Matky samoživiteľky čelia politickým výzvam v spoločnosti
Denno denne tu pribúdajú príbehy žien (a mužov), ktoré zostanú na výchovu samé a sú na hranici chudoby. Nehovorím o ťažkej psychickej situácii.
No podľa poslanca SMERu Hazucha ide len o presadzovanie nového liberálneho spôsobu života. Odmietol návrh PS na zvyšovanie príspevkov samoživiteľom. Štát podľa neho nemôže za to, že si vybrali zlého partnera. Nepíšem anonymne, nie som politicky troll, chcem len poukázať na to, kam sme ako spoločnosť dospeli. Muzi s nulovou empatiu po vzore Fica (bombové hrozby na školách sú blbosti) tu rozhodujú o našich životoch. A ženy ich napriek tomu donekonečna akceptujú.
Ego mi vraví: “voličky SMERu. HLASu a SNS, zaslúžite si to”srdce ale vyhráva: “ žiadne dieťa z krajiny, kde si politici schvaľujú doživotne renty, si nezaslúži zažiť chudobu”.
Matky smaozivitelky, otcovia samizivitelia, držte sa!
Nebudem sa zastavat smeru, ale faktom zostava, ze stat naozaj nemoze za to, ze vsetci dnes je*u jak patkane. A to bezohladu na to, ci vladne fiko, ci matovic.
@simca06022011 veď to.
Aj pri Rómoch (písala som na túto tému bakalárku, tak som sa jej viac venovala) čo zabralo nebolo iba liať dávky. Niektoré obce zriadili obecné podniky, iné učili Rómov, ako prejsť pracovným pohovorom. Chlapi si našli prácu. Keď to videli iní Rómovia z dediny, vyhladali pomoc aj oni a našli si prácu. Žiadne financie v tom neboli.
Takže podať pomocnú ruku isto treba. Ale liať peniaze nie je úplne šťastné.
@paulina291 To nie je ziadna novinka,zasahovanie statu do tejto sfery je cesta do pekla, rozhadze to ekonomiku, minu sa peniaze a ludia neprodukuju nic a dlhodobo ak je to podporovane (lebo jasne, ze md, rd neriesim)... U nas sa ludia (samozrejme nie vsetci) za roky oducili pracovat, plus idu nove generacie, ktore si radi uzivaju a nejaka kariera im je ukradnuta (o tom, ze pomaly idu rodiny zakladat ani nehovorim),nie len v mensinach. VSADE. A vychovat si ich na davky je vrcholne nezodpovedne. Miesto nariekania, nech idu pracovat vsetci. Sedi to doma a figu robi, nudi sa a potom sa vyhovara an depresiu.
Ked vsetci vedia, ze nie, nik im dieta chovat nebude, mimo MD, RD... tak proste sa budu musiet zariadit.
@paulina291 no toto je blbe , ze kazdy zakon aj dávka sa da oklamat , a ludi to zneuzivaju najma nase cierne ludstvo , cest vynimkam ale je ich mizerne malo bohuzial..../romovia, ti ktori pracuju su este poctivejsi, ako nasi biely aspon ja mam taku skusenost/ ...vsetko sa da oklamat , aj peniaze a davky, aj tieto nepenazne vypomoce...boli situacie ze moja mama pisala novorodeniatka a kopec zien romskych im davalo ze su idioti , lebo ked ich umiestnili v specialnej skole mali vyssie davky ? chapete tuto choru spolocnost ? nie system , alebo si dali zviazat vajecniky, lebo za to boli peniaze, aby viac neotehotneli ... a po 20 rokoch potom napisali ake sa robili zverstva v nemocniciach ...
najviac mi je luto fakt zien ako ste tu niektore pisali, ze si to odmakate za 3...lebo sa vam stalo nieco ....to mi je fakt luto, a mate moj obrovsky respekt , ze aj napriek tymto zlym kartam to nevzadavte a bojujete a vychovavate dobrych ludi pre stat ...
@petkazamborska si z vychodu, tak asi mas s mensinou viac skusenosti, ale poviem ti, ze nijak za nimi extra nezaostavame.. a je nas podstatne viac. Proste ak je nejaka davka, okamzite na nu naskoci kopa ludi. Urcite nie v takych extremoch ako "speci skoly", ale skoci . Ved ak je moznost.. najma od covidu je to uplne bezna vec.. co blikne kde, ze je moznost pomoci, dotacie, davky... uz sa vypisuju ziadosti.
@petkazamborska áno, veľa Rómov nerobí. Ale každý hovorí, ako veľmi zneužívajú dávky, že si žijú a nerobia. No ale ako? V chatrči o veľkosti našej kúpelni 6 ľudí? Potkany po nich behajú. V zime musia na von na latrínu? Nemajú tečúcu vodu? Ako ak sa niekomu ľúbi tento spôsob života, tak nech aj on poberá dávky a žije si takto “luxusne”. Neviem o žiadnej rasovo cielenej dávke, ktorá by sa vyplácala iba Rómom a bielym nie.
Och, poďme teraz vytahovat výroky Ps, ako nikto nepotrebuje auta (u nás samozivitelky tie auta majú, lebo by nestihali z prace prist do skolky pre dieťa), že pes, ako terapia osamelěu dietatu, zvysuje uhlíkovú stopu, takze by sa podľa PS mali asi všetky vyzabijat a dalo by sa pokracovat🙄 asi by som na MK zakázala všetky tieto politické témy. Možno na par jednotlivcov sa všetci sli do politiky nabalit, každá vláda by bola rovnaka
@janinah taký dôchodca má pre seba toľko, čo matka troch detí … neznášam tie plačky dôchodcov. Nehovoriac o tom, že veľa z nich, ešte popri dôchodku pracuje, majú svoju nehnuteľnosť a neplatía hipotéku.
@thirstymonk Nie je problém že ľudia jebú jak potkane ale že nevedia ako na to :D
Je bohužiaľ pravda, že veľa žien si túto cestu vyberú samé, lebo majú taký postoj k vzťahu a k výchove a životu, že s nimi nik nevydrží a zbalia nejakého darcu spermií, pretvarujú sa chvíľku a ked sa im podarí dieťa rýchlo sú od seba a žijú si svoj svojský život. A zase niektoré sú hlúpe a hoci im to neklape a majú jedno dieťa, urobia si ešte dve a raz sa rozídu a ostanú s tromi deťmi na krku samé. Samozrejme, sú aj prípady, kedy normálne žena je v dlhoročnom fungujúcom vzťahu, má 2-3 deti a zrazu sa to pokazí, tých mi ľúto je. Ale ako píšem vyššie, veľa žien zvolí taký život si dobrovoľne alebo kvôli svojej blbosti tak skončia, preto nie som za plošné príspevky bohužiaľ.
@lienka.7 "To radšej sa nevydavam a nemám deti, prepáč.... plus všetky tie keci tu okolo toho, ako sa STAT ma postarat, STAT ti ma vytvoriť, STAT ti ma zabezpečiť... a máš to decko vari so STATOM sa pýtam?"
A ty si si brala hypotéku so ŠTÁTOM, keď poberas od ŠTÁTU dotaciu na hypo? A v každej jednej diskusii ju vehementne obhajuješ? Na to sa ti už aj my slobodné matky môžeme skladať, to je v poriadku? Radšej si si teda nemala brat hypo, prepáč. Veď nemal by sa každý prikrývať takou perinou na akú má, rovnako ako by mal mať len toľko detí, o koľko sa dokáže postarať? Jaaaj, tu už platí dvojitý meter, že?
Na Slovensku máme veľa akože slobodných matiek ale len akože. V skutočnosti žijú s partnerom.
Takže ak by ktorákoľvek vláda chcela tejto skupine pomôcť narazila by.
Áno samoživitelia sú ohrozený chudobou, lenže špeciálna dávka pre nich nie je riešenie.
Viac by sa mala pomáhať rodinám kde sú deti choré, postihnuté. Tie sú postihnuté chudobou najviac.
Nie som voličkou smeru, napíšem to hneď v úvode, ale toto schvaľujem. Slovensko je nad mieru sociálny štát, rôznych dávok mame neúrekom, ďalšiu nepotrebujeme.
Pýtam sa však, kto je matka samoživitelka? Každá jedna, ktorá žije s chlapom len tak ako sa hovorí, na hromadke, pričom žijú normálne, majú dostatok všetkého, len nie sú manželmi. Ci také, ktoré sú rozvedené, ale žijú u rodičov, nemajú žiadne náklady na bývanie, ešte aj stravu platia z veľkej miery rodičia, poberajú od ex veľmi slušne výživné a chlapi sa o deti aktívne zaujímajú, venujú sa im, kupujú veci mimo výživného. A čo ženy, ktoré sú vydate, ale majú manželov korunovanych debilov, ktorí im peniaze vydeluju, zaplatia len hypo a inkaso svojho bytu a všetko okolo deti zabezpečujú matky zo svojho príjmu a tie ženy skutočne žijú z ruky do úst. Takéto ženy už nie sú samozivitelky? Takéto príklady uvádzam schválne, pretože poznám ženy z každej z uvedených príkladov a skutočne je problém rozlíšiť, ktorá žena je skutočne samozivitelka. Štát nemá suplovat rodiča. Štát sa ma postarať o to, aby výživné nebolo smiešnych par desiatok eur, aby si chlapi nerobili falošné daňové priznania a aby ich exekútor nemusel pol roka naháňať. Štát má stanoviť minimalne výživné (podstatne vyššie ako je v sucasnosti) s ohľadom na vek dieťaťa, bez ohľadu na to, koľko chlap zarába. Ak chlap zarába malo, ma súd nariadiť, aby si chlap našiel lepšiu prácu, alebo dokladal v noci v lidli tovar vrámci brigády. Nie trápnych 150€ na 15 ročne dieťa a matka nech zháňa bločky a dokladuje náklady a otec sa ešte odvolá, lebo je to veľa. Urobil si si dieťa, budeš na neho platiť a platiť adekvátne cenám v potravinách, predajniach s obuvou a oblečením, cenám cestovného.
@abbey1 moja mama bola samoziviteľka a fakt nebola sociálny prípad, ale ako sama vravi hola hlupa a zaľúbená a nevidela akého blbca si berie. Celý život sa snažila ako vedela, mali sme šťastie na starých rodičov, lebo nám dosť pomáhali (nie každý má take stastie). Ja si osobne veľmi vážim rodičov samozivotelov, lebo je to veľmi ťažký život a veľká obeta. Vaše slová k nim sú veľmi smutné a kruté, ale noc co sme ako deti v tej dobe nepoculi.
@kristiii ty sa chod radšej navazat do niekoho iného, ok?
Nemám dvojaký meter, píšem, ze každý ma poberat na to, na co ma normalny a poctivý narok. A neviem, čo ti kole oči nejakých 150€, ale to, ze mnohé si tu vybavuju predĺžené rodicaky, lebo decko ma soplik, vymyslene PNky pomaly od styku, lebo vsak som predsa tehotná ako aj podpory, po XY rokovh sedenia doma, co je teda ovela vyššia palka, ale s tým si samoztejme ok, vsak nech si chuderky pomôžu, lebo vsak ma to "majupredsanarok", tak prečo to nevyuzit. Nikdy som nepoberala žiadnu dávku, ani vymyslenu PNku, takže neviem co sa do mňa navazas. Nemám kvoli tebe zrušiť aj pridavky na deti, aby si bola spokojná? Mimochodom, ak máš deti, poberas ich aj ty. A prečo teda vlastne???
@milovnickakvetov s tvojom nazorom plne suhlasim, to som matka samozivitelka. Stacilo by mi, aby ex sa podielal 1/2 nakladov na dieta. Nic viac.
@simca06022011 Na rovnakych poziach nie, ale zeny pracuju viac vo sferach, kde su mzdy nizsie a nic s tym nenarobia (zdravotnictvo, skolstvo, urady). Ano, ta kompenzacia by mohla byt nepriama - byvanie, miesta a dotacia skolneho v skolskych zariadeniach, kruzky a pod. A nemoze byt spolocnost uplne bez solidarity, taka spolocnost nikdy uplne nebola a solidarita a spolupraca ludstvo dostala az sem.
@olivia_c este doplnim, ze sudy nezaujimaju hypoteky alebo ine zavazky, ktore zena samozivitelka plati, ale predsa len moje naklady na hypo su niekolko stovak mesacne + zalohove platby za byt, v tom byte byva dieta so mnou, keby ex vypocitavo nezdrhol, platil by minimalne na 1/2 nakladov zalohovych a keby zil so mnou, podielal by sa aj 1/2 na strave pre nas atd, urcite by dietatu kupil aspon kocik na 1/2 a podobne... lenze jemu sud urci smiesnu sumu penazi ako vyzivne a len zena sa stara - ci vychova, seba musi zabezpecit tiez pocas vypadku prijmu na rodicovskej, zena musi utekat do prace skor, aby zarobila a kretenovi sa nijak nezmenil zivot, veselo vie penazie zarabat a nezvysia mu vydavky na dieta, lebo ved 100 mesacne odovzdat matke, ak realne naklady u mna vysoke a v mojom pripade on sa este ide bit o malu, aby mal striedavku, co hodi dieta k jeho rodicom a vybavene, on sa mu bude venovat 2 hodky po praci pred spanim a este je super prikladom dietatu, ze je v poriadku opustit zenu v tehotenstve... ja by som bud ocenila keby sudy v takychto pripadoch nedovolili striedavku alebo aby platil realne polovicu nakladov a este kompezoval zenu pocas RD, lebo keby nezdrhol - toto vsetko by platitl. Hold, su aj takyto vychcanci, ako som pisala vyssie po 9 rocnom vztahu a niekolkych umelych a este mi povie, ze on necakal, ze skutocne dieta pride a tak nema peniaze (a to nema hypoteku)...
@veklipo na jednej strane sú ženy, ktoré mali v živote naozaj smolu... no a na druhej (a poznám takých veľa), sú také, ktoré sú na seba ešte aj hrdé ako odkopli chlapa a podarilo sa im pokaziť aj jeho vzťah s deťmi. Tak to máš tak. Z mnohými z nich som sa stretla v práci a teda mala.som problém s nimi "žiť" aj tých 8 hodín 🫤 Naozaj je to dnes tak trochu trend "nehľadať riešenie vo vztahových problémoch", a ak, tak nie doma ale na nete, u kamošiek, u maminky na káve, či rovno v inom vzťahu
@marca12 nahodou
@abbey1 ma pravdu, vobec ich nehadze do jedneho vreca, na zaciatku to pomenovala, ze je rozdiel vdovy, ludia ktorych postihlo nestastie atd. a zeny bez zazemia ktore si s kazdym chlapom ktoreho stretnu urobia aspon 1 dieta. To fakt toto ideme podporovat? Ano chapem este
@canany ze ona patri do kategorie ktora by si mozno v tejto situacii zasluzila pomoc, ale pre pana jana platit ma v prvom rade otec a nie stat! Treba ucit ludi zodpovednosti uz od mala, a nie ako tu citam ze bezne zeny nechaju 15 rocnu prespavat u frajera a hned jej bezia predpisat antikoncepciu. Ved to je chore ked niekto zacne sexualne zit este predtym nez dozrie psychicky. Ale to vsetko su malicke skladacky mozaiky ktore sa v dnesnej spolocnosti toleruju, a ktore tvoria v konecnom dosledku spolocnost v ktorej zijeme. Ludia nedokazu fungovat vo vztahoch, podla mna je za tym aj doba socialnych sieti, kazdy ma pocit ze ten druhy ma vztah lepsi a taky si zasluzim predsa aj “ja”. Ale staci si pozriet stare diskusie tu na MK este rok 2009 napr. zeny boli k sebe uprimne, vedeli sa podrzat a nemalovali svoj zivot farebnejsi nez je. Ked si niekto dnes pozrie diskusie, zisti ze vsetci zarabaju nadstandard, deti dokonale vychovane, manzelia pomahaju so vsetkym atd atd. a ked sa tu niekto pride podelit s hadkou s muzom, uz je to na rozvod. “ Ved deti radsej budu zit s rozvedenymi rodicmi, nez by mali vidiet konflikty. “ tiez casty rozsireny mytus, niekedy staci ze by sa detom ukazalo ako sa rodicia snazia riesit problemy pre spolocne blaho, vediet sa ospravedlnit a odpustit si, a nie hned ist od seba … ale ok PS: inak zaujimave ze v poslednej dobe tu su anonymne prispevky o nepomahajucich muzoch atd. stavim sa ze su tu aj take co sa pod svojim nickom hrdia akeho maju muza ale skutocnu situaciu popisu len anonymne 🤷🏼♀️
@dadis ale to je prirodzene ze robia na inych poziciach... kazdy ma inu pracu/ma iny plat. Kto chce byt jadrovy inzinier bude, kto zdravotna sestra bude... TO ake su kde platy vieme. AK muz robi sestru, tiez zarobi tolko. Proste tu porovnavat muz/zena a platy je pre mna iba populizmus. Kazdy ma nejaku poziciu, na aku ma kvalifikaciu alebo aka mu ostane/vyberie si.
KOmpenzacia.. cize mam sa rozviest, alebo byt sama aby som mala lacnejsie byvanie, deti kruzky? chlap nema prispievat na deti atd...?Lebo nie, ja mam problemy tiez, praovat musim, platit vsetko musim, preco ma niekto byt zvyhodneny? skolstvo/zdravotnictvo mame takmer viac menej zadarmo, kruzky nie su povinne = podla mna to je dost. POtom tu mame danovy bonus rodicom, mame moznost vyzivneho, nahradneho vyzivneho a pod. Na solidaritu funguje charita, vaznym pripadom ludia radi pomozu, su na to nadacie a prave na toto by mali byt a nie na podporu neviem.. ratania korytnaciek. Solidarne je ked sa platia davky postihnutym, chorym, solidarne je aj to ze u nas je mozne byt do 3r doma s deitatom. Kde je hranica solidarnosti? SOlidarni viac mozeme byt, ked ekonoimika bude zarabat, ked budeme mat nemocnice, cesty, skoly, skoly vybudovane..
Ja proste trvam na tom,ze o deti sa maju starat rodicia, rodiny... ak treba riesit vymozitelnost vyzivneho, jeho vysku, to sa ma riesit.
začínam chápať cenzúru, niektoré príspevky sa naozaj nedajú čítať, ale dobre sloboda prejavu nesie svoje dane.
1. budte vdacne za dobrých muzov, z niektorých sa stávajú hovada po narodení dietata, kedze prestavajú zvládať stres s tym spojení, manzelstvo je loteria, vety typu oni si to vybrali ... su retardované prinajmensom hlupe
2. Lebo Fico tiez neobstojí, treba si uz konecne uvedomiť, ze ziaden rezim sa o vas uz nepostará, ak nieco kvapne v porovnaní s výdavkami sú to almuzny ... treba sa vynajst a hladať cesty ako sa zabezpečiť ...
@simca06022011 Ja nepotrebujem byt tiez zvyhodnena, ale ako matka samozivitelka viem, ze uz keby som mala priemerny plat, tak som v peknej "ri.i".
@lienka.7 nie som ok ani s poberaním vymyslených predĺžených RP, ani s umelými maximalnymi podporami a pod, nie som ok ani s teoretickymi dávkami pre samoživiteľky, no rovnako nie som ok ani s ľuďmi ako ty, ktorí sa najviac rozkrikujú, pritom sami poberajú iné príspevky, lebo veď "mám predsanarok". Lebo na jednej strane tvrdiť, že o deti sa majú starať rodičia a nie štát a na druhej byť ok v pohode s tým, že sa ti ten istý štát stará o tvoju hypotéku, je proste dvojitý meter a nič iné.
@dadis len vies, tu je potom problem celospolocensky iny.. a to priemerny plat u nas v porovnani s cenami u nas, nie su ok... a mozeme sa bavit, ci je problem ze vsetko predrazujeme, alebo malo zarabame... Lebo aj clovek sam, by nemal mat problem vyzit s platu na urcitej urovni.
@bonboniera za to, ze mam iný názor na vec ako ty ešte nemusím byť "mimo". Ale ti je tu uplne bežný argument, cize nijako nevybocujes z radu, neboj sa... a mimochodom, to isté by som pokojne mohla napísať ja o tebe. Ale to ta už prirodzene nenapadlo, vsak? Takže si užívaj ten pekný deň

@paulina291 viem si predstavit, ze by hned presli na "nevyplacanie vyzivneho", davku by zobrali, vyzivne si kludne vyplatia "neoficiale".. ved kazde euro od statu je dobre