icon

Keď manžel nepomáha

lucyls
16. jún 2016

Dobrý deň,
veľmi by ma zaujímali názory a skúsenosti ostatných mamičiek, kedže mam prvé dieťa a s manželom sme svoji iba rok a pol. V podstate som zistila, že odkedy sa mi narodila malá nič nestíham,pretože ju vychovávam a starám sa o nu prakticky sama. Manžel mi s nou nepomáha. Naša malá bude mať už rok ale do dnesného dňa ju nevie okupať, nenakŕmi ju, neprebalí (zvlášť ked je pokakaná lebo to sa mu hnusí), keď plače v postielke nevšíma si ju,podla neho je normálne že vreští, vraj každé dieťa vreští (pritom vo väčšine týchto prípadov ide o hlad alebo prečúranu plienku). zistila som že už rok odkedy sa narodila malá moj deň vyzerá úplne rovnako, proste každý deň ten istý ritual. Nemám vobec čas na veci ktoré som mala predtým rada, to je pochopitelné ked sa žena stane matkou, ale je normálne aby ste nemali aspon dve hodiny týždenne pre seba? Pomáha Vám manžel s detmi? Môžete si aspon odbehnuť kaderníkovi na 15 minutove podstrihnutie vlasov alebo nebodaj s kamarátkou na kávu? Som už skutočne zúfala, cítim sa ako slobodna mamička, vždy som si myslela že ked su rodičia dvaja tak by sa mali pri staraní o dieťa striedať,ale toto je ako nočná mora. Som psychicky zničená a vyčerpaná, nevládzem už absolútne nič spraviť a ráno sa mi nechce ani vstávať z postele...ved načo...zase to isté dokola..Rozmýšlam nad rozvodom, pretože toto "spolužitie nikam nevedie, my ako manželia ani nežijeme, nehovoriac o tom že on sa vobec nechova ako otec...Keď mu poviem že nemám vobec cas na nič tak mi odvrkne že ani on...neviem čo robiť, je to normálne že sa jeden otec takto chová? Myslím že to dieťa si takúto ignoráciu a nezáujem z jeho strany nezaslúži, nechcem sa dožiť dňa kedy si začne uvedomovať veci a opýta sa ma prečo hu jej otec nemá rád.

charlie1980
16. jún 2016

@mijo53 No ale tu pise zakladatelka, ze ho uz poziadala, snazila sa o napravu....a ziadne zmeny. Predpokladam, ze ked vas muz deti naucil bicyklovat a ine sporty, boli uz starsie. To znamena, ze zakladatelka ma cakat takto este min.4r, ze jej muz si konecne zmysli, ze ved s 5r sa vlastne da aj nieco robit ....? Dufam, ze sa zhodneme v tom, ze zena-matka je ta, ktora drzi rodinu pokope. Nestastna, frustrovana, narobena matka vztahu neprospieva. A to v kazdom veku dietata. Preco ta matka nemoze byt docenena a odbremenena, aby vztah fungoval lepsie ? Tam proste nie je ochota....a verte ci neverte, s takym oslom som nepohla ani ja. No co ine mi zostavalo, ako poslat ho naspat odkial prisiel ?

emilia25
16. jún 2016

@lucyls skoda ze si sa taku zakladnu informaciu nedozvedela v case chodenia alebo teda v case spolocneho byvania bez deti.ale ono to tak vzdy byva ze v case spolocneho zitia bez deti je kazda hrdinka ako vsetko zvlada bez chlapa.chlap si zvykne a tak caka ze to bude aj pri dietati tak ze sa bude starat o 2 deti.potom zeny su smutne a skor ci neskor to skonci rozvodom.

lubkavargova1
16. jún 2016

A ruzove okuliare spadli tvrdo na zem...skoda

mijo53
16. jún 2016

@nyusika môj manžel je z mesta, ja z dediny a predsa som ja viedla deti k umeniu a on k športu, na tom nezáleží, kto odkiaľ je, nakoniec ani ženy nie všetky vedia variť keď sa vydajú, niekoho to baví, niekto to robí lebo musí, ale všetko sa dá naučiť. Veľmi rád umýval riad, vždy za sebou odložil aj odloží taniere, výveša sám od seba prádlo, pozberá ho , variť nevedel, tak sa niečo naučil , ale kuchár z neho nebude

mima283
16. jún 2016

Vau ja normalne zasnem...prepac za moj udiv ale nenachadzam slov...moj maly ma ani nie pol roka, chlap ho sice tiez nikdy nekupal, ani ho neprebaluje, lubi si vylozit nohy ked pride z roboty lebo on chudiatenko osem hodin robil, ale maleho nadovsetko miluje. Kopu krat ich najdem sa valat spolu po zemi, pocujem obrovsky rehot maleho pridem a oni sa hraju, dal by mu aj posledne, sam od seba mi povie ci nechcem ist vecer za kamaratkou ze on bude s malym...a kopu takychto drobnosti....prepac ze to takto poviem a nepomozem ti ziadno, ale ty si mi tymto pomohla fest, lebo som si myslela ze co za tlka to mam doma....ale myslim si ze pokial on s tebou nemieni ani komunikovat, sprava sa k malej takto a ani jej samotne narodenie ho nezmenilo, tak uz sa nezmeni nikdy ☹...ty kokos nutrilon zvlast z materskej tak to je dobre prepac ale to ma fakt az pobavilo...

charlie1980
16. jún 2016

Ja si nemyslim celkom, ze su za tym iba ruzove okuliare. Ja kym som bola bezdetna, mala som cas zvladnut celu domacnost, neocakavala som, ze moj muz bude lietat s handrou v ruke, ani s vysavacom, pretoze na vsetko som mala dokonale cas. A nebolo to o nejakom obskakovani. Stravovali sme sa v praci. Okrem obcasnych nakupov nebolo co riesit. No s narodenim dietata ocakavam, ze ma pochopi, ked vstavam kazde 2hod k dietatu, ze minimalne ho zoberie von v kociku, aby som dospala, prip.urobila nieco ine. Ze ked si potrebujem odbehnut ku gynekologovi po seststonedeli, tak ho minimalne nakrmi. Dieta je jednou obrovskou skuskou vo vztahu a vtedy sa ukazu v pravom svetle.

mijo53
16. jún 2016

@charlie1980 tak deti chodili na klzisko možno 3 ročné a ročné možno pokočikoval, ale určite nekúpal a druhá vec je, že ani ja, ani moje dcéry, sme od roka do práce nešli a to som mala veľmi zaujímavú a prestížnu prácu, pri staršej som išla do práce od 2 rokov, pri mladšej od troch rokov a dcéry by tiež nešli od ročného dieťaťa do práce, neviem od čoho to záleží. Bola som doma pri zdravých deťoch bez peňazí, rodičovské vtedy neboli, materská rok? tak asi

natalym
16. jún 2016

@mijo53 Ak máš šikovného muža tak kedysi nebol problém uživiť rodinu.

charlie1980
16. jún 2016

@mijo53 Skoda, ze zakladatelka musi, kedze ani po financnej stranke sa na neho neda spolahnut...ja si teda neviem predstavit 1r dieta na pracovisku. Taketo dieta ma byt bud doma, v horsom pripade v jasliach a v najsamhorsom pripade v praci (a to este dobre obisla, ze ma tu vymozenost). Ved ani postielku tam dieta nema...ako ho tam stravuje ?Ako vlastne pracuje a sustredi sa na pracu ? No jednoducho musi, lebo je nutena. Pride domov a ten isty kolobeh. Ani len tanier nevie po sebe umyt. No nakopala bych ho dakam ja ! Nech jej teda kupi mycku, co je ona jeho upratovacka ? Alebo nech si zaplati upratovanie 2krat v tyzdni. Alebo nech ho posle naspat k mame.

natalym
16. jún 2016

Možno je fakt debil. No čo. Treba skúšať a skúšať čo platí na neho. Ono hodne záleží ako mu veci povieš, kedy mu to povieš.
Keď mu povieš ráno, že po 16 tej ideš kaderníčke to môže byť neskoro a len sa naserie. Keď mu to povieš večer pri futbale tak máš takmer 100 % istotu, že nepočul.
A tón je dôležitý, tón. Keď mu to povieš len tak mimochodom, tak si myslí, že si si len šomrala pod nos.
Keď mu to povieš s nejakým ironickým podtextom, že by si šla konečne rada ku kaderníčke, tak sa ofučí a povie, však choď.
Mám to odskúšané, nepoznám pána, ale býva to tak.
Peniaze sú veľký problém, ak si doteraz nepotrebovala a odteraz potrebuješ, tak nechce sa mu dávať.

natalym
16. jún 2016

@charlie1980 No to si neviem v tom obchode predstaviť, to je pravda.

lucyls
autor
16. jún 2016

@charlie1980 ja som si v práci zriadila detský kutik, kde má malinká ohrádku, postielku, máme tu vybavenú kuchynku, behá v chodítku po predajni proste má tu všetko čo má doma. So sústredením na prácu problém nie je, ked príde zákazník venujem sa mu, malinká zvedavo pozerá bud z ohrádky alebo nás pozoruje z chodítka 🙂 zariadila som si to na predajni tak ako keby bola malá v jasličkách. nemala som inu možnosť, kazdé ráno a pobede ako ideme s práce má vlastne prechádzku po vonku, tak dúfam že jej nič nechýba. a ked prídeme domov, začneme zase tam makať, variť, dať prať, kupať,papať, hrať sa, potom uspávanie a potom sa venujem sebe. Vpodstate od muža toho moc nechcem, iba aby trochu priložil ruku k dielu.

charlie1980
16. jún 2016

@mijo53 Dam vam priklad....my sme mali mycku (hovorim o mojom 1.nevydarenom vztahu). Samozrejme, pol dna do nej nakladate, umyvate, vykladate, tak nakoniec uz ani neviete, ci je riad vnutri cisty akebo spinavy...prisiel ten chumaj a pyta sa ma : aky riad je v mycke ? A ja mu hovorim: no neviem, ved ju otvor a pozri sa. No lenivy pes bol este aj na to, aby sa zohol a pozrel do mycky, aby sa nahodou nezohol zbytocne, tak mna sa pyta, aky riad je vnutri ! A co ja si pamatam za cely den ??? Alebo mu hovorim : chod prosim ta s malou von, vidis ze sa len nudi a cuci pred TV cely den (bolo to 3r dievcatko) Okolo 10.00. A on mi hovori: Ale o 13.00 mame ist k lekarovi 😱 A ja mu hovorim: A? Od 10.00 do 13.00 nestihas s nou na ihrisko pred dom ??? Mensi bol uz na svete, mal mozno 4 mesiace. Tak teraz uznajte, da sa s takym tureckym somarom pohnut ?

natalym
16. jún 2016

@lucyls Tak to si dobrá. Práve takýchto ľudí by mal štát podporovať.

charlie1980
16. jún 2016

@lucyls Ale ja som nechcela spochybnovat tvoju starostlivost, dufam ze sme sa nepochopili zle....len mi to pride divne, preco vdaka tvojmu muzovi dieta nemoze byt doma, vo svojom pohodli....jasne, deti sa dokazu rychlo zazit a nevnimaju to ako my dospeli. No pride mi to krute voci tebe a dietatu😒

mijo53
16. jún 2016

@charlie1980 o tom som rozmýšľala aj ja, hovorila, že má obchod, no ako obsluhuje zákazníkov, to nechápem

natalym
16. jún 2016

@mijo53 Ak zatiaľ sa to dá, malá je možno ešte malá a kľudná a možno aj neskôr si zvykne. Ja som tiež celý život v obchode a moje deti sú tiež tak naučené, že keď je zákazník tak sa ticho sedí, alebo stojí a nevyrušuje.

lucyls
autor
16. jún 2016

@charlie1980 nie ja to nemyslím v zlom 🙂 a ano malá je taká že ona sa este aj potom pred tými ludmi začne predvádzať, a ved ked je malá v ohrádke tak možem obslužiť zákazníka 🙂 ved som na meter od nej ona pekne sedí a sleduje nas. a hlavne je štastná že je so mnou. určit raz pojde do školky aby mala s ostatnými detmi kontakt,ale až ked sa naučí rozprávať, aby mohla povedať čo sa v skolke dialo 😀

rebeka7501
16. jún 2016

@lucyls diskusiu som čítala zbežne, väčšinou tvoje príspevky. A načo ti je taký chlap ? Ja som sa rozviedla z obdobného dôvodu. Mamička naučila, mamička nech dochová.
Si samostatná nezávislá žena, načo sa staráš o štyridsaťročné "postihnuté" dieťa ?

trdelnik234
16. jún 2016

@lucyls

A dcerku ste planovali obaja? tesil sa na babatko, alebo sa stal otcom,pretoze sa to patri, pripadne ty si chcela?
Ty si vlastne slobodna mamicka.

charlie1980
16. jún 2016

@lucyls Tak urcite....aj ja som zostala dost skepticka po tom, co sa udialo...tam jedna pod vplyvom alkoholu, v dalsich jasliach nik netusi, kto dietatu ublizil. Aspon to ma tesi, ze si sa mohla zariadit, ked uz nic ine a ze si sebestacna...aj ked urcite vycerpana...a vztah by som naozaj zvazila. Ja som musela odist od 3.mes, ale moj bol doma. Nemala som tu moznost vziat si ho so sebou. Srdce mi trhalo. No vedela som, ze malemu nieco dlzim....otca, aj ked nie vlastneho, rodinu. A hla, za 2r som stihla vsetko zmenit...prve, co som mojmu terajsiemu muzovi dala ako podmienku vo vztahu bolo to, ze s malym mi musi pomahat. A on to aj robi. Aj teraz su u svokry. Nie je to kazdy den, to nie a ani to nevyzadujem kazdy den, ale viem, ze mu zalezi na tom, ako sa citim. Vecer si s nim ide niekedy lahnut, niekedy ho nakrmi, zoberie povozit, ked ide umyt auto...malickosti....ale ja si ich vazim...lebo by to v podstate robit nemusel. Nie je jeho otcom. Kopnut v zivote sa moze kazda z nas. Len sa z toho treba ponaucit...

alaguema
16. jún 2016

@lucyls klobúk dole pred tebou, že si si to takto zariadila. Som si istá, že malej nechýba vôbec nič, lebo si pri nej ty a je jedno, či ste doma, alebo v obchode. Medzi jednotlivým zákazníkmi si určite podebatujete 😉 Z môjho pohľadu je to oveľa lepšie, ako jasle, kde by sa o ňu starali cudzí ľudia. Na margo tvojho muža - asi to nebola dobrá voľba. Ak je nejaká šanca na zmenu, tak podnet musí prísť od teba smerom k nemu, vysvetliť mu nejak, o čom je zodpovednosť za rodinu, ale podľa toho, čo si sem napísala, o sunare z materskej a podobne, je to asi blbec. Mám dojem, že počet blbcov neustále rastie, je to asi nejaká epidémia.

zuzanaete
16. jún 2016

@bubinko1506 Ked ma teraz obavy, tak to znamena, ze bude mat zaujem pomahat. Mozno su niektori muzi na zaciatku s drobcom nemotorni, ale to mu moze pomoct prekonat manzelka. Proste mu to dieta zveri a podpori ho. Mozno neurobi vec na 100%, ale dolezite je, ze dieta prezije, co prezije. 🙂 Pamatam si, ked bol drobec par tyzdnovy, tak som odbehla a pokakal sa. Manzl isiel prebalovat a bolo treba dat nove dupacky. Otvoril 3 sufliky zo 4 a hladal. Prave som prisla domov a jasne, ze boli v tom 4. 🙂 Dieta prezilo a ja som spokojne odisla inokedy zase. Manzela to len posilnovalo a uistovalo, ze to zvladne. Je skvelym otcom. Drzim palce s dvojickami.

elena_c
17. jún 2016

Uff...a to som si myslela, aký je moj manžel držgroš...akože mne muž nedá pre mňa, na oblečenie a pod., ale to mi je jedno, hlavne že malému dá. A malému dopraje, mám vyslovene prikázané kupovať mu len pampersky a sudocrem žiadne lacné alternatívy. :D takže malý sa má ako kráľ, má krásne outfity a všetko a mama chodí ako posledná chudera... Ale mne je to jedno, aspoň mám motiváciu schudnúť do svojich XS vecí :D
Inak ale na toto je aj paragraf- manžel je povinný starať sa o manželku a pokiaľ ti nedáva nič na dieťa tak podaj na súd návrh na určenie výživného. Nato sa netreba rozvádzať, dá sa to aj počas trvania manželstva. A môžeš požiadať rovno aj o výživné pre seba ako manželku.

meusicka
17. jún 2016

@lucyls tak sa mozes podakovat svojej svokre, ze tak dobre syna vychovala.
mne tak prislo, ked som si citala tvoje prispevky zo vcera, ze tvoj muz malej ani pusu neda nic, mam znamu, ktora opustila svojho muza po viac ako 15 spolocnych rokoch. bola taka deprimovana, a ked videla mojho muza ako nakupuje s detmi a ja som sa uz za hlavu chytala, ze utekam za nimi, lebo im zase kupi cely obchod, tak ona mi poznamenala, ze jej muz nikdy detom nic nekupil. ani lyzatko, nic, a ani by mu to nenapadlo. po pol roku som stretla vyrovnanu, spokojnu zenu, salala z nej energia, tak som sa spytala co sa zmenilo. odstahovala sa od svojho muza aj s detmi a dnes je spokojna. stretavaju sa kvoli detom ale uz s nim nezije.
toto som ti pisala nie preto, aby si sa teraz pobalila, ale aby si sa sledovala a hlavne jeho. ak vó vasom vztahu nenastane naprava, zmena k pozitivnemu, prosim ta , nepremarni pri nom 15 rokov ako ta moja znama. bolo by to skoda, lebo ty si sikovne ziena, zvladas vsetko. a zasluzis si mat vedla seba muza, ktori si to vie cenit a ktory ti vie aj davat, pomahat a lubit teba aj tvoje dievcatko.

bubinko1506
17. jún 2016

@zuzanaete verim tomu, ze bude skvely otec, teraz pocas tehotenstva chodi so mnou na ultrazvuky (doktor mu vsetko ukazuje na obrazovke a on sa pyta prakticky na cokolvek). beriem to aj tak, ze ma obavy drzat na rukach cudzie dieta, ale pri nasich to bude ine. aj ked uz sa nevie dockat, kedy budu mat aspon rok, ze uz budu vediet chodit a uzije si s nimi aj on

alicka850
17. jún 2016

@mijo53 neda mi nezareagovat na vas prispevok. Mozno ma vasa dcera iba dobry full servis od vas a svokry a vdaka tomu moze studovat a neviem co este. Alebo studuje socialnu pracu na VS Sv.Alzbety,potom to chapem. A kde dala dieta,ked chodila do skoly-pisete ze ma dojca. Niekto jej ho musel postrazit,ked bola v skole. Predpokladam,ze muz ich asi financne zabezpecuje,ked maju 4 deti,takze s nim doma nie je. A kedy sa uci, ak jen nikto nestrazi deti? Ja som si roba tiez postgradual s jednym dietatom,takze viem co to je. To,ze bez pomoci rodicov niekto so 4 detmi studuje vs mi pride vtipne.

janickacrazy
17. jún 2016

@alicka850 tak nevieme, koľko rokov majú tie deti, moja sestra má 19,17, 4 a 1 rok a chodí do práce a pomoc nemá ani od mamy ani od svokry absolútne žiadnu, takže keby nechodila do práce tak štúdium by isto zvládla

alicka850
17. jún 2016

@janickacrazy to je pravda, ja vidim najvacsi problem so strazenim pocas skoly-tie externe byvaju take,ze tam musi aj na tyzden vkuse ist a to si neviem predstavit,ako ten chlap organizuje pracu a 4 deti.

bale1rinka
17. jún 2016

@lucyls prečítala som si tvoje komenty, mne to príde, že tam už pri jeho výchove urobili chybu a ty si potom urobila chybu, že si to od neho nevyžadovala a prišla si na to až keď ste mali dieťa. Musíš mu proste povedať, že takto to ďalej nejde." V dobrom aj v zlom" to ste si sľúbili pri oltári tak nech to dodrží. Treba mu vysvetliť ako sa to "robí"inej cesty niet. Je to jeho sociálna rola. Akým vzorom bude pre dcéru?Nemusí prebaľovať, kúpať keď to nevie, ani môj to nevedel, ale nakupoval, škrabal zemiaky, varil, kočikoval, hladkal jej hlavičku, hral sa s nožičkami, chodil okolo mňa a furt sa vypitoval ako a čo a čo mi má podať...ani nekŕmil ale nosil na rukách...všeliako sa dá pomôcť.A to, že vyčlenil peniaze, že to máš dávať zo svojej materskej na mlieko či plienky či iné veci pre dieťa, to je úplný nonsens, však ste manželia!!!Akékoľvek peniaze nadobudnuté počas manželstva ktoré ON zarobí sú aj tvoje, keď to tak chcel tak ste mali zrátať OBAJA svoje príjmy a podeliť to 2 a to čo by vyšlo mal dať tebe a ostatok si mohol nechať!!!!!na to je zákon. Nebuď zbytočne hrdá, že si vieš na seba zarobiť, vzali ste sa a hotovo. Inak to nejde. Čudujem sa ti, že takto žiješ. Ja by som to riešila v momente, veď je to také jednoduché. A keď nechce komunikovať tak mu napíš list, čítať hádam vie. A ak ani to nepochopí choďte do manželskej poradne, tam mu to vysvetlia jednoducho ručne stručne! Vieš, jednoduché je rozviseť sa, obísť problém, ale čo ďalej? Bude to ešte horšie.