienok do detailov. Pre mna logicke a uplne jasne. Ze oni budu potrebovat psychologa, ktory je skutocne dobry niet pochyb. Ved toho by bolo aj na dospeleho cloveka vela, nieto este na deti.
Ona robi najlepsie ako vie a je v jej silach. Ano, deti sa nechovaju pekne, niet o com. Ale skus sa aspom na hodinu uplne vzit do jej situacie. Predstav si, ze ty si ona. Dokazes to ? A hlabne bez kecov typu - mne sa take nemoze nikdy stat, lebo moze a nebudem radsej ani pisat, akym sposobom. To neprajem nikomu.
Teraz uplne, bez hnevu, ironie, zlosti - precitaj si, co vsetko si tu za komentare popisala. Naozaj si taka egoisticka a bezcitna? Pozri sa na situaciu nie len rozumom ale hlavne srdcom. A mozno ked si to uvedomis a zmenis pohlad na svet, zacnes byt aj skutocne stastna. Pretoze to vsetko co si popisala ty a mnoho ostatnych stastny clovek napisat nedokaze. Nemusis sa nad tym zamyslat lebo to tu nejaky anonym napisal. Mozes to urobit pre seba samu.
@dvanastka Máš cca 1000 výhovoriek, ako sa nič nedá....celé zle! Z tvojho tliachania je jasné, že čakáš zbierku...Na to zabudni! Ja sa normálne čudujem, že sociálna kuratela už dávno nezasiahla...Eššte ani BSM nie si schopná si zariadiť....15 ročný adolescent si nevie urobiť jesť???? Čo je dementný? A také kraviny, že si nemôže zohriať jedlo, lebo má intoleranciu, si nechaj pre blbcov....Mám dosť 👎
@zoro9836 Samozrejme, že ateistka.
@dvanastka Zober si radšej lieky, lebo si už dosť mimo ☹
@mandarinka555 a asi aj dobre sfetovana ateistka je. 🤣🤣🤣
@mandarinka555 keď ti nič nehovorí histamínová intolerancia tak nechápem čo sa ideš vyjadrovať k tomu, čomu vôbec nerozumieš a urážaš moje deti. A takisto mňa. Ak berieš nejaké lieky ty, alebo fetuješ, tak si daj. Ale neobťažuj prosím s tým ostatných. Vďaka.
@dvanastka Zato ty nerozumieš ani 💩 Diskusia na 12 strán , všetky rady neguješ a nadávaš ako dlaždič...Nemáš argumenty, tak kopeš naokolo...A tým zhorením v pekle si to zaklincovala...Tu sa tá tvoja diagnóza prejavuje naplno👎
@mandarinka555 Uz tu padli rozne slova…slepica, krava otelena, primitivka….😂 takto jej asi doma nadavaju jej synkovia aj muzik, s ktorym keby sa rozvedie, tak “zhori v pekle”…ale za taketo nadavky a urazky v pekle nezhori, ale pomaly bude upalena a od bolesti kricat a prosit Satana 😂😂😂 Samozrejme, ze cakala zbierku ked 6000 euro sa jej mali, lebo za to ma len 10 najmov v Bratislave, ona potrebuje aspon tych 150 000 aby si mohla kupit byt. Nuz ale ked nepomohla ani anglicka kralovna ani prezidentka, tak sme dobre aj my slepice, kravy otelene a primitivky.
@natalienka12 ešte sa raz opakujem! A viackrát to už písať nebudem, že žiadnu zbierku som sem ziadat neprišla! Keď to nevieš akceptovať, tak neomielaj dokola klamstvá!
@natalienka12 a zamysli sa najskôr nad sebou, ako si začala urážať celú moju rodinu ty. Príčetný človek si to vie vyhľadať aj sám. Tí menej príčetní sa pridružia k opakujúcim papagájom. Ktorí sem chodia len preto, aby kopírovali príspevky a dokola prúdili klamstvá a zlo po internete.
@Všetci diskutujúci v tejto poslednej hádke:
Nebolo by jednoduchšie proste len napísať, že histamin sa v potravinách zvyšuje podľa toho, od kedy je navarené a zároveň aj ohrev zvyšuje histamin, namiesto tohto celého cirkusu? Najnižší histamin je v čerstvých a čerstvo uvarených jedlách, potom postupne stupa. Preto histaminici nemôžu jedlá z konzervy, ohrievane trojdňové a podobne.
A to platí pre obe strany, že reagujete na seba ako malé deti na ihrisku.
@layla123321 kto chce, naštudujte si o tom. Kto nie, tak mele nezmysli a klame.
@dvanastka ale presne toto je tiež to správanie malého decka. Lebo rovnakou logikou by som mohla Vám odpovedať na Vašu otázku s bývaním, že však si naštudujte a nepýtajte sa tu.... Ale na druhú stranu chápem, toto nemala byť debata o tom, či si vie syn ohriať alebo nie a pod, diskusia bola o inom. Len potom ani tieto žabomyšie vojny nebolo treba ťahať ďalej.
@layla123321 ano, diskusia je o inom. Bohužiaľ kvôli podaktorim primitívkam sa to zvrtlo.
@dvanastka na taku hlboko veriacu, priam sfanatizovanu krestanku mas krasny slovnik... kde je to povestne miluj blizneho svojho a kto do teba kamenom? Mozu ti dat milon rad, navodov a sposobov riesenia, ked ty hladas ten jediny, ako sa nic neda .. ja sa naozaj nedivim rodicom, ze po 14tich rokoch vas mali plne zuby...vacsina diskutujucich ta mala dost po piatich stranach.... tak plac dalej, lutuj sa a cakaj na zazrak... idem sa pripojit s svedkom satanovym 😂😂😂
@dvanastka neviem ci si to tu uz niekde pisala, neuvazovala si, ze by sa ti o deti starali stari rodicia? Pisala si, ze k nim chodia tusim na obedy. Mas co robit sama so sebou, pises, ze si unavena, vycerpana, deti ta nepocuvaju, neposluchaju.
Ak nechcu/nevedia pomoct tebe, o vnukov by sa nevedeli postarat? Nezvladli by to? Treba na tie decka mysliet, aby sa potom cely zivot nedostavali z traum z detstva...
@maximiliana Máš smolu. Ja neplačem a neľutujem sa. To je to posledné. A niesom sfanatizovana kresťanka.