Koľko žiadať výživné po narodení dieťaťa?
Dobry vecer,
Chcela by som sa poradit. Kolko ziadat na dieta ak sa narodi? Zaraba 2000 eur mesacne, vlastny 2 auta, ma byt. Ja som studentka bc.studia momentalne v najme opustil ma.A este jedna otazocka mozem nieco ziadat uz aj pocas tehotenstva mam si podat nieco na sud, alebo ako to riesit? Dakujem
@veronikaszabova funguje, mnoho rodin by z 2000 eur nevyzilo a pre mnohych je to nepredstavitelna suma, takze neskatulkujme
@budem_sama sak prave preto si spis vsetky naklady aj tvoje aj dietata a najprv sa skus dohodnut s ex. Na sude ti schvalia malinko takze tam si treba pytat viac aby mali z coho este ist dole
Tak ak sa bude dat dohodnem sa s nim. Skusim sa dohodnut na 400 ky ved vie ze musim platit najom vsetko a ze momentalne je moj prijem len stipko ktore uz nebudem brat ked si dam odklad
@budem_sama buduci tatko je pristupny na dohodu?? Bude zapisany v RL, ci aj to budes riesit sudne?
@budem_sama rodicov máš alebo rodinu, s ktorou by si mohla byvat? Pracovala si počas studia aspoň na dohodu, z čoho ti bolo platene nemocenské poistenie? Budeš dostavať cca 245 EUR rodicovsky+pridavky od narodenia dietata. Neboli ste manzelia, takze s výživným na seba moc nerataj. Treba si odkladat všetky blociky, čo si kupovala
@veronikaszabova neviem ci sa bude dat dohodnut ako odmlcal sa uplne lebo som mu prisla na jeho ulety tak je silno urazeny
@budem_sama a kde žiješ teraz ?
Alebo keď bude dieťa tak sa planujes sťahovať?
@budem_sama takto buď budeš čakať a požiadaš o výživné na dieťa a aj na príspevok na matku po narodení dieťaťa(skôr súdne nemôžeš žiadať, lebo dieťa nie je na svete) alebo sa dohodnite povedz mu svoj návrh a riešte to cez mediátora alebo zmluvu cez notára a bude ti platiť hned(samozrejme nižšia čiastka a v zmluve by malo byť uvedené že nebudeš žiadať zvýšenie výživného....čiže sa s ním dohodni aby to bolo cez zmluvu cez medátora že ti začne platiť hneď polovicu nájmu a po narodení dieťaťa polovicu nájmu + 200eur na dieťa....môže s tým súhlasiť a nemusí, ak nebude pôjde to súdnou cestou ale bude to na dlho,,,,
@mogaa no skúsim to tak ak sa bude dat.
@budem_sama „Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.“ čiže ak je prístupný dohode kľudne môžeš pýtať to čo si napísala a plus sporenie na dieťa ,, spisuj si náklady už teraz ,,
@budem_sama niektoré mamičky si to tu pletú - príjem rodičov pri výživnom nie je smerodatný, smerodatné sú reálne náklady na dieťa , na príjem oboch rodičov sa prihliada, ale nie je prvoradý, takže je veľmi pravdepodobné že na novorodenca by si dostala oveľa menej ako tých 200 eur....ak sa nedohodnete , tak to bude musieť ísť súdnou cestou, v tom prípade ti odporúčam zohnať si dobrého právnika, lebo predpokladám že ho bude mať aj on a budú žiadať čo najnižšie výživné...
@budem_sama nasla by som si dobreho pravnika. Odkladat vsetky blocky zo vsetkeho. Neviem v ktrom okrese zijes, ale v trnavskom okresne prideluju tak 25 az 30% z otcovho platu. Mne to moj pravnik tak povedal. Otec mojho dieťaťa tiež zaraba okolo 2000, pravnik povedal ze tam to pojde nad 500 eur určite. Avšak realne b, som doatavala len 250 eur a ostatok by bolo najlepsie davat malemu na sporenie. Tak to tak budeme aj ziadat. Pocitaj vsak s tym, ze kym sa sud uskutocni a dostanes vlastne termin, môže prejsť aj dobry rok a nieco.
Kolegyňa na dcéru dostávala výživné 350€ a on teda nemal príjem 2000€. Kľudne daj do návrhu 500€.
Žienky, buďte trochu reálne - 500eur na novorodenca???😀😀😀výživné je o reálnych nákladoch na dieťa a obaja rodičia majú vyživovaciu povinnosť v rámci svojich možností.....ale nehovoríme o výživnom pre stredoškoláka či vysokoškoláka, ale o novorodencovi🙂🙂
Známa teraz dávala návrh na zvýšenie výživného. Otec dieťaťa zarába v čistom cca 800 - 900€, nemá úvery, ani splátky a priklepli mu len 110. A to je slobodná matka s 2 deťmi...
@mogaa dieťa musí mať strechu nad hlavou. Ak je v najme musí ho matka z niečoho zaplatiť a mať potom reálne peniaze na život nie prežívanie. Autorka píše že rodičak nestačí ani na nájom. Škoda že nerozpise reálne náklady, takto môžeme iba písať návrhy a možno je to skutočne úplne vedľa.
@lenadka ano ale otec nemá platiť nájomné a platiť náklady aj za matku aby len neprežívala....v tom prípade ho môžu rovno zveriť otcovi a bude sa oň starať opatrovateľka...časť nákladov sa môže zohladniť v nájomnom ale určite nie celé nájomné šupnúť do výživného🙂a pokiaľ si dobre pamätám tak príspevok od tejto mamičky tu už bol a má ešte 1dieťa a 29 rokov a študuje na zdravotnej škole🙂. Priateľ pre nich staval dom a živil ju a aj jej dieťa, ona len chodila do školy🙂všetko ťahal ten chudák priateľ...
@draik kiežby....len predpokladám : prenájom bytu cca 400eur(a to počítam málo), 10-11ročné dieťa cca 100eur - oblečenie, pomôcky do školy, krúžky( dostáva na ňu tuším len 33eur), novorodenec cca 100eur(plienky, flašky, oblečenie, ostáva 200eur -drogéria a strava...nehovoriac o výdavkoch ako mobil, internet, pokazená práčka a podobne
záleží aj od jeho výdajov...napr. či neplatí aj na ďalšie deti resp. akou sumou prispieva na ich výživu....
na tak malé bábo max. 200 e
všetky bločky čo budeš kupovať výbavičku pre malinké si odlož... predložiš súdu.
tak vas vsetky trosku schladim.. mne ex posiela na dceru 40eur uz 5 rokov, dcera ma 12..
(inak jedna vec je, kolko matka ziada, druha kolko sud odklepne a tretia kolko a ako casto bude otec realne posielat)
@lenadka 500 e? sudca sa bude smiať ešte týždeň...🙂

@momoqui ja budem mat len rodicovsky prispevok nie? tak z toho si ani najom nezaplatim